Skip to main content

Brasilien - Jaguarer & utrotningshotade djur

Volontärarbeta på ett djurräddningscenter i Brasilien. Cirka 30 kilometer/40 minuter från centrala Curitiba i Brasilien ligger vårt djurprojekt som är ett uppfödningscenter för utrotningshotade djur där du både kan ta hand om djur och arbeta med att bevara naturen. Projektet skapades 2003 när en ensam och olycklig jaguar hittades på en privat gård i området och det fanns vänliga djurvänner som tog hand om henne. Sedan den dagen har centret växt fram genom en passion för att ge djur ordentlig vård och skydd till att idag ta hand om över 220 olika arter, varav många är utrotningshotade (se exempel på djur längst ner på sidan). Väljer du att åka till Curitiba kan du förvänta dig en unik upplevelse, möjligheten att delta i hållbarhetsfrågor i Brasilien och chansen att få besöka en plats turister inte besöker. Passar alla djurintresserade i alla åldrar, från 18år.

Plats Curitiba
Startdatum Varje måndag året runt
Antal volontärer       1-6
Boende Fint volontärhus på området
Förkunskaper Grundkunskaper i Engelska


Volontärarbete

Vår partnerorganisation i Curitiba är idag en ideell förening med naturvårdande ändamål. Den arbetar på olika sätt för att skydda djur och natur och ge framtida generationer bästa möjliga livskvalitet genom bevarandet av biologisk mångfald, rationell användning av naturresurser och bevarandet av utrotningshotade arter.

Uppfödningscentret jobbar med att säkra framtiden för olika djurarter såväl olika däggdjur som fåglar och reptiler.
Uppfödningscentret ligger inom en speciellt avgränsad och iordninggjord zon på ett område som täcker över 320 tunnland. Det har skapats lämpliga faciliteter för att på ett riktigt sätt kunna arbeta med uppfödning av olika brasilianska djurarter. Området innehåller också 62 hektar med urskog, där vetenskaplig forskning ofta utvecklas med stöd från framstående brasilianska universitet.

Uppfödningscentret är registrerat i IBAMA (det brasilianska institutet för miljö och förnybara naturresurser) och är officiellt erkänt inom denna institution. Centrets existens motiveras av behovet att upphöja arbetet med bevarandet av brasiliansk fauna och djurliv så att detta uppmärksammas i större utsträckning. Internationella volontärer är till stor hjälp för att fortsätta arbetet att skydda brasilianska hotade arter både genom donationerna från deras avgift samt det värdefulla arbete de utför.

Syfte med projektet 

Syftet med uppfödningscentret är att bevara utrotningshotade växtpopulationer och vilda djur för framtiden och säkra arternas överlevnad. Man arbetar med utveckling och förbättring av olika avelstekniker för djur i fångenskap och även med att samla in och sammanställa användbar information för andra uppfödare, samt för att stödja vetenskapliga forskare. Centret har hjälp av en specialiserad grupp människor och yrkesverksamma inom olika institutioner. De spenderar tid på centret i olika perioder för att bidra till utarbetandet av nya projekt och hjälpa till i den allmänna vården av djuren.

Arbetsuppgifter

Volontärer kommer att vara med och ta hand om djuren och komma nära vilda djur och vara med och bevara naturen. Det finns ett område för återplantering av hotade växtarter, för att säkra framtiden av vår planet och det uppskattas om man vill hjälpa till även med detta.

Vanliga uppgifter som en volontär har:

 • Förbereda mat för djuren (skära frukter, kött m.m.)
 • Mata djuren
 • Behandla och ta hand om olika arter
 • Rengöra djurens inhägnader
 • Hjälpa biologen (när han/hon är på plats)
 • Plantera träd
 • Ogräsbekämpning
 • Underhåll av vandringsleder på området
 

En dag som volontär 

En dag på centret kan variera, men i allmänhet kan man räkna med att arbeta på projektet från 07:00 till 17:00 med en två timmars paus för lunch. Schemat kommer att bero en del på klimatet, men de flesta dagarna kommer att se ut ungefär så här:
• Uppstigning och förberedande av frukost.
• Få information från din projektkoordinator vad du ska göra under dagen.
• Lär sig allt man behöver för att utföra dagens sysslor
• Börja utföra dagens aktiviteter
• Lunch
• Tillbaka till projektet och utförande av sysslor
• Avsluta dagens sysslor och återvända till boendet.
• Middag och vila inför nästa dag

Förkunskaper

Grundläggande engelskakunskaper. För att bli volontär på djurcentret behöver du inga tidigare erfarenheter, men fördel om du har ett djurintresse.

Övrigt

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer information och en blankett av oss efter bokning.

Sök resa

Datum

Man börjar sin projektvecka en måndag så ankomst till Curitiba ska alltid vara en söndag. Det ingår boende en natt innan man startar sin projektvecka, samt en dag efter man avslutat sin volontärtid. Vill man anlända någon dag tidigare på grund av bättre flygpriser så hjälper vi till så det inte är något problem, men då kan det tillkomma en kostnad för extra nätters boende.

> Läs gärna vår landsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid. Du kan fortfarande arbeta dessa dagar då centret alltid är öppet, men det är inte säkert att en koordinator finns på plats. Du kan välja att vara ledig och göra utflykter under helger och helgdagar om så önskas

Boende & mat

Boende & mat

Centret har en egen fin stuga för volontärer där det finns två sovrum. Man bor max 3 personer i varje rum, så totalt 6 personer i stugan. Det finns ett badrum till varje rum och ett Amerikanskt kök. Boendet är relativt nytt (2010) och fräscht och ligger med utsikt över några av djurens inhägnader. Det finns en härlig balkong och även ett vardagsrum med soffor och matbord där man kan umgås under kvällarna. På kvällarna kan du kolla på TV och det finns tillhörande DVD och en mängd filmer. Stugan har också en dator med internetuppkoppling men Internet är mycket långsamt.

Mat

Alla måltider ingår under projekttiden; frukost, lunch och middag. Mat inhandlas av vår samarbetspartner och körs till stugan, men volontärerna får själva tillsammans tillaga den.

Fritid

Fritid

Om du besöker djurcentret så kommer du att få en unik upplevelse och du kommer leva mitt bland djuren och i naturen. Förvänta dig dock inte ett livligt nattliv eller en plats att festa. Alkoholhaltiga drycker är strikt förbjudna då man som sagt bor mitt bland djuren. Det finns inte heller många alternativ för fritidsaktiviteter på centret utan det är bra om man har med sig egna böcker, spel eller filmer för att sysselsätta sig med på kvällarna.

Projektet är beläget 30 km från Curitiba i ett avlägset område. Det finns en liten stad som ligger 3 km från projektet med flera faciliteter, såsom post, bank, apotek, marknad, sjukhus, bland annat. Volontärer kan komma hit genom att promenera eller med cykel. På helgerna kan man passa på att göra utflykter på eget initiativ om man vill se någon annan del av landet eller närområdet. Det är en dryg timma med bil/buss till havet från Curitiba.

Vi älskar Brasilien och varför inte passa på att uppleva lite mer av landet efter din volontärtid, som exempelvis Rio de Janeiro, Amazonas eller världens största vattenfall – Foz do Iguaçu (översta bilden). 

Klimat

Det är sommar i Brasilien mellan december till februari och under denna period är det inte ovanligt med temperaturer på 30-40 grader. Vintern i Brasilien är från juni till augusti, men vintertemperaturen är vanligtvis inte så låg som vi är vana vid. I t ex Rio Grande de Sul, Parana och Sao Paulo ligger medeltemperaturen på vintern mellan 13 och -18 grader. För mer information läs vår resmålsguide.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Brasilien?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flygbiljett?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Curitiba (CWB)

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccinationer?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Måste jag ha visum för att resa till Brasilien?

När du reser till Brasilien behöver du inte ansöka om visum innan avresa. Du får automatiskt ett 90-dagars turistvisum vid ankomst till landet. Detta går sedan att förlänga på plats ifall du stannar längre.

Brasilianska ambassaden i Stockholm:
Odengatan 3
114 24 Stockholm
Besöks- och telefontid: 09:00 – 17:00
Telefon 08-545 163 00 E-post stockholm@brazilianembassy.se

Vilket språk talar man i Brasilien?

I Brasilien är det officiella språket portugisiska, men människor börjar genom utbildning bli bättre på engelska. Befinner du dig i Rio kan man klara sig på engelska i turistkvarteren, men vill du göra utflykter till mindre orter kan det vara bra att ha med en ordbok. En amerikansk kvinna är vår kontaktperson och hon är på barncentret några gånger per vecka och det går alltid att prata med henne om det skulle bli språkproblem. Barnen pratar dock bara portugisiska, men de är så små så det räcker med att du kan engelska för att kunna vara volontär här, men det hjälper om man vill lära sig en del av de ord som barnen och personalen använder.

Vi rekommenderar att man läser lite portugisiska innan man ska åka då det är mycket roligare att kunna lite fraser när man kommer fram. Kika in på denna sidan för att lära dig enklare fraser och ord. Köp också gärna en svensk-portugisisk reseparlör eller ordbok att ha med på resan. Ett tips är att satsa på att lära sig namnen på de maträtter man tycker om, då personal på enklare matställen inte kan engelska så bra.

Kort & kontanter?

Valutan i Brasilien heter Real (BRL). Inför resan till Brasilien är det mest fördelaktigt att köpa US-dollar eller Euro i Sverige som sedan växlas till ”Reais” efter ankomst till resmålet. Bäst är det att växla Euro och dollar på växlingskontoren utanför flygplatserna, därefter vid banker och större hotell.

Det går vanligtvis bra att handla med kreditkort som Visa, American Express och Mastercard. Men var försiktig med att använda kort i mindre restauranger och affärer eftersom bedrägerier tyvärr förekommer.

Ungefärliga priser

När det gäller priser i Brasilien så är de rätt mycket lägre än priserna i Sverige. I vissa turistområden i storstäderna, t ex Rio är det lite högre priser. Här är några prisexempel:
Stor vatten: 3 BRL
Caipirinhas: 2-10 BRL
Acai: 6 BRL
Middag (lite bättre): 20-35 BRL
Middag (enklare): 10 BRL
Taxi Copacabana till GIG (internationella flygplatsen): 60-70 BRL

För aktuella växelkurser gå in på Forex

Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

I de stora städerna är kriminaliteten hög så det är viktigt att använda sunt förnuft och inta försiktighet. Då kommer resan till Brasilien med största sannolikhet gå utan större problem.

Det är bra att ändå ta det säkra före det osäkra och inte gå runt med t.ex. en stor fin väska som lätt kan antyda att man har en massa värdesaker med sig. Människor är väldigt vänliga och är man bara lite uppmärksam och inte går ut ensam när det är mörkt eller ger sig in i farliga områden så minskar du risken att råka ut för tråkigheter. Stört chans att råka ut för stöld är i de turisttäta områdena. Där du bor & på projektet behöver du inte på samma sätt tänka på dina värdesaker.

Läs mer om säkerhetsläget i Brasilien på Utrikesdepartementets sida: www.swedenabroad.com

Vilka djur finns på centret?

 

Kan jag resa med mina barn? 

 

Sjukvård?

 

Hur är maten i Brasilien?

I Brasilien smakar maten alltid bra och åker man dit kan man se fram emot många kulinariska höjdpunkter. Basmaten består av ris och bönor och till det äter man ofta fisk, kyckling eller kött. Nationalrätten heter ”Feijoada”, en gryta som innehåller soltorkat kött och kryddad korv som sedan kokas ihop med svarta bönor. Till det äter man ris, finskuren kål, maniokmjöl och skurna apelsiner.

Mycket av matkulturen har man tagit från Afrika då slavarna förde med sig mycket traditioner.

Innan man äter så dricker man ”caipirinah”, som är Brasiliens nationaldrink. Drinken består av pressad lime, socker och massor av is. Det dricks även väldigt mycket juice i landet och du kan smaka fantastiska drycker gjorda av frukter man knappt hört talas om.

Mellanklassrestaurangerna i Brasilien använder oftast ett buffésystem med ett stort urval av olika sallader och kalla och varma rätter, där priset bestäms av hur mycket tallriken väger. På så sätt går det mycket fort att få in maten och priset är lågt.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet