Skip to main content

Ecuador

Ecuador har fått sitt namn från sitt läge vid ekvatorn. Landet gränsar till Colombia i norr och Peru i söder, och kusten ligger ut mot Stilla havet. Geografiskt kan Ecuador delas in i tre huvudregioner: La Costa (kusten), La Sierra (högslätten) och El Oriente (djungeln). Ecuador må vara Sydamerikas minsta land men har mycket att erbjuda, allt från tropiska Stillahavskusten och unika Galapagosöarna till Amazonas regnskog och Andernas snöklädda toppar. Inne i Amazonas frodiga djungler hittar du vårt djurcenter. 

Sök resa

Mer om Ecuador

SNABBFAKTA

Huvudstad: Quito
Folkmängd: 15,7 miljoner (2013)
Storlek: 257 762 kvadratkilometer
Officiella språk: Spanska och indianspråk, Quechua är det största.
Religion: 95 % katoliker
Statsskick: Republik, enhetsstat
Landsnummer: +593
Valuta: US dollar
Tidsskillnad: -6 timmar (okt-mars) & -7 timmar (apr-sep)
Läs- och skrivkunnighet: 84%
Hur många barn går ut grundskolan: 97%
Barnadödlighet: 24 per 1 000
Mödradödlighet: 160 per 1 00 000
Medellivslängd: 75 år
HIV smittade: 0,4%
Lever under 2 USD om dagen: 10%

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Marknad

Norr om Quito finner du under lördagar den berömda indianmarknaden i Otavalo, en av de färgstarkaste i Anderna. Detta är en utmärkt plats för att pruta på indianskt hantverk! Vävarna visar sina arbeten: fällar, sjalar, ponchos, väggbonader, tröjor samt den berömda ”panamahatten” som faktiskt görs i Ecuador och i närheten pågår en livlig kommers av dagligvaror samt djurauktion.

Vulkaner

Väljer du i stället att färdas söderut från Quito finns riksvägen som kallas Avenida de los Volcanes, ”Vulkanernas aveny” där man vid klart väder har snöklädda vulkantoppar lutande över sig på bägge sidor av vägen. På de gröna sluttningarna är indianer i röda filtar en vanlig syn, liksom betande svartvita kor.

Galapagos

Galapagosöarna ligger 1000 km utanför Ecuadors kust och ögruppen är listad på UNESCO:s världsarvslista. Det var här Charles Darwin utarbetade teorin om arternas uppkomst och ända sedan dess har öarna fascinerat vetenskapsmän från hela världen. Här finns ett unikt djur- och växtliv och många av arterna finns endast här i hela världen. Detta är alltså den perfekta destinationen för djur- och naturälskaren. 

Ön Santa Cruz är en inaktiv vulkan som är belägen i mitten av Galapagos övärld. Det är den nästa största ön och huvudstaden Puerto Ayora är den mest beolkade av alla öar i Galapagos. Befolknignen på Santa Cruz arbetar med jordbruk och boskapsuppfödning. En populär plats att besöka är den den gigantiska lavatunneln som finns på Santa Cruz, den är över 2000 meter lång! En kort promenad från Puerto Ayora finner man Tortuga Bay, en perfekt plats för att observera leguaner, fåglar, Galapagos krabbor och en naturlig mangrove där man kan se både white tip reef shark och den gigantiska Galapagos sköldpaddan. Under tiden på Santa Cruz bör man passa på att snorkla i Tortuga Bay, Punta Estrada Beach och Las Grietas. Tortuga Bay är även en bra plats för surfing, det finns många platser i Puerto Ayora som bjuder på bra surfing. Mountainbike är en populär aktivitet och många ställer erbjuder uthyrning av cyklar. Förutom fin natur erbjuder Santa Cruz ett bra nattliv och flera olika aktiviteter.

San Cristobal erbjuder många olika aktivitet som man borde passa på att upptäcka under sin tid som volontär. För den lite mer erfarne surfaren bjuder Playa Punta Carola bjuder på bra surfing, Playa Mann är ett bra alternativ om man vill slappa på stranden. För att njuta av synen av sjölejon, leguaner, exotiska fåglar och sköldpaddor kan ta sig till La Loberia, en 20 minuters promenad söder om staden. En 35 minuters promenad tar dig till den vackra platsen Cerro Tiheretas, denna plats är det enda stället i världen där de båda arterna av fregattfågeln har sina rovplatser i samma territorium. Cerro Tiheretas bjuder även på flera vackra utsiktsplatser. Vid kusten av San Cristobal finner man intressanta geologiska formationer som “El león dormido” rock, Punta Manglecito” eller “Five Fingers”. En populär, men svår och krävande, aktivitet är mountainbike från Puerto Baguerizo Moreno till Puerto Chino.

KLIMAT

Ecuador består av fyra klimatzoner som skiljer sig åt beroende på bland annat höjd och avstånd till havet. Inom varje zon råder även skilda mikroklimat. Längs stillahavskusten (la costa) regnar det främst under december till maj. Även om det kommer någon regnskur domineras vädret av blå himmel och hög temperatur så den bästa tiden är från december till maj.

Torrperioden är från juni till november och då är det något svalare. Temperaturen ligger här mellan 23°C och 36°C.

På höglandet (la sierra) är det kallt och regnar främst mellan november och april. Typiskt är soliga och klara morgnar och dimmiga, blöta eftermiddagar. Torrperioden, som är något varmare, är mellan maj och oktober. Temperaturen i bergen ligger mellan 13°C och 18°C.

I Amazonas (la oriente) ligger temperaturen mellan 23°C och 36°C och luftfuktigheten är ca 70 %. Det regnar som kraftigast mellan juni och augusti och som minst mellan september och december. Vädret på Galapagosöarna bestäms helt av havsströmmarna och temperaturen ligger mellan 22°C och 32°C. Om du ska resa runt i Ecuador rekommenderar vi dig att ta med kläder för både djungel och stadsliv.

 

NATURGEOGRAFI

Ecuador har fått sitt namn från sitt läge vid ekvatorn. Landet gränsar till Colombia i norr och Peru i söder, och kusten ligger ut mot Stilla havet. Geografiskt kan Ecuador delas in i tre huvudregioner: La Costa (kusten), La Sierra (högslätten) och El Oriente (djungeln). Den stora kustslätten mot Stilla havet består av bördiga åkermarker med odlingar av ris, majs och vete samt bananplantager. På högslätten mellan bergen odlas potatis på upp till 3 600 meters höjd. I underjorden under regnskogen mot öst finns oljereserver som tillsammans med bananer utgör den största delen av Ecuadors exportintäkter.

VÅRA ORTER I ECUADOR & PÅ GALAPAGOS

Quito

Quito är världens näst högst belägna huvudstad på 2 850 meter över havet. Staden anses vara Sydamerikas vackraste tack vare det fantastiska läget, de gamla byggnaderna och de många caféerna. I Quito finns även stora och färglada marknader som är värda ett besök. Marknaden Otavalo i norra Quito är den mest välkända men marknaden Saquisili söder om Quito har en unik lokal prägel och färre turister. Du kommer garanterat sticka ut bland alla traditionellt klädda indianer.

Puyo

Inne i Amazonas frodiga djungler hittar du vårt djurcenter. Centret ligger i staden Puyo vid Puyo floden. Staden befolkas av 25 000 människor och temperaturen ligger stadigt på 18-24 grader på dagen året runt, med sol och korta regnskurar dagligen. I Puyo kan man gå fina vandringsleder samt göra båtturer på floden. Många stannar även till här på vägen till Baños eller längre in i djungeln.

SÄKERHET

Kriminaliteten i Sydamerika är inte så hög som ryktet säger så länge du är uppmärksam och följer ditt sunda förnuft. I Ecuador är kriminaliteten lägre än i många andra latinamerikanska länder. Dock får man se upp med tjuvar som framförallt finns i de större städernas centrum, och speciellt i Gamla Stan i Quito. Du bör vara extra försiktig under kvällar och nätter.

Håll dig borta från mörka eller tysta områden om du går själv och ta alltid taxi om du ska någonstans efter mörkrets inbrott. Be gärna taxichauffören följa dig till dörren. De brukar känna sig ”hedrade” om man ber dem.

Skylta inte med värdesaker. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Som kvinna är det bättre att ha en liten handväska som kan hållas tätt mot kroppen. Så gör Quitoborna. Det är ovanligt att rånare brukar våld, utan de använder sig istället av skenmanövrar där flera personer samarbetar.

VALUTA OCH PENGAR

Ecuadorianerna använder amerikanska dollar, USD. Vi rekommenderar att ta med en startsumma kontanter från Sverige och därefter ta ut pengar i bankomat. Bankomater finns det gott om och det går bra att använda VISA, Mastercard och Cirrus-anslutna kort. Kreditkort accepteras vanligen av större affärer och restauranger men vi rekommenderar att endast använda kreditkortet för uttag av pengar. Banker och hotell som växlar pengar finns i alla städer och större orter.

Generellt är det mycket billigare att leva i Ecuador än i Europa. Dina vanor påverkar ju såklart din budget men räkna med runt 40-100 USD till fickpengar i veckan. Ecuadorianerna har sällan växel så tänk på att samla på dig småpengar: mynt och sedlar i mindre valörer. Många kan inte växla 20- eller 10-dollar-sedlar.

För aktuella valutakurser, gå in på Forex.

RELIGION

Religionen har stor betydelse för de flesta i Ecuador. 95% av alla ecuadorianer är katoliker varav 69 % tillhör den romersk-katolska kyrkan. En stor del av dessa är praktiserande kristna som besöker kyrkan regelbundet. I landets glesbebyggda områden har ecuadorianska läror blandats med kristendom.

KULTUR OCH SEDER

Ecuadors geografiska och etniska mångfald ger många olika kulturer med vitt skilda traditioner och ursprung. Kulturen i landet bygger på en indiansk kultur men har även påverkats av senare invandring. En av de mest levande och dynamiska kulturella grupper som finns i Ecuador är Afro-Ecuadorianer, ättlingar av afrikanska slavar som fördes dit för att arbeta på sockerplantager. Den afro-ecuadorianska befolkningen har ett starkt inflytande i den ecuadorianska kulturen – exempelvis med de karaktäristiska rytmerna av marimba och salsa-musik, festivaler och dans.

Något som också är väldigt viktigt i Ecuador är hur man klär sig, särskilt kvinnors klänningar. Många klär sig olika beroende på vilken del i landet de kommer ifrån och de flesta kan avgöra var en person kommer ifrån bara genom att titta på klädseln.

MAT

I Ecuador är det kött och fisk som gäller. För det mesta serveras det tillsammans med pommes frites eller ris, eller båda, och möjligtvis en liten sallad vid sidan av.

Fisk serveras antingen grillad, stekt eller panerad. Oftast utan något annat till men ibland får man även en sås till. Majs och potatis är vikiga ingredienser i många rätter, men kanske främst i soppa.

Typiska snacks är “empanadas” (ungefär som små piroger med fyllning av kyckling, köttfärs eller skaldjur) och “patacones” (friterade bananchips). För det mesta är maten i Ecuador inte speciellt kryddstark, men det finns för det mesta en skål med ”aji” (typ chilisås) på borden. I de större byarna och städerna hittar du också internationell mat. Det finns många pizzerior, kinamat (chifas) är också väldigt vanligt.

Om du är vegetarian märker du snart att det inte är någon större variation på maten, speciellt inte på småställen. Det serveras en rad olika omeletter, och man kan även få ris och bönrätter.

HELGDAGAR

1 januari Nyårsdagen
Mars/april Semana Santa (Påsk)
1 maj Arbetarnas dag
24 maj  Firandet av slaget vid Pichincha
Maj/juni Corpus Christi (första torsdagen efter 60 dagar efter påsk)
24 juli Simon Bolivar-dagen
10 augusti Självständighetsdagen
12 oktober upptäckten av Amerika
2 november Dia de los santos (Alla Helgons dag)
24 och 25 december Jul
31 december Nyårsafton

KORT HISTORIA

Ecuadors historia började på allvar med att Inkafolket erövrade landet 1463. På den tiden bodde det bara små indianstammar i Ecuador. Staden Quito blev så småningom huvudstaden i den norra delen av inkaväldet. 1534 erövrades Quito och sedan hela Ecuador av Spanien. Ecuador blev alltså en spansk koloni. 1822 lyckades man dock frigöra sig från sina spanska förtryckare och fick namnet Ecuador. Men de var inte riktigt självständiga utan var en del av Colombia (stor-Colombia). Det varade dock endast under 8 år, och 1830 blev Ecuador en självständig stat.

Det var länge stora motsättningar mellan höglandets storgodsägare och kustområdets liberaler. Under 1900-talet har civila och militära regimer turats om att ha makten. En demokratisk författning infördes 1979 efter en folkomröstning, men militärens inflytande har förblivit starkt. I januari 1995 utbröt ett månadslångt krig mellan Ecuador och Peru. Läget har sedan dess varit lite spänt länderna emellan.

Ecuador - Arbeta med djur i Amazonas

från 4 990:-

Volontärarbeta på ett djurcenter för vilda djur i Ecuador och Amazonas. På vårt djurprojekt ca 5-6 timmar från Quito i Ecuador hjälper man vilda djur som har blivit räddade från illegal handel, misskötsel, övergrepp eller sjukdomar. Alla djur har blivit räddade från hemskheter som troligtvis hade lett till deras död om inte miljöpolisen hade fått tag i dem. Djurprojektet fokuserar därför på att rädda djurens liv och få dem att återhämta sig så att de förhoppningsvis kan återvända till sin naturl...Läs mer

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet