Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Bali?
Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;
- Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
- Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
- Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
- Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
- Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
- Pass och visum > Vad som gäller för din destination
Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.
Ingår flyg i resan?
I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.
Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.
Vilken flygplats ska jag flyga till?
Bali Airport (Ngurah Rai) Denpasar
Bagagevikt?
Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.
Behöver jag försäkring?
En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!
Utdrag ur polisens belastningsregister?
För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.
Kan jag söka stipendier?
Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!
Behöver jag vaccination?
Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.
> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!
Behöver jag visum för att åka till Bali?
Volontärer som ska besöka Bali bör ansöka om Social Visa (B211) eftersom detta visum täcker volontärprogrammet. Social Visa är giltig i 60 dagar och kan förlängas upp till 4 gånger. Visumet ansöker du från Indonesiens ambassad i Stockholm och kostar 450 kr, mer information får du vid bokning, men du kan läsa mer om visumet här!
Vilket språk talar man på Bali?
På Bali pratar man riksspråket Bahasa Indonesia (indonesiska) samt Balinesiska. De flesta förstår lite engelska, men även fast öarna har många turister så kan dock många väldigt lite engelska och barnen på skolorna vill gärna lära sig bättre engelska.
Kort & kontanter?
Valutan i Indonesien heter Indonesiska Rupiah. Det finns gott om uttagsautomater i de större orterna, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.
Både Visa och Mastercard fungerar bra men det bästa är att ha med sig två kort ifall att något skulle strula, som en backup. Det kan vara skönt att ha växlat in lite kontanter i förväg, men annars går det bra att ta ut lokal valuta på plats eftersom.
Hur mycket fickpengar behöver jag?
Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.
Hur är säkerheten?
Bali och Nusa Penida är förmodligen mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället trafiken. Trafikregler följs bristfälligt och vi rekommenderar inte att hyra skoter.
Sjukvård?
Det finns flera möjligheter till sjukvård i Ubud. Information med adresser och telefonnummer finns i volontärhuset.
Hur är maten på Bali?
Den indonesiska maten är precis som i de flesta sydostasiatiska länder, ofta baserad på ris och grönsaker. För många västerlänningar så upplevs den som ganska kryddstark. Kyckling och fisk är oftast den huvudsakliga proteinkällan, griskött är av religiösa skäl mer ovanligt. Stekt ris (nasi goreng) och stekta nudlar (mie goreng), äts dagligen av befolkningen, och kan fås överallt. Frukter finns i mängder efter säsong