Skip to main content

Kenya - Arbeta på barnhem i Mombasa

Hjälp till med läxor, hushållssysslor och organisera aktiviteter för barn i ålder 5-15 år på ett barnhem vid Kenyas kust. Passar främst unga 18-25 år. Bra om du har rest själv tidigare.

Plats Mombasa
Startdatum Varje måndag året om
Antal volontärer       Vanligen mellan 2-6 st från olika länder
Boende Övervåningen på barnhemmet
Förkunskaper Grundläggande engelska och gärna lite reserfarenhet

Volontärarbete

Vi samarbetar med ett barnhem som ligger i södra Mombasa, en kort färjetur från centrum som ligger på en ö. Här du får hjälpa till med det dagliga arbetet och laga mat, hjälpa till med läxor, hålla rent och hitta på kreativa saker med barnen på eftermiddagar/kvällar.

På dagarna (ca kl 7-16) går majoriteten av barnen i skolan och du som volontär får gärna kombinera med att sitta med i en klass och assistera en lokal lärare på lektionerna. Du får välja om du vill jobba med de yngsta barnen i förskoleklassen (ca 3-6 år) eller i klasser med äldre barn.

Väljer du att inte delta under skoldagen hjälper du till med hushållssysslorna under dagen. Oftast finns det tid för lek en stund innan det är dags att göra läxor innan middagen serveras. Därefter kan man få hjälpa till med att förbereda barnen för natten och lägga dem.

På barnhemmet vi samarbetar med bor det runt 40 barn i åldrarna 5-15 år. Barnhemmet är ett första steg till en långsiktig förbättring av levnadsvillkoren för dem som bor i området Likoni. Det andra steget är utbildning så att fler ska kunna få bättre betalda jobb i framtiden.

Syfte med projektet

Att ge barn kärlek och uppmärksamhet för att bygga upp en bra självkänsla samt att hjälpa dem med skoluppgifter så att dem kan fullfölja sin utbildning. På dessa projekt gör du inte bara en skillnad för barnen på hemmet du arbetar på, utan du är dessutom med och sponsrar många fattiga barns skolgång!

Arbetsuppgifter

Som volontär här jobbar du normalt tisdag-lördag och har ledigt söndag och måndag. Detta innebär att du har en helgdag för lek och aktiviteter med barnen när de är lediga från skolan. Du kommer du arbeta tillsammans med den ordinarie personalen och ta hand om barnen genom att:

 • Hjälpa till med matlagning
 • Mata och klä på de minsta barnen
 • Städa, diska och tvätta
 • Lära ut engelska
 • Hjälpa till med läxor
 • Lära ut personlig hygien
 • Ordna roliga aktiviteter, ofta på stranden på lördagar

En dag som volontär

Under dagen går majoriteten av barnen i skolan men om det finns några få barn som stannar hemma under dagen kan du få aktivera dem samt hjälpa till med de dagliga sysslorna; tvätta, diska och städa. Vill du spendera mer tid med barnen kan du kombinera med att assistera lärare på en skola några dagar i veckan.

Är du kvar på barnhemmet på dagtid kan du få hjälpa till att förbereda mat innan barnen kommer tillbaka från skolan. Läxläsning framåt kvällen brukar vara mycket uppskattat både av barnen och volontärerna. Andra aktiviteter som att måla och spela fotboll tycker barnen givetvis också om att göra vid sidan av läxorna. På ett barnhem får du träffa barn som behöver kärlek och uppmärksamhet, precis som alla barn. Bara din närvaro kommer att uppskattas starkt.

Förkunskaper

Grundläggande kunskaper i Engelska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

På barnhemmet kan du arbeta året om. Projektstart är varje måndag viket gör att du bör anlända på helgen innan. Du arbetar på ditt projekt i upp till 6 timmar om dagen, vanligen tisdag till lördag men detta är flexibelt. Volontärer brukar arbeta lördagen istället för måndag då barnen är lediga på helgen och har tid att leka hela dagen.

> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Boende & mat

Boende & mat

Som volontär på detta projekt bor du på barnhemmet, alla volontärer har dock sin egna övervåning. Alla barnen bor på nedersta våningen vilket gör att man får chans att ha egentid om man vill. På övervåningen finns en balkong, ett enkelt kök med kylskåp, ”vanlig” toalett och saltvattendusch. Du delar sovrum och badrum med andra volontärer. Elektricitet finns men räkna med att det kan bli strömavbrott ibland. Barnhemmet/boendet är av enkel standard. Barnhemmet har en trädgård med en tomatodling, en kycklingfarm samt några kor och en kort promenad bort har du stranden. Till stranden kan man ta barnen för att bada och leka men det är ingen paradisstrand som lockar turister.

Mat

Det ingår 3 mål mat om dagen, alla dagar i veckan. Frukosten består vanligen av te (chai), bröd och ägg. Till middagen, som äts runt kl 18-19, kommer du främst få traditionell mat som ugali (fast majsgröt) eller ris med grönsaker, bönor och någon form av kött ibland. Maten är inte alltid så varierad så om du känner att du får mycket samma mat så får du fråga om det går att få något annat istället. Det brukar inte vara något problem. Om du har matallergier eller speciella önskemål så går det att ordna så länge vi är medvetna om det i förväg.

Fritid

Fritid

På din fritid har du möjlighet att utforska din omgivning. Vanligen är volontärer här lediga på söndagar och måndagar men det är flexibelt. Du har Kenyas näst största stad till förfogande och där finns det en hel del att utforska, alltifrån gamla mysiga gågator och ett portugisiskt fort från 1700-talet (Fort Jesus) till ett relativt modernt centrum och parker.

Ungefär 30 min med buss söder om Likoni ligger Ukunda och den 20 km långa Diani beach som är ett populärt turistmål. Här finns ett bra utbud av vattenaktiviteter och i närliggande Diani Forest kan du bl.a. få se den svartvita columbusapan och babianer.

Klimat

Inga tydliga årstider förekommer då dagarna är ungefär lika långa och temperaturen ungefär densamma året om. Men generellt kan man säga att det är som varmast i Kenya under våra vintermånader och som svalast under vårt sommarhalvår. Kenyas klimat varierar dock från tropiskt vid kusten till torrt i inlandet.

Medeltemperaturen i Mombasa, vid Indiska Oceanen, ligger på 27˚ C, medan medeltemperaturen i Nairobi, på 1 700 meters höjd över havet, är 17˚ C. De stora temperaturskillnaderna beror delvis även på monsunvindarna som drar in över kusten. Dessa vindar för även med sig regn under två perioder. Under april och maj kommer de långa regnen och i november de korta

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Kenya?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Mombasa, Moi International Airport (MBA).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Kenya?

När du ska resa till Kenya räcker det att du har ett vanligt turistvisum. Detta ansöker du om elektroniskt innan avresa och det kostar 50 USD.

Du skapar ett konto på www.evisa.go.ke och fyller i en ‘application form’ och därefter laddar du upp din flygbiljett, en bild på ditt pass samt en annan nytagen bild på dig själv (se instruktioner gällande fotot på sidan). Tänk på att passet måste vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet.

Vilket språk talar man i Kenya?

I Kenya är Engelska och Swahili officiella språk. Du behöver endast ha grundläggande kunskaper i engelska. Med den engelska du har lärt dig i skolan kommer du långt. På våra projekt finns det alltid personal som pratar bra engelska och generellt kan de flesta hyfsad engelska. Det är dock alltid uppskattat om man försöker prata lite på Swahili. Vill du öva lite innan du åker iväg så har vi några tips. I lite större bokaffärer finns frasböcker att köpa. Du kan också hitta mycket på nätet som du kan skriva ut eller varför inte gå en gratis nätkurs. Här hittar du en gratissida på nätet där man även kan höra uttalet.

Kort & kontanter?

Valutan i Kenya heter shilling (KES) och går att växla till sig på Forex i Sverige innan avresa. Det kan även vara bra att ha en reservkassa med amerikanska dollar (USD). Turistrelaterade saker och turer anges ofta i USD, men kan oftast betalas i schilling enligt den växelkurs som bolaget använder. Växelkurserna kan ibland vara ofördelaktiga för dig som köpare vilket gör det billigare att betala i dollar.

Bank- och kreditkort kan användas för att ta ut pengar i bankomater (ej för att handla med) främst i Nairobi och Mombasa. Bankomater börjar även bli vanligare i mindre städer. VISA är mest användbart, följt av Mastercard som främst fungerar hos Barclays.

För aktuella växelkurser gå in på Forex.

Ungefärliga priser:

1,5 liter vatten: 7 kr
Enklare lokal måltid: 15-30 kr
Finare restaurang: 50-150 kr
Buss (Matatu): 3-4 kr
Taxi (1km): 20 kr
Internet: 20 kr/h

Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Kenya är relativt säkert att resa runt i. Som i många andra länder bör man dock iaktta allmän försiktighet vad gäller trafik och kriminalitet. I trafiken håller folk höga hastigheter och omdömeslös körning gör att trafiken är en uppenbar riskfaktor. Särskilt lastbilar och bussar kör snabbt och har ofta dåliga bromsar.

Rån och stölder mot turister förekommer. Här gäller det att ha lite sunt förnuft och därmed undvika osäkra platser såsom ensliga stränder, bakgator, marknader, stora folkskaror och folktomma platser, särskilt efter mörkrets inbrott.

Skylta inte med värdesaker som pengar och mobiltelefon. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Läs mer om säkerhetsläget i Kenya på Utrikesdepartementets sida.

Hur är maten i Kenya?

Basmaten i Kenya består av ris eller ugali (tjock majsgröt) som äts med kött eller kyckling. Detta äts ihop med bönor, spenat och chapatibröd. I de större städerna finns dock även en mängd olika kinesiska, japanska, indiska och europeiska restauranger i en lite högre prisklass för den som fördrar det. Goda frukter brukar säljas på gatorna lite här och var.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet