Skip to main content

Moçambique

Moçambique ligger längs den södra delen av Afrikas östkust och längs landets nästan 250 mil långa kust breder vita sandstränder ut sig. Till ytan är Moçambique nästan dubbelt så stort som Sverige och samtidigt som Moçambique är ett av världens fattigaste länder, är det rikt på trevliga människor och vacker natur. Till Moçambique reser man för vackra paradisstränder, klarblått vatten, kultur, historia och dykning i världsklass. Här kan du även känna på storstadspuls och åka på safari.

Sök resa

Mer om Moçambique

SNABBFAKTA

Huvudstad: Maputo
Folkmängd: 25,2  miljoner (2012)
Storlek: 801 590 kvadratkilometer
Officiella språk: Portugisiska
Religion: Kristna (56.1 %), muslimer (17.9 %), annan tro (7.3 %)
Statsskick: Republik
Landsnummer: +258
Självständigt: år 1975 från Portugal
Valuta: Metical (MZN)
Tidsskillnad: GMT + 02:00 timmar, samma tid som Sverige
Läs- och skrivkunnighet: 48 % (2013)
Hur många barn går ut grundskolan: –
Barnadödlighet: 90 per 1 000
Mödradödlighet: 490 per 100 000
Medellivslängd: 50 år
HIV smittade: 11.3 % (15-49år

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Förutom dykning med valhajar, framförallt i Tofo som ofta benämns ”dykningens huvudstad”, finns en rad andra sevärdheter i landet såsom:

Bazaruto Island

Det kan vara värt att besöka Bazaruto Island som är den största ön längs kusten. Där kan du uppleva de enorma sanddynorna eller se färggranna flamingor i öns många sötvattensjöar. Det finns även en fyr längst norrut på ön som byggdes av portugiserna för över 100 år sedan. Fyren har en spektakulär utsikt och signalerar till en stor mängd fartyg som passerar genom kanalen. Förutom attraktioner att se och upptäcka på land erbjuder dess möte med havet korallrev, kristallblått vatten och ett rikt undervattensliv med delfiner, hajar och sköldpaddor för den nyfikne att se.

Maputo

Längst söderut i Moçambique ligger huvudstaden Maputo. Maputo är känt för sina färgglada marknader och nattliv. Hamnstaden grundades av portugiserna och erbjuder flera olika turistattraktioner som till exempel ”the Eiffel House”, Notre Dame katedralen och botaniska trädgårdar. Restauranger finns det gott om där du bland annat kan pröva de lokala skaldjuren och när mörkret faller in finns det flertalet nattklubbar i området Fere Poplare att besöka.

Inhaca Island

Bara en kort båttur från Maputo finns denna ö som till skillnad från det vibrerande nattlivet och tempot i huvudstaden erbjuder ett lugn och en miljö av sällsynt flora och fauna. Här kan du hitta folktomma, vita sandstränder och simma jämsides med sköldpaddor i ett kristallklart vatten. Befolkningen som är på några hundra är alla delaktiga av bevarandet av öns vildmark och biologiska mångfald.

KLIMAT

Klimatet i Moçambique är tropiskt. Det går utmärkt att besöka Tofo året runt, dock är det större chans att träffa på valhajar under sommarmånaderna. Sommarmånaderna är mellan november till mars och den dagliga medeltemperaturen brukar då ligga på cirka 30 °C.

Mellan december och mars är det regnperiod och då faller den största delen av den årliga nederbörden. Dagstemperaturen ligger mellan 25 och 30 grader året runt.

NATURGEOGRAFI

Nästan hälften av Moçambique är lågt kustlandskap som i väst stiger uppåt och övergår till en högplatå. Det högsta berget är Namuli (2419 meter över havet) och Binga (2436 meter över havet), som ligger vid gränsen till Zimbabwe. De viktigaste floderna är Zambezi, som mynnar ut i Indiska oceanen, Limpopo i söder, Save i inlandet, och Lugenda i norr. Landets största insjö är Njassasjön i västra Moçambique. Jorden runt floderna är mycket bördiga och passar bra till jordbruk. De sydliga och centrala delarna av Moçambique består i huvudsak av torr savann. Landet har varit utsatt för både torka och översvämningar. Avskogning är också ett miljöproblem, men med omfattande nyplanteringsprojekt har man lyckats bromsa utvecklingen. Endast hälften av befolkningen hade år 2008 tillgång till rent vatten.

 

VÅRA ORTER I MOÇAMBIQUE

Tofo

Tofo heter staden som ligger på Moçambiques sydöstra kust. Från huvudstaden i Moçambique, Maputo, tar det cirka 6 timmar med bil och 50 minuter med flyg att ta sig norrut hit. Tidigare var Tofo en liten fiskeby men med dess kuststräcka, långa strand, korallrev och fantastiska undervattenliv har Tofo idag blivit ett populärt turistmål och paradis för dykare som vill se valhajar. Förutom valhajar finns även knölvalar, jättesköldpaddor, mantor och delfiner. Tofo beach heter den största och mest välbesökta stranden, för de som är ute efter lugn och avkoppling kan den mer reserverade stranden Tofinho vara ett bra alternativ.

I matväg finns flertalet kryddiga skaldjursrätter att avnjuta och på kvällstid flertalet barer att hänga på.

SÄKERHET

Moçambique är ett land med stor gästfrihet. På grund av en politisk konflikt i landet förekommer dock militära attacker i några avgränsade områden.  I Maputo och många andra delar av landet är brottsligheten relativt hög, var därför försiktig och bär inte runt på mycket kontanter, dyra klockor, smycken, kameror m.m. Var även försiktig och promenera aldrig ensam på avskilda platser eller i mörkret.

VALUTA OCH PENGAR

Landets valuta heter Metical (MZN).  Valutan finns endast att växla till sig inom landet, därför är det bra att ha med sig USD för att växla till MZN på plats. Du kan också ta med dig ett VISA-kort och ta ut pengar i Inhambane som ligger ca 3 km från Tofo. Det går också bra att betala med Sydafrikanska Rand på de flesta ställen i Mocambique men priset blir då lite dyrare än om du betalar med Metical. Prisläget i landet är generellt ganska högt.

RELIGION

Det finns flertalet religioner i Moçambique. Majoriteten (ca 56 %) är kristna, ca 18 % är muslimer, ca 19 % är ateister och övriga har en annan tro.

KULTUR OCH SEDER

En majoritet av befolkningen i Moçambique talar portugisiska. Landet består av en rad olika etniska grupper och kulturen är därför väldigt varierad och anpassad efter lokal historia. En stor del av kulturen i Mocambique härstammar dock från landets portugisiska historia samt den etniska gruppen Bantu och Swahili. Överlag spelar sång och dans en viktig roll i många lokala traditioner och ceremonier.

Kuriosa är att den berömda popstjärnan Beyonce år 2011 uppmärksammade den lokala dansen tofu och flög därför över ett par tofu-dansare till USA så att de skulle lära henne och hennes dansgrupp de karakteristiska rörelserna i dansen.

MAT

Det serveras mycket fisk och skaldjur i Mocambique och dem använder mycket piripiri (stark sås) till det. Till fest serveras det ofta olika kycklingrätter. En klassisk rätt är kryddstark krabbgryta.

HELGDAGAR

1 Januari Nyårsdagen
3 Februari Hjältarnas dag
7 April Kvinnodagen
1 Maj Arbetardagen
25 Juni Självständighetsdagen
7 September Segerdagen
25 September Revolutionsdagen
4 Oktober Fred- och försoningsdagen
25 December Familjedagen (Jul)

Observera att det kan existera särskilda, lokala helgdagar beroende på vart du befinner dig.

KORT HISTORIA

Efter över 500 år som portugisisk koloni förklarades Moçambique självständigt 1975. Det var ett av de sista länderna i Afrika att uppnå självständighet och vid tidpunkten för självständighetsförklaringen var Moçambique ett av världens fattigaste länder. 1977 utbröt ett inbördeskrig som varade till 1992. De krigande parterna undertecknade den 25 juni 1992 ett fredsfördrag som förhandlats fram av FN och som ledde till att FN etablerade fredsbevarande trupper i landet. 1994 vann FRELIMO Moçambiques första fria och rättvisa val.

Moçambique - Forskningsprojekt för valhajar & rockor

Fullt

Volontärarbeta med marin forskning i Moçambique. Moçambique är ett av världens fattigaste länder men rikt på trevliga människor och vacker natur. Till Moçambique reser man för vackra paradisstränder, klarblått vatten, kultur, historia och dykning i världsklass. Här kan du även känna på storstadspuls och åka på safari. Detta projekt skapades av biologen och National Geographics-forskaren Dr. Andrea Marshall och valhajsbiologen Dr. Simon Pierce. Båda har det senaste årtiondet...Läs mer

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet