Volontärarbete på Zanzibar | Amzungo Volontärresor

Volontärarbete på Zanzibar

Jobba på en skola nära stranden

Översikt

Snabböversikt
Volontärarbete Jobba med barn på en skola och lär ut Engelska, datakunskap, idrott m.m. nära stranden på natursköna Zanzibar.
Passar för 18 – 75 år, gärna med erfarenhet av arbete med barn. Perfekt för en ”mamma-dotter-resa”.
Reslängd Från 2 veckor och uppåt
Boende I privat rum (1-2 personer), nära skolan och stranden
Antal volontärer Vanligen 3-6
Startdatum Måndagar varje vecka med undantag runt Ramadan (15/5 – 14/6 2018), 12-18/9 & runt december månad. Boka i god tid och se exakta perioder under Datum!
Plats Nordöstra Zanzibar, 1 h med bil från Stone Town/flygplatsen
Kuriosa Kryddön Zanzibar är världens störa exportör av kryddnejlika som vi använder kring jul. De odlar även mycket blommor varav den som ger doften till parfymen Chanel No 5.
Prisexempel 2 veckor: 9 490 kr, 4 veckor: 13 990 kr, 8 veckor: 22 490 kr. Se fler priser här!

 

Metamwe

Projekt

Ett drömprojekt för dig som vill volontärarbeta på en skola, hur ofta får man exempelvis möjlighet att hålla engelskundervisning med havsutsikt? På vår partnerskola i Matemwe på Zanzibar kan du få arbeta med barn från 4-7 år och med ungdomar som är 15-25 år. På denna privata skola är undervisningen helt gratis för eleverna och klasserna betydligt mindre än i statliga skolor.

Antalet elever ökar för varje år och är i nuläget drygt 100 fördelade på sex klasser. Skolan finansieras med grundarnas egna medel samt två strandvillor som finns för uthyrning till semesterfirare. Grundarna är ett otroligt mysigt par från Tanzania med rötter från Indien.

Vår samarbetspartner vill ha ett CV och personligt brev på Engelska av dig innan de bekräftar din plats. Efter att du fyllt i bokningsformuläret och därmed gjort en preliminär bokning så skickar vi ut en CV-mall till dig.

 

Syfte med projektet

Syftet med detta projekt är att stötta de lokala lärarna och ge fattiga barn en bra utbildning så att de kan läsa vidare och få ett bra jobb i framtiden. Som volontär bidrar du till att uppfylla dessa mål.

Dina arbetsuppgifter

Som volontär får du jobba både med de mindre barnen på skolan som är 4-7 år och med ungdomarna som är 15-25 år. Med de små barnen, under förmiddagar, är det minst lika mycket lek och kreativitet som enkel undervisning. På eftermiddagar kan du lära ut engelska, matte och datakunskap till de äldre ungdomarna. Dataundervisning ligger på en basnivå där man lär ut hur man jobbar i exempelvis Word, Powerpoint, hur man söker information på nätet osv. I stort kommer du få hjälpa till som/med:

  • Assistera lärare i Engelska, matte, idrott, natur- och samhällskunskap m.m.
  • Assistera läraren för ungdomsutbildningen i engelska, matte och datakunskap
  • Hjälpa till med administration (ex. rätta prov)
  • Vill du hålla i egna lektioner går det också bra men är inget krav
  • Delta på filmkvällar med barnen

En dag på projektet

Volontärers arbetsdagar är från kl 8 – 16:30 från måndag – torsdag. Fredagar jobbar du halvdag fram till ca 11:30.

De minsta barnen börjar normalt skolan kl 8 på morgonen och slutar vid lunch. Dagen börjar oftast med sånger innan det blir engelska eller mattelektion. Det är när barnen gör olika övningar som att skriva eller räkna som du kan hjälpa till som mest och förklara för de barn som behöver extra hjälp. Runt kl 10 har barnen en halvtimmes rast där de får gröt att äta samt tid att leka.

Ungdomarna kommer efter lunchtid efter att de små barnen gått hem och sen hålls lektioner i data, engelska och matte hela eftermiddagen för olika nivåer (nybörjare, fortsättning och avancerad). Dessutom hålls filmkvällar regelbundet vilket är väldigt uppskattat hos eleverna!

Förkunskaper

Grundläggande engelska men det är meriterande om du har tidigare erfarenheter av att jobba med barn.

”Att ha fått uppleva allt detta med sin dotter slår det mesta! Stort tack Amzungo för en oförglömlig resa!” / Marie Wållberg

> Läs Maries reseberättelse!

”Att åka som volontär är nog ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv. Det bästa var att få arbeta med fantastiska barn som uppskattade att man var där, samt att få se ”det riktiga Zanzibar”. Jag kommer att åka som volontär igen, men då under en längre period, och då åker jag gärna med Amzungo.” / Jennifer Petell

Boende

I Matemwe kommer du bo i ett mysigt och nyrenoverat rum nära skolan och stranden. Förutom närheten till stranden har du ibland möjlighet att använda poolen som finns på området om inga andra semesterfirare bor i beachvillorna just då. Du kommer ha rinnande vatten (även varmvatten) och elektricitet, dock förekommer det ibland strömavbrott på Zanzibar. Det finns 4 rum och det kan bo max 2 personer i varje rum. Reser du själv får du bo i ett eget rum och reser du med partner, vän, syskon eller familjemedlem får ni dela ett rum. Rummen har myggnät, ett litet kök/pentry, spoltoalett, dusch, wi-fi och fläkt.

Mat

Här kommer du få riktigt god & vällagad mat av en professionell kock. Det ingår 3 mål mat om dagen, alla dagar i veckan. Men på helgerna ordnar man sin egen frukost med det som finns i kylen och skafferiet.
Frukosten består vanligen av te (chai), kaffe, färskpressad juice, bröd och/eller pannkakor och färska frukter.
En typisk lunch består av ris eller pasta, fisk eller kött och grönsaker och serveras runt kl 13. 
Till middagen, som äts runt kl 18-19, kommer du få liknande mat som till lunch, alltid kryddat med Zanzibars smaker. Matallergier eller speciella önskemål är inga problem med det kan medföra eventuella extra kostnader.

”Att åka som volontär är något utav det bästa som jag har gjort. Att vara på plats med barnen och få en insikt i deras vardag, har gett mig ovärderliga insikter, minnen och erfarenheter.” / Negar

Vill du veta mer?

Vi kontaktar dig gärna! Fyll bara i formuläret nedan:

Fritid

På din fritid,  eftermiddagar/kvällar och helger, kan du utforska din omgivning. Stone Town är den största staden med marknader, hotell, flera internetcaféer och många restauranger och butiker. Förutom stranden du bor vid finns andra vackra stränder på Zanzibar, såsom Nungwi och Kendwa i norr och Paje i söder. Att dyka eller snorkla är verkligen att rekommendera. Ett av de finaste ställena ligger strax utanför stranden du bor vid, den lilla ön Mnemba erbjuder otroligt vacker snorkling och fantastisk dykning. Har du tur simmar en delfin eller valhaj förbi!

Den största staden Dar es Salaam ligger bara en kort båt- eller flygtur från Zanzibar, passa på att åka dit för att uppleva en afrikansk storstadspuls!

Har du möjlighet kan du flyga till norra fastlandet. Staden Moshi ligger precis bredvid Mt Kilimanjaro, 5 895 meter över havet. Ca 1, 5 timma bort från Moshi ligger i Arusha som är utgångspunkt för fantastisk safari till Serengeti och Ngorongoro Crater.

Priser

Är du intresserad av att åka som volontär till Zanzibar, vänligen kontakta oss på info@amzungo.com eller 0700 945 700.

Liknande projekt

  • Stötta unga kvinnor & barn – Sri Lanka - Variera din volontärtid i charmiga kuststaden Galle! Stöd unga kvinnor, assistera på barnhem, hjälp lärare vid undervisning eller var med på aktiviteter som yoga & simundervisning.

Datum

Projektstart är måndag varje vecka men med följande undantag för skollov:

  • Mid term break: 20-26 mars
  • Runt Ramadan (15 maj – 24 juni 2018)
  • Mid term break: 11-15 september
  • Från 27:e november till två veckor in i januari 2018

Eftersom projektstart är en måndag är det rekommenderat att man anländer en söndag. Du kan anlända när som helst på dygnet och du blir mottagen av en kontaktperson eller chaufför vid flygplatsen. OBS, Boka i god tid!

OBS! Fullt från januari fram till 11 mars 2018.

> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Klimat

Zanzibar ligger strax söder om ekvatorn och följer noga Tanzanias väder. Generellt är den huvudsakliga regnperioden, eller de ”långa regnen”, under mars, april och maj. Tropiska skyfall på eftermiddagarna är karakteristiskt. Luftfuktigheten är hög och dagstemperaturen ligger mellan 30-35 grader.

Den långa torrperioden när regn är ganska ovanligt varar hela juni, juli, augusti, september och oktober. Temperaturerna varierar stort från lågt till högt men det är oftast en klar himmel med soligt väder.

Under november och december infaller de ”korta regnen”. Dessa skurar är mycket lättare och mindre tillförlitliga än de i mars-maj. Om det har regnat under de korta regnen är det normalt torrt under januari och februari innan det börjar regna igen på allvar i mars.

Praktiskt

 

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg

Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda

Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss

Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips

Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker

Pass och visum > Vad som gäller för din destination

 

 Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Visum

Visum ingår inte i denna resa och när du reser till Zanzibar måste du ha ett arbetsvisum hemifrån samt ett arbetstillstånd från Labour Office som gäller i 3 månader. Det kostar 2500 kr att ordna arbetsvisumet på ambassaden i Sverige plus 200 US dollar till Labour Office som du sen betalar på plats. Du får givetvis hjälp av din lokala volontärkoordinator att ordna tillståndet på plats. Mer information får du efter bokning.

 ”Jag trivdes väldigt bra med projektet och lärarna och barnen var väldigt lätta att jobba med. Det var väldigt fritt vad jag ville göra under dagarna, men jag hade ändå ett schema för varje dag så jag visste vad som gällde. Zanzibar är för övrigt en underbar ö, det finns mycket att uppleva. Jag tog t.e.x. dykarcertifikat, följde med några fiskare ut med deras segelbåt, åkte och kollade på sköldpaddor, åkte in till stan och shoppade och hängde mycket på stranden.” / Hedvig Sjölin

”Att åka på denna resa är ett utav mina bästa beslut. Resan har varit otroligt givande och underbar på så många olika sätt. Barnen och ungdomarna är så positivt inställda på att lära sig. Rekommenderar verkligen denna resa till andra. Största utmaningen var att lämna Zanzibar. Vill gärna åka tillbaka.” / Mimmi

Boka resa

Genom att fylla i formuläret nedan gör du en preliminär bokning. När vi mottagit din bokning får du inom några dagar en faktura på en anmälningsavgift (10 % av det totala beloppet). När din anmälningsavgift är betald har du officiellt bokat din resa och du kan börja förbereda dig för ditt stora äventyr! 1 månad innan du åker betalar du in resterande belopp för resan.

Fält markerade med * är obligatoriska och måste fyllas i.


(har du inte passnummer tillgängligt nu går det bra att komplettera med dessa senare)

Jag vill åka ungefär den

Vill du ha avbeställningsskydd?*
JaNej

Avbeställningsskyddet kostar 380 kr, läs mer om vad det innebär här!

Har du en fulltäckande reseförsäkring som gäller för hela vistelsen?
(Försäkring är obligatoriskt, läs mer och teckna direkt här!)
JaNejÅterkommer

Vill du ha en volontär-t-shirt (kostar 59 kr)?
JaNej

Vilken storlek önskar du på din volontär-t-shirt?
DamHerr
SMLXLXXL

Går det bra att vi ger ut dina kontaktuppgifter till andra volontärer som bokat eller funderar på att boka samma resmål?
Ja, på mail & telefonJa, endast mailJa, endast telefonNej tack

Är du student?
JaNej


(Ex. specialkost, boendepreferenser, vill du kombinera olika projekt, vill du resa runt efter volontärarbetet, reser du med en vän?)

Jag har läst och accepterar resevillkoren *

Skicka gärna med en bild på dig själv:

Vill du veta mer innan du bokar?

Vi kontaktar dig gärna! Fyll bara i formuläret nedan: