Skip to main content

Josefine Blev förälskad i Mocambique

När jag först landade i Moçambique visste jag inte riktigt vet vad de ska förvänta mig. Allt som jag visste var att det såg ut vackert ut på bilderna och att jag skulle ta ett dykcertifikat. Och jag måste säga att det var kärlek vid första ögonkastet vid min ankomst!

Allt var så vacker – boendet, restaurangen, stranden… Hela atmosfären var så tilltalande för mig på något sätt, det var som om jag hade kommit till paradiset. På grund av alla fantastiska människor jag kände jag mig verkligen välkommen från sekunden som jag kom dit. All personal från den lokala organisationen och alla volontärer tog väl hand om mig och det kändes som min nya lilla familj under dessa veckor. Jag kommer definitivt försöka hålla kontakt med dem och kanske kommer jag tillbaka, man vet aldrig!

Jag var lite nervös innan dykningen naturligtvis men redan på dykcentret kände jag mig säker och lugn eftersom jag visste att jag var i goda händer. Jag kunde aldrig föreställa mig hur otroligt det var att faktiskt andas under vattnet och känslan (när alla bitar faller på plats) av hur avkopplande det var att vara under havet.

Även om några av de dyk jag gjorde inte hade bästa sikten och även om jag inte såg några whalesharks eller mantas, så nöjt jag verkligen av varje sekund [bästa tiden att se valhajar är från november till mars, denna resa var i juli]. Jag såg en hel del knölvalar och andra olika fantastiska fiskar och jag älskade snorklingsturen vi gjorde till flodmynningen! En sak som jag verkligen uppskattade var utbildningsprogrammet för barn [där man lär barn simma samt lär ut om havet, djuren, korallreven osv.]. Alla som arbetade där var riktigt trevliga och roliga och det arbete som de gör bra och viktigt.

En sak som jag är verkligen brinner för och vad min utbildning innehåller är miljöförändringar och biologisk mångfald. Men jag hade inte så mycket kunskap om undervattensdjur och den biologiska mångfalden i havet innan. Jag är bara så tacksam för alla de saker som jag lärde mig på bara två veckor och jag är så förbluffad av alla de människor som arbetar med dessa saker hela dagen och slåss för något som är så viktigt. Jag ska definitivt göra något sånt här igen bara för att vara med och bidra.

Jag är fortfarande ledsen för att jag bara var i Moçambique i två veckor, eftersom DET INTE RÄCKER!!! Det är som du just lärt dig massor och verkligen vill lära dig mer och då ska du åka hem… Så jag skulle rekommendera alla andra att stanna MINST en månad!!

Jag saknar alla så mycket och jag är så tacksam för allt. Så många nya dörrar öppnades för mig och ni kommer garanterat se mig under havsytan igen!


- Vi hade en underbar dag vid flodmynningen! Jag älskar att segla och denna lilla charmiga båten gjorde min dag! Under snorklingen träffade vi på sjöhästar, harlequin räkor, påfågelräkor, drakfiskar, ålar, havsmalar och mycket mer. Jag saknar det så mycket!

- En av mina första nätter i Moçambique. En sak som du verkligen inte vill missa i Afrika är den otroliga solnedgången, och det var ett fantastiskt sätt att titta på det.


- Härliga volontärvänner.

/ Josefine Ögren, sommar 2015

> Läs mer om volontärprojektet i Moçambique här!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet