Skip to main content

Systrarna Jennifer och Johanna på Zanzibar

Utvärdering från Jenniefer Petell som jobbade på skolan på Zanzibar tillsammans med sin syster Johanna.

”Att åka som volontär är nog ett av de bästa besluten jag tagit i mitt liv. Det är väldigt givande att åka och arbeta som volontär. Man lär sig mycket om andra kulturer/levnadssätt men även om sig själv. Jag vara bara på projektet i en vecka då jag inte kunde få längre semester, men skulle gärna ha stannat längre. Amzungo var verkligen en bra organisation att åka med och jag kan verkligen rekommendera dem. Jag kommer säkerligen att åka som volontär igen, men då under en längre period, och då åker jag gärna med Amzungo.”

Levde resan upp till dina förväntningar?
Ja, den till och med överträffade mina förväntningar. Allting var verkligen jättebra. Skolan, boendet, maten och stödet innan och under resan var fantastiskt.

Vad var det bästa med resan?
Att få arbeta med fantastiska barn som uppskattade att man var där, samt att få se ”det riktiga Zanzibar” med lokalbefolkningen som man nog inte hade fått uppleva om man varit där som turist.

Vad var den största utmaningen/svårigheten/mindre bra?
Det var egentligen inte några större svårigheter, men kulturen och livet är annorlunda jämfört med vad man är van vid hemma i Sverige. Att anpassa sig är viktigt men kan också vara lite svårt till en början, t.ex. som att allt inte är lika strukturerat och ”tidsenligt” som i Sverige. Hakuna matata gäller verkligen här och det kan vara lite svårt i början att anpassa sig till. Men har man en positiv attityd med inställningen att allt kommer/går att lösa så är det inget problem. Allt behöver inte vara perfekt och man måste inte vara jätteduktig på allt. Så länge man gör sitt bästa så är det gott nog. Att tänka ”att bidra med något (även om det är lite) är bättre än ingenting alls” fungerade bra att tänka på för mig.

Fick du en bra introduktion i början och kändes det som att du hade stöd av din kontaktperson under resan om du ville ha hjälp med något?
Jag är jättenöjd med introduktionen och stödet vi fick under volontärresan. Charlotte och Linus som fanns på plats på projektet hjälpte oss mycket med det praktiska på plats och var alltid tillgängliga och svarade direkt på de frågor vi hade. De var verkligen jättebra och supertrevliga. Även Jenny på Amzungo var väldigt snäll och hjälpsam både innan och under resan. Vi fick alltid snabb respons på mail etc. Vi kände oss väldigt trygga med organiseringen och allt det stöd vi fick.

Trivdes du på projektet och med arbetsuppgifterna?
Jag trivdes jättebra på projektet och med arbetsuppgifterna. Skolan vi var på var väldigt välkomnade och vi kände att vi verkligen fick bidra. Alla lärarna på projektet var väldigt snälla och öppna. De bemötte oss med öppna armar och fick oss att känna oss som en del av skolan direkt. De var alla väldigt snälla och visade enorm uppskattning för att vi var där.

Vad var dina huvudsakliga arbetsuppgifter?
Jag var hälften av dagarna i nursery school och andra hälften i primary school. Jag var med och hjälpte lärarna i klassrummen under lektionerna. Vi läste, skrev, målade, sjöng och lekte med barnen. Jag och min syster höll även i idrottslektioner som vi planerade själva. På eftermiddagarna hjälpte vi till med english practice i vuxenskolan där vi bodde. Vi samtalade med eleverna (de var tre killar som var mellan 17 och 19 år gamla) så att de fick öva på engelska.

Trivdes du med boendet?
Boendet var jättebra. Jag och min syster bodde i ett rum tillsammans på projektet (med badrum och ett litet kök). Vi fick tre mål mat, som tillagades av en kock på plats, serverade på vår veranda varje dag. Maten var jättebra och det kändes verkligen lyxigt. Att boendet även låg precis vid stranden och att vi fick tillgång till poolen (då ”villorna” inte hade några gäster under den tiden) gjorde verkligen att det kändes superlyxigt.


Fick du bra hjälp av Amzungo Volontärresor innan och under resan? Jag fick väldigt bra hjälp av Amzungo både innan och under resan. Det kändes väldigt tryggt att åka med Amzungo, speciellt då vi alltid fick väldigt snabb respons när vi hade frågor och funderingar.

Hur kan Amzungo Volontärresor bli bättre?
Jag tyckte att allt var jättebra, så jag har tyvärr inga tips till förbättring.

Skulle du rekommendera andra att åka på en volontärresa?
Definitivt!

Skulle du rekommendera andra att åka med Amzungo Volontärresor?
Absolut!

Tyckte du att det kändes som att ditt volontärprojekt var givande?
Jag tyckte att det var väldigt givande med volontärprojektet och skulle definitivt tänka mig att åka igen.

Läs mer om detta projekt här!

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet