Skip to main content

Mor & dotter på Zanzibar

En månad full av intryck och erfarenheter. En månad av kärlek och omtanke. En månad som gett oss fantastiska upplevelser och minnen för livet. En månad som volontärer på den lilla ön Zanzibar i Indiska oceanen. Kan bara konstatera att det var ett bra beslut vi tog när vi valde att åka min dotter Ida och jag.

Jambo Matemwe! Badai. / Hej Matemwe! På återseende.

Det kommer att ta tid att smälta allt…men efter den här resan är jag ännu mer säker på att det inte finns nåt likhetstecken mellan pengar och lycka…Människorna i vår by, eller egentligen hela Zanzibar lever efter mottot ”Hakuna Matata” (No worries, inga problem). Det är inget de bara säger, de lever det! Nästan alla är riktigt fattiga, lever enkelt, nära naturen och har inte många ägodelar. (Tack o lov var det ingen svält, vad vi såg på ön, så den desperationen fanns inte… men några levde nog på gränsen.) MEN de gör allt tillsammans och har alltid ett leende att bjuda på till sina medmänniskor. De allra flesta är glada och nöjda med livet. Om någon blir sjuk eller om ett barn förlorar sina föräldrar hjälper någon i byn till- det kan vara en släkting, men lika gärna en granne. Här behövs ingen socialförvaltning eller äldreomsorg. Här får alla omsorg ändå. Det är aldrig fråga om att man bor för trångt eller inte har råd, på något sätt löser det sig. ”Hakuna matata”. Inte för att man måste, utan för att man vill. Det är kärlek det!! Något vi i västvärlden borde lära oss av!

Vi jobbade på skolan i 3 veckor och kände att vi gjorde skillnad varje dag. Både barnen och personalen var fantastiska! De såg oss som kollegor direkt. 5 klasser finns på skolan och nästan 100 barn i åldrarna 4-8. 2 lärare i varje klass och en rektor som leder arbetet. Familjen som startat projektet är riktiga eldsjälar som lever för barnen och för att försöka ge dem en bättre framtid. De deltar ofta i det dagliga arbetet.

Barnen älskade verkligen sin skola och att lära sig. Vi hade alla ämnen. Engelska, så klart (de flesta av lärarna kunde bara lite), men även idrott, SO, NO, bild, sång och tom Swahili… Jag hade också metodik med lärarna och specialundervisning med en liten kille.

Många har frågat oss vad det bästa var, men det går inte att välja ut en händelse, ett intryck eller ett möte. Något som kändes stort var att vi blev inbjudna till en afrikansk familj och fick laga mat, swahili way, med dem i deras hus. Sedan satt vi på golvet och åt mat tillsammans med dem. Vi blev också bjudna på bröllopsfest och fick träffa den vackra bruden. När vi inte jobbade såg vi oss omkring, Tog lokalbussen ”daladala” till huvudstaden (kostade bara ca 6 kr för en dryg timmes resa) och åkte båt till Prison island och en sandbank. Missa inte det! Vilken upplevelse att vara ensamma på en ”strand” mitt i Indiska oceanen, kändes som om vi var ensamma i universum…

Så funderar du på att åka som volontär, tveka inte, ÅK!!
Du får vänner för livet och erfarenheter som förändrar dig. Om du respekterar människorna och deras sätt att leva får du en fantastisk chans att uppleva det riktiga, riktiga Afrika, inifrån. Lär dig gärna lite swahili också det uppskattas verkligen att du kan prata deras språk. Att få uppleva allt detta med sin dotter slår det mesta! Stort tack Amzungo för en oförglömlig resa!

Och helt klart är att en del av mitt hjärta för alltid finns kvar i en liten afrikansk by som heter Matemwe.

/ Marie & Ida Wållberg, volontärer på Zanzibar sommaren 2016


Vill du läsa mer om vad vi gjorde är du välkommen in på:
nouw.com/mariecatharina

Läs mer om vår resa till Zanzibar!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet