Skip to main content

Ellens 5 underbara veckor i El Salvador

Innan jag åkte till El Salvador hade jag ingen aning om var landet låg, hur det såg ut där eller hur man levde där. Efter ett möte på Amzungo Volontärresor då jag blivit tipsad om El Salvador sökte jag på landet och var i Centralamerika det låg. Jag ångrar inte att jag valde göra detta! Väl där, kände jag mig som hemma redan de första dagarna!
 

Informationen som man fick av Amzungo Volontärresor och min kontaktperson var väldigt bra! Jag var inte nervös eller orolig när jag åkte och inte heller när jag kom fram.

Efter 21 timmar på resande fot klev jag äntligen av flygplanet i San Salvador. Det fuktiga och varma klimatet träffade mig i ansiktet när jag klev av. På flygplatsen väntade min kontaktperson Anna och välkomnade mig. Dagen efter åkte vi till El Zonte. Där skulle jag spendera min första vecka, med spanskalektioner, utflykter och surflektioner.

Naturen i El Salvador var helt underbar. Det var väldigt grönt och stora slingrande träd och buskar av alla slag, påminde om regnskog. 

Jag var i El Salvador under deras vinterhalvår vilket betydde att det inte var så mycket turister i landet, detta gjorde att jag kom nära ursprungsbefolkningen. Jag hängde med på fotbollsmatcher mellan byarna, åkte med till olika marknader för att handla mat till hostelet och massa mer. Fem timmar varje dag hade jag även spanskalektioner på plats.

Efter veckan i El Zonte var det dags att börja jobba på projektet med barn och ungdomar. Under fyra veckor åkte jag med organisation ut till olika skolor både inne i stan och i olika byar. Där var jag med och hjälpte till att ha lektioner samt egna engelskalektioner. Det var ett väldigt roligt sätt att jobba på!

Att åka runt och träffa barn och ungdomar i landet gjorde att man förstod deras situation,  det var också ett roligt sätt att sprida kunskap på. Miljöerna var också super mysiga! Två skolor som vi bland annat åkte till låg uppe i en by vid bergen nära kusten. Mellan bytena av klass eller skola åt vi på en olika lokala restauranger med salvadoriansk mat. Smakade alltid lika gott!

Sköldpaddeprojekt

Jag var även på ett projekt om sköldpaddor på en liten ö. Det var ett super mysigt ställe avskilt från stan och storstadsliv. Miljön var underbar, folk bodde på ön och längs kanten. Husen påminde om träkojor och trädhus. Lite överallt kunde man se människor som låg och vilade i sina hängmattor med en fantastisk utsikt mot hav, inland, berg och vulkaner. Att vara ute på landsbygden på det sättet var helt underbart, också ett sätt att komma nära människor från landet och deras kultur.

När jag var där åkte vi ut mitt i natten för att se om vi kunde hitta sköldpaddor för att ta prover på. När jag var där var det säsong för honorna att lägga ägg, så även ägg skulle omhändertas och placeras på ett samlat och skyddat område.

I två timmar gick vi på kilometer långa orörda stränder och kollade efter sköldpaddespår. Vi såg aldrig någon sköldpadda den gången men däremot sköldpaddeägg. En strandväktare hade sett en hona lägga ägg och skulle föra dem till resten av de insamlade äggen.

Efter vår vandring åkte vi båt tillbaka till ön för att äta kvällsmat.

Eftersom att man aldrig vet när en sköldpadda kan komma är det vakter som hjälper till att hålla vakt. När en sköldpadda i sin tur kommer ringer dom sköldpaddebasen på ön. Där vaknar vi och ger oss snabbt iväg i båten till stället där honan är. Väl där tas det prover innan man släpper iväg sköldpaddan ut i vattnet igen. Det hela går snabbt eftersom man inte vill dra ut på tiden för sköldpaddan.

Jag hade underbara fem veckor i El Salvador och jag rekommenderar båda projekten (med barn & ungdomar samt sköldpaddor)!

/ Ellen, El Salvador 2014

För tilfället har vi inte dessa projekt uppe på vår hemsida, men ta kontakt med oss om du skulle vara intresserad av att resa hit, så kan vi berätta mer.

Läs mer om våra olika projekt i El Salvador här!

 

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet