Skip to main content

Anna i fantastiska Thailand

Här kommer kanske en lite annorlunda reseberättelse från Thailand. Annorlunda på så sätt att det inte gick fullt tre veckor från att jag bestämde mig att jag ville ut och resa tills att jag satt på planet.Jag visste att jag ville resa till Thailand men jag ville inte resa ensam, då kom min kompis på att om man gör en volontärresa så är man ju inte ensam alls. Så jag satte mig ner och började leta. Redan samma dag så hittade jag Amzungo, kom i kontakt med dem och de verkade så underbara att jag bestämde mig för att detta är organisationen jag vill resa med. Även fast det var så kort tid från första kontakt tills. Det var bara ett problem; på mina kommande två veckor hos elefanterna skulle jag vara ensam. Det var inte något som förgyllde dagen precis. Jag pratade med koordinatorn där nere och det skulle inte vara några problem att byta till ett annat elefantprojekt men jag skulle gå miste om en hel del pengar. Jag vände mig då till Amzungo och de svarar väldigt snabbt och är så hjälpsamma så det var inga problem att både byta och få tillbaka mellanskillnaden. (Alltså jag måste få understryka igen hur otroligt hjälpsamma Amzungo varit innan, under och efter hela min resa för jag pratade med flera andra volontärer som åkt med andra organisationer som inte ens fick hälften av den hjälp som jag fått).

Första veckan var fantastiskt rolig med allt från sightseeing, matlagning, språklektioner och skolbesök. Så kom helgen och jag bytte plats och projekt, en 12 timmar lång bussfärd tog oss upp i bergen till  

Umphang där nästa äventyr väntade. På morgnarna for vi upp i bergen och högg ner bananträd som vi sedan tog med till elefanterna och matadedem med. Vi fick rida på dem runt på ängen där vi höll till och ville man så fick man också rida rakt ned i floden alldeles bredvid. Sedan badade man elefanterna och med dem, helt fantastiskt roligt! När detta var klart så tog mahoutsen (elefantskötarna) elefanterna tillbaka till djungeln där de hör hemma. Då åkte vi till olika vattenfall och badade, vandrade upp på ett berg och kikade på solnedgången, forsrände och besökte en by. På kvällarna kunde man gå i till Umphang och kika i de mysiga butikerna och besöka 7/11 (obligatoriskt varje kväll). Detta var i stort sett hela andra veckan och vecka nummer tre skulle se likadan ut.

Jag började fundera på att byta till att göra volontärarbete med gibbonaporna som jag fick nys om på plats. Nog för att jag verkligen älskade elefanterna och allt vi gjorde runtomkring men jag kände att jag borde passa på att prova på något annat också nu när jag hade denna fantastiska möjlighet. Så vecka nummer tre, gibbonaporna. Det var något helt annat mot för de två första veckorna. Här kände jag att jag faktiskt utförde ett riktigt jobb. En dag såg ut så här:

0700: förbereda frukost och mata aporna, städa alla arbetsytor
Ca 0830: äta frukost själva
Ca 0930: sopa rent under alla burar
Fritid
1130: dela ut lunch till aporna, sedan lunch själva
Fritid
1430: förbereda middagen och mata aporna, städa alla arbetsytor
Klara för dagen.

Tiderna i mitten är lite ungefärliga eftersom det tar olika lång tid att utföra alla sysslor. Det var en hel del fritid här och för vissa var det tråkigt men jag tycker att det blir vad man gör det till. Den tiden använde jag till att socialisera mig med alla aporna, framförallt bäbisarna. Det var helt underbart mysigt! Ju mer tid man spenderar med gibbonaporna desto mer lär de känna och tycka om dig, så de tillåter dig att klia dem på ryggen och så. Vi hade wifi mellan 16-19 och däremellan var det även middag på schemat. När klockan slog 19 så lämnade vi volontärer det stora huset där ägarinnan bor och drog oss tillbaka till våra rum. Där fanns ett stort sällskapsrum med extremt många filmer att välja mellan. Denna farm som hon bodde på låg en bit ifrån annan bebyggelse så det var inte tal om att gå ut på kvällarna i  butiker eller så. Denna vecka var min sista i Thailand, efter att jag var färdig så åkte jag tre veckor till Bali innan jag for hem igen strax innan jul.

Att åka som volontär är inte bara att göra. Man måste vara beredd på enkel standard vad gäller framförallt boende men också transporter, och man äter det som bjuds. Men bara man är öppen, nyfiken och utåtriktad så kan det också bli den mest fantastiska resa du någonsin gjort! Du får upptäcka landet på ett helt annat sätt med lokalbefolkningen och du får träffa så många nya fantastiska människor. Maten är för övrigt underbart god och jag upptäckte att det var den godaste jag fick under mina sex veckor på resande fot, deras hemlagade mat klådde alla restauranger med hästlängder. Redan innan jag kommit hem så planerade jag min nästa resa och den drömmen går till Afrika. Givetvis med Amzungo igen!

Funderar du på att åka? Gör det! Du kommer inte att ångra dig det kan jag lova. Jag skulle göra om denna resa alla dar i veckan!

/Anna Hjeltström, Thailand 2014

Läs mer om vår projekt i Thailand här!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet