Skip to main content

Brasilien

Brasilien är ett enormt land och utgör hälften av den Sydamerikanska kontinentens landområde. Landets storlek och läge gör att det gränsar till alla Sydamerikanska länder utom Chile och Ecuador. Välkommen till att uppleva glädje, färg, styrka och värme från både sol och människor. Brasilien har härliga stränder, pulserande dans, underbara frukter och vackra människor som inte har långt till ett stort leende.  Rio de Janeiro har en puls som måste upplevas och är helt klart en av våra favoritstäder!

Sök resa

Mer om Brasilien

SNABBFAKTA

Huvudstad: Brasilia
Folkmängd: ca 190 miljoner
Storlek: 8 514 877 kvadratkilometer (ca 19 gånger större än Sverige).
Officiellt språkPortugisiska
Religion: 74 % katoliker, 15,5 % protestanter
Statsskick: Republik (2011: president Dilma Rousseff)
Landsnummer: +55
Självständigt: 7e september 1822 (från Portugal)
Valuta: Real (vid plural reais) (1 real=100 centavos)
Tidsskillnad: Storstäderna Rio och Sao Paulo ligger 4 timmar efter svensk vintertid och under vår sommartid är skillnaden 5 timmar. I de västra delarna av landet är skillnaden 5 timmar under vintertid och 6 timmar sommartid.
Läs- och skrivkunnighet: 88%
Hur många barn går ut grundskolan: 88%
Barnadödlighet: 21 per 1 000
Mödradödlighet: 58 per 1 00 000
Medellivslängd: 72 år
HIV smittade: 0,6%
Lever under 2 USD om dagen: 10,8%

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Karnevalerna i Brasilien är kända över hela världen och det sägs att man borde besöka någon av karnevalerna åtminstone en gång i livet.

Saker du inte får missa:

  • Sockertoppen/Pão de Açúcar
  • Jesusstatyn/Corcovado
  • Ipanema och Copacabana
  • Sambaskolor i favelan
  • Fotboll på Maracaná
  • Ön Ilha Grande
  • Foz do Iguaçu (världens största vattenfall)

 

KLIMAT

Det är sommar i Brasilien mellan december till februari och under denna period är det inte ovanligt med temperaturer på 30-40 grader. Vintern i Brasilien är från juni till augusti, men vintertemperaturen är vanligtvis inte så låg som vi är vana vid. I t ex Rio Grande de Sul, Parana och Sao Paulo ligger medeltemperaturen på vintern mellan 13 och -18 grader.

NATURGEOGRAFI

Brasilien är ett enormt land och utgör hälften av den Sydamerikanska kontinentens landområde. Landets storlek och läge gör att det gränsar till alla Sydamerikanska länder utom Chile och Ecuador. Brasiliens huvuddelar är Amazonbäckenet och Brasilianska höglandet. Amazonområdet är landets största sammanhängande lågland och täcks av tropisk regnskog. Tyvärr håller dock Amazonas stora regnskogsområden på att försvinna i en rasande fart på grund av resten av världens efterfrågan på mahogny, valnötsträ och akacieträ. Längst i norr och i höglandet mot sydöst finns tropisk savann och de södra regionerna präglas av subtropisk grässtäpp. I västra Brasilien, upp mot gränsen till Paraguay och Bolivia, ligger världens största våtområde, Pantanal, med otaliga småfloder och ett enormt utbud av vattenväxter.

VÅRA ORTER I BRASILIEN

Rio de Janeiro

Rio är en speciell stad på många sätt och det finns så mycket att se och göra. Man kan säga att Rio är tropikernas metropol där varma vågor väller in från Atlanthavet och staden inramas av otrolig grönska. Men det är ändå människorna som gör staden riktigt färgglad. Människor som spelar fotboll runt om i staden, som dansar med snabba fötter på strandpromenaden så fort någon spelar några sambatoner. Rio-borna som går under namnet ”cariocas”, ger med humor och livsglädje staden sin speciella atmosfär.

Rio, tillsammans med sina förorter, har cirka 10 miljoner invånare. Staden har 7 mil sandstrand, och några av stränderna är bland de mest kända i hela världen. I stadsdelarna längs med havet finns det människor med en väldigt god levnadsstandard och sjukhus och skolor på otroligt bra nivå. Samtidigt finns det cirka 2 miljoner människor som bor i hundratals slumkvarter, så kallade favelas. Rio är unikt på många sätt, bland annat för att fattiga och rika kvarter ligger tätt intill varandra och på så sätt tar människor ur olika samhällsskikt en öl på samma hörna, badar på samma stränder och dansar till samma musik.

Curitiba

Curitiba ligger 10 mil från havet och 50 mil från São Paulo. Staden kallas även den ekologiska huvudstaden i Brasilien och är en av de mest välmående och välorganiserade städerna i Brasilien. Curitiba grundades på 1600-talet som ett läger för guldutvinningen och blev 1854 huvudstad i delstaten Paraná. Särskilt efter 1940 växte staden snabbt och utvecklades på många sätt. Idag har staden 1,6 miljoner invånare, ett resultat av invandring från flera olika kulturer under 1800-talet och början av 1900-talet. Staden har en eklektisk kultur och är starkt påverkad av italienska, tyska, polska och ukrainska invandrare, från vilka huvuddelen av befolkningen har sitt ursprung. Detta märks främst i stadens arkitektur, gastronomi och religion.

Klimatet i Curitiba är subtropisk, med stor luftfuktighet. Eftersom staden ligger på en 900 meter hög platå får regionen milda och fuktiga vintrar med medeltemperaturer på mellan 0°C och 13°C under de svalaste månaderna. Den normala sommartemperaturen håller sig runt 21°C men kan gå upp till 32ºC under varmare dagar. Det finns över 30 parker och skogar med plats för avslappning, umgås med vänner eller utöva olika sporter.

 

SÄKERHET

I de stora städerna är kriminaliteten hög så det är viktigt att använda sunt förnuft och inta försiktighet. Då kommer resan till Brasilien med största sannolikhet gå utan större problem.

Det är bra att ändå ta det säkra före det osäkra och inte gå runt med t.ex. en stor fin väska som lätt kan antyda att man har en massa värdesaker med sig. Människor är väldigt vänliga och är man bara lite uppmärksam och inte går ut ensam när det är mörkt eller ger sig in i farliga områden så minskar du risken att råka ut för tråkigheter. Stört chans att råka ut för stöld är i de turisttäta områdena. Där du bor & på projektet behöver du inte på samma sätt tänka på dina värdesaker.

Läs mer om säkerhetsläget i Brasilien på Utrikesdepartementets sida:

www.swedenabroad.com

VALUTA OCH PENGAR

Valutan i Brasilien heter Real (BRL). Inför resan till Brasilien är det mest fördelaktigt att köpa US-dollar eller Euro i Sverige som sedan växlas till ”Reais” efter ankomst till resmålet. Bäst är det att växla Euro och dollar på växlingskontoren utanför flygplatserna, därefter vid banker och större hotell.

Det går vanligtvis bra att handla med kreditkort som Visa, American Express och Mastercard. Men var försiktig med att använda kort i mindre restauranger och affärer eftersom bedrägerier tyvärr förekommer.

För aktuella växelkurser gå in på Forex.

Ungefärliga priser

När det gäller priser i Brasilien så är de rätt mycket lägre än priserna i Sverige. I vissa turistområden i storstäderna, t ex Rio är det lite högre priser. Här är några prisexempel:

Stor vatten: 3 BRL

Caipirinhas: 2-10 BRL

Acai: 6 BRL

Middag (lite bättre): 20-35 BRL

Middag (enklare): 10 BRL

Taxi Copacabana till GIG (internationella flygplatsen): 60-70 BRL

RELIGION

Brasilien har till antalet fler romerska katoliker än något annat land. Man beräknar att drygt 70 % av Brasiliens invånare hör till romersk-katolska kyrkan och utgör därmed 14 % av alla katoliker i världen. Katolicismen är delvis uppblandad med afrikanska religioner och samlingsnamnet för dessa är macumba. Candomblé är ett exempel på de riter med afrikanska rötter som utvecklats och lever vidare.

KULTUR OCH SEDER

Brasiliens kultur är en genuin och härlig mix av influenser från många olika etniska grupper. Portugisiska influenser hittas i arkitektur, skulptur och målningar medan indianska influenser har bidragit med en rik tradition av myter, ritualer, kroppsmålningar, dans och musik. De afrikanska influenserna har haft stark påverkan på Brasiliens populärmusik och dess rytmer, särskilt ”samba”.

Brasilianarna älskar sina karnevaler, fotboll och andra festligheter. Karnevalen i Rio de Janeiro är den mest kända där över 2 miljoner personer brukar delta.

MAT

I Brasilien smakar maten alltid bra och åker man dit kan man se fram emot många kulinariska höjdpunkter. Basmaten består av ris och bönor och till det äter man ofta fisk, kyckling eller kött. Nationalrätten heter ”Feijoada”, en gryta som innehåller soltorkat kött och kryddad korv som sedan kokas ihop med svarta bönor. Till det äter man ris, finskuren kål, maniokmjöl och skurna apelsiner.

Mycket av matkulturen har man tagit från Afrika då slavarna förde med sig mycket traditioner.

Innan man äter så dricker man ”caipirinah”, som är Brasiliens nationaldrink. Drinken består av pressad lime, socker och massor av is. Det dricks även väldigt mycket juice i landet och du kan smaka fantastiska drycker gjorda av frukter man knappt hört talas om.

Mellanklassrestaurangerna i Brasilien använder oftast ett buffésystem med ett stort urval av olika sallader och kalla och varma rätter, där priset bestäms av hur mycket tallriken väger. På så sätt går det mycket fort att få in maten och priset är lågt.

HELGDAGAR

1 januari Nyårsdagen
Februari/mars Karneval
Mars/april Långfredagen
21 april Tiradentes
1 maj Arbetarnas dag
Maj/juni Corpus Christi (firas första torsdagen efter 60 dagar efter påsk)
7 september Brasiliens självständighetsdag
12 oktober Brasiliens skyddshelgonsdag
2 november Memorial day
15 november Proclamation of the Rebublic
25 december Juldagen

KORT HISTORIA

När de första portugiserna på 1500-talet kom till det område som idag är Brasilien var det befolkat av olika sydamerikanska indianstammar. Portugiserna byggde upp landets ekonomi kring sockerplantager. Under de följande århundradena upptäckte man att landet var rikt på både guld och diamanter. Det var brist på arbetskraft och man började därför med slavhandel. Mellan 1550 och 1855 kom omkring 4 miljoner slavar till Brasilien, de flesta från Afrika.

Landet blev självständigt från Portugal i början av 1800-talet och trots att det upplevde ett antal inbördeskrig och uppror har det ändå varit ett socialt välmående land jämfört med de sydamerikanska grannländerna.

Under senare halvan av 1900-talet har Brasilien under en lång period styrts av militären som tog makten efter en statskupp 1964. Sedan 1985 har landet styrts av civila, demokratiskt valda politiker, som lyckats bättra på ekonomin och stabilisera landet något. Den 1 januari 2011 fick Brasilien sin första kvinnliga president, Dilma Rousseff.

 

Brasilien - Barncenter i Rio

Gör volontärarbete med barn i fartfyllda Rio de Janeiro. En stor del av Brasiliens befolkning bor i så kallade favelor, slumområden. Här lever de ett tufft liv och kämpar för att få dagen att gå ihop. I en av Rio de Janeiros favelor finns vårt barncenter, där du som volontär ser till att barn mellan...

Fullt Läs mer

Brasilien - Jaguarer & utrotningshotade djur

Volontärarbeta på ett djurräddningscenter i Brasilien. Cirka 30 kilometer/40 minuter från centrala Curitiba i Brasilien ligger vårt djurprojekt som är ett uppfödningscenter för utrotningshotade djur där du både kan ta hand om djur och arbeta med att bevara naturen. Projektet skapades 2003 när en ens...

Fullt Läs mer
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet