Skip to main content

Indonesien

Indonesien är en ögrupp i Sydostasien som består av över 17000 öar. Bali är förmodligen den ö i Indonesien dit flest turister söker sig. Det är en grönskande ö med mäktigt vackra risterasser som pryder landskapet. Stränderna är kända för sin kritvita sand, fantastiska korallrev och vågor som lockar dykare och surfare över hela världen. På Bali kan du uppleva allt! Kulturen finns hela tiden nära och det finns mängder av tempel att besöka. Om du vill ha en utmaning så kan du bestiga de två vulkanerna, Mount Batur och Gunung Agung. Ön Lombok som ligger öster om Bali och väster om Sumbawa är mest känd för sina pittoreska stränder och surfingvågor. Lombok skiljer sig avsevärt från sina grannöar med mycket mindre trafik, många öppna grönområden och orörda stränder. På öarna Bali, Lombok och Nusa Penida kan du bland annat volontärarbeta med att bevara utrotningshotade havsköldpaddor, undervisa i engelska, hälsa, miljö eller arbeta på ett bygg och renoveringsprojekt. 

Sök resa

Mer om Indonesien

    
Huvudstad: Jakarta
Folkmängd: Ca 261 miljoner
Storlek: 1 904 569  kvadratkilometer
Officiellt språk: Bahasa Indonesia
Religion: Islam 88 %, Kristendom 8 %, Hinduism 2 %, Buddhism 1 % (Bali har Balinesiskhinduism som huvudreligion).
Statsskick: Republik
Landsnummer: 0062
Självständigt: 27 dec 1949
Valuta:  Indonesiska rupiah
Tidsskillnad:  + 6-8 tim jämfört med Sverige
Läs och skrivkunnighet: 92  %
Hur många barn som börjar grundskolan: 95 %
Barnadödlighet: 30 barn per 1000 födslar
Medellivslängd: 69 år
HIV-smittade: 0,2 %
BNP per person: 3 532 USD

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Bali är den ö i Indonesien dit flest turister söker sig. Det är en grönskande ö med mäktigt vackra risterasser som pryder landskapet. Stränderna är kända för sin kritvita sand, fantastiska korallrev och vågor som lockar surfare över hela världen. På Bali kan du uppleva allt! Kulturen finns hela tiden nära och det finns mängder av tempel att besöka. Om du vill ha en utmaning så kan du bestiga de två vulkanerna, Mount Batur och Gunung Agung.

Ön Lombok som ligger öster om Bali och väster om Sumbawa är mest känd för sina pittoreska stränder och surfingvågor. Lombok skiljer sig avsevärt från sina grannöar med mycket mindre trafik, många öppna grönområden och orörda stränder. Öns norra område domineras av den anmärkningsvärda vulkanen Gunung Rinjani, och vandringslederna längs vulkanen är ännu en orsak till att många resenärer kommer till just Lombok. Ön har inte i närheten lika många turister som sin väldigt populära grannö Bali, men det oerhört vackra och bilfria Gili-öarna är ett mycket populärt utflyktsmål. Dessa paradisöar ligger endast en timmes båtfärd från Bali eller halvtimma från Lombok och är perfekt för lugna och sköna semesterdagar.

NATURGEOGRAFI

Indonesien sträcker sig från Sumatras norra spets till Papuas östra gränstrakter. Cirka 70 % av landets befolkning bor på Java, men Sumatra, Kalimantan (södra delen av Borneo), Sulawesi och Papua är alla till ytan större landområden.

Landskapet är väldigt varierat och växlar ofta från kargt och vulkaniskt till fuktig och tät regnskog. Många av vulkanerna är fortfarande aktiva och det sker årligen utbrott som på något sätt påverkar den indonesiska befolkningen.

Djurlivet har en enorm artrikedom och i en del fall helt unika arter. Den kända komodovaranen finns exempelvis bara på Komodoöarna, Flores och Rinca. Orangutangen regerar i Kalimantans djupa regnskog och Javanoshörningen återfinns på Java med en population på endast 50-60 exemplar. Papua längst i öster är kanske den minst outforskade delen på vår jord med stamfolk som fortfarande lever på samma sätt som de gjort i århundrade och utan någon kontakt med omvärlden.

 

VÅRA ORTER PÅ BALI OCH LOMBOK

Bali – Ubud
Områdena runt Ubud bjuder på några av de vackraste scenerierna på hela Bali. Här staplas risterasserna ovanpå varandra, och naturen är en explosion i grönska. Ubud som stad, är framförallt till för de besökare som vill uppleva det riktiga Bali. Här finns det lika många konstgallerier och träsniderier som restauranger och hotell. Ubud är även ett av Asiens största yogacentrum och många besöker staden för rekreation. Lokala balinesiska dansgrupper uppträder nästan varje kväll i vackra utstyrslar. I slutet av huvudgatan så hittar du den berömda apskogen som har blivit ett naturligt tillhåll för vilda apor, och som är väl värt ett besök. Ubud är också en perfekt utgångspunkt för utflykter till resten av ön, exempelvis till bergen i norr eller stränderna längs kusten.

Bali – Nusa penida
Nusa Penida är en ö sydöst om Bali. Ön har ett ojämnt landskap och en ideal plats för dykare med dess utbredda och färgglada korallrev samt stora fiskarter som du regelbundet får syn på. Bli inte förvånad om du plötsligt ”hittar” Nemo. Förutom det fantastiska undervattenlivet så finns det även en vacker natur på land som du inte får missa. Här kan du leva det sköna ölivet samtidigt som du gör en insats för att bevara den utrotningshotade havssköldpaddan.

Bali – Lovina
Lovina ligger på Balis norra kust, ca 2 timmars bilresa från Ubud. Lovina är egentligen ett samlingsnamn för de sju byarna: Temukus, Kalibukbuk, Anturan, Pemaron, Tukad Mungga, Banyualit och Kaliasem, som alla slår samman i en över tio kilometer lång kuststräcka väster om staden Singaraja. Byn Kalibukbuk anses vara ”Lovinas centrum” och här finner du en hel del restauranger och cafeer, dock betydligt färre än i Ubud. Lovina beach är kanske mest känt för sina svarta vulkanstränder, vackra solnedgångar och delfinskådning. Vill du ha nära till strand och hav, samt lite lugn och ro så är Lovina något för dig.

Lombok -Senggigi
Sengiggi är Lomboks främsta turistområde och sträcker sig 1 mil längs öns västra kuststräcka. Det är inte så konstigt att turister lockas till det vackra havsvikarna som är fyllda av sandstränder och vajande kokospalmer. Senggigi lockar även många surfare med sina bra vågor och den mest populära surfplatsen för både lokalbefolkningen och turisterna är Senggigi Beach. Här finns även ett färgstarkt rev som ger liv åt en mängd marina liv och vackra koraller som gör det till en perfekt plats att snorkla på. På kvällarna kan du njuta av den vackra solnedgången som sjunker ner bakom Balis vulkan Gunung Agung. I Senggigi kan du hjälpa till med samhällets uppbyggnad och utveckling genom att engagera dig i något av våra samhällsprojekt. Det är betydligt färre turister och så volontärer på Lombok än på grannön Bali, så om vill du ha närheten till havet och samtidigt volontärarbeta i lite lugnare omgivningar så är Lombok perfekt för dig.

SÄKERHET

Våra orter på Bali och Lombok är förmodligen mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället trafiken. Trafikregler följs bristfälligt och om du bestämmer dig för att hyra en scouter eller bil så var ordentligt uppmärksam när du ger dig ut på vägarna.

VALUTA OCH PENGAR

Valutan i Indonesien heter Indonesiska Rupiah. Det finns gott om uttagsautomater, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.

Ungefärliga priser

Middag: 15-30 kr
Frukost: 10-15 kr
Läsk: 8 kr
Vatten: 5 kr

RELIGION

Hinduismen är den dominerande religionen på Bali, medans Lombok är muslimskt. Religionen är en fundamental del av det indonesiska samhället och kan inte överskattas. Landet har praktiserande religionsfrihet men lagen säger att du måste registrera en tro på en gud. Med andra ord så är ateism inte tillåtet. I Indonesien i stort är Islam den dominerande religionen med ca 88 % troende muslimer, 8 % är kristna och 2 % är hinduer. Men hinduismen präglar hela Bali med sina hundratals tempel som oftast är utsmyckade med vackra träsniderier, helgedomar, blommor och rökelse.

KULTUR & SEDER

Det finns över 100 olika etniska grupperingar i den indonesiska arkipelagen. Med så många öar, så många olika folkslag så kan man knappast förvänta sig en enhetlig kultur. Många delar av landet, framförallt på Papua och Sulawesi så lever fortfarande många av folkslagens helt unika kultur kvar. Animism och lokala seder existerar fortfarande i dessa otillgängliga trakter. Många regioner och folkgrupper har blivit kända för sina fantastiska träsniderier, textilier och metallarbeten. Även scenkonsten, framförallt på Bali,  har en central roll i den indonesiska kulturen. De balinesiska dansföreställningarna är en färgsprakande och spektakulär uppvisning som man någon gång bör uppleva.

MAT

Den indonesiska maten är precis som i de flesta sydostasiatiska länder, ofta baserad på ris och grönsaker. För många västerlänningar så upplevs den som ganska kryddstark. Kyckling och fisk är oftast den huvudsakliga proteinkällan, griskött är av religiösa skäl mer ovanligt. Stekt ris (nasi goreng) och stekta nudlar (mie goreng), äts dagligen av befolkningen och kan fås överallt. Frukter finns i mängder efter säsong.

HELGDAGAR

1 januari – Nyårsdagen
14 januari –  Muhammed födelse
16 februari – Kinesiska nyåret
17 mars – Balinesiska hinduistiska nyåret
30 mars – Långfredag
14 April – Ascension Day of the Prophet Muhammad
1 maj – International Labor Day
10 maj – Ascension Day of Jesus Christ
29 maj – Buddhist Holy
17 augusti – Indonesiska självständighetsdagen
21 augusti – Eid al-Adha
11 september – Islamiskt nyår
25 december – Juldagen
26 december – Annandag jul

 

KORT HISTORIA

Indonesiens moderna historia kan härledas till 1700-talet då holländarna i form av holländska ostindiska kompaniet i praktiken styrde landet med sina handelsavtal och allianser med olika härskare i området. 1799 gick bolaget i konkurs och landet togs över av den holländska regeringen. Landet kontrollerades av holländarna fram till 1942 då Japan under andra världskriget ockuperade landet. När Japan 1945 kapitulerade, så deklarerade deras informella ledare Sukarno, landet som självständigt. Holländarna återvände dock, men mötte ett oväntat hårt motstånd och 1949 gav de med undantag av Papua, upp kontrollen över landet, och den 27 december utropade Indonesien sin självständighet.  1963 föll även Papua under indonesiskt styre.

Landet föll snabbt kort därefter in i ett ekonomiskt kaos och inflationen steg till rekordhöjder. 1965 så påstod regeringen att de hade blivit utsatta för ett försök till statskupp. De skyllde på kommunisterna, och det som därefter följde kan bara beskrivas som ett försök till etnisk utplåning. En halv miljon människor, de flesta kinesiska immigranter, mördades i systematiska utrensningar. Ur våldsamheterna så sattes Sukarno i husarrest och en ny ledare trädde fram, general Suharto. Han avslutade konflikten med Malaysia som hade blossat upp i slutet av Sukarnos styre, tog Indonesien tillbaka till FN och invaderade 1975 Östra Timor, numera Timor Leste.

Den sistnämnda konflikten skulle skörda många tusentals dödsoffer innan området 1999 fick tillbaka sitt självstyre. Året innan hade Suhartos regering fallit. 1999 hölls det första demokratiska valet, och sen dess har demokratin haft sin gång.

Indonesien - Bevara sköldpaddor på Bali

Upptäck vackra Bali samtidigt som du bidrar med att bevara sköldpaddornas fortsatta överlevnad. Indonesien och Bali lockar människor över hela världen för dess vackra natur, paradisiska stränder, surfing, dykning och shopping. Här har du också möjlighet att bidra till en hållbar utveckling och bevar...

Fullt Läs mer

Indonesien - Förskola på Bali

Besök vackra Bali och volontärarbeta med barn. Här får du hjälpa personalen på en lokal förskola och genom att lära ut på ett roligt & kreativt sätt kan du bidra med att få barnen engagerade i att lära sig engelska i tidig ålder. Indonesien och Bali lockar människor över hela världen för dess vackra...

Fullt Läs mer

Indonesien - Undervisning på Bali

Hjälp till som volontär och stötta de ordinarie lärarna eller håll i egna lektioner i de lokala skolorna i Ubud och byarna runt omkring. Syftet med detta projekt är att visa att lärande av engelska är kul och du uppmanas alltid att vara kreativ med dina metoder för undervisning - genom spel, sånger,...

Fullt Läs mer

Indonesien - Bygg & Renoveringsprojekt på Bali

Volontärarbeta med samhällsprojekt inom bygg & renovering på vackra Bali. Om du gillar att arbeta med kroppen och samtidigt vill göra en positiv skillnad för människor i behövande samhällen, är detta ett projekt något för dig. Projektets syfte är förbättra levnadsvillkoren för människorna i och runt...

Fullt Läs mer

Indonesien - Miljöprojekt på Bali

Volontärarbeta på Bali med att engagera barn i miljöprojekt. Bali är känt för sin vackra natur och grönska. På grund av den snabba utvecklingen och ökande turismen har tyvärr de lokala omgivningarna på Bali upplevt många negativa konsekvenser under de senare åren. Vattenflaskor i plast och plastförp...

Fullt Läs mer

Indonesien - Hjälp till i förskola eller undervisa på Lombok

Utforska Balis grannö Lombok och hjälp personalen på en lokal förskola med kreativa övningar & lekar eller undervisa engelska till barnen i skolan. Här kan du engagera dig i något av våra samhällsprojekt. Vår samarbetspartner på plats driver volontärprojekt på flera platser i världen och brinner för...

Fullt Läs mer

Indonesien - Hälsoundervisning på Bali

Volontärarbeta med hälsoundervisning på Bali. På Bali skulle man kunna förebygga och förhindra många hälsoproblem och sjukdomar genom att utbilda barn och vuxna om allmän hygien. Som volontär på detta projekt får du tillsammans med andra volontärer hålla lektioner i skolor om hälsa och hygien. Har d...

Fullt Läs mer

Indonesien - Road trip Bali

Upplev det bästa av Balis kultur, sevärdheter och äventyrsaktiviteter samt volontärarbeta med barn under 3 roliga och intensiva veckor! Du kommer också lära dig språk och matlagning och få se solen gå upp från toppen av en vulkan. Passar alla åldrar, men främst för dig som är mellan 18-30 år Pla...

Fullt Läs mer

Indonesien - Yoga & meditation på Bali

Bli med på en yogavecka i natursköna Ubud. Den vackra naturen och omgivningarna på Bali gör det till en perfekt plats att utöva yoga och just Ubud har kommit att bli något utav Asiens Yogacentrum. Oavsett dina tidigare erfarenheter av yoga och meditation har yogasessionerna i Ubud så mycket att erbj...

Fullt Läs mer

Bali - Introduktionsvecka

Kulturveckan är ett första steg till en storslagen upplevelse i ett nytt land! Detta är en fullspäckad, spännande och rolig vecka med syftet att lära känna Bali och Indonesien genom att uppleva dess kultur. Tid kommer att ges till möte med lokalbefolkningen, smak av den lokala matkulturen samt att d...

Fullt Läs mer

Lombok - Introduktionsvecka

Detta är en fullspäckad, spännande och rolig vecka med syftet att lära känna Lombok och Indonesien genom att uppleva dess kultur. Du kommer att få möjlighet att möta lokalbefolkningen, få en smak av den lokala matkulturen samt lära känna de lokala traditionerna. Ett första steg till en storslagen up...

Fullt Läs mer
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet