Sri Lanka - Kulturvecka

Börja din resa med en fullspäckad och rolig vecka för att lära känna Sri Lanka och dess kultur. Kulturveckan är ett första steg till en storslagen upplevelse i ett nytt land. Genom att uppleva denna vecka får man bättre kunskap om kulturen och området man ska verka i. Du kommer att få praktisk information om var saker ligger och fungerar som är viktig för att du ska få ut så mycket som möjligt av din tid i Sri Lanka.  Från 17 år. Passar både unga & äldre samt familjer med barn.

Plats Kandy
Startdatum Varje måndag året om 
Antal volontärer       10-20
Boende Volontärhus 
Förkunskaper

Grundkunskaper Engelska

 

Kulturveckan utspelas i Kandy, en stad som år 1988 blev uppsatt på UNESCOs världsarvslista. Du kommer att bli presenterad för nya saker, samtidigt som du lär känna och får erfarenhet av Sri Lankas kultur och seder. 

Kulturveckan kan bokas separat, men den kan även göras i kombination med volontärarbete och kostar då inget extra, utan samma som en volontärvecka. Så bokar du tillexempel 3 veckor på tempelrenovering i Kandy så kan du välja att starta med kulturveckan och volontärarbeta de andra veckorna. Se priser under respektive projekt i Kandy.

Veckoprogrammet nedan är skrivit för att du ska få en idé om vad du kommer att få göra och uppleva under din introduktionsvecka. Dagordningen kan komma att ändras men du kommer att få vara med om alla aktiviteter, oavsett om ordningen på dem ändras.

Måndag
Veckan startar med en introduktion av kommande aktiviteter och program. Även genomgång av dem olika projekten och husreglerna.Sedan gör gruppen en liten utflykt i Kandy för att t.ex. införskaffa telefonkort, växla pengar m.m. På kvällen kommer det bjudas på ett traditionellt uppträdande från Kandyanska dansare. Middag äter du på ditt boende tillsammans med de andra volontärerna.

Tisdag
Efter frukost blir det en genomgång av Sri Lankas kultur med exempel på vad man får och inte får göra i Sri Lankas samhälle. Under eftermiddagen blir det ett besök på ett lokalt tempel, sedan är resterande tid ledig och man kan bestämma själv vad man vill ägna kvällen åt.

Onsdag
Onsdagen börjar med en språklektion för att sedan gå över i redogörelser om Sri Lankas religion och mytologi. Under eftermiddagen blir det en genomgång av förväntningar och vad det innebär att vara volontär i Sri Lanka. Kvällen kommer att vara ledig.

Torsdag
På morgonen är det ännu en språk- och religiongenomgång, samt en introduktion om Buddism. Under eftermiddagen är det en redovisning om kulturkrockar och kvinnliga resenärer. Under eftermiddagen kommer det även att erbjudas massage vid namn Ayureda.

Fredag
Dagen börjar med en språklektion  och sedan ett besök till det kända Temple of the Tooth. Lunch äts inne i staden. Eftermiddagen bjuder på ett besök till ett lokalt Hindu tempel. Ett avslutande gruppmöte hålls under kvällen.

> Detta schema kan variera och / eller ändras beroende på väderförhållanden, lokala förhållanden och oförutsedda omständigheter.

BOENDE

Under introduktionsveckan bor du i  ett volontärhus och delar då rum med upp till 8 andra volontärer från hela världen. Det finns lakan men man tar med egna handdukar. duschar och västerländsk toalett finns. Man kan handtvätta själv eller så kan man lämna bort sin tvätt mot en liten kostnad. Vill man ta med egen dator så kan man få hjälp att köpa kredit så att man kan få internet.

MAT

Det finns kök och kylskåp om man vill komplettera och förvara lite egen mat eller snacks. Mat ingår i priset och det är lokal mat som serveras. På vardagarna ingår tre måltider och på helgerna två måltider.

FRITID

Sri lanka har ett unikt utbud på  sevärdigheter och är samtidigt  perfekt om  du vill uppleva magisk natur och vilda djur. Du kan bland annat åka till elefantreservatet i Pinnewala där man varje morgon och kväll kan se fler än 30 elefanter gå ner till floden för att bada.Det största och bästa reservatet för djurliv på ön hittar du i Yala National Park. Är du intresserad av att se valar bör du ta dig till Mirissa eller Kalpitiya.

Sri Lanka har även många vackra, breda sandstränder med korallrev som lämpar sig utmärkt för snorkling. Fina stränder hittar du i Unawatuna, Galle och i de norra delarna av landet. Är du sugen på en utmaning i vattnet så bör du åka till surfstaden Ahangama där det finns underbar surfing för både nybörjare och den mer erfarne.

Adams peak eller som det också kallas Sri prada är ett berg på 2243 meter höjd.Det är en vandringsled som tar ca 3-4 timmar fram och tillbaka.Du börjar vandringen mitt i natten så att du hinner nå toppen och uppleva den spektakulära soluppgång.

Vill du se vackra och historiska tempel finner du dem bland annat i Anuradhapura och Polonnaruwa.

DATUM

Startdatum är varje måndag året runt och du bör anlända på söndagen innan projektstart för att få kostnadsfri upphämtning på flygplatsen.