Skip to main content

Indien

Med världens näst största folkmängd är Indien ett varierande land som ligger i sydöstra Asien. Indien är till ytan ett av världens tio största länder och ungefär sju gånger så stort som Sverige. Grannländer är Tibet, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Myanmar och Pakistan. Utanför kusten ligger även ö-staterna Maldiverna och Sri Lanka, som också kan räknas som grannländer. Här finner du en blandning av kulturer, vacker natur, sandstränder, fascinerande arkitektur och bollywoodfilm som blir till ett riktigt färgstarkt och spännande resmål. Människorna du kommer träffa på här är bland de vänligaste i världen om du frågar oss.

Sök resa

Mer om Indien

SNABBFAKTA

Huvudstad: New Delhi
Folkmängd: ca 1,2 miljarder
Storlek: 3 288 000 kvadratkilometer
Officiella språk: Hindi och engelska
Religion: Hinduer 82 %, muslimer 12 %, kristna 2 %, sikher 2 %, annan 2 %
Statsskick: Republik
Landsnummer: +91
Självständigt: 1947 från Storbritannien
Valuta: Rupie
Tidsskillnad: Svenskt tid + 4,5 timmar
Läs- och skrivkunnighet: 63%
Hur många barn går ut grundskolan: 94%
Barnadödlighet: 68 per 1 000
Mödradödlighet: 540 per 1 00 000
Medellivslängd: 64 år
HIV smittade: 0,3%
Lever under 2 USD om dagen: 54%

Övrigt: Filmindustrin i Bombay kallas för Bollywood. I Bollywood produceras mer än 200 filmer per år och sägs ha mer än 4 miljarder besökare årligen. Bollywood har på senare tid även vuxit sig stor utanför Indiens gränser och blivit en viktig export produkt.

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Indien är ett enormt land med otroligt många sevärdheter men här är några du inte får missa.

Agra

Staden Agra där du hittar ett av våra projekt har tre UNESCO Världsarv; Taj Mahal, Agra Fort och Fatehpur Sikri.

Taj Mahal är den största turistattraktionen i landet och ett av världens 7 nya underverk. Taj Mahal byggdes mellan år 1631 och 1652 och kallas ibland världens största kärleksgåva eftersom den lät byggas som en gravkammare åt kejsaren Sha Jahan’s hustru. Den vita marmorbyggnationen tog cirka 20 000 arbetare från stora delar av Asien att bygga.

Agra fort byggdes år 1565 av härskaren Akbar. Syftet med fortet var ursprungligen en försvarsanläggning men utvecklades under tid till att likna ett palats med detaljer i vit marmor.

För längre utflykter är ett besök vid Fatehpur Sikri, även kallat ”Spökstaden” och ”Den övergivna staden” ett måste!

Goa

Palolem är en härlig och trevlig strand i södra Goa. Old Goa är en en stor och ståtlig huvudstad med vindlande gränder, torg, fina kyrkor och hus. Staden är idag klassad som ett världsarv. I Goa hittar du Indiens näst största vattenfall, Dudhsagar, med en höjd på 600 meter.

En färgsprakande festival

Under fullmånens dagar i mars pågår varje år en fantastisk och intensiv vårfest i norra Indien, Holi-festivalen. Holi är färgernas festival och firar den onda demonen Holikas fall. Festen som firas med glädje och entusiasm inleds med maffiga fyrverkerier och sen kastar deltagarna färgat pulver och vatten på varandra samtidigt som de dansar och spelar på trummor. Läs mer om festivalen här!

KLIMAT

Indien ligger i den tropiska och subtropiska klimatzonen och har därför stora variationer från nord till syd. Generellt kan man dela in årstiderna i tre perioder: den varma, den våta och den torra . I februari börjar värmen från Indiens nordliga slätter breda ut sig. I maj når värmen sin topp och drygt 40° är inte ovanligt i centrala och södra Indien. Efter det börjar monsunregnen omvandla torr och dammig hetta till fuktig, lerig hetta. Runt oktober är regnperioden slut och fram till februari växlar temperaturerna från det behagligt svala till outhärdlig kyla i de norra bergsregionerna.

NATURGEOGRAFI

Indien är till ytan ett av världens tio största länder och ungefär sju gånger så stort som Sverige. Grannländer är Tibet, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Myanmar och Pakistan. Utanför kusten ligger även ö-staterna Maldiverna och Sri Lanka, som också kan räknas som grannländer.

Indien brukar delas in i tre geografiska regioner: Himalayas bergstrakter i norr, det nordindiska slättlandet samt högplatån Deccan i söder. Sen kan man även räkna med trakterna längs kusten som ett område. Över hälften av landets yta används till odling och övriga delar utgörs av skog, öken, betesmarker och stadsområden.

Den mäktiga bergskedjan Himalaya skiljer den indiska halvön från Tibetplatån, där världens tre högsta berg finns här. Det tredje högsta, Kangchenjunga, ligger i Indien. Indiens tre längsta floder är Indus, Brahmaputra och den heliga floden Ganges.

Indiens djur- och växtliv är något utöver det vanliga. Här hittar man bland annat den indiska elefanten, den bengaliska tigern (som är utrotningshotad), över 200 sorters olika ormar samt en mängd olika fågelarter. Vanliga växter är banyanträdet, mangoträdet och den vackra lotusblomman som är Indiens nationalblomma

VÅRA ORTER I INDIEN

Agra

Agra har tre UNESCO Världsarv, Taj Mahal, Agra Fort och Fatehpur Sikri. Taj Mahal är den största turistattraktionen i staden och kallas ibland världens största kärleksgåva eftersom den lät byggas som en gravkammare åt kejsaren Sha Jahan’s hustru. Utöver Taj Mahal  finns även andra välbesökta turistattraktioner som till exempel Agra fort. Vårat projekt med björnar och elefanter ligger ca 40 min från Agra.

Goa
Indiens minsta delstat Goa ligger vid landets västkust, 60 mil söder om Mumbai, mot arabiska havet. Goa är en mycket glad, avslappnad och trivsam ort, en exotisk mix av breda sandstränder, svajande kokospalmer, hinduistiska tempel, heliga kor och sariklädda människor. Här är folklivet inte så överväldigande och kulturkrockarna inte lika häftiga som på många andra platser i landet. De olika folkslagen och religionerna lever i harmoni med varandra. Vart man än vänder sig blir man alltid bemött av vänliga och tillmötesgående människor.

Udaipur

Udaipur är en mycket vacker och gemytlig stad i delstaten Rajasthan i nordvästra Indien. Udaipur är känd som Indiens mest romantiska stad, kanske på grund av den vackra solnedgången man kan se över sjöarna. Det bor endast ca 500 000 invånare i staden som omges av sju olika sjöar och berg.  Man brukar även kalla Udaipur för ”Den vita staden”, eftersom många hus i den gamla delen är byggd av vit marmor.

SÄKERHET

Det är förhållandevis säkert för utlänningar att resa och vistas i Indien. Som i många länder förekommer dock rån och stölder. Resenärer i allmänhet uppmanas att vara särskilt försiktiga på bussar och tåg då en stor del av de stölder som drabbar svenska turister just sker ombord på dessa färdmedel. Som volontär här transporterar du dig dock alltid tillsammans med din lokala kontaktperson eller i grupp med andra volontärer vilket gör risken för rån och annat mycket liten.

Skylta inte med värdesaker som pengar och mobiltelefon. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Eftersom inte alla följer trafikreglerna och vägarna är ganska dåliga ska man vara försiktig i trafiken och även undvika att resa på vägarna nattetid.

VALUTA OCH PENGAR

Valutan i Indien heter Rupie (INR). Bankomater och växlingskontor finns i större städer och på samtliga av våra orter.
Du kan inte räkna med att kunna använda ditt kort på mindre orter eller landsbygden, utan se då till att ha tillräckligt med kontanter med dig.

Kreditkort tas vanligen bara emot av större affärer, dyrare hotell samt restauranger. Förutom kontokort rekommenderas att du tar med en mindre reskassa med kontanter i INR, och USD. Småpengar går åt fort och det kan ibland vara svårt att betala med stora sedlar. Små mynt är därför att rekommendera i de flesta lägen.

För aktuella växelkurser gå in på Forex.

RELIGION

För de flesta indier spelar religionen stor roll och ingår som en naturlig del i vardagslivet på ett helt annat sätt än vad vi i väst är vana vid. De många religionerna har hämtat intryck från varandra; främst har naturligtvis den dominerande religionen, Hinduismen, påverkat de andra. Hinduismen är världens äldsta religion med en flertusenårig historia.

Hinduismen är en mångfacetterad religion som rymmer såväl djupgående livsfilosofi som enkel folktro. Vid sidan av hinduismen finns alla de stora världsreligionerna representerade i Indien. Näst största religionen är islam och bland de övriga religionerna hittar vi kristendom, buddhism och den betydligt strängare jainismen (som har mycket gemensamt med buddhismen).

KULTUR OCH SEDER

Indierna är ett generöst folk med ett vänligt sinnelag. De uppskattar när västerlänningar intresserar sig för deras kultur och berättar gärna om sina seder och bruk. Deras normer och värderingar skiljer sig dock från västerlänningars. Ett bra tips är att ta seden dit man kommer: i större städer är det ofta okej med avslappnad och lätt klädsel. Det går bra att ha shorts och linne. I mindre städer och byar är dock detta inte särskilt uppskattat och kan uppröra invånarna. Klä dig därför i långa byxor, lång kjol eller indiska kläddräkter. På badstränderna är det enligt indisk lag inte tillåtet för kvinnor att sola utan överdel.

När du besöker ett tempel så tänk på att ta av dig skorna och lämna mobiltelefon samt allt av skinn och läder. Kamera kan tillåtas ibland, men tänk på att visa hänsyn till de troende när du fotograferar eller filmar.

I Indien äter man med höger hand och samma hand använder man för att hälsa eller överlämna pengar eller gåvor.

MAT

I Indien varierar maten lika mycket som de kulturer som finns i landet, har man ätit indiskt i Sverige har man oftast bara skrapat på ytan av det mångsidiga köket. Man brukar dela in köket i tre geografiska avdelningar: nordindiskt, sydindiskt och östindiskt. Basvaran i det nordindiska köket är vete medan ris är basvaran i det syd- och östindiska köket. Det finns minst fem dussin olika linser, som används rikligt i matlagningen.

Kryddor spelar en central roll och några av de viktigaste är kummin, gurkmeja, ingefära, vitlök, koriander och chili. Garam Masala heter den mest populära kryddmixen och denna hittar man i olika varianter över hela landet. Curry är nog den blandning som åtminstone en västerlänning starkast sammankopplar med det indiska köket.

En av de vanligaste dryckerna är lassi, yoghurt mixat med isbitar, frukt och fruktsaft. Väldigt gott och svalkande.

HELGDAGAR

1 januari  Nyårsdagen
26 januari Republikdagen
Mars Holi (datum varierar från år till år)
Mars/April Ram Navami (datum varierar från år till år)
Mars/April Långfredag (datum varierar från år till år)
15 augusti Självständighetsdagen
Juli/Augusti Eid-al-Fitr (datum varierar från år till år)
2 oktober Mahatma Gandhis födelsedag
Oktober/November Diwali (datum varierar från år till år)
28 november Guru Nanaks födelsedag
25 december Juldagen

KORT HISTORIA

Indien har en spännande historia där erövrare har kommit och gått och landets religioner, språk och kulturer har påverkat hela världen. Från 1500-talet har flera europeiska länder upprättat kolonier i Indien och år 1856 var nästan hela landet under brittiskt styre. På 1900-talet inledde det Indiska kongresspartiet och andra organisationer med Mahatma Gandhi i spetsen kampen för självständighet. Gandhi ledde kampen med filosofin ”satyagraha” som beskrivs som ”motstånd mot det onda genom aktivt ickevåldsmotstånd”.

1947 blev Indien en så kallad dominion (en typ av koloni inom Brittiska imperiet) i Brittiska samväldet och två år senare 1949 antogs Indiens nya grundlag. Kort därefter i januari 1950 blev Indien officiellt en självständig förbundsrepublik.

Indien - Barn, sport & djur

Åk till magiska Udaipur och arbeta som volontär. Här kan du volontärarbeta med barn i skolor och på dagcenter, med sportaktiviteter, renovering eller med hundar och kor på ett djuräddningscenter. Plats Udaipur i norra Indien Startdatum Måndag 1:a och 3:e veckan varje månad året runt Antal volo...

Fullt Läs mer

Indien - Elefanter & björnar

Upplev fantastiska Indien som volontär och gör volontärarbete på ett djurräddningscenter för björnar eller jobba på en fristad för elefanter utanför turiststaden Agra. Projekten går att kombineras. Passar både unga & äldre (från 17 år själv). Passar även perfekt för barnfamiljer. Plats Ett liten...

Fullt Läs mer
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet