Skip to main content

Bali - Kulturvecka

Kulturveckan är ett första steg till en storslagen upplevelse i ett nytt land! Detta är en fullspäckad, spännande och rolig vecka med syftet att lära känna Bali och Indonesien genom att uppleva dess kultur. Tid kommer att ges till möte med lokalbefolkningen, smak av den lokala matkulturen samt att du får lära känna de lokala traditionerna.

Kulturveckan utspelas i Ubud, en stad som bjuder på några av de vackraste platserna på hela Bali. Ubud är också en perfekt utgångspunkt för utflykter till resten av ön, exempelvis till bergen i norr eller stränderna längs kusten.

Kulturveckan kan göras separat, men den kan även göras i kombination med volontärarbete och kostar då inget extra, utan samma som en volontärvecka. Bokar du tillexempel 3 veckor med  barn i Ubud så kan du välja att vara med på kulturveckan första veckan och de andra två veckorna blir då volontärarbete. Du ser priser under respektive projekt. 

Veckoprogrammet nedan är skrivit för att du ska få en idé om vad du kommer att få göra och uppleva under din introduktionsvecka. Dagordningen kan komma att ändras men du kommer att få vara med om alla aktiviteter, oavsett om ordningen på dem ändras.

Måndag
Veckan startar med en introduktion av den indonesiska kulturen och en rundvandring i Ubud och den populära ”apgatan”. Dagen avslutas därefter med ett traditionell balinesiskt dansuppträdande.

Tisdag
Efter frukost hålls det en språklektion i det balinesiska språket. Under eftermiddagen fortsätter gårdagens rundvandring och ni kommer att göra ett besök på bland annat en risterrass.

Onsdag
Onsdagen börjar med en språklektion för att på eftermiddagen övergå i en målarklass och på kvällen är det middag för nya och gamla volontärer.

Torsdag
På morgonen är det dags för en matlagningsklass och under dagen kommer det hållas en pass om balinesiska traditioner.

Fredag
Dagen börjar med tempelbesök och mitt på dagen kommer ni göra ett besök på en lokal skola.

> Detta schema kan variera och / eller ändras beroende på väderförhållanden, lokala förhållanden och oförutsedda omständigheter.

BOENDE

På kulturveckan kommer du bo i ett volontärhus tillsammans med andra volontärer från hela världen som arbetar på organisationens volontärprojekt i Ubud. Boendet varierar beroende på vilket projekt du väljer, men oavsett i vilket hus du bor i kommer du få dela rum med 3-7 andra personer. Organisationen på plats är noga med att volontärer tar ansvar för miljön och använder alla resurser med omtanke, framförallt vatten, papper och elektricitet. I husen förväntas alla boende städa upp efter sig själva för att skapa en bra och fräsch miljö för alla att leva i. Du delar badrum med andra volontärer och det finns en vanlig spoltoalett och varmvatten i duschen. Wifi finns också tillgängligt i alla volontärhus.

> Det går att ordna privat rum till en extra kostnad på ca 105 Euro/vecka

MAT

Det ingår 3 måltider om dagen måndag-fredag. Under helgerna ingår endast 2 måltider/dag, frukost och middag. En vanlig frukost består oftast av pannkakor, bröd och frukt. Lunch och middagar består oftast av typisk indonesisk mat där ris, grönsaker och någon typ av kött ingår. Vegetarisk kost går att få. Måltiderna serveras som buffé och äts vid satta tider i volontärhusets öppna matsal. Efter måltiderna diskar man upp efter sig själv. Vatten, te och kaffe finns tillgängligt under hela dagen.
 

> I Ubud finns även ett stort utbud av caféer och restauranger till låga priser.

Datum

Startdatum är varje måndag. Observera att förskoleprojektet stängs under loven (juni, juli, augusti och december). För att få kostnadsfri upphämtning på flygplatsen ska du anlända på söndagen innan.
> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Fritid

Ubud är vackert beläget mellan vackra risodlingar, palmer och exotiska tempel. Hit lockas både konstnärer och vanliga turister som har tröttnat på öns stränder och vill se och uppleva det som lokalbefolkningen kallar för det riktiga Bali. Ubud har ett rikt och brett utbud där du kan hitta det mesta. Det finns massvis med affärer och shoppingmöjligheter. När du handlat färdigt kan du vandra upp mot de fantastiskt grönskande risterasserna som ligger bara ett stenkast från ditt boende. Här hittar du lugnet och det kan vara en behaglig kontrast mot stadskärnan. Ubud är även ett av Asiens största yogatillhåll och många besöker staden för rekreation.

Om du vill ha en utmaning så kan du bestiga någon av öns vulkanerna, som ligger cirka två timmars bilfärd från Ubud. Bali har en rad fantastiska stränder som pryder dess kuststräcka. Även de små men berusande vackra och bilfria Gili-öarna är ett populärt utflyktsmål när man bara vill ha det lugnt och skönt. Dessa paradisöar ligger endast en och en halv timmes båtfärd från Bali.

Sök resa

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Bali?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Bali Airport (Ngurah Rai) Denpasar

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Bali?

Volontärer som ska besöka Bali bör ansöka om Social Visa (B211) eftersom detta visum täcker volontärprogrammet. Social Visa är giltig i 60 dagar och kan förlängas upp till 4 gånger. Visumet ansöker du från Indonesiens ambassad i Stockholm och kostar 450 kr, mer information får du vid bokning, men du kan läsa mer om visumet här!

Vilket språk talar man på Bali?

På Bali pratar man riksspråket Bahasa Indonesia (indonesiska) samt Balinesiska. De flesta förstår lite engelska, men även fast öarna har många turister så kan dock många väldigt lite engelska och barnen på skolorna vill gärna lära sig bättre engelska.

Kort & kontanter?

Valutan i Indonesien heter Indonesiska Rupiah. Det finns gott om uttagsautomater i de större orterna, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.

Både Visa och Mastercard fungerar bra men det bästa är att ha med sig två kort ifall att något skulle strula, som en backup. Det kan vara skönt att ha växlat in lite kontanter i förväg, men annars går det bra att ta ut lokal valuta på plats eftersom.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Bali och Nusa Penida är förmodligen mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället trafiken. Trafikregler följs bristfälligt och vi rekommenderar inte att hyra skoter.

Sjukvård?

Det finns flera möjligheter till sjukvård i Ubud. Information med adresser och telefonnummer finns i volontärhuset. 

Hur är maten på Bali?

Den indonesiska maten är precis som i de flesta sydostasiatiska länder, ofta baserad på ris och grönsaker. För många västerlänningar så upplevs den som ganska kryddstark. Kyckling och fisk är oftast den huvudsakliga proteinkällan, griskött är av religiösa skäl mer ovanligt. Stekt ris (nasi goreng) och stekta nudlar (mie goreng), äts dagligen av befolkningen, och kan fås överallt. Frukter finns i mängder efter säsong

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet