Skip to main content

Thailand

Thailand är inte bara vita sandstränder, tempel och thaimat utan här finns många människor som lever under väldigt fattiga förhållanden. Nu har du möjligheten att åka och göra någonting meningsfullt samtidigt som du får lära känna detta fascinerande land på ett helt annat sätt än vad vanliga turister gör.

Sök resa

Mer om Thailand

SNABBFAKTA

Huvudstad: Bangkok
Folkmängd: 67,01 miljoner (2013)
Officiella språk: Thai
Religion:  94 % buddister, 4 % muslimer
Statsskick: Konstitutionell monarki
Tidsskillnad: + 6 timmar (vintertid), + 5 timmar (sommartid)
Läs och skrivkunnighet: 93 %
Exportvaror: Datorer, kläder, ris, gummi m.m.

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

I Bangkok, Thailands huvudstad hittar du i princip allt. Det är en pulserande metropol med ett sjudande modernt storstadsliv. Här blandas storstadstrafiken med magnifika tempel, lyxhotell, kåkstäder och småhus vid floderna. Besök Bangkok med öppna ögon och njut av en av världens mest kontrastrika storstäder.

Här hittar du en lista på de tio främsta sevärdheterna i Bangkok och på sidan kan du även få tips på bra shopping och restauranger.

I Thailand i stort hittar du många vackra och spännande platser såsom Doi Suthep, Ayutthaya och inte minst många paradisöar.

KLIMAT

Thailand har ett tropiskt monsunklimat med tre årstider i större delen av landet. De tre årstiderna är den svala/-torra, den varma/-torra och regnsäsongen. De styrs av monsunerna från sydväst och nordost som blåser sex månader vardera varje år. Grovt räknat kan man säga att den svala/-torra perioden sträcker sig från oktober-november till mitten av mars, den varma/-torra från mars till maj och regnperioden från juni till oktober-november. Regnsäsongen är längre ju längre söderut man kommer. Den varmaste månaden är vanligtvis april då temperaturer över 39°C inte är ovanliga under dagen och det är  inte mycket svalare på natten. Nordöstra delen av Thailand, Isan, är den varmaste delen av landet. Svalast är det i december-januari då temperaturen i norr och nordost kan sjunka till omkring 10°C på nätterna och på höjder över 1500 meter ner till under 0°C då det kan falla snö.

I övre södra delen av Thailand regnar det minst i februari-mars och mest i maj och september-oktober. Längre söderut regnar det minst i januari-februari och mest i maj och september-oktober. I Phuket regnar det mest i maj, i genomsnitt 21 av 30 dagar. I södra delen av landet är temperaturen jämnare och medeltemperaturen ligger runt 25°C året runt.

En tumregel säger att om du reser mellan april och september så är det bäst väder på östkusten. Övriga månader bjuder västkusten på bäst väder. Därmed inte sagt att det är dåligt väder jämt om man t.ex. befinner sig på västkusten under juni månad. Det finns många exempel på hur vädret kan vara bra jättelänge under de “sämre” perioderna. Andra fördelar med att befinna sig på “fel” sida är att priserna rasar och det blir mindre befolkat.

NATURGEOGRAFI

På en karta kan Thailand påminna om ett enormt elefanthuvud med snabeln långt nere på den malaysiska halvön, där marken är täckt av regnskog och gummiplantager. Den norra regionen har höga bergskedjor och djup djungel med vattendrag och floder, som mynnar ut i ett frodigt deltaområde nära Bangkok. Det frodiga området runt floden Chao Praya kallas av naturliga skäl för Stora risskålen. Elefantens öra mot öster har landets torraste klimat och besöks i låg omfattning av turister. Längs hela den thailändska kusten ligger flera vackra tropiköar. En stor del av öarna och en mindre del av fastlandet är nationalparker.

VÅRA ORTER I THAILAND

Sing Buri

Den anrika staden Sing Buri ligger ca 150 kilometer norr om Bangkok och här bor drygt 20 000 människor. I Sing Buri hittar man intressanta tempel, historiska monument och lokala hantverk. Genom staden flyter floden Mae La. Där finner man den ormhuvade multefisken som är en av provinsens mest typiska matprodukter. Fiskens storlek och goda kött gör att den ofta återfinns på stadens restaurangmenyer, och även säljs som souvenir. Khanome (kinesiska kakor) och Kun Chiang (Kinesisk fläskkorv) är också alternativ för den som vill uppleva Sing Buris typiska matkultur. 

Sing Buri är den närmsta större staden som ligger ca 20 minuter från barnprojektet, som ligger i byn Thakam.

Chiang Rai

 Chiang Rai är en mysig stad som ligger i Norra Thailand. I Chiang Rai kan du uppleva det genuina Thailand då staden ännu inte blivit så turistig. Här bor ca 70 000 människor och du tar dig enkelt hit med flyg från Bangkok (som tar ungefär 40 minuter) eller så kan du ta en längre bussresa (ca 10 timmar) om du vill uppleva och se mycket längs vägen.
I Chiang Rai hittar man fantastiska naturområden, härliga marknader och många tempel. Du kan också njuta av prisvärd massage eller spa de dagar du vill varva ner och hitta lugn. I bergsområdet som du kommer besöka - lever bergsbefolkningen på traditionellt vis. Detta är en stor del till varför människor vill besöka Chiang Rai.

Cha Am och  Hua Hin

Cha Am är en stad med många vackra stränder som erbjuder kritvit sand och kristallklart vatten. Här är en plats för både sol och bad. I Cha Am kan du uppleva nationalparken Kaeng Krachan om du vill se en naturskön omgivning och ett underbart vattenfall. Annars kan du strosa runt bland folklivet eller shoppingen och njuta av den behagliga atomsfären.

Staden Hua Hin ligger nära Cha Am och är ett semesterparadis med småstadscharm.  I Hua Hin sägs det att vattnet är kungligt rent eftersom den thailändska kungen gillar att simma i havet när han besöker staden. Det är också detta som lockar thailändare hit. I Hua Hin kan du smaka på fantastisk mat där fisk – och skaldjursrätter är värda att testa. 

Projektområdet du kommer bo och arbeta på ligger ca 30 minuters bilresa från Cha Am och 50 minuters bilresa från Hua Hin.

SÄKERHET

Thailand är ett relativt säkert land att resa runt i. Använd dock alltid sunt förnuft och utsätt dig inte för risker. Skylta exempelvis inte med värdesaker. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Det är ovanligt att rånare använder våld utan de använder sig istället av skenmanövrar. Ha för säkerhets skull alltid småpengar i fickan som du kan ge om du har oturen att bli rånad. Resten av dina pengar/värdesaker ska förvaras i ett värdebälte innanför kläderna, eller varför inte i bh:n?

Läs mer om säkerhetsläget i Thailand på Utrikesdepartementets sida:

www.swedenabroad.com

VALUTA OCH PENGAR

I Thailand använder man Baht (THB). Det går bra att växla kontanter och resecheckar eller använda kort. Det mest gångbara kortet är VISA, men även MasterCard går bra. Med VISA och Mastercard kan man förutom att ta ut pengar på banker och växlingskontor även ta ut pengar direkt från ATMs (bankomater). Om du planerar att ta ut pengar i bankomat, se till att du har en sifferkod. Observera att din svenska bank kan ta ut en avgift vid uttag med kort (både ATM- och bankuttag). Betalar du direkt med kortet slipper du denna avgift, men då får du istället betala en avgift till affären du handlar i på upp till 5 %, trots att detta är förbjudet.

Alla thailändska banker har växlingskontor i turistorterna och skulle du inte hitta något går det lika bra att växla pengar inne på banken. (det dock skilja i växlingskurs mellan olika banker, så ska du växla mycket pengar kan det löna sig att titta runt). Man får lite bättre kurs med resecheckar än med kontanter, se till att ha dem i stora valörer (dvs. 50-100 USD), eftersom bankerna tar ut en avgift för resecheckar.

För aktuella växelkurser gå in på Forex
 

Ungefärliga kostnader

Internet: 10 kr/timma
Lokalbuss: 1-2 kr
Frukt på stranden: 4 kr
Enkel lunch från gatuvagn: 4-8 kr
Enkel thailändsk middag: 15 kr
Finare restaurang: 20-40 kr
1 liter vatten i butik: 2 kr
Läsk: 4 kr
50 cl öl: 13 kr

RELIGION

Thailands befolkning består till 80% av thailändare och den största minoritetsgruppen är kineser (ca 3 miljoner). Den främsta religionen är buddhismen som utövas av hela 95% av landets invånare och därmed är Thailand ett av de starkaste buddhismfästena i världen. Endast en liten minoritet muslimer, ca 4%, finns huvudsakligen vid gränstrakterna till Malaysia. Buddhismen inleddes av den indiska prinsen Siddhartha Gautama (560 – 480 f.kr), som fick sig tilldelad namnet Buddha – den “upplyste”. De fyra viktigaste händelserna i Buddhas liv var hans födelse i Lumbini i Nepal, hans upplysning “bodhi”, hans predikan om lidandet vid Benares samt hans ingående i nirvana i Kushinagara. Genom att följa Buddhas lära om de fyra sanningarna kan man ingå i nirvana:

1. Allting i tillvaron är lidande.
2. Lidandet uppstår ur begäret som binder människan vid tillvaron och därmed leder till ett ständigt kretslopp av återfödelse och död.
3. Lidandet kan upphöra genom att begäret övervinns.
4. Detta uppnås av den som följer den åttafaldiga stigen vilken leder till insikt om livet. Stigen består av rätt åskådning, rätt beslut, rätt gärning, rätt meditation, rätt tal, rätt strävan, rätt tänkande och rätt liv.

Det är allmänt utbrett i Thailand att unga män ska tillbringa en tid av ca tre månader som munk. Statsanställda har rätt till tre månaders betald ledighet för att leva munkliv. Det är under klosterlivet som den unga munken genomgår en mognadsprocess och blir en man. Kloster tiden kan vara ett sätt för thailändare att bevara sin kultur samt lära sig att respektera den äldre generationen. Numera avstår dock de flesta unga män från munklivet.

KULTUR OCH SEDER

Det thailändska synsättet på bl.a. klädsel, religion, auktoriteter, socialt umgänge och sexualitet är mycket mer konservativt än hos de flesta västerlänningar. Fastän thailändare är mycket toleranta och förlåtande och är uppfostrade att vara artiga och vänliga är det ändå viktigt att som gäst i landet respektera seder och sociala regler för att undvika generande situationer och missförstånd.

Thailändare är kända för sitt leende. Thailändare är extremt artiga och deras uppträdande är hårt styrt av sociala regler som i mycket baseras på deras buddhistiska tro. Konfrontationer, i form av exempelvis offentlig kritik eller gräl, bör undvikas till varje pris. Att visa ilska eller otålighet eller att höja rösten tolkas som ett tecken på karaktärssvaghet och brist på mental kontroll. Det är dessutom fullständigt meningslöst eftersom thailändaren, som sedan barnsben uppfostrats att vara artig i alla lägen, ler vänligt trots förlägenheten över det burdusa uppträdandet, men kommer därefter antagligen var mindre benägen att hjälpa till än om vederbörande kunnat kontrollera sin ilska.

Det är lätt hänt att “göra fel” när man möter en främmande kultur för första gången men med ett leende och sin “WAI”-hälsning (händerna ihop) kommer man långt i Thailand och blir oftast omedelbart förlåten av den man förorättat. Leendet kan ha olika betydelser.

Uppriktighet och öppenhjärtlighet ses i väst som bra egenskaper men betraktas i Thailand som meningslösa och generande.

Tappa aldrig humöret!! Börja ALDRIG skrika eller ens höj rösten hur frustrerande en situation än är. Ilska löser ingenting i Thailand, snarare tvärtom. Endast med lugn, tålmodighet och ett glatt humör når du resultat.

MAT

Thailändarna har ett stort antal standardrätter som sen kan varieras. Framför allt kan de alla göras med alternativen räkor, bläckfisk, musslor, kyckling, tofu, fläsk eller nötkött. Ris serveras till alla måltider och till alla typer av mat. När de låter sig inspireras av kineserna eller vietnameserna och gör nudelsoppa, serveras ris till.

Den thailändska maten kan generellt delas upp i den norra och den södra mattraditionen. Den norra innehåller mycket kötträtter medan den södra, har påverkats av närheten till havet, med mera fisk och skaldjursrätter. En sak har de dock gemensamt: ris och chilipeppar. Genom avtal med andra länder om att få fiska på deras vatten så har Thailand kunnat bygga upp en av Asiens största fiskeflottor. En viss export av fiskeprodukter förekommer, t.ex. konserverad tonfisk, fryst fisk och räkor.

Ris är basingrediensen i thailändsk mat och odlas i de centrala delarna av Thailand omkring floden Chao Phraya. Thailand är en av världens viktigaste exportörer av ris. Den thailändska maten är smakrik och stark på grund av det flitiga användandet av chilipeppar och andra kryddor. Västerlänningar som inte är vana vid den kryddrika thailändska maten kan alltid begära mindre kryddad mat, så låt inte den starka kryddningen hindra dig från att uppleva det smakrika thailändska köket.

Ät alltid nylagad mat som fortfarande ångar av värme eller är riktigt kokt. Då dör alla farliga bakterier. När du köper frukt så köp endast sådana som du måste skala för att äta. Bröd är oftast helt säkert. Undvik sallad och okokta grönsaker och se till så att allt kött är genomstekt. Thailändarnas hamburgare kan i vissa fall se helt röda ut men det beror inte på dålig stekning utan på att köttypen ser ut så. Skulle du ändå få turistdiarré så drick mycket vätska trots att det rinner rakt igenom och ät dina magsjuketabletter du tog med dig.

På gatan hittar du god och billig mat för 10-15 kr som det inte är någon fara att köpa om det är färskt och nylagat. Misstänker du att maten har legat tillagad i många timmar så undvik att köpa.

HELGDAGAR

1 januari Nyårsdagen
3 februari Magha Puja
6 april Chakri Memorial Day
13-15 april Songkran Festival, Thailändska nyåret
5 maj Coronation Day
Maj Royal Ploughing Ceremony Day
Maj Vesak, National Tree Day (6:e fullmånen)
July Asalha Puja (8:e fullmånen)
12 augusti Drottningens födelsedag (National Mother’s Day)
23 oktober Chulalongkorn-dagen
5 december Kungens födelsedag (National Day)
10 december Constitution Day
31 december Nyårsafton

KORT HISTORIA

Alla länder i Sydostasien förutom Thailand har någon gång varit koloniserade. Detta innebär inte att det hänt lite i det land som idag av är en av världens mest populära turistdestinationer. I Thailand har merparten av befolkningen tre grundvärderingar: Nationen, Buddhismen och Monarkin. Första gången som dessa formellt uttalades var under tidigt 1900-tal av Kung Vajiravudh (Rama VI).

Thailand - Volontärarbeta & bo med Akha-bergsfolket

I bergiga och vackra norra Thailand kan du göra både volontärarbete och samtidigt lära dig om Akha-kulturen. Utanför Chiang Rai, en av Thailands äldsta städer (752år) bor Akha-bergsfolket och de behöver stöd från volontärer på många olika sätt, samtidigt som du är delaktig i att bevara deras unika k...

från 21 990:- Läs mer

Thailand - Introduktionsvecka

Börja din volontärtid i Thailand med en kulturvecka så får du lära dig mer om landet, kulturen och språket tillsammans med andra volontärer från hela världen. Under kulturveckan kommer du ha möjlighet att lära dig otroligt mycket om den thailändska kulturen och dess seder. Samtidigt får du chansen a...

Fullt Läs mer

Thailand - Arbeta med elefanter

Tycker du om elefanter är detta ett volontärarbete för dig. Den asiatiska elefanten anses idag vara akut hotad och enligt uppskattningar gjorda av WWF (Världsnaturfonden) finns det bara mellan 2 000-3 000 elefanter kvar i Thailand. När avverkningen av regnskog förbjöds 1989 innebar det att många ele...

Fullt Läs mer

Thailand - Barn, bygg & samhälle

Volontärarbeta med samhällsprojekt i det leende landet Thailand. Här kan du välja mellan att undervisa barn i engelska, bygga lerhus eller göra enklare renoveringar på barnhem (exempelvis måla). Ett socialt projekt där du bor tillsammans med volontärer från hela världen. Vill du uppleva Thailand bor...

Fullt Läs mer

Thailand - Road Trip

Vill du uppleva det bästa av Thailand och samtidigt prova på volontärarbete är denna fyra veckors Road trip något för dig! Under dessa veckor kommer du få besöka ett elefantcenter, volontärarbeta, bo med lokala stammar, pröva paddling, bada vid vattenfall, lära dig om Buddismen av munkar, klättra ge...

Fullt Läs mer
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet