Skip to main content

Sydafrika

Sydafrika är kontrasternas land där det moderna västerländska möter det traditionella Afrika. Landet kallas ofta för ”Rainbow Nation” – ett land som bjuder på många variationer när det gäller folkslag och traditioner. Sydafrika ligger, som namnet avslöjar, på Afrikas sydspets. Landet är nästan tre gånger så stort som Sverige och gränsar till hela 6 länder, Namibia, Botswana och Zimbabwe i norr, Moçambique och Swaziland i nordöst och även till Lesotho. I söder löper en över 300 mil lång kuststräcka där två världshav, Atlanten och Indiska Oceanien möts.

Sök resa

Mer om Sydafrika

SNABBFAKTA

Huvudstad: Pretoria
Folkmängd: ca 52,9 miljoner (2013)
Storlek: 1 221 037 kvadratkilometer
Officiella språk: Afrikaans, engelska och zulu är de största språken
Religion: Kristna 68 %, traditionella afrikanska religioner 28 %
Statsskick: Republik
Landsnummer: +27
Valuta: Rand
Tidsskillnad: + 1 timme
Läs- och skrivkunnighet: 89%
Hur många barn går ut grundskolan: 93,2%
Barnadödlighet: 50 per 1 000
Mödradödlighet: 625 per 1 00 000
Medellivslängd: 54 år
HIV smittade: 30%
Lever under 2 USD om dagen: 31,3%
Övrigt: Sydafrika är ett av Afrikas rikaste länder mätt i BNP per person, men till följd av det tidigare apartheidsystemet är klyftorna i samhället ännu stora.

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Från Jeffreys Bay är det enkelt att göra utflykter till Port Elizabeth, eller så kan man utforska en del av Sydafrika på egen hand och ge sig ut på en biltur längs Garden Route, en kuststräcka mellan Port Elizabeth och Kapstaden. I Kapstaden finns kända sevärdigheter som Taffelberget och Godahoppsudden.

Värda ett besök är även “Addo Elephant Park och naturreservat” eller “Tsisikamma National Park” med vandringsleder i vilt bergslandskap med floder och bäckar och storslagna vyer. Det är inte heller ovanligt att se delfiner, sälar och uttrar i havet längs leden.

KLIMAT

Årstiderna är omvända mot Europa, då landet ligger söder om ekvatorn. Vintern pågår mellan maj och augusti, medan det är sommar från november till mars. Sydafrikas klimat varierar stort mellan olika områden. Atlanten och Indiska oceanen och de stora höjdskillnaderna i inlandet påverkar klimatet i olika riktningar. I Western Cape, landets södra kustområde, råder ett behagligt medelhavsklimat. Där är somrarna soliga med varma vindar och en medeltemperatur på 25 grader med svalare nätter. Vattnet är varmt och behagligt. Vintrarna är omväxlande regniga och svala med en medeltemperatur på 15 grader.

På östkusten är klimatet subtropiskt, varmt och fuktigt. Medeltemperaturen på sommaren är 30 grader dagtid och nätterna är varma. Vattnet är varmt. På vintern är medeltemperaturen 15 grader. I inlandet är klimatet ganska torrt, med mest regn sommartid. Medeltemperaturen på sommaren är 27 grader och på vintern 20 grader. På västkusten är klimatet torrt och det regnar sporadiskt, främst på vintern. Medeltemperaturen är runt 25-30 grader året runt. Vattnet är svalt. När det regnar på vintern blommar en fantastisk fauna upp och uppvisar ett vackert färgkollage.

NATURGEOGRAFI

Sydafrika ligger, som namnet avslöjar, på Afrikas sydspets. Landet är nästan tre gånger så stort som Sverige och gränsar till hela 6 länder, Namibia, Botswana och Zimbabwe i norr, Moçambique och Swaziland i nordöst och även till Lesotho (ett litet land som ligger mitt i Sydafrika). I söder löper en över 300 mil lång kuststräcka där två världshav, Atlanten och Indiska Oceanien, möts.

En stor del av Sydafrika utgörs av ett platålandskap med savanner och stäpp. Vissa provinser består dock av vidsträckta slätter medan andra mestadels består av berg. Den längsta floden i landet heter Oranjefloden och är 1 860 km lång. Oranjefloden spelar en betydelsefull roll i det torra området då den bland annat används för bevattning och dricksvattentäkt. I norr bildar den en nordlig gräns emot Namibia innan den mynnar ut i Atlanten.

Högsta berget i Sydafrika är Njesuthi, beläget 3 408 meter över havet. Njesuthi är en del av bergskedjan Drakensberg som i sin tur består av de randberg som avgränsar platåerna i Sydafrika och Lesotho.

VÅRA ORTER I SYDAFRIKA

 

Jeffreys Bay

Att åka till Jeffreys Bay innebär att komma till en stad med skön atmosfär, underbart klimat kombinerat med fantastisk natur och kultur!

Jeffreys Bay ligger mindre än en timme från Port Elizabeth, på Sydafrikas berömda ”Garden Route” som går längs kusten från Kapstaden till Durban. Det är en härlig stad som förr var en lugn fiskeby till dess att stadens fantastiska stränder och fina surfvågor upptäcktes. Idag är staden ett mecka för sol- och baddyrkare och är känd för att vara en av de bästa surfplatserna i världen. I juli varje år hålls surftävlingen “Billabong Surf Festival” här.

Paterson

I foten av Zuurberg berget mitt bland djurreservaten, ligger den lilla byn Paterson. Beläget mitt i mellan Shamwari och Addo Elephant Park är området ett uppenbart besöksmål för safari entusiasterna. Med bara drygt en timmes bilresa från de vackra stränderna i Sunshine Coast och Port Elizabeth är denna del av landet också väldigt populärt för de som inte vill köra tusentals kilometer eller uppleva bushlandet utan att behöva vara rädd för malaria. I Eastern Cape domineras vegetationen av snår, vilket bidrar till att det här går att finna ett stort antal av djur, fågel och insektsarter, mycket mer än på någon annan plats på jorden. Så det är inte konstigt att området består av så många privata viltreservat. De senaste 200 åren har det skett dramatiska förändringar i jordbruket och bevarandet kring Paterson. Flera gårdar har sadlat om till viltreservat och lokalsamhället är aktivt engagerat i driften av dessa viltreservat. En omskolning från jordbrukare och arbetare till underhålls- och servicearbetare pågår och Paterson har sedan dess blivit en livlig by med ett café, butiker, en kaffe/ostaffär, bensinstationer, take-aways, två mini-stormarknader, ett postkontor och det populära bed and breakfast stället Sandflats.

SÄKERHET

Kriminaliteten är relativt hög i Sydafrika. Den största kriminaliteten finns i kåkstäderna och handlar ofta om uppgörelser mellan olika gäng, vilket gör att statistiken är något missvisande för landet i stort. Det förekommer också mycket brottslighet i storstäderna, dock inte mer än i många andra storstäder runtom i världen.

Problemen med brottslighet är en följd av Apartheidtiden. Även om Sydafrika har gått igenom stora förändringar sedan Apartheid avskaffades, tar det lång tid att komma tillrätta med alla problem. Med många fattiga och få rika resulterar det i väskryckningar, fickstölder och rån, så man ska vara försiktig. Ha inte pass och andra värdesaker på dig och skylta inte med mobiltelefon, plånbok, kamera och smycken när du rör dig i städerna. Är du osäker på om en gata är säker – fråga någon, sydafrikaner är väldigt tillmötesgående och hjälper gärna till.

Är du bara uppmärksam på vad som händer omkring dig och använder ditt sunda förnuft så behöver du inte vara orolig.

VALUTA OCH PENGAR

Sydafrikas valuta heter Rand och förkortas ZAR. Du kan växla till rand i svenska banker, men svenska kronor kan också växlas på banker i Sydafrika. För att se aktuell valutakurs, gå in på www.forex.se

De vanligaste korten såsom Visa och Mastercard fungerar alldeles utmärkt att ta ut pengar med i uttagsautomaterna.

RELIGION

Runt 80 % av Sydafrikas befolkning är kristna, vilket gör kristendomen till den största religionen i landet. Andra religioner som förekommer är islam, hinduism och judendom. En viss del av befolkningen utövar även traditionella afrikanska religioner, ibland också som en blandning med kristendomen.

KULTUR OCH SEDER

Sydafrika är ett kontrastrikt land där det moderna västerländska möter det traditionella Afrika. Landet kallas ofta för ”Rainbow nation”, ett land som bjuder på många variationer när det gäller folkslag och traditioner. Invånarna består av ett stort antal folkslag som under olika århundraden kommit dit för att slå sig ner. De första invånarna var khoisanfolk, den äldsta ännu existerande kulturen i världen jämte Australiens aboriginer. Xhosafolk skapade riken i söder och zulu-, sotho- och tswanafolk längre in i landet. Den europeiska kolonisationen startade med holländarna och under slavperioden hämtades slavar främst från Asien, som bildade en stor indisk koloni.

Med så många folkslag är det inte konstigt att Sydafrika har 11 officiella språk; afrikaans, engelska, ndebele, pedi, sotho, swazi, tsonga, tswana, venda, xhosa och zulu.

MAT

Matkulturen i Sydafrika har en historisk prägel av alla de folkslag som under århundraden kommit hit. Här finns tydliga influenser från världens alla hörn, till exempel afrikansk, amerikansk, fransk, tysk, grekisk, italiensk, japansk, mexikansk, thailändsk och spansk matkultur. Ofta är det Sydafrikanska köket väldigt smakrikt, färgglatt och kryddigt.

Man äter mycket kött och ordnar ofta barbecue eller som man kallar det i Sydafrika: braaivleis eller braai. Du blir säkert bjuden på braai om du befinner dig i landet. På gatan och i affärer kan man se smala brunröda bitar som kallas för biltong. Biltong är torkat kött från olika slags djur, t.ex. kudu, krokodil eller struts. Det är vanligt att man hittar struts, impala, kudu eller krokodil på menyn. Om du beställer ett grillspett med olika typer av kött så får du chans att prova på allt på en gång. Impala och kudu är olika sorters hjortar som finns i Sydafrika. Några andra exempel på mat man kan få i Sydafrika är sosaties, som är en slags kebab och bobotie som är finhackat kött kryddat med curry. Prova gärna bredies som består av kött, tomater och grönsaker.

Eftersom Sydafrika är omgivet av havet på tre sidor finns god tillgång på färsk fisk. Om du ser “line fish” på menyn betyder det att det finns färsk fisk och skaldjur fångad för dagen. Passa också på att frossa i frukt, utbudet är enormt.
Landet är också en vinproducent i världsklass. Därför är ett glas av det lokala vinet ett givet val till maträtt som helst. Många restauranger tillåter till och med att man tar med sitt eget vin och tar då bara en liten avgift, så kallad ”corkage fee”.

HELGDAGAR

1 januari Nyårsdagen
21 mars Människorättsdagen
27 april Frihetsdagen
1 maj Arbetarnas internationella dag
16 juni Ungdomsdagen
9 augusti Kvinnornas nationaldag
24 september Arvets dag
16 december Försoningsdagen
25 december Juldagen
26 december Välviljans dag

KORT HISTORIA

Sydafrika har varit ökänt för sin Apartheid, ett system som lagstadgades på 1940-talet. Lagen innebar bland annat tvångsförflyttning av människor och att det var olagligt för vita och icke vita människor att ingå äktenskap. Även skilda skolor, hotell, bussar, tåg och parkbänkar infördes. Det var inte förrän Nelson Mandela släpptes ur sin politiska fångenskap på Robben Island 1994 som Apartheid upphörde, även om effekterna syns och känns fortfarande. Detta år hölls också det första demokratiska valet i Sydafrikas historia och Nelson Mandela vann presidentrollen. Detta innebar att Sydafrika trädde in i en ny era och väntar på en ljusare framtid.

Sydafrika - Förskola & sim/surfskola

Volontärarbeta med förskolebarn i Sydafrika. Projektet är beläget i Sedgefield, en mysig liten strandstad mitt på Garden Route. Här kan du volontärarbeta med barn på en förskola samt med olika eftermiddagsaktiviteter såsom sim- och surflektioner, fotboll, dans och pyssel. Du behöver inte kunna surfa...

Fullt Läs mer

Sydafrika - Naturreservat - Big five

Här får du hjälpa till som volontär på ett djur och naturreservat i storslagna Sydafrika och Eastern cape, skapa minnen för livet samtidigt som du bidrar till bevarandet av den afrikanska naturen och kulturen tillsammans med andra volontärer. Plats Paterson Startdatum Måndagar året runt (högsäson...

Fullt Läs mer
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet