Skip to main content

Mathilda & Fanny Stormtrivdes i Sydafrika

Mathilda och Fannys utvärdering från deras resa till Jeffrey´s Bay, Sydafrika.

”Vi har fått känna på hur det är att verkligen hjälpa barn på en skola i Jeffrey’s Bay, Sydafrika. Att också få bekräftelse från omvärlden – inte bara människorna vi jobbat med i fråga – att vi brytt oss är en härlig känsla. Man märker att man gett personer en viss inspiration. Andra erfarenheter utanför själva volontärarbetet har varit exempelvis surfingen, den otroliga upplevelsen att hoppa bungy jump och framförallt att fullkomligt fått lära känna en helt ny kultur. Med tanke på att vi lärde känna en hel del lokalbor, så kände man sig till slut hemmastadd och kom in i vardagen. Jeffrey’s Bay som stad är något alldeles extra för dig som i ett behagligt klimat bara ”vill vara”, men också tydligt kunna se hur befolkningen lever. Det är svårt att lämna ett ställe där man stormtrivs, men det känns bättre att veta att vi kommer att komma tillbaka.”

Levde resan upp till dina förväntningar?
Överlag nej. Detta berodde på att vi inte fick arbeta så mycket och inte göra de saker med barnen som vi blev informerade om innan.(Mathilda och Fanny var test-volontärer och utvärderade projektet åt oss /anm. Amzungo)

Vad var det bästa med resan?
När barnen visade tacksamhet, alla kontakter man fick, alla upplevelser vid sidan om jobbet och framförallt en viktig erfarenhet rikare.

Vad var den största utmaningen/mindre bra?
Kommunikationen med barnen var det svåraste då de inte kunde engelska eller förstod oss. Det var svårt att lärarna inte hjälpte oss med det. Att kommunikationen inte var jättebra till lärarna heller var det därför svårt att veta vad man skulle göra och vad som var rätt och fel.

Fick du en bra introduktion av din guide? Kände du dig välkommen?
Introduktionen till skolan och hur vi skulle agera som lärare/fröknar fanns inte direkt. Det var ingen som visade oss runt eller sa vad vi skulle göra. Detta gjorde att man kände sig ganska malplacerad. Däremot var introduktionen till boende, fritid etc väldigt bra. Vi fick veta allt vi ville ha reda på av organisationen och de fanns alltid till hands. Där var kommunikationen inga problem alls och vi kände oss mycket välkomna där.

Trivdes du på projektet och med arbetsuppgifterna?
Vi fick som sagt jobba en mycket kort period. Vi tror att vi hade trivts bättre om vi hade fått jobba under en längre period då man kan komma in i det och få en rutin, samt att lära känna barnen bättre. Arbetsuppgifterna stämde inte överens med informationen vi hade fått, utan var istället väldigt oklara och likadana hela tiden.

Vad var dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Vi lekte mest med barnen och fanns där. Vi fick även hjälpa till att rita och sätta upp saker på väggarna. Att uppgifterna inte var så varierande och att vi främst inte fick lära ut osv gjorde att vi inte riktigt trivdes med det. Men självklart var det roligt när man kände att man verkligen hjälpte till och när man kände sig uppskattad av barnen.

Trivdes du i värdfamiljen/volontärhuset?
Verkligen! Det var hur mysigt som helst och vi kände oss redan efter en dag som hemma. Att det var så pass hemtrevligt att man kunde göra lite vad man ville, och människorna som jobbade där/bodde var hur trevliga och hjälpsamma som helst. Vi kan verkligen rekommendera detta boende. Vi tänker åka tillbaka dit!

Fick du bra hjälp av Amzungo Volontärresor innan och under resan?
Ja. Vi är jättenöjda med Amzungos stöttning under hela processen. Det har aldrig varit några problem att ta kontakt med dem och få den support/service vi ville.

Skulle du rekommendera andra att åka på en volontärresa?
Ja, verkligen. Se till att volontärresan pågår under en längre period och att du har bra information innan resan och kontakt med volontärbolaget så att inget går snett. Alla som vill volontärarbeta borde få göra det, för det är en väldigt bra erfarenhet och en fantastisk upplevelse.
Under vår resa hade vi väldigt mycket fritid och vi kunde göra lite vad vi ville. Om vi bortser från det något ostrukturerade arbetet hade vi en fantastisk resa. Vi hade möjlighet att göra i princip vad vi ville – surfa, shoppa, äta god mat, gå ut etc!

Läs mer om detta projektet här!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet