Planera din volontärresa | Amzungo Volontärresor

Reseguide

Planera resan

Steg för steg – så går det till

1

Ta reda på vad som passar dig!
> Läs på hemsidan, fråga oss, boka in ett möte med oss eller prata med en tidigare volontär!

2

Preliminärboka (via hemsidan eller 0700-945 700)
> Du får en bekräftelse och mer information om flyg, visum & fakturor.

3

Betala in en anmälningsavgift på 10 % (ofta drygt 1000 kr)
> Du får vår reseinformation om landet, våra förmåner & rabatter m.m.

4

Efter inbetalning har du officiellt bokat din resa, dags att förbereda!
> Du får hjälp med att ordna flyg & visum
> Dags att kontakta en vaccinationsklinik
> Mellan 1-3 mån innan: skicka efter utdrag ur belastningsregistret

5

Betala resten av resan (30 dagar innan avresa)
> Du får specifik avreseinformation, packningslista, journummer m.m.

6

Äventyret närmar sig!
> En sista avstämning med oss så att allt känns bra (möte eller telefonsamtal)

7

Äventyret börjar – stöd under resan
> Jippi, nu har du landat i ditt volontärland och allt är nytt och spännande. Du kan alltid nå oss 24/7 om du skulle vilja & din lokala kontaktperson likaså, som även ser till att du har det bra & hjälper till med allt från att ordna praktiska saker till att boka in helgutflykter.

8

Hemma & full av nya erfarenheter
> Dela gärna med dig av dina upplevelser genom att skriva en reseberättelse, delta på infokvällar eller mässor. Rekommenderar du oss till andra får du även belöning.

A

 

 

 

Klicka och se vad som ingår i våra resor

 

Vilket projekt passar dig?

Vi hjälper dig hitta det perfekta volontärprojektet för dig!

Svara på några snabba frågor så återkommer vi om vad vi tror passar dig bäst!

Vart vill du helst åka? (Välj max 3):
AfrikaAsienEuropaLatinamerika

Vad vill du arbeta med? (Välj max 3):
DjurBarnSportMiljöKvinnorSjukvårdRenoveringRoad trip/Äventyr

Vad är viktigast för dig? (Välj max 3):
Själva volontärarbetet
Träffa många andra volontärer
Stort utbud av aktiviteter och utflykter (ex. surf & safari)
Extra bekvämt boende
Ha nära till hav & strand
Volontärresa med lägst pris
Extra stöd och handledning på projektet
Kunna kombinera med språkstudier (spanska, portugisiska)

Hur gammal är du?
under 1818-2525-3030-4040-5555+

> Du kan också få en överblick av alla våra volontärprojekt i den gröna huvudmenyn högst upp!

 

Resmålsguider

Är du nyfiken på att få veta lite mer om våra länder? Se våra resmålsguider nedan.

 

Din tid som volontär

Att åka som volontär är ett stort äventyr! Men hur ser livet som volontär egentligen ut? Här kan du läsa lite kortfattat vad du kommer att möta så snart du har bokat din resa! Det kan också vara skönt att veta att du alltid har stöd från Amzungo när du planerar ditt stora äventyr!

Att arbeta på ett av våra projekt är inte bara spännande och givande för stunden utan erfarenheterna du får är även en bra merit och förberedelse inför kommande utmaningar i livet.

 

Din arbetsdag

Exakt hur din dag ser ut skiljer sig en del mellan de olika projekten och du kan själv påverka till viss del. Men vanligtvis befinner du dig på ditt projekt 4-8 timmar per dag, fem dagar i veckan. Första dagen kommer din guide att introducera dig på din projektplats och för din handledare på projektet.

En dag på ett barnhem exempelvis kan se lite olika ut beroende på hur små barnen är. Ofta blir man något av en fritidspedagog som hjälper till att stimulera barnen med lekar, pyssel och aktiviteter men du får oftast hjälpa de lite äldre barnen med läxor samt hjälpa till med de dagliga hushållsuppgifterna.

En dag som lärare är något annorlunda. Det är mer strukturerat och innan du själv har en lektion behöver du förbereda vad som skall läras ut. Oftast finns böcker i varje ämne som du kan följa. Det går att välja mellan att enbart lära ut engelska (stavning, grammatik, uttal m.m) eller engelska kombinerat med ett eller flera andra ämnen såsom matematik, data, gymnastik eller geografi. Du behöver dock inte ställa dig framför en klass själv i början utan du får sitta med på lektioner för att se hur allt fungerar och hjälpa läraren då barnen gör övningar.

Om du väljer att arbeta på ett sjukhus kommer du att arbeta tillsammans med lokala läkare och sjuksköterskor. Om du inte har mycket erfarenhet själv kommer det mest bli att du får observera, lära och göra enkla uppgifter. Har du arbetat inom vården får du göra mer avancerade uppgifter relativt snart. Trots att du är erfaren så innebär det dock inte alltid helt självständigt arbete då språket kan vara en barriär mellan dig och patienterna. Du kan behöva stöd av en sköterska som kan det lokala språket.

En dag på ett djurprojekt följer du med dina erfarna kollegor och hjälper dem med deras uppgifter för dagen och ser till att djuren behandlas på bästa sätt.

 

Din fritid

Du fritid kan se ut på många olika sätt beroende på vilket projektland du väljer, men även din egen energi. Du kan ta språklektioner en till flera timmar i veckan. Varför inte, på de platser detta är möjligt, passa på att lära dig att vågsurfa, vindsurfa, dyka eller testa på capoeira, beachvolley eller en ny dansstil? Utflykter till vackra öar, stränder, städer och safari kommer du inte vilja missa. Paddla kajak, segla och snorkla finns möjlighet att göra på flera ställen. Extremsporter är kanske något för dig? Vi har testat en hel del så fråga oss vad vi rekommenderar! Listan över fritidsaktiviteter kan göras mycket längre och det är främst din fantasi som sätter stopp för en aktiv fritid. Men det är inget fel i att bara umgås med dina nya vänner och ta in intrycken från människorna och kulturen.

 

Dina vänner och din värdfamilj

Vi har som målsättning att alltid skicka minst två volontärer samtidigt till alla destinationer för att man inte ska känna sig helt ensam när man kommer till ett främmande land. Generellt är det lättare att få kontakt med människor i våra projektländer så vi tvivlar inte på att du kommer få både inhemska som utländska kompisar (andra volontärer, studenter, praktikanter m.m.).

Din värdfamilj är noga utvald och kommer att se till så du trivs och känner dig delaktig i familjen. Det är alltid tryggt att bo med folk som vet hur saker och ting fungerar på orten/staden. Har du tur hamnar du i en familj med en jämngammal son eller dotter som är trevlig att umgås med (i många kulturer är det vanligare att man bor kvar längre hos sina föräldrar än vad vi gör i Sverige).

 

En ny kultur

Genom att bo i värdfamilj och arbeta med lokalbefolkningen kommer du snabbt lära dig om projektlandets kultur, som i våra utvalda länder är något annorlunda mot den svenska. Med kultur menas livsmönster och levnadssätt i ett land och innefattar allt ifrån språk, musik, klädsel, mat och konst till traditioner, religion, moral och beteende. Det som är spännande med att lära känna andra kulturer är att du också lär dig mycket om din egen kultur. Saker och beteenden som du hittills upplevt som självklara kommer kanske att bli ifrågasatta och du kanske börjar tvivla på att din egen kultur alltid är den bästa i alla sammanhang. Genom att försöka lära av varandra och visa hänsyn för andras kulturer så visar vi att vi har respekt för varandra.

Så var nyfiken och iaktta, våga prata med folk, ställ frågor och lyssna!

 

Budget

Hur mycket pengar behöver du för att kunna göra allt du vill under resan?

En av de svåraste sakerna inför en resa är helt klart att räkna på en realistisk budget. Vi vill därför hjälpa dig så gott vi kan och tipsa om vad man ska tänka på.
Att åka utomlands kostar pengar. Även som volontär bekostar du din resa själv i form av flyg, boende, mat m.m. eftersom vi arbetar med små lokala projekt som inte har möjlighet att stå för volontärens uppehälle. Hade dessa pengar funnits hade de istället kunnat anställa mer lokal personal eller gjort förbättringar för barn och djur på projekten.

Under våra samtliga projektbeskrivningar hittar du priser som vanligen inkluderar;

 • Förberedande reseinformation
 • En volontärplats (en donation till projektet)
 • Boende hela vistelsen
 • Mat
 • Upphämtning på flygplatsen
 • En lokal kontaktperson som du har stöd av under hela resan dygnet runt
 • Support från Sverige dygnet runt om det skulle behövas

Det som tillkommer är det som är svårast att räkna på och beror på vart du ska åka och vad du mer vill göra i landet du ska besöka. Det som alltid tillkommer är;

 • Flyg
 • Visum
 • Vaccinationer
 • Reseförsäkring
 • Inköp inför resan
 • Fickpengar

För att försöka minska våra  volontärers kostnader lite har vi tillsammans med våra samarbetspartners fått lite rabatt på bland annat vaccination och reseprylar.

Läs mer här!

Flyg

Här är tumregeln att det är billigare ju tidigare du bokar. Det kan dock också bero på när du vill åka. Det är alltid dyrare runt jul och nyår samt under det aktuella landets högsäsong. Få en ungefärlig uppskattning om vad flyget kommer kosta genom att göra en sökning på exempelvis Momondo.

 

Visum

Visum krävs för inresa i de flesta länder vi skickar volontärer till. Processen för hur det går till och vad det kostar skiljer sig mycket, det kan vara alltifrån gratis upp till ett visst antal dagar till att det kostar en slant, fråga oss eller läs mer om visum under respektive projektbeskrivning.

 

Vaccinationer

Vaccinationer behöver inte kosta mycket om du tidigare rest utanför Europa och tagit några sprutor. Har du inte tagit resevaccin innan får du vara beredd att lägga en slant på detta. För ca 2 000 kr brukar man få ett bra grundskydd som sen håller i många år.

> Läs mer om vilka vaccinationer du behöver till respektive land här.

> Reser du med oss får du del av våra rabatter på vaccin av våra partners.

 

Reseförsäkring

Ett bra reseskydd under resan är obligatoriskt och genom vår samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom försäkringen Leva Utomlands. Du kan alltid höra med din nuvarande hemförsäkring vad som gäller (under de första 45 dagarna) men i regel täcker inte hemreseförsäkringen volontärarbete och då bör du teckna denna kompletterande försäkring.

Pris: 745 kr de första 30 dagarna och därefter 25 kr/dag. Väljer du bort egendomsskydd blir det 25% billigare. Räkna ut exakt pris här.

 

Inköp inför resan

Behöver du köpa en ryggsäck, luftiga täckande kläder eller kanske nya bekväma skor? Fundera över vad du redan har och vad du behöver komplettera med till packningen. Ett kit från apoteket bör du även ha med dig. Räkna med minst 500 kr för att köpa solkräm, värktabletter, plåster, vätskeersättning, magtabletter, sårrengöring m.m.

> Reser du med oss får du del av våra rabatter på reseprylar och utrustning av våra partners.

 

Fickpengar under resan

Fickpengar är det som är svårast att beräkna och det beror väldigt mycket på land och ort du kommer befinna dig på. Vi har försökt uppskatta vad som går åt per vecka i respektive land och denna info hittar du under respektive projekt under delen Priser.

 

Träffa oss

Träffa oss på olika mässor & events runtom i landet. Se våra inplanerade event här.

Kom & ställ dina frågor till oss personligen på vårt kontor i Göteborg på Viktoriagatan 19 (närmsta hållplats är Vasa Viktoria).  Boka in en tid via formuläret nedan.

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ditt meddelande

 

Orolig förälder?

 

Att släppa iväg sin dotter eller son på en långresa kan minst sagt kännas nervöst och oroligt. Många gånger kanske volontärresan är den första långresan hon eller han gör helt själv. Troligtvis kommer ni som föräldrar eller nära och kära aldrig att sluta oroa er helt, det hör nog till när någon man håller kär åker iväg själv långt ut i världen, men nedan kommer några anledningar till varför ni inte ska behöva plågas av sömnlösa nätter!

Bli heller inte förvånad om din son eller dotter eller vän har förändrats under resan. Det är svårt att inte bli berörd av det man får uppleva och de varma människorna man får träffa. Det är en ögonöppnare att åka på volontärresa och man växer som människa. Vi är övertygade om att deras upplevelser kommer göra dig stolt och glad!

”Har vart iväg tidigare på volontärresa, men har nog aldrig haft någon organisation bakom mig som verkar brytt sig så mycket som ni verkar göra, känns väldigt tryggt t ex att ni har ett journummer (tror jag inte jag haft tidigare).” / Elin Jambrén

 

Bot på sömnlösa nätter

•    Först och främst; du kan alltid nå oss! 24 timmar om dygnet. Vi har ett journummer som vi delar ut till våra volontärer innan avresa. Detta nummer kan även ni som föräldrar alltid nå oss på om det skulle vara någonting.

•    Våra projekt finns i länder som kan tyckas farliga för vissa. Men skulle det finnas tvivel om volontärernas säkerhet så skulle det inte vara ett alternativ. Alla platser och projekt är noggrant utvalda för att inte äventyra volontärernas säkerhet. Skulle en situation uppstå där volontärer rekommenderas att lämna platsen så ordnar vi så att de säkert kan få komma till ett annat projekt istället.

•    På plats i projektlandet blir våra volontärer upphämtade av erfarna handledare på flygplatsen och introducerade i landets seder och bruk, vad man ska tänka på och allmänna tips och råd. Denna handledare har de kontakt med under hela perioden de arbetar och de finns tillgängliga dygnet runt.

•    Vi på Amzungo Volontärresor har gjort allt förarbete och väljer noggrant ut projekt som är givande och professionella samarbetspartners som tar väl hand om alla volontärer på plats. Vår ambition är att besöka projekten regelbundet för att säkerställa att saker och ting fungerar som de är tänkta att fungera. Vi delar inte bara med oss utav nyttig information och hjälper till med flyg och annat praktiskt innan avresa utan kan också, som nämnts, nås dygnet runt, året runt, när volontärerna är på resande fot och om en jobbig situation skulle uppstå.

•    Din son eller dotter kommer antagligen ge sig ut i världen förr eller senare och istället för att resa runt helt själv så vore det väl skönt om de hade en organisation i ryggen som hjälpte till med allt? Och andra volontärer att umgås med på fritiden lär hon/han känns på plats!

•    Våra volontärer är lite som våra egna fågelungar. Vi nöjer oss inte förrän volontärerna är nöjda. Därför brukar vi ha mail- och telefonkontakt under vistelsen för att stämma av så allt är så bra som det kan vara.

Om du har fler funderingar så är det bara att slå 0700 – 945 700 och prata lite med oss, skicka ett mail till info@amzungo.com eller skriva till oss på Facebook.

> Har du närhet till vårt kontor i Göteborg eller till någon av våra informationsträffar så följ med och prata med oss personligen. Vi tycker bara det är trevligt att även få träffa er!

 

Stipendier

En volontärresa behöver inte bli särskilt dyr. Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Sätt upp ett mål med din resa och presentera detta så kan du söka bidrag från alla möjliga håll. Endast din fantasi och energi sätter begränsningar för hur och var du söker sponsring och stipendier när du ska åka som volontär!

På denna sida får du våra tips på stipendier och andra bra sidor som ger råd om hur du skriver en vinnande ansökan m.m. Lycka till!

OBS! Om du ska skicka in en ansökan och det krävs att du skickar med ett bekräftelsebrev på att du ska genomföra resan, en detaljerad projektbeskrivning eller liknande så skriver vi en sådan åt dig så att du kan skicka in en komplett ansökan. Ring eller maila oss så hjälper vi dig!

 

Olof Palmes Minnesfond

 

Olof Palmes Minnesfond

När kan du söka?

Ansökningar om stipendium skall vara fonden tillhanda senast den 20 mars varje år.

Tänk på att fonden inte beviljar redan påbörjade projekt men planeringen av ett önskat projekt får givetvis vara påbörjat. Efter sista ansökningsdatum tar handläggningstiden 7-8 veckor så du kan tidigast genomföra ditt projekt  7-8 veckor efter 20 mars. 5-10 % av alla ansökningar får pengar ur fonden.

Vem kan söka?

Olof Palmes Minnesfond tar emot ansökningar från enskilda personer såväl som folkrörelser, organisationer, nätverk, samfund, skolor, idrottsföreningar, musikgrupper eller fritidsgårdar. Söker du som enskild person så ska du vara högst 30 år. Projektet ska involvera unga människor eller rikta sig till unga och syfta till att arbeta för något av fondens tre huvudsyften: fred, internationell förståelse och antirasism.

> Se här vilka som beviljats stipendier!

Hur söker du?

Stipendium söks genom att registrera en ansökan på deras hemsida. För att läsa mer om deras stipendium och för att ansöka, surfa in på: www.palmefonden.se

 

Folke Bernadottes Minnesfond

När kan du söka?

För avresor under våren: senast 1 oktober året innan.
För avresor under hösten: senast 1 mars samma år.

Vem kan söka?

Stipendium kan sökas av organisationer och enskilda personer företrädesvis inom föreningsverksamhet. Personer som ansökan avser skall vara högst 26 år. För volontärinsatser ska resans längd vara minst 8 veckor.

Hur söker du?

Stipendium söks på särskild blankett som finns på deras hemsida. För att läsa mer om deras stipendium och för att ansöka, surfa in på: www.folkebernadottesminnesfond.se

 

 

Minor Field Studies, MFS (Universitets-uppsats)

Sista ansökningsdag för stipendiet är:

2 november 2015 (för resor 2016)

Vem kan söka?

Detta stipendium är för dig som studerar på universitet eller högskola och skall skriva en C eller D uppsats och stipendiet är på 27 000 kr. Universitetet/högskolan du studerar på måste ha beviljats MFS-stipendier för att du skall kunna göra en ansökan. Som student kan du i ett utvecklingsland samla material till din uppsats eller examensarbete för en kandidat-, magister- eller masterexamen.

För att söka detta stipendium måste du uppnå dessa kriterier:
• vid utresan ha tagit minst 150 högskolepoäng.
• inte påbörjat utbildning på forskarnivå.
• ha goda kunskaper i engelska.
• skriva uppsatsen på engelska eller värdlandets officiella språk.
• ha studerat franska, spanska eller portugisiska om värdlandets officiella språk är något av dessa.
• vara svensk medborgare eller ha permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Hur söker du?

Du ansöker vid det universitet/högskola som förmedlar stipendiet, de informerar även om hur du söker och om ansökningsdatum. Varje universitet/högskola har olika blanketter för stipendiet och ansökan skall lämnas till den ansvarige för MFS stipendiet på din högskola/universitet.

Läs mer om stipendiet här!

 

Stiftelsen Engelbrekt

Sista ansökningsdagen för stipendier från Stiftelsen Engelbrekt är:

För avresor under våren: 15 oktober året innan.
För avresor under hösten: 15 april samma år.

Vem kan söka?

Enskilda personer t.ex. barnavårdslärare, förskollärare, hushållslärare och yrkesorienterade lärare verksamma inom den husliga-och barnavårdande sektorn kan få stipendium/bidrag till utbildning eller fortbildning.

Hur söker du?

Stipendium söks på särskild blankett som finns på deras hemsida. För att läsa mer om deras stipendium och för att ansöka, surfa in på: www.stiftelsemedel.se/stiftelsenengelbrekt

 

 

Katz Stiftelsen

Stiftelsen vill bidra till utbildning och internationell förståelse hos Göteborgs ungdomar. Bidrag och stipendier går främst till grupper av elever vid skolor i Göteborg, som genom projektarbeten eller studie- och utbytesresor vill stärka skolans uppdrag att öka kunskaperna om andra länder och kulturer.

Ansökningstiden är mellan 1 september och 1 november varje år. Styrelsen fattar vanligtvis beslut om årets bidrag i slutet av december.

Hur söker du?

Stipendium söks genom att ladda ner en ansökningsblankett på deras hemsida som man sedan postar. För att läsa mer om och för att ansöka, läs mer på: www.katzstiftelse.se

 

Atlas praktik

Projekt inom Atlas praktik ska främja individuell kompetensutveckling samt främja skolors internationalisering. Programmet syftar till att erbjuda elever på gymnasiets yrkesförberedande program möjligheten till arbetsplatsförlagd utbildning i utlandet.

Sista ansökningsdagen för stipendier från Atlas praktik:

Ansökan till Atlas praktik kan göras 2 gånger om året, vanligen i början på april och oktober varje år.

Ansökan är öppen att fylla i en månad innan sista ansökningsdatum.

Vem kan söka?

Elever på yrkesvux samt gymnasiets yrkesprogram som har möjlighet att genomföra praktik/APL i utland. Elever kan dock inte söka stipendiet själva utan Skolor/organisationer söker medel inför elevers praktik/APL.

Hur söker du?

Atlas praktik söks genom ett ansökningsformulär som sedan skickas in. Läs mer om Atlas praktik och ansökningsprocessen här: www.utbyten.se/atlaspraktik

 

Göte Nymans stiftelse

Ger bidrag till enskilda personer eller organisationer i deras strävanden till internationell förståelse. Genom stipendium från fonden bereds ungdom möjlighet att stifta bekantskap med kulturella, ideella och sociala områden och förhållanden i andra länder. Dem främjar främst personer eller projekt kopplade till idrott så detta är ett perfekt stipendie att söka om du skall åka till ett sportprojekt.

Hur söker du?

Din ansökan skall skickas in med post och innehålla uppgifter om dig som ansöker om stipendiet, vad stipendiet skall användas till och dina förväntade kostnader. Intyg av sökandes förening eller specialförbund om sökandes lämplighet skall också vara med.
www.nymansstiftelse.se

 

Är du student på universitet runtom i Sverige?

Då finns en mängd olika stipendier att söka för uppsatsskrivande och forskning på www.gu.se/aktuellastipendier. Kolla även denna sidan med massor av länkar efter fonder i bokstavsordning: www.gu.se/stipendielankar

 

Programkontoret

Programkontoret är en del av Universitets – och Högskolerådet.  De har program och aktiviteter som bidrar till att skolor, universitet, företag, organisationer och enskilda individer kan delta i internationella samarbetsprojekt , kompetensutveckling till praktik samt studier utomlands. Läs mer om deras program och olika stipendium på:
www.programkontoret.se

 

Global Grant

En söksida där du gratis kan söka bland hundratals stipendiefonder.
www.globalgrant.com

 

SOS-stipendiet

SOS-stipendiet söker du genom att skapa en medlemssida på Global Grant. Du kan söka för vad som helst och kan högst få 10 000 kr. Du måste söka innan du ska åka iväg och kan alltså inte få pengar retroaktivt (efter resan).

Sista ansökningsdatum är 31 januari, 31 maj och 30 september varje år.

www.globalgrant.com/sos-stipendier

 

Länsstyrelsernas gemensamma stiftelsedatabas

En sida som är till för dig som söker efter en viss stiftelse eller som söker efter stiftelser med ett visst ändamål, till exempel för att söka stipendier och bidrag.
www.stiftelser.lst.se

 

Stipendielistan

En av Sveriges enklaste sidor för att söka stipendier, gratis. Här finns även beprövade tips för dig som precis börjat skriva stipendieansökningar.
www.stipendielistan.se

 

Studentum

En sida där du får tips på vart du kan söka stipendier och även hur du gör för att skriva en vinnande ansökan.
www.studentum.se/Stipendier