Volontärarbete i Nepal | Amzungo Volontärresor

Nepal

 Välkommen till en värld av kontraster. Lilla Nepal är insprängt mitt i hjärtat av världens mäktigaste bergskedja, Himalaya. Landets huvudstad, Kathamandu är en färg- och doftexplosion med starka religiösa influenser av främst hinduism och buddhism som måste upplevas på plats.

Volontärprojekt i Nepal

Lär ut Engelska – Nepal

Lär ut Engelska – Nepal

Bidra med din kunskap och erfarenhet på en skola i centrala Kathmandu. Var en extraresurs på lektioner och utveckla både barnen och lärarnas språkkunskaper.

Läs mer


Snabbfakta

Huvudstad: Kathmandu
Folkmängd: Ca 30 miljoner
Storlek: 147 000 kvadratkilometer
Officiella språk: Nepali
Religion: Hinduer 81 %, Buddhister 9 %, Muslimer 4,4 %, Kirant 3 %, Kristna 1,4 %
Statsskick: Republik
Landsnummer: +977
Självständigt: 1768
Valuta: Nepalesiska rupies
Tidsskillnad: 4 tim och 45 min (vintertid) eller 3 tim och 45 min (sommartid)

Läs och skrivkunnighet: 59.1 %
Hur många barn går ut grundskolan: 63 %
Barnadödlighet: 39 per 100 invånare
Mödradödlighet: 170 per 100000 invånare
Medellivslängd: 69 år
HIV-smittade: 0,4 %
Lever under 2 USD om dagen: 31 %


Främsta sevärdheter

Kathmandu är Nepals största stad och huvudstad. Här bor ca 1 miljon invånare. Staden är ett myller av gränder, tempel och handel av diverse slag. Böneflaggorna och den ständigt närvarande rökelsedoften ger staden en mytisk aura. Himalayas sydsluttning sträcker sig från väst till öst och dominerar Nepals landskap. Åtta av de tio högsta topparna på jorden finns i detta lilla land. Just bergen är en stor turistattraktion och lockar tusentals vandrare och klättrare årligen till dessa jättar. Annapurnaregionen, Langtangdalen och Khumbu, där Mount Everest ståtar, är de tre mest besökta bergsområdena.

Längst söderut mot gränsen till Indien, återfinns ett mycket rikt djurliv där bl.a. tigrar, noshörningar, elefanter, bufflar och krokodiler lever. Religionen är en viktig del i det nepalesiska samhället då hinduismen dominerar, främst i städerna och de södra delarna. När du kommer upp i bergen och närmare gränsen till Tibet så är buddhismen istället den dominerande religionen.


Klimat

Vädret i Nepal varierar kraftigt på grund av två faktorer, dels den årliga monsunen och dels de kraftiga höjdskillnaderna. Monsunen från bengaliska viken når Nepal i slutet av maj och avtar i slutet på augusti. Under den här perioden regnar det nästan dagligen även om det oftast bara är korta perioder under dagen. Den här perioden är också väldigt varm och fuktig och den minst besökta delen på året.

I slutet på augusti så skingras molnen som genom ett mirakel och ersätts med en oftast klarblå himmel. Hösten är en fantastisk tid att besöka Nepal på med en behaglig värme och en hög och klar luft.

Under vintermånaderna sjunker temperaturen och då kan bergen bjuda på ordentligt kalla nätter, men Kathmandu ligger relativt lågt och har en behaglig temperatur även under denna period. Våren är som hösten men något mer varierad med lite mer molnighet. Är man intresserad av flora och fauna så är det den här tiden man ska åka, då bland annat rhododendron blommar och får bergen att explodera i färger.

Klimat i Nepal

Naturgeografi

Nepal är ungefär en tredjedel så stort som Sverige. Landet sträcker sig ca 80 mil från väst till öst och mellan 9 och 23 mil från nord till syd. Nepal gränsar till Indien i söder och Kina i norr. Tre fjärdedelar av landet utgörs av Himalayas väldiga bergskedja och dominerar landskapet men landet består även av slättlandskap längst ner i söder och används mest till jordbruk. Jordbruk bedrivs också i stor omfattning i de bördiga dalar som bergkedjan ger upphov till.

Skogarna täcker ca 1/3 av landets yta och består av bland annat tall, ek, lärkträd och valnötsträd.

I söder är djurlivet rikt och här lever bland annat tigrar, elefanter, noshörningar, krokodiler, apor och bufflar. I bergsområdena i norra delarna betar jakar och vildhästar. Den sällsynta snöleoparden återfinns i Khumbudalen medan den lika skygga lilla röda pandan gömmer sig i Langtangdalen.

Det finns mer än 6500 olika blommande växtarter och det är en fantastisk upplevelse att besöka Nepal på våren när naturen exploderar i färger och dofter.


Våra orter i Nepal

 

Kathmandu

Nepals huvudstad är en mytisk plats som fascinerat handelsresande, författare, musiker, poeter och sökare i hundratals år. Staden är urgammal och bildades på 800-talet men öppnades inte för västerlänningar förrän på 1950-talet. Staden är ett myller av gränder, rickshaws, tempel, tiggare, handelsmän och nu på senare år även västerländska turister. Den nya världen trycker på med sina influenser men än så länge kan du uppleva atmosfären från en svunnen tid. Rökelsedoften hänger i luften vart än dina ben bär och de färgglada böneflaggorna utgör en naturlig del av stadsbilden.

Besök Durbarplatsen med det kungliga palatset Hanuman Dhoka, vandra upp för de otaliga trappstegen i sällskap av hundratals apor längs Swayambhunath, Kathmandus äldsta stupa, upplev den religiösa atmosfären i Kumaritemplet, de levande gudarnas tempel, eller bara ta en kopp te på en takterass och dröm dig bort till bergen långt där borta i norr.


Säkerhet

Nepal är förhållandevis säkert men är samtidigt ett fattigt land. Rån förekommer, främst i städerna och då oftast när mörkret infallit. Nepaleserna är oftast mycket vänliga och hjälpsamma men frestelsen kan bli stor om något av värde finns tillgängligt. Var därför vaksam på dina värdesaker och skylta inte med kontanter eller liknande.


Valuta och Pengar

Valutan i Nepal heter nepalesiska Rupies. Växlingskontor finns överallt i turistområdet Thamel, bankomaterna är få men det finns några stycken. Räkna inte med att kunna betala med kreditkort överallt, se till att du har kontanter, framförallt på mindre restauranger och affärer. Om du planerar att göra en vandring i bergen så se till att du har en reskassa för hela perioden och då i mindre valuta då växlingsmöjligheterna oftast är begränsade.


Religion

Religionen är ytterst levande i Nepal. Hinduismen var tidigare statsreligion men när landet övergick från monarki till demokrati så blev Nepal en sekulär stat. 80 % av befolkningen är just hinduer och Buddhismen som är den näst största religionen utgör ca 10 %. Det finns också ett betydande inslag av islam och kristendom. Hinduismen är främst närvarande i städerna och i södra delarna av landet.

I norra delarna och uppe i bergstrakterna så är buddhismen den dominerande tron. Om du planerar en vandring i Himalaya så kommer du att passera en rad buddhistiska kloster och stupor (en kupolformad symbolisk byggnad). Kathmandu är fullt av religiösa och symboliska byggnader där du absolut bör göra ett besök i ett tempel eller kloster.


Kultur och seder

Det finns tre stora folkgrupper i Nepal; Indonepalesiska, Tibetnepalesiska och ursprungsbefolkningen som i sin tur består av olika grupper, bland andra de legendariska sherpas som lever vid Khumbudalen i everestregionen. Annars präglas kulturen starkt av just religionen som färgar människornas liv och vardag. Det nepalesiska folket har haft få konflikter där religionen haft huvudrollen. De allra flesta är toleranta och när de årliga religiösa festivalerna äger rum så firar hela befolkningen oavsett om det är hinduismen eller buddhismen som hyllas.


Mat

Maten domineras av nationalrätten Dal bhat som består av kokt ris, grönsakscurry och en linssoppa. Ibland ingår även fisk eller kyckling. Nepaleserna äter detta dagligen och då traditionsenligt med händerna. Eftersom Nepal är ett hinduiskt land så är kon helig och man äter därför inte nötkött. Matkulturen har fått influenser både från Indien och Tibet, och eftersom det finns så många olika folkslag så finns det inte en enhetlig matkultur utan det varierar ganska kraftigt beroende på var i landet man befinner sig.

I Kathmandu så finns det ett stort utbud av restauranger, både från det nepalesiska köket och med västerländska menyer så det finns något för alla smaker.


Helgdagar

Nepal har en egen kalender som inte följer den västerländska och det kan därför vara lite förvirrande. Exempelvis så firar landet nyår den 13 eller 14 april.

10 eller 11 januari Prithivi Narayan Shahs födelsedag
slutet på januari/ början på februari Basanta Panchami
slutet på februari/ början på mars Shiva Raatri
18 eller 19 februari Demokratiets dag:
13 eller 14 april Nawa Barsa (nepalesisk nyår)
slutet på juni/ början på juli Guru Purnima
slutet på juli/ början på augusti Janai Purnima
Oktober Dasain
Tre dagar på slutet av oktober/ början på november Tihaar
7 eller 8 november Drottningens födelsedag
15 eller 16 december Nationaldagen
28 eller 29 december Kungens födelsedag


Kort historia

Nepal har varit ett kungadöme sedan slutet av 1700-talet och aldrig varit koloniserat. Men deras historia har också kantats av blodiga stridigheter. Under första halvan av 1900-talet så styrdes landet av den mäktiga Ran-släkten och 1960 antog den dåvarande kungen en ny konstitution som stärkte monarkins makt ytterligare. Nepal införde parlamentarisk demokrati 1990 men behöll monarkin som statsskick. 1996 reste sig folket och ett blodigt inbördeskrig inleddes mellan en maoistisk gerilla och regeringstrupper vilket tvingade 2 miljoner nepaleser i landsflykt, de flesta till Indien.

Efter tio år av krig och massiva folkliga demonstrationer så begränsades kungens makt i april 2006 och förhandlingar inleddes mellan gerillan och den nepalesiska regeringen. Förhandlingarna ledde fram till ett fredsavtal som i sin tur ledde fram till att monarkin avsattes 2008 och Nepal övergick till Republik.