Tanja som volontär med lejon & geparder i Zambia

Chansen att få spendera tre veckor med några av Afrikas vackraste djur har alltid känts svåruppnåelig samtidigt som det varit en dröm sedan jag var liten. Faktumet att det är vad jag gjorde för bara någon månad sedan känns surrealistiskt. Under dessa tre veckor uppfylldes en av mina absolut största drömmar och jag kommer alltid längta tillbaka.

Innan min resa hade jag inga speciella förväntningar, antagligen för att jag knappt trodde på att jag skulle åka. Jag som annars får resfeber kände mig tom. Ett ständigt ifrågasättande pågick i mitt huvud; ska jag verkligen få uppleva detta? Anledningen till varför jag reste var skolarbete. Jag går sista året i gymnasiet och en del av min linje innebär att utföra praktik samt skriva ett arbete om praktiklandet. Mitt val var Zambia och lejonprojektet, eftersom jag är en fjärdedel zambisk samt att jag ville utföra arbete som har med djur, natur och miljö att göra. Eftersom de sakerna är min stora passion, hade jag med största sannolikhet gjort denna drömresa oavsett om skolarbete var inblandat eller inte, men tack vare tajmingen fick jag två flugor i en smäll.

Mitt första intryck var att allt kändes storslaget. Naturen, alla djur, folket och landet i sig är otroligt. Efter en kort introduktion samt ombyte efter resan var jag redo för min första uppgift, en promenad i bushen med gepardungarna. Vi promenerade och vilade med dem mitt ute i naturen – det vill säga en perfekt första dag.

De arbetsuppgifter jag hade under volontärtidens gång var blandade. Alla djurens inhägnader måste städas och alla djur måste matas. Utöver detta red jag elefanterna och promenerade med dem. En av ökenlokatterna gick jag också promenad med samt observerade/studerade jag deras beteende. Lejonen och geparderna var mina favoriter. Geparderna utförde man så kallade ”cheetah runs” med, där de får springa en bana och jaga ett låtsasbyte. Detta var otroligt häftigt eftersom dessa kattdjur är så kraftfullt snabba. Jag gick även promenader med både de små och stora geparderna.

Lejonen spenderade jag mest tid med eftersom jag önskade att lära känna och förstå dem. Lejonbebisarna flaskmatade jag, tog ut och var med dem utomhus, lekte med dem, värmde dem och bara skapade ett band. Jag längtar ständigt tillbaka till småttingarna som nu växer upp. De stora lejonen var jag ofta ute på promenader med. Jag observerade även dem i deras inhägnader för att förstå dem och deras beteende. Lejonen är majestätiska, dominanta, respektingivande och väldigt kraftfulla djur.

[Förtydligande från Amzungo: På detta projektet är det ovanligt med lejonungar & de som var små under Tanjas volontärtid togs om hand då de deras mamma dött och de annars inte hade överlevt.]

Varje promenad med de olika djuren såg aldrig likadan ut för var gång. Det oförutsägbara i detta gör det otroligt spännande och det gäller att alltid vara redo med kameran om man vill ha unika bilder!

Socialt är jag också jättenöjd med min resa. Volontärhandledaren och alla som arbetar på organisationen är jättetrevliga och hjälper gärna till samt är öppna för att svara på frågor. Därför kändes det väldigt bekvämt och skönt att även bo på projektplatsen – man har ständigt någon trygghet nära som man kan lita på.

På min fritid besökte jag Livingstone, den närliggande byn, de pampiga Victoriafallen, gick ut på kvällen i staden, besökte grannlandet Botswana under en hel dag och var på safari, besökte gränsen mellan Zambia och Zimbabwe (där mina med volontärer utförde bungyjump) och slappade på volontärplatsen/hemma. Alla dessa aktiviteter var väldigt roliga, så detta är några tips på vad man kan göra utöver volontärarbetet.

Jag var väldigt sorgsen när jag skulle åka hem. Tre veckor gick jättesnabbt och jag ville verkligen inte åka tillbaka till Sverige. Under min tid i Zambia var jag lite fundersam över att jag inte kände mer än vad jag kunnat tro, men faktum är att allt jag varit med om hade inte hunnit sjunka in ännu. Det kändes overkligt. Nu i efterhand är jag förbluffad över allt och väldigt tacksam över att jag fick uppleva detta. Det är svårt för mig att beskriva känslorna vilket gör att varenda ordval känns betydelselöst. Jag lär inom en snar framtid definitivt åka tillbaka.

/ Tanja Lantz, 2013

> Läs mer här om Zambia och detta projektet!