Skip to main content

Eriks månad som volontär i Tanzania

Min önskan om att få uppleva den afrikanska kulturen och vardagen uppfylldes och när jag dessutom lärde känna många olika människor från hela världen och fick ett lärorikt kulturutbyte och oförglömliga minnen, överträffade resan mina förväntningar.

Många frågar mig vad som var det bästa med min resa, men det är så otroligt svårt att säga. Jag njöt av möten med olika människor och glada barn men självklart också av den häftiga safarin och härliga Zanzibar. Jag är glad att jag åkte själv, det gjorde att jag var tvungen att börja prata med människor jag mötte under resans gång, vilket gjorde att jag fick vänner för livet.

De första två veckorna på projektet var ganska jobbiga eftersom att jag åkte till skolan väldigt tidigt med min värdmamma och hem sent även om jag inte hade lektioner under hela dagarna. Jag visste inte att jag fick komma när jag hade lektioner och gå när jag var klar, men när lärarna talade om det för mig blev det mycket bättre och jag kunde njuta av att undervisa och sedan njuta av fritiden i Tanzania. I början var det skönt att bara ta det lugnt och läsa böcker, men med tiden ville jag hitta på fler och fler saker i det häftiga samhället utanför mitt nya hem. Jag umgicks med två jämnåriga killar från Tanzania som lärde mig Swahili och vad de brukade göra på fritiden, jag tog Swahiliklasser av en lärare på skolan, jag fikade med andra volontärer, spenderade tid med min värdmamma, gick på marknader, gymmade och åkte på utflykter. Under min månad i Tanzania hann jag med en fyradagars safari som var bland det häftigaste jag gjort i mitt liv, en dag i Arusha, en vandring från värmen och savannerna på 1000 m höjd upp till svalare temperaturer och regnskog på 2000 m höjd vid Kilimanjaros fot samt några underbara, avkopplande dagar på den vackra ön Zanzibar.

Mina arbetsuppgifter i skolan var att lära femmorna engelska och sexorna geografi, vilket jag fick välja helt själv. Jag lärde mig minst lika mycket av eleverna och av att undervisa, som eleverna lärde sig av mig. En del elever var jobbiga, vilket lärde mig hur jag bäst skulle få dem att lyssna, men de flesta eleverna var underbara; glada och intresserade av det jag hade att säga.

Jag kan verkligen rekommendera andra att åka på en volontärresa. Det är ett oförglömligt minne! Det är inte alltid en dans på rosor, det var lite svårt att vänja sig vid ett så annorlunda liv, men efter ett tag kommer man in i det och man får uppleva så många häftiga saker som man aldrig skulle få uppleva annars. När man sedan kommer hem hade man fått helt nya perspektiv på livet och man tar vara på allt här hemma så mycket mer. Om man är öppen och börjar prata med människor får man dessutom vänner från hela världen!

/ Erik Zetterlund, Moshi i norra Tanzania

Läs mer om våra resor till Tanzania här!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet