Skip to main content

Elins upplevelser på Sri Lanka

En volontärresa är ett fantastiskt sätt att lära känna och upptäcka en annan kultur. Det är inte som en vanlig turistresa då man bara möter lokalbefolkningen genom tjänster man betalar för. Här ger man något mer än bara pengar och då får man också mer tillbaka.
 

I flera månader letade jag efter min volontärresa, letade och letade men inget kändes bra. En kompis tipsade mig om Amzungo Volontärresor och plötsligt kändes det som att jag hittat rätt. Det var min första stora resa ensam och Amzungo gav mig bra stöd och hjälp på vägen. Nu har jag precis kommit hem efter fyra veckor på Sri Lanka.

När man kommer till Kandy för att volontärarbeta börjar man oftast med en introduktionsvecka. Man besöker många sevärdheter i området, lär sig om kulturen, lär känna de andra volontärerna och att hitta i staden. Min favorit under veckan var en lektion i Sri lankesisk matlagning. Under helgen åkte jag med några andra volontärer till Sigiriya’s ruiner, en ”herbal garden” och till teplantagen i Nuwara Eliya.

Tanken var att jag skulle göra introduktionsveckan och sedan arbeta på barnhemmet för 0-3 åringar i tre veckor under min tid i Kandy. Men redan första dagen kände jag att det var för likt annat jag gjort innan (jag är förskolevikarie). Då jag kommit för att få nya erfarenheter och upplevelser kändes det som att jag ville prova på något annat. Dhammike som är platschef är en otroligt tillmötesgående person och det finns många volontärprojekt att välja på, så jag fick byta till renovering av tempel – ”You decide what is best for you”. Drygt en vecka målade jag tempel och umgicks med munkar. Det var en lärorik upplevelse på många sätt, samarbete och kommunikation var stundtals en utmaning på grund av språk och kulturskillnader.

Under min tid i Kandy var jag även ett par dagar på ett barnhem för 120 föräldralösa och handikappade flickor. Det var en väldigt stark upplevelse, jag rekommenderar att man åker dit!

Min sista vecka var jag på stranden i Ambalangoda tillsammans med volontärerna för sköldpaddsprojektet. Jag gjorde ’Body and mind week’ som består av:

– 4 yogalektioner
– 1 meditationslektion
– 5 entimmes helkroppsmassage

För mig var det en perfekt avslutning på min resa.

Jag har sett och lärt mig så mycket under mina fyra veckor på Sri Lanka – jag har lärt mig laga Sri lankesisk mat, lärt mig massor om naturen, kulturen, landet och träffat så många fina människor. Det ska sägas att det inte bara är ett kulturutbyte med Sri Lanka, man träffar volontärer från hela världen. Den här resan var ett stort steg för mig och jag är så glad att jag gjorde det. Jag har redan börjat planera inför nästa stora resa och då hoppas jag kunna komma tillbaka till Sri Lanka för att besöka alla de platser jag inte hann se och återse mina vänner.

Åk som volontär! Det är ett fantastiskt sätt att resa och det får dig att utvecklas och växa som människa! 

/ Elin Back

> Läs mer om våra volontärresor till Sri Lanka

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet