Skip to main content

Din tid som volontär

Att åka som volontär är ett stort äventyr! Men hur ser livet som volontär egentligen ut? Här kan du läsa lite kortfattat vad du kommer att möta så snart du har bokat din resa! Det kan också vara skönt att veta att du alltid har stöd från Amzungo när du planerar ditt stora äventyr!

Att arbeta på ett av våra projekt är inte bara spännande och givande för stunden utan erfarenheterna du får är även en bra merit och förberedelse inför kommande utmaningar i livet.

Din arbetsdag
Exakt hur din dag ser ut skiljer sig en del mellan de olika projekten och du kan själv påverka till viss del. Men vanligtvis befinner du dig på ditt projekt 4-8 timmar per dag, fem dagar i veckan. Första dagen kommer din guide att introducera dig på din projektplats och för din handledare på projektet.

En dag på ett barnhem exempelvis kan se lite olika ut beroende på hur små barnen är. Ofta blir man något av en fritidspedagog som hjälper till att stimulera barnen med lekar, pyssel och aktiviteter men du får oftast hjälpa de lite äldre barnen med läxor samt hjälpa till med de dagliga hushållsuppgifterna.

En dag som lärare är något annorlunda. Det är mer strukturerat och innan du själv har en lektion behöver du förbereda vad som skall läras ut. Oftast finns böcker i varje ämne som du kan följa. Det går att välja mellan att enbart lära ut engelska (stavning, grammatik, uttal m.m) eller engelska kombinerat med ett eller flera andra ämnen såsom matematik, data, gymnastik eller geografi. Du behöver dock inte ställa dig framför en klass själv i början utan du får sitta med på lektioner för att se hur allt fungerar och hjälpa läraren då barnen gör övningar.

Om du väljer att arbeta på ett sjukhus kommer du att arbeta tillsammans med lokala läkare och sjuksköterskor. Om du inte har mycket erfarenhet själv kommer det mest bli att du får observera, lära och göra enkla uppgifter. Har du arbetat inom vården får du göra mer avancerade uppgifter relativt snart. Trots att du är erfaren så innebär det dock inte alltid helt självständigt arbete då språket kan vara en barriär mellan dig och patienterna. Du kan behöva stöd av en sköterska som kan det lokala språket.

En dag på ett djurprojekt följer du med dina erfarna kollegor och hjälper dem med deras uppgifter för dagen och ser till att djuren behandlas på bästa sätt.

Din fritid
Du fritid kan se ut på många olika sätt beroende på vilket projektland du väljer, men även din egen energi. Du kan ta språklektioner en till flera timmar i veckan. Varför inte, på de platser detta är möjligt, passa på att lära dig att vågsurfa, vindsurfa, dyka eller testa på capoeira, beachvolley eller en ny dansstil? Utflykter till vackra öar, stränder, städer och safari kommer du inte vilja missa. Paddla kajak, segla och snorkla finns möjlighet att göra på flera ställen. Extremsporter är kanske något för dig? Vi har testat en hel del så fråga oss vad vi rekommenderar! Listan över fritidsaktiviteter kan göras mycket längre och det är främst din fantasi som sätter stopp för en aktiv fritid. Men det är inget fel i att bara umgås med dina nya vänner och ta in intrycken från människorna och kulturen.

Dina vänner och din värdfamilj
Vi har som målsättning att alltid skicka minst två volontärer samtidigt till alla destinationer för att man inte ska känna sig helt ensam när man kommer till ett främmande land. Generellt är det lättare att få kontakt med människor i våra projektländer så vi tvivlar inte på att du kommer få både inhemska som utländska kompisar (andra volontärer, studenter, praktikanter m.m.).

Din värdfamilj är noga utvald och kommer att se till så du trivs och känner dig delaktig i familjen. Det är alltid tryggt att bo med folk som vet hur saker och ting fungerar på orten/staden. Har du tur hamnar du i en familj med en jämngammal son eller dotter som är trevlig att umgås med (i många kulturer är det vanligare att man bor kvar längre hos sina föräldrar än vad vi gör i Sverige).

En ny kultur
Genom att bo i värdfamilj och arbeta med lokalbefolkningen kommer du snabbt lära dig om projektlandets kultur, som i våra utvalda länder är något annorlunda mot den svenska. Med kultur menas livsmönster och levnadssätt i ett land och innefattar allt ifrån språk, musik, klädsel, mat och konst till traditioner, religion, moral och beteende. Det som är spännande med att lära känna andra kulturer är att du också lär dig mycket om din egen kultur. Saker och beteenden som du hittills upplevt som självklara kommer kanske att bli ifrågasatta och du kanske börjar tvivla på att din egen kultur alltid är den bästa i alla sammanhang. Genom att försöka lära av varandra och visa hänsyn för andras kulturer så visar vi att vi har respekt för varandra.

Så var nyfiken och iaktta, våga prata med folk, ställ frågor och lyssna!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet