Skip to main content

Nina bland lejon i Zambia

Ett brinnande intresse för katter och en längtan efter att åka till Afrika sedan barnsben, gjorde att jag nu, 37 år fyllda, tog chansen och bokade en volontärresa till Livingstone, Zambia för att arbeta med lejon och geparder.

Fylld av förväntan landade jag så den 19 januari i Afrika. Värmen slog emot mig på Livingstones flygplats och Cliff, min koordinator, mötte mig mycket välkomnande.

Boendet var enkelt, men rent och bestod av en liten bungalow i sten med ett rum samt dusch och toalett. Hönsnät säkrade att inga ormar tog sig in, men några (ofarliga) spindlar gjorde mig sällskap om kvällarna.

Dag två drog arbetsuppgifterna igång på allvar. Jag fick lära mig hur man styckar lagom stora köttbitar, hur man på bästa sätt rengör inhägnader, hur man förhåller sig till en gepard– samt lejonpromenad. Dessa uppgifter var min huvudsakliga sysselsättning de kommande 4 veckor som jag arbetade som volontär.

Utöver detta lagade jag taggtrådsstängsel, slog gräs, hämtade vatten i grannbyns brunn, gjorde leksaker till lokatterna, besökte en närliggande skola etc. Redan första dagen fick jag lära känna djuren ordentligt. De tre volontärerna som redan varit på plats under några veckor, skulle dagen efter åka hem igen, varpå de ville ta några sista foton på sina fyrbenta vänner.  Jag som aldrig hade varit i närheten av en gepard, satt plötsligt omgiven av fyra stycken ståtliga kissar som förnöjt spann när man klappade dem. En helt otrolig känsla!

Eftersom mina nyvunna volontärkompisar lämnade projektet efter min andra dag, var jag ensam volontär i 3 veckor. Guiderna var dock mycket måna om att jag skulle ha de bra. De tog ut mig på flera ”educational tours” där det bara var jag, guiderna och djuren, de berättade tålmodigt om lejonens och gepardernas beteende, lärde mig namnen på träd, blommor och insekter samt lät mig få möjlighet att lära känna djuren bättre.

En dag hittade en guide två föräldralösa ekorrbebisar i bushen. Dessa fick jag turen att ta hand om under mina veckor. Det var matning var tredje timma, gosestunder och mycket bus. Att se dem utecklas från små snuttande minivarelser till nötätande självständiga individer var en fantastisk upplevelse.

Efter en hård arbetsdag satte jag mig i lobbyn och njöt av den vackra solnedgången över bushen och Zambezifloden. Lejonen röt sina kvällsvrål och var det riktigt tyst kunde man höra suset från Victoriafallen. Magiskt.

Två dagar i veckan var jag ledig och passade på att besöka närliggande utflyktsmål. Bland annat gjorde jag en heldagssafari till grannlandet Botswana, där jag hade turen att få se elefant, giraff, lejon, buffel, krokodiler, flodhästar m.m. En annan dag bar det av till de majestätiska Viktoriafallen där jag njöt av vyerna, dånet och stänken! Det efterföljande marknadsbesöket var en upplevelse i sig. Marknadsknallarna har svårt att ta ett nej, och ger sig inte förrän du köpt på dig något smycke eller vackert snidat djur i ebenholtzträ. Jag passade även på att se Viktoriafallen från ovan, från ett Microlightplan, vilket verkligen var häftigt! Dessutom besökte jag Livingstone Island, där jag med en våghalsig och entusiastisk guide badade 1 meter från fallet (!), en surrealistisk upplevelse som i efterhand kan betraktas som det mest tokiga men även mest häftiga jag någonsin gjort! Betydligt lugnare var det att åka till den närliggande byn och få en guidad tur genom bygator med hyddor, småaffärer och marknader.

För mig var det en dröm som blev sann att åka som volontär och dagligen få umgås med lejon och geparder! Det var lärorikt, spännande och fantastiskt roligt och gav en mängd av nya upplevelser, minnen och erfarenheter. Att själv få vara med och hjälpa till (både ekonomiskt och praktisk) ser jag som mitt lilla bidrag till en bättre värld!

/ Nina Brynielsson

Läs mer om vårat  projektet i Zambia här!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet