Skip to main content

Lombok - Kulturvecka

Detta är en fullspäckad, spännande och rolig vecka med syftet att lära känna Lombok och Indonesien genom att uppleva dess kultur. Du kommer att få möjlighet att möta lokalbefolkningen, få en smak av den lokala matkulturen samt lära känna de lokala traditionerna. Ett första steg till en storslagen upplevelse i ett nytt land.

Kulturveckan utspelas i Senggigi, Lomboks främsta turistområde som sträcker sig en mil längs öns västra kuststräcka.

Kulturveckan kan göras separat, men den kan även göras i kombination med volontärarbete och kostar då inget extra, utan samma som en volontärvecka. Bokar du tillexempel 3 veckor med  barn på Lombok så kan du välja att vara med på introduktionsveckan första veckan och de andra två veckorna blir då volontärarbete. Du ser priser under respektive projekt. 

Veckoprogrammet nedan är skrivit för att du ska få en idé om vad du kommer att få göra och uppleva under din introduktionsvecka. Dagordningen kan komma att ändras men du kommer att få vara med om alla aktiviteter, oavsett om ordningen på dem ändras.

Måndag
Veckan startar med en introduktion av den indonesiska kulturen, vad man ska göra och inte göra när du är på Lombok. Förmiddagen består av en rundvandring i Senggigi och på eftermiddagen får du en djupare introduktion om Lomboks kultur.

Tisdag
Andra dagen på introduktionsveckan är det matlagningskurs. På morgonen får du lära dig att behärska den traditionella ketupat tillverkningen, som är en traditionell indonesisk risrätt. Rätten serveras främst vid högtider, till exempel för att bryta fastan efter den islamiska fastemånaden ramadan.

Onsdag
På onsdagen är det dags att besöka en klassisk keramikby på Lombok för att utforska de traditionella keramikstilarna hos lokalbefolkningen. Efter lunch blir det språklektion i Bahasa, där du kommer få lär dig de grundläggande språkfraserna.

Torsdag
Under torsdagen blir det besök på det islamiska centrumet i Lombok. På kvällen är det välkomstfest för dig som ny deltagare och avslutningsfest för de volontärer som åker hem.

Fredag
Dagen börjar med tempelbesök i ”Forever Young Temple”. Vid detta tempel kommer du att kunna dricka heligt vatten som också kallas ”Forever Young Water”, en tradition på Lombok. På eftermiddagen får du en introduktion av ditt projekt och information om dina kommande veckor i Lombok.

> Detta schema kan variera och / eller ändras beroende på väderförhållanden, lokala förhållanden och oförutsedda omständigheter.

BOENDE

På volontärprojektet i Lombok bor du i ett mindre volontärhus tillsammans med de andra volontärerna på projektet. Du delar rum med en till tre andra personer. Organisationen på plats är noga med att volontärer tar ansvar för miljön och använder alla resurser med omtanke, framförallt vatten, papper och elektricitet. I husen förväntas alla boende städa upp efter sig själva för att skapa en bra och fräsch miljö för alla att leva i. Du delar badrum med andra i ditt rum och det finns en vanlig spoltoalett och varmvatten i duschen. Wifi finns också tillgängligt i volontärhuset.

> Det går att ordna privat rum till en extra kostnad (i mån av plats).

MAT

Det ingår tre måltider om dagen måndag-fredag. Under helgerna ingår endast två måltider/dag, frukost och middag. En vanlig frukost består oftast av flingor, pannkakor, bröd och frukt. Lunch och middagar består oftast av typisk indonesisk mat där ris, grönsaker och någon typ av kött är basen i de flesta rätter. Måltiderna serveras i volontärhuset. Kylskåp finns i huset och kaffe, te och vatten är tillgängligt dygnet runt. I Senggigi finns också ett bra utbud av restauranger om du vill äta ute.

Datum

Startdatum är varje måndag med undantag för lov nedan. För att få kostnadsfri upphämtning på flygplatsen ska du anlända på söndagen innan.

LOV – Förskolan och skolan håller stängt i hela juni, juli, augusti och december.

> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Fritid

Ön Lombok består av vackra tropiskt skogsbeklädda berg och vandringslederna är att rekommendera! Om du vill ha en utmaning så kan du bestiga vulkanen Gunung Rinjani eller varför inte ta surflektioner. Lombok har en rad fantastiska stränder som pryder dess kuststräcka. Det är inte så konstigt att turister lockas till det vackra havsvikarna fyllda av sandstränder och vajande kokospalmer. Senggigi lockar även många surfare med sina surfvänliga vågor och den mest populära surfplatsen för både lokalbefolkningen och turisterna är Senggigi Beach. Här finns även ett färgstarkt rev som ger liv åt en mängd marina liv och vackra koraller som gör det till en perfekt plats att snorkla på. På kvällarna kan du njuta av den vackra solnedgången som sjunker ner bakom Balis vulkan Gunung Agung.

Även de små, men vackra, bilfria Gili-öarna är ett populärt utflyktsmål när man bara vill ha det lugnt och skönt. Dessa paradisöar ligger endast en halvtimmes båtfärd från Lombok, här erbjuds du vita stränder och vackra rev för dykning och snorkling.

 

Sök resa

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Indonesien?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

 Lombok International Airport (Bandar Udara).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Bali/Lombok?

Volontärer som ska besöka Lombok och Bali bör ansöka om Social Visa (B211) eftersom detta visum täcker volontärprogrammet. Social Visa är giltig i 60 dagar och kan förlängas upp till 4 gånger. Visumet ansöker du från Indonesiens ambassad i Stockholm och kostar 450 kr, mer information får du vid bokning, men du kan läsa mer om visumet här!

Vilket språk talar man på Lombok?

På Bali pratar man riksspråket Bahasa Indonesia (indonesiska) samt Balinesiska. De flesta förstår lite engelska, men även fast öarna har många turister så kan dock många väldigt lite engelska och barnen på skolorna vill gärna lära sig bättre engelska.

Kort & kontanter?

Valutan i Indonesien heter Indonesiska Rupiah. Det finns gott om uttagsautomater i de större orterna, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.

Både Visa och Mastercard fungerar bra men det bästa är att ha med sig två kort ifall att något skulle strula, som en backup. Det kan vara skönt att ha växlat in lite kontanter i förväg, men annars går det bra att ta ut lokal valuta på plats eftersom.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 500 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Bali och Lombok är mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället trafiken. Trafikregler följs bristfälligt och vi rekommenderar inte att hyra skoter.

Sjukvård?

Det finns flera möjligheter till sjukvård på Lombok. Information med adresser och telefonnummer finns i volontärhuset. 

Hur är maten på Lombok?

Den indonesiska maten är precis som i de flesta sydostasiatiska länder, ofta baserad på ris och grönsaker. För många västerlänningar så upplevs den som ganska kryddstark. Kyckling och fisk är oftast den huvudsakliga proteinkällan, griskött är av religiösa skäl mer ovanligt. Stekt ris (nasi goreng) och stekta nudlar (mie goreng), äts dagligen av befolkningen, och kan fås överallt. Frukter finns i mängder efter säsong.

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet