Skip to main content

Gåvor

Många som åker iväg på en volontärresa vill ta med sig gåvor till skolan, barnhemmet eller sjukhuset man ska jobba på. Detta är dock inte helt oproblematiskt och därför har vi tagit fram följande rekommendation:

Vi ber dig att INTE ta med saker hemifrån utan att istället köpa på plats i landet om du gärna vill ge något.

Varför?
Det bästa är alltid att gynna den lokala ekonomin och vi rekommenderar starkt att man köper saker på plats istället för att aktivt samla in saker här hemma. Samlar man in kläder, böcker, pennor m.m. bland vänner hemma i Sverige och tar med sig till sitt projekt får små lokala företag som livnär sig på att sälja just kläder, böcker och pennor inte sålt lika mycket om många i närområdet får detta gratis. Har man redan en massa saker hemma som man inte behöver är det bästa att ordna en loppis & ta med sig pengarna ner.

Dessutom, även om projekten inte kan räkna med att alla ska skänka saker så kan det ändå leda till en förväntan och volontärer som kommer efter kan känna press att ge saker när de får höra om allt de fått av tidigare volontärer. Har projektet ett starkt behov av något och du vill hjälpa till med det är det en sak, men köp inte mängder med saker bara för att ge något. Din blotta närvaro betyder mer än du kan föreställa dig.

Frakta ner saker?
Skicka inte ner saker med frakt till någon i våra projektländer. Skicka i så fall ner pengar till något specifikt ändamål så att saker kan köpas på plats. Skickar man saker lägger också tullen i många fall på en stor avgift för att ta in sakerna i landet (upp till det värde sakerna har i Sverige) vilket gör att sakerna ”fastnar” i tullen då det kostar för mycket att hämta ut paketet

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet