Skip to main content

Kulturchock

Det står mycket bra om volontärresor på vår hemsida. Det är för att vi själva tycker att det är en sådan fantastisk upplevelse att åka som volontär. Eftersom vi på Amzungo själva har varit iväg så vet vi ju dock att det inte alltid är strålande sol och lätta dagar. Vissa dagar regnar det eller känns tufft. Därför vill vi gärna att du läser igenom punkterna nedan så att du verkligen vet vad du ger dig in på när du bokar din volontärresa. Det är dock alla upplevelser tillsammans som gör att vi växer och får ut det där unika av vår resa. Själva hade vi inte velat vara utan någon av de upplevelser vi fick när vi var volontärer, även om vissa dagar just då kunde kännas tuffa.

Förväntningar

Vi kan skriva eller berätta hur mycket som helst. I slutändan så blir det dock aldrig som du tänkt dig. Det behöver inte vara något dåligt, utan det är bara oftast så. Har du aldrig varit i världsdelen du ska åka till så går det inte riktigt att föreställa sig hur det verkligen är att leva där. Det viktigaste är bara att du ser saker på ett positivt sätt och är öppen för alla nya intryck och upplevelser. Då kommer du vara med om en av de häftigaste upplevelserna du varit med om, även om det inte var som du tänkt dig!
 

En annorlunda vardag

En volontärresa innebär inte samma komfort och lyx som en vanlig semesterresa kan göra. En del av charmen och spänningen med att åka som volontär är att bo och leva som lokalbefolkningen gör. Så bli inte förvånad om det kommer att förekomma elavbrott eller att vattnet tar slut någon gång under din resa.

En ny kultur

Genom att bo i värdfamilj och arbeta med lokalbefolkningen kommer du snabbt lära dig om projektlandets kultur, som i våra utvalda länder är något annorlunda mot den svenska. Med kultur menas livsmönster och levnadssätt i ett land och innefattar allt ifrån språk, musik, klädsel, mat och konst till traditioner, religion, moral och beteende. Det som är spännande med att lära känna andra kulturer är att du också lär dig mycket om din egen kultur. Saker och beteenden som du hittills upplevt som självklara kommer kanske att bli ifrågasatta och du kanske börjar tvivla på att din egen kultur alltid är den bästa i alla sammanhang. Genom att försöka lära av varandra och visa hänsyn för andras kulturer så visar vi att vi har respekt för varandra.

Så var nyfiken och iaktta, våga prata med folk, ställ frågor och lyssna!

  • Tänk exempelvis på att i många länder utanför Europa anses tiden lika ”viktigt” alltid. Du har kanske hört talas om African time? Har du bestämt ett möte med någon kl 15 kanske personen dyker upp en halvtimma senare. Inte för att personen är slarvig eller respektlös utan för att en tid inte ses som exakt. Kl 15 betyder ungefär ”någon gång efter kl 15″. Detta kan ta tid att anpassa sig till men inget du ska ta personligt!
  • Som volontär/turist i fattiga länder tror många av de lokala invånarna per automatik att du har mycket pengar. Det kan hända att folk frågar dig om pengar och frågar någon dig om ett lån får du räkna med att aldrig få tillbaka de pengarna. Du ska inte känna dig pressad att ge pengar till någon! Om någon frågar dig kan du vänligt förklara att du har sparat till denna resa under en lång tid och tyvärr inte har en massa pengar över att ge bort. Även om vi upplever att detta är vanligare i Afrika så kan detta inträffa i samtliga projektländer.
  • Valet är givetvis ditt men vi rekommenderar dig att inte ge pengar till folk. Genom din resa stödjer du redan projektet och platsen (både med din tid och ekonomisk i form av donation genom oss) och det kan vara svårt att motivera varför du kan ge pengar till någon och inte till en annan. Genom att ge pengar uppmuntrar du också till ett beteende som kanske ökar pressen på kommande volontärer. Om du vill ge något rekommenderar vi att du istället köper något på plats som är till nytta för projektet/barnen/djuren  du arbetar med.
  • Går du ut till en restaurang eller bar med lokalbor kan de ofta förvänta sig att du ska betala för dem också (eftersom de tänker att du har mycket pengar). Självklart kan man bjuda någon gång men säg ifrån om de skulle förvänta sig detta varje gång. Säg exempelvis i förväg att du jättegärna ses över en bit mat men att du inte har råd att bjuda, så slipper du att det blir missförstånd och de inte har med sig pengar. Föreslå annars att ni hittar på något annat som inte kostar något.

Inga duntäcken eller fredagstacos

Mat och boende kommer att skilja sig från vad du är van vid hemma. Vi ser alltid till att ditt boende är säkert och rent, men många gånger är det väldigt enkelt. Är det viktigt för dig att boendet är av högre standard eller om du reser med barn och behöver vissa faciliteter så hör gärna med oss vilka projekt vi rekommenderar för detta. Maten tillagas oftast på lokalt vis och kommer därför skilja sig betydligt mot vad du är van vid att äta hemma.

Rumskompisar med andra vanor

Har du inte specifikt angivit att du vill bo i ett eget rum (vilket ibland kan garanteras mot en avgift) så kommer du troligtvis att få dela rum med andra volontärer. Detta gör din resa mer social och du får nya vänner, kanske för livet, som du får dela dina erfarenheter med. Det gäller dock att man tar hänsyn och är flexibel när man ska bo med andra människor som kanske kommer från helt andra kulturer.

Annorlunda arbete

Ska du åka iväg som volontär så gör du det för att du vill göra skillnad. Detta kommer inte alltid vara lätt, utan man måste vara beredd att arbeta för det. Man får med andra ord inte vara rädd för att bli lite smutsig ibland eller tänja på sin bekvämlighet. I många av våra volontärländer är det inte alltid lika organiserat och går lika snabbt att få saker gjort som du kanske är van vid och detta är någonting man får vara beredd på och försöka att inte bli frustrerad av. Det är helt enkelt en del av upplevelsen när du lever i ett annat land så annorlunda från vad du är van vid!

Saknad

Är du borta en längre period så kommer du troligtvis någon gång sakna de personer som väntar på dig hemma eller din favoriträtt eller någon pryl du inte kunde ta med dig. Detta är helt naturligt. Ring gärna hem, skriv mail och håll kontakten med de där hemma så att de vet att du mår bra. Tänk dock på att du antagligen har förberett dig länge på din resa och lagt både pengar och tid på att åka iväg. Så njut av stunden och din omgivning där du är! Vi lovar att du kommer ångra dig om du inte gör det bästa av varje dag.

 

Exotiska upplevelser på din fritid

Ta tillvara på tiden i ditt volontärland! Ingen förväntas arbeta 7 dagar i veckan under sin volontärresa. Vi tycker att det är en viktig del av upplevelsen att man utforskar landet man besöker och ser så mycket man vill och orkar. Även som volontär ska man absolut åka iväg och uppleva saker, åka till turistmål, göra äventyrliga aktiviteter eller bara vara ledig och umgås med sina nya vänner. Åk på safari, dansa samba, njut av god mat och exotiska frukter, se det där turistmålet du velat se så länge, hoppa fallskärm över Victoriafallen eller gå på marknad. Endast din fantasi och budget sätter begränsningar!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet