Volontärarbete Tanzania - Zanzibar | Amzungo Volontärresor

Tanzania & Zanzibar

 Tanzania har allt som Afrika kan erbjuda; du har möjlighet att få lära känna underbara människor, uppleva enastående natur och djur på nära håll och vid kusten ligger Zanzibar med underbara stränder där du även finner Stone Town med sitt färgsprakande och myllrande folkliv. Safari njema!/Trevlig resa!

Volontärprojekt

Tanzania & Zanzibar

Road trip – Tanzania & Zanzibar

Road trip – Tanzania & Zanzibar

Upplev det bästa av Tanzania på en 14-dagars Road trip! Du får följa med på en 3-dagars safari, volontärarbeta med barn, träffa massajer och snorkla på Zanzibar.

Read More
Plantera träd – Tanzania

Plantera träd – Tanzania

Hjälp till att bevara miljön i Arusha genom att plantera träd på skolgårdar. Du kan också få odla grönsaker tillsammans med barnen så att de får en näringsrikare skollunch.

Read More
Lär ut till barn nära stranden – Zanzibar

Lär ut till barn nära stranden – Zanzibar

Lär känna paradisön Zanzibar på ”riktigt” och jobba tillsammans med lokala lärare på en förskola för öns fattigaste barn.

Read More
Jobba på ett sjukhus – Tanzania

Jobba på ett sjukhus – Tanzania

Se, lär och hjälp till på ett sjukhus i Afrika. Är du student eller kanske redan jobbar inom sjukvården är detta ett projekt för dig!

Read More
Förgyll barns tillvaro – Tanzania

Förgyll barns tillvaro – Tanzania

Gör vardagen roligare och mer stimulerande för både små och stora barn genom kreativa lekar och sportaktiviteter!

Read More

 

Snabbfakta

Huvudstad: Dodoma
Folkmängd: 41,9 miljoner (2009)
Officiella språk: Engelska och Swahili
Religion: Kristna (30 %), Muslimer (35 %), Afrikanska
religioner 35 %), Ön Zanzibar: 99 % muslimer
Statsskick: Republik
Landsnummer: +255
Självständigt: 1961 från Storbritannien
Valuta: Tanzanisk Schilling
Tidsskillnad: GMT + 3 timmar, en timme före Sverige
under sommartid och två timmar före Sverige under vintertid.

Hur många barn går ut grundskolan: 98%
Läs- och skrivkunnighet: 78%
Barnadödlighet: 52 per 1 000
Mödradödlighet: 454 per 1 00 000
Medellivslängd: 56 år
HIV smittade: 5,6%
Lever under 2 USD om dagen: 87,9%

 

Främsta sevärdheter

Tanzania och Zanzibar erbjuder en mångfald av sevärdheter. I norra Tanzania ligger Kilimanjaro, Afrikas högsta berg och även världens högsta fristående berg. Du kan göra safariresor till nationalparker som Serengeti och Ngorongoro-kratern som är världens djurrikaste område.

Du får heller inte missa en tur över till den mytomspunna kryddön Zanzibar och njut av vita stränder och palmer eller titta på fascinerande byggnader i Stone Town.

 

Klimat

I Tanzania varierar klimatet från tropiskt och hett längs kusten till milt och torrt på höglandet, eftersom klimatzonerna skiftar med höjden över havet. Då Tanzania ligger söder om ekvatorn är årstiderna omvända. Torrperioden, som kan liknas vid vår vinter, infaller oftast mellan juni och november. Från december till mars är dagarna soliga och heta och det är ovanligt med moln på himlen.

Under mars till maj och i november och december är det regnsäsong i Tanzania. Under första regnperioden faller ofta regnet häftigt på morgnarna och under natten, med klart väder under dagen. Då är växtligheten grönskande och klimatet mycket behagligt. Runt december kommer det lättare regnskurar på morgnar och kvällar. Dagarna är oftast soliga. Här nedan i tabellerna ser du medeltemperatur (max- och min-grader C) samt medelnederbörd (mm regn).

 

Naturgeografi

Tanzania ligger vid Indiska Oceanen och gränsar till åtta länder: Burundi, Kenya, Kongo-Kinshasa, Malawi, Moçambique, Rwanda, Uganda och Zambia. Tanzania består mest av slätter och savanner men här finns även Afrikas högsta berg, Kilimanjaro. Utmed kusten ligger öarna Zanzibar, Pemba och Mafia som kan nås med färja eller flyg. Landet har även flera sjöar och de två största är Victoriasjön och Tanganyikasjön. Victoriasjön är Afrikas största, och världens näst största sötvattensjö.

I Tanzania hittar du också den världsberömda nationalparken Serengeti som finns med på UNESCO:s världsarvslista och har en unikt hög koncentration av savanndjur. Bredvid Serengeti finner du världens största vulkankrater, Ngorongoro Crater, på 2 300 meters höjd. Nere i denna krater finns troligtvis världens tätaste koncentration av savanndjur såsom buffel, hyena, lejon, gepard, leopard, gnu, giraff, elefant, gasell, noshörning, babianer, flodhästar, vårtsvin m.m.

 

Våra orter i Tanzania

 

Arusha

Arusha är en ganska livlig liten stad i nordöstra Tanzania precis vid foten av det vackra Mount Meru, landets näst högsta berg. Staden ses också som landets safarihuvudstad eftersom den är utgångspunkt för fantastisk safari till de berömda parkerna Serengeti, Ngorongoro med flera. I Arusha  bor det ca 1,4 miljoner människor har du ett bra utbud av affärer, restauranger, internetcaféer, marknader mm. 

Moshi

Moshi är en medelstor stad med en marknad, några hotell, flera internetcaféer och många restauranger och butiker. I Moshi befinner du dig vid ett av landets främsta sevärdheter, Afrikas högsta berg. Härifrån utgår periodvis många turister som ska bestiga Mt Kilimanjaro, 5 895 meter över havet. En bit från Moshi hittar du också vattenfall och varma källor som brukar vara populära utflykter. Gillar du kaffe kan du få se hur det odlas och framställs på Kilimanjaros sluttningar.

Zanzibar

Den mytomspunna kryddön Zanzibar kantas av vita stränder och palmer. På den sydöstra delen kan man simma med delfiner. Förutom underbar strandavkopplig finns här också andra spännande kulturella sevärdheter. Zanzibar har en intressant historia fylld av arabiska, indiska, persiska, östafrikanska och europeiska erövrare, handelsmän och sjöfarare. Zanzibar var en gång ett handelscentrum, inte minst för slavhandeln.

I StoneTown kan du se fascinerande historiska byggnader, såsom Sultanens palats, Undrens hus och Arabiska fortet. En mängd olika kryddor odlas här och guidade kryddturer finns det många att välja bland. 99 % av människorna som bor här är muslimer och arabiska pratas därför också här. Zanzibar har sin egen regering och flagga så glöm inte ditt pass när du åker hit. Vårt projekt finns på den lilla orten Matemwe i nordost, ca en timma från Stone Town.

 

Säkerhet

Tanzania är relativt säkert att resa runt i. Som i många andra länder bör man dock iaktta allmän försiktighet vad gäller trafik och kriminalitet. I trafiken håller folk höga hastigheter och omdömeslös körning gör att trafiken är en uppenbar riskfaktor. Särskilt lastbilar och bussar kör snabbt och har ofta dåliga bromsar. Rån och stölder mot turister förekommer. Här gäller det att ha lite sunt förnuft och därmed undvika osäkra platser såsom ensliga stränder, bakgator, marknader, stora folkskaror och folktomma platser, särskilt efter mörkrets inbrott.

Skylta inte med värdesaker som pengar och mobiltelefon. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Inför valet i oktober 2010 förekom det politiska oroligheter i Stone Town på Zanzibar och på ön Pemba. Nu är läget stabilt men det kan inte uteslutas att ytterligare händelser kommer att inträffa igen. På Zanzibar bör man därför undvika eventuella demonstrationer och hålla sig informerade om händelseutvecklingen. Det kan du enklast göra genom att följa ambassadens säkerhetsrekommendationer.

Läs mer om säkerhetsläget i Tanzania på Utrikesdepartementets sida

 

Valuta och Pengar

Valutan i Tanzania heter shilling (förkortas TZS) och får varken föras in eller ut ur landet. Du tar helt enkelt ut pengar när du landat i Tanzania. I alla de större städerna (Arusha, Moshi, Dar es Salaam och Zanzibar) finns uttagsautomater. Visakort fungerar i de flesta automater medan Mastercard endast fungerar i Barclays automater. Men tänk på att inte resa helt utan kontanter och förlita dig på bankkort då bankomater kan vara trasiga och elavbrott släcker ibland ner banker och uttagsautomater.

Det kan vara bra att ha en liten reservkassa i amerikanska dollar som du kan växla in om du skulle få problem med att ta ut pengar. De flesta växlingskontor i Tanzania kräver dollarsedlar som är från 2006 och framåt eftersom det har varit mycket problem med förfalskningar av gamla dollarsedlar.

Ungefärliga kostnader 

Internet: 20 kr/timme
Buss: 3-6 kr/väg
Taxi (5 min): 20-30 kr
Enklare lokal måltid: 20-30 kr
Finare restaurang: 50-300 kr
1 liter vatten: 5 kr
50 cl läsk: 5 kr

 

Religion

Kristendomen är den största religionen i Tanzania med ca 50 % av invånarna. Ca 40 % är muslimer och resten tillhör hinduism, buddism, bahai och traditionella afrikanska religioner. Trots de olika religionerna lyckas befolkningen i landet leva i harmoni med varandra. På ön Zanzibar är dock 99 % muslimer vilket man får tänka på speciellt i Stone Town. Du kommer se kvinnor i slöjor så visa respekt och täck åtminstone axlar och knän.

 

Kultur och seder

Med över 120 stammar är Tanzania ett av de mest mångkulturella länderna i Afrika. Människorna är väldigt vänliga och hjälpsamma och till skillnad från många andra länder i Afrika har de lyckats undgå stamrivalitet och konflikter. Här lever massajerna och deras traditioner vidare och inspirerar hela det kulturella livet i Tanzania. Zanzibar är mycket influerad av arabisk kultur.

I Tanzania har musik och dans en viktig plats i kulturella ceremonier såväl i vardag som fest. På fastlandet framförs musiken ofta med olika typer av trummor medan musikformen taarab är vanligast på Zanzibar.

 

Mat

Den tanzaniska matkulturen är en blandning av afrikanska, arabiska, asiatiska och swahiliska mattraditioner. Basmaten består av ris eller ugali (tjock majsgröt) som äts med kött eller kyckling. Till det äts bönor, spenat och chapatibröd. Prova även Chipsy-mayai, en omelett med potatisklyftor i. Maten kokas ofta i kokosmjölk som serveras med antingen kött- eller banangryta i en stor skål och olika grönsaker. I de flesta rätter används tomat, lök och ingefära.

Zanzibar är känd som ”kryddön” och där växer bland annat kardemumma, nejlika och kanel som därför används mycket i maten. Vid kusten och på Zanzibar kan du lätt få tag på färsk fisk. Som efterrätt kan man få ananasskivor eller mango- och papayaklyftor med lime.

 

Helgdagar

1 januari Nyårsdagen
12 januari Zanzibars revolutionsdag
Mars/april Påsk
26 april Unionsdagen
1 maj Arbetarnas dag
7 juli Böndernas dag
Nionde månaden i den muslimska kalendern Ramadan
30 dagar efter att Ramadan inleddes Eid (avslutning på Ramadan)
9 december Oavhängighetsdagen
25 december Juldagen

 

Kort historia

Tanzania har en lång och händelserik historia som går tillbaka flera miljoner år i tiden. Några av de allra äldsta mänskliga lämningarna har hittats här och kan spåras till människoliknande varelser ca 3 miljoner år tillbaka. Historiskt sett har Tanzania varit under inflytande av många olika kulturer. Någon gång under tusentalet började handeln med Arabien och Persien. På 1880-talet var landet först en tysk koloni, innan engelsmännen tog över tills landet blev självständigt 1961.