Inför din volontärresa | Amzungo Volontärresor

Reseguide

Inför avresa

Flyg

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Bagagevikt? Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

> Har du frågor kring flyg eller vill ha ett flygförslag från vår samarbetspartner? Fyll i formuläret nedan.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt meddelande

 

Pass & visum

Pass

När du reser utomlands behöver ditt pass till många av våra projektländer vara giltigt i minst 6 månader efter inresa eller efter hemkomst, beroende på land. Mer information om vad som gäller för det landet du väljer att åka till får du av oss efter bokning.

 

Visum

Till alla våra projektländer behövs någon typ av visum men det kan skilja mycket i pris och hur det går till att ansöka om dessa. I vissa länder får man stanna gratis upp till ett visst antal dagar och för andra länder kostar det en slant. Ibland måste du ansöka i förväg i Sverige på landets ambassad i Stockholm och ibland går det enkelt att köpa på flygplatsen i landet. Mer information om vad som gäller för det landet du väljer att åka till står under respektive projektbeskrivning (under delen Praktiskt) och så får du av mer detaljer av oss efter bokning.

 

Vaccinationer

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Rabatt på vaccinationer

Genom våra partners får du 10-15 % rabatt på vaccinationer på flera orter i Sverige, se mer detaljer längst ner på sidan.

 

Reseförsäkring

Behöver jag vara försäkrad?

Ja, det är obligatoriskt att ha en heltäckande försäkring under resan. Amzungo Volontärresor har speciellt valt ut en försäkring som är specialanpassad för volontärarbete och som du enkelt kan köpa här direkt på vår hemsida, se nedan. Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Tänk på att din hemförsäkring antagligen inte täcker dig när du reser ut som volontär då de allra flesta hemförsäkringsbolag har undantag för arbete utomlands.

Trygghet – Jorden runt, dygnet runt!

Med vår samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en heltäckande försäkring!

Leva Utomlands kan tecknas om du ska arbeta, praktisera eller studera utomlands och gäller för dig som är upp till 65 år, i upp till 365 dagar. Perioden för arbete eller studier ska vara bestämd och ordnad före avresa och minst omfatta hälften av försäkringstiden. Inom tiden för din resa kan du resa på semester till ett tredje land i högst 14 dagar åt gången, om det är inom tecknat premieområde.

Självrisk?

Nej, försäkringen gäller utan självrisk (förutom på rättsskyddet).

Vad händer om jag skulle bli sjuk eller skadad?

Skulle du bli sjuk eller skadad under resan får du hjälp av Goudas egen alarmcentral som har öppet dygnet runt och kan vägleda dig i medicinska frågor, ställa ut betalningsgarantier och hänvisa till närmaste vårdgivare. För att du ska känna dig trygg under resan och vara säker på att få assistans utifall något oförutsett händer så finns deras läkare, sjuksköterskor och krispsykologer alltid på plats.

Vad täcker försäkringen?

Leva Utomlands har ett komplett försäkringsskydd för alla nödvändiga delar vid din utlandsvistelse. Försäkringen täcker bl.a. akut sjukdom, olycksfall och hemtransport. Skulle det bli uppror eller krig i landet du befinner dig i så följer Gouda UD:s reserekommendationer för vilka platser eller länder du inte bör åka till eller vistas i. Tänk på att du alltid måste kontakta Goudas alarmcentral vid en sådan händelse!

 

 Vad kostar det?

Region Första 30 dagarna Därefter, per dag
Europa 425 kr 15 kr
Världen exkl. USA 550 kr 20 kr
Världen inkl. USA 700 kr 25 kr

OBS! Har du bokat lejonprojektet i Zambia? Då det anses vara en större hälsorisk att arbeta med vilda djur som lejon har ett risktillägg tagits fram av Gouda för att försäkringen ska täcka detta. Risktillägget är på 100%, dvs. att priset på försäkringen blir det dubbla. Kontakta oss om du önskar teckna denna försäkring då du inte kan köpa den på hemsidan själv.

Försäkringsvillkor

Läs mer om försäkringsvillkoren här (8 sidor)
Läs de fullständiga villkoren här (29 sidor)

Beräkna kostnaden och köp försäkringen

Efter att ha räknat ut kostnaden kan du välja att köpa försäkringen Leva Utomlands genom att betala med Visa eller Mastercard. Beställningen går direkt till Gouda som skickar ut en bekräftelse via mail med ditt försäkringsnummer. Klicka på bilden nedan för att komma till beställningssidan.

Gouda beräkna pris

 

Gåvor

Många som åker iväg på en volontärresa vill ta med sig gåvor till skolan, barnhemmet eller sjukhuset man ska jobba på. Detta är dock inte helt oproblematiskt och därför har vi tagit fram följande rekommendation:

Vi ber dig att INTE ta med saker hemifrån utan att istället köpa på plats i landet om du gärna vill ge något.

 

Varför?

Det bästa är alltid att gynna den lokala ekonomin och vi rekommenderar starkt att man köper saker på plats istället för att aktivt samla in saker här hemma. Samlar man in kläder, böcker, pennor m.m. bland vänner hemma i Sverige och tar med sig till sitt projekt får små lokala företag som livnär sig på att sälja just kläder, böcker och pennor inte sålt lika mycket om många i närområdet får detta gratis. Har man redan en massa saker hemma som man inte behöver är det bästa att ordna en loppis & ta med sig pengarna ner.

Dessutom, även om projekten inte kan räkna med att alla ska skänka saker så kan det ändå leda till en förväntan och volontärer som kommer efter kan känna press att ge saker när de får höra om allt de fått av tidigare volontärer. Har projektet ett starkt behov av något och du vill hjälpa till med det är det en sak, men köp inte mängder med saker bara för att ge något. Din blotta närvaro betyder mer än du kan föreställa dig.

 

Frakta ner saker?

Skicka inte ner saker med frakt till någon i våra projektländer. Skicka i så fall ner pengar till något specifikt ändamål så att saker kan köpas på plats. Skickar man saker lägger också tullen i många fall på en stor avgift för att ta in sakerna i landet (upp till det värde sakerna har i Sverige) vilket gör att sakerna ”fastnar” i tullen då det kostar för mycket att hämta ut paketet.

 

Checklista inför avresa

När du har bokat din resa får du mer information om allt det praktiska du behöver ordna innan, om ditt volontärland, alla nödvändiga kontaktuppgifter på plats samt rabatter på vaccin och reseprylar från våra samarbetsparters. Du får också en checklista för ditt land så du kan bocka av efter hand och ha stenkoll på vad du har kvar att ordna. Här ser du en allmän checklista i korthet (och vad som gäller för just ditt land under alla punkter får du efter bokad resa).

 

  • BOKA FLYG (Vår samarbetspartner hjälper gärna till)
  • PASS (Finns särskilda krav?)
  • VISUM (Vad gäller för ditt resmål)
  • VACCINATIONER (Vilka vaccinationer bör du ta samt rabatt på vissa kliniker)
  • UTDRAG UR BELASTNINGSREGISTRET (Blankett får du av oss)
  • FÖRSÄKRING (Vad rekommenderas)
  • KORT & KONTANTER (Vad gäller för ditt resmål)
  • PACKNING (Du får en utförlig packningslista av oss)

A

 

 

Hållbart resande

”Hållbart resande innebär ansvarsfullt bevarande av naturresurser, stöd till lokala kulturer, och att göra en positiv inverkan på de platser vi besöker” – National Geographic

Turismen är en av världens mest växande näringar, och skapar arbetstillfällen för över 250 miljoner människor runtom i världen. Men den kan också orsaka problem för befolkningen på turistdestinationerna. Att åka på en volontärresa är en stor utmaning som kommer att ge dig erfarenhet för livet. Som volontär innebär det att du ger en hjälpande hand till människor och djur som har det svårt. Många som reser utomlands tänker inte alls att de påverkar den miljö de befinner sig i. Hemma i Sverige är vi alla exempelvis mer eller mindre miljömedvetna. Att tänka på miljön även när vi befinner oss utomlands på semester, affärer eller som volontär är minst lika viktigt.

Här nedan följer råd och tips på hur du kan göra din resa mer miljövänlig och ”schysst”:

 

Flyg

Klimatkompensera är ett bra sätt att ta ansvar för sin flygresa. Klimatkompensera innebär att du betalar en avgift baserad på hur långt du ska flyga. Avgiften som du betalar går sedan till ett projekt för miljön i världen. På Tricorona Green kan du se hur mycket du ska betala för din resa. Du kan även välja mellan flertalet projekt runt om i världen dit pengarna ska gå. I den mån det går, försök att välja flygrutter som inte innebär allt för många mellanlandningar. Det är vid start och landning som planet släpper ut mest koldioxid. Att klimatkompensera innebär inte att du kan flyga hur mycket du vill. Flyget är det transportsätt som överlägset släpper ut mest koldioxid. Att använda sig av andra transportsätt än flyg är det som mest gynnar vår miljö men måste du flyga se till att göra färre och längre resor.

 

Boende

När du bor hos värdfamiljer eller i volontärhus så tänk på att inte tvätta din kläder och handdukar allt för ofta. Tänk även på att släcka lampan och tv:n när du lämnar ditt boende för dagen. Duscha snabbt för att inte slösa på vattnet och använd gärna kallvatten om du befinner dig i ett varmt land. Tänk på att tappa upp vatten i diskon när du ska diska och istället för att stå under rinnande vatten. Försök i den mån det går att sopsortera ditt skräp och använd sparsamt med plast då det är ett stort miljöproblem i många länder. Om du har luftkonditionering i rummet, stäng av den när du lämnar rummet.

 

Resor inom landet

Använd dig av kollektivtrafiken i den mån det går istället för flyget. Om fler skulle välja buss och tåg skulle utsläppen minska. Om inte avståndet är allt för långt så promenera gärna. Försök att fylla taxin om du behöver åka med en. Kanske finns det några som ska åt samma håll. Det blir även billigare om ni är fler som delar.

 

Mat

Tänk på att äta närproducerad mat som inte har fraktats flera mil. Du stödjer på så vis även de lokala matproducenterna och du bidrar till mindre koldioxidutsläpp. Välj en lokalägd restaurang före en hotellrestaurang eller internationell matkedja. Ät upp den mat som du har beställt. Stora mängder mat slängs varje dag runt om i världen och bidar till ett enormt slöseri av våra tillgångar. Om det finns ECO-vänlig mat så är det värt att betala de lilla extra som det kan kosta. Du värnar då om djurens bästa så att det får värdiga levnadsvillkor.

 

Kultur & turistande

Hållbart resande handlar även om att ta hänsyn till den lokala kulturen i landet du befinner dig i. Lär dig om landets traditioner och värderingar och respektera dem även om du inte alltid håller med. Läs även på om det politiska och sociala förhållandena i det land du ska åka till. Pruta inte för prutandets skull. De små pengar som du spar kan betyda en stor skillnad för den som säljer varan. Tänka även på att det varor som du handlar inte kommer från utrotningshotade djur, exempelvis elefantben, korall och stora snäckor m.m.

Fråga alltid innan du fotograferar någon om det går bra. Tänk på att använda dig av licensierade guider och safarisoperatörer för både din och djurens säkerhet. Behandla människor så som du själv vill bli behandlad hemma i Sverige. Tänk på att inte betala och bli fotograferad med infångade djur. Söta apor som man ser i turistområden blir många gånger drogade för att deras ägare ska kunna hålla dem lugna i en onaturlig miljö även när de har blivit könsmogna.

 

Övrigt

Genom att vara uppmärksam på och anmäla misstänkt barnsexturism och människohandel bidrar du både till att förhindra, förebygga och utreda sexuella övergrepp på barn. Gå till den lokala polisen eller anmäl via Ecpats hotline: www.ecpatshotline.se

 

Tänkvärt

– Tillgång till rent vatten är en mänsklig rättighet men ändå saknar nästan en miljard människor tillgång till det.
– Många fler människor dör av brist på dricksvatten än i krig.
– En PET-flaska bryts ned av naturen på 450 år
– En aluminiumburk bryts ned under 300 år
– Plast bryts ned under 400 år
– Glas tar naturen över en miljon år att bryta ned

Det finns mycket vi kan tänka på när vi reser runt i världen. Är vi alla omtänksamma mot varandra, miljön, djuren och människorna runt omkring oss kan vi med ganska enkla medel tillsammans göra skillnad. Med detta önskar vi er en trevlig och ”schysst” resa!

 

Rabatt hos våra partners

Rabatter på vaccin och reseprylar till alla våra volontärer!

Vi på Amzungo Volontärresor är måna om att hålla nere kostnaderna för våra kunder så mycket som möjligt. Vi är medvetna om att det tillkommer kostnader inför resan för till exempel vaccinationer och reseprylar. Vi har ordnat ett antal rabatter för alla våra volontärer och efter bokad resa hos Amzungo kommer du att få mer information om hur du tar del av erbjudandena. Vi hoppas kunna fylla på med fler rabatter framöver. Detta är vad som erbjuds för närvarande:

 

Vaccinationer

 

Järnhälsans vaccinationsmottagning är en av Göteborgs största vaccinationsmottagningar. Du behöver inte vara listad hos Järnhälsan för att få vaccinera dig där och de har drop-in måndag-fredag.

RABATT: 15 % på vaccin

Läs mer på deras hemsida!

 

Svea Vaccin har 12 mottagningar i Stockholm och 2 i Malmö. Du kan antingen boka tid eller komma på drop-in.

RABATT: 15 % på vaccin

Läs mer på deras hemsida!

 

VaccinDirekt är en vaccinationsmottagning i Stockholm, de erbjuder vaccinationer på tre platser i Stockholm; Hammarby Sjöstad, Odengatan samt Slussen. Erbjuder drop-in.

RABATT: 10 % på vaccin

Läs mer på deras hemsida!

 

Vida Världens Vaccin är en vaccinationsmottagning i Helsingborg. Erbjuder drop-in.

RABATT: 10 % på vaccin

Läs mer på deras hemsida!

 

Reseprylar

 

Resalätt vill göra resan så lätt och trygg för dig som möjligt, därför erbjuder de ett stort sortiment av reseprodukter såsom vattentäta skydd, boklampor, resehanddukar, reseplånböcker, smarta packväskor och mycket mer!

RABATT: 20 %

Kolla in deras sortiment på hemsidan!

 

Outnorth är en av Skandinaviens ledande nätbutiker med produkter inom friluftsliv och outdoor.

RABATT: 10 % (gäller ej redan nedsatta varor)

Kolla in deras sortiment på hemsidan!

 

Resklar är en av Sveriges mest välsorterade webbutiker för reseprylar. Här hittar du smarta produkter som gör din resa både enklare och bekvämare.

RABATT: 10 %

Kolla in deras sortiment på hemsidan!

wlaghseuvleiuhv 

dsgsdhdh

fahsnhs

gsdhhsh

hssjdfjdrj

hdfjdkfgkf

kfyklkfl

wlaghseuvleiuhv 

 

wlaghseuvleiuhvdsgvfanvh

ahaejdktjftkfif

wlaghseuvleiuhvdsgvfanvh

sdtjdtjdt

wlaghseuvleiuhv 

cfashaejh

vsgehsjeu

OFHgnöOG

csiuhlWGUwlljn

 

wlaghseuvleiuhv 

sgaehsh

veshswrjhj

wlaghseuvleiuhv 

vvstehsss

sgvu64w