Skip to main content

VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Här hittar du förhoppningsvis svar på dina allmänna frågor kring volontärarbete! Läs också gärna specifika frågor och svar under vanliga frågor  för varje projekt. Har du andra frågor så kontakta oss gärna på 0700-945 700 eller på info@amzungo.com

Amzungo Volontärresor arbetar likt en ideell organisation vilket innebär att vi inte tar ut några vinster. Läs mer om oss!

Sök resa

Vad är en volontär?

En volontär erbjuder sina tjänster frivilligt utan att ta emot någon betalning. Istället för betalning får man erfarenheter och en merit för framtiden. En volontär som vill arbeta utomlands är en modig person som är intresserad av att lära sig om andras kulturer och gärna vill göra en insats där det behövs. En volontär ska inte ersätta lokal arbetskraft utan tanken är att vara två extra händer. En volontär vill bidra med sitt engagemang och sina erfarenheter till andra och lär sig samtidigt mycket om sig själv, det nya landet och kulturen. Du lär dig kanske även ett nytt språk och får vänner för livet!

Vad kan jag arbeta med?

Genom oss har du möjlighet att arbeta med det mesta, alltifrån ta hand om mindre barn i förkola  eller undervisa i skola, med utsatta kvinnor, sjukvård, sport och miljö till att jobba med exotiska djur på olika djurskyddscenter. Har du dessutom önskemål om en viss typ av projekt som inte finns presenterat på hemsidan kan du fråga oss om vi kan hjälpa dig att lokalisera ett sådant projekt.

> Se alla våra volontärprojekt här!

Vad kostar det att åka på en volontärresa?

Amzungos volontärer stödjer små lokala projekt runt om i världen och utan din privata finansiering är det inte möjligt att stötta dessa projekt och människor. Hade exempelvis en skola i Tanzania haft råd att ge dig mat och husrum mot att du jobbade som lärare så hade de hellre kunnat anställa eller erbjuda detta till en lokal invånare utan jobb. Hela syftet med att göra volontärarbete är att vara två extra händer och inte ta lokala jobb.

Du åker iväg som volontär för att arbeta med givetvis betalar du inte för att få arbeta, det som kostar är allt runtomkring. Hela poängen med att vara volontär är att man inte får betalt och även boende och mat är en form av betalning. Du betalar helt enkelt själv för dina omkostnader såsom flyg, boende, mat m.m. som på vilken annan resa som helst. I utbyte får du en oförglömlig upplevelse där du garanterat växer som person och får nya vänner för livet. Att ha gjort volontärarbete är också en arbetserfarenhet som är en merit på ditt CV.

Behöver jag vaccinera mig?

Även om du har varit i landet du tänkt åka till innan så kan man behöva vaccinera sig mot olika saker beroende på var i landet du befinner dig och hur länge. Det är därför viktigt att du tar kontakt med en vaccinationscentral för att fråga vilka vaccinationer de rekommenderar att du tar innan resan. Tänk på att vara ute i god tid då man i vissa fall behöver ta två eller tre sprutor med en tids mellanrum innan du har ett fullgott skydd.

Behöver jag vara försäkrad?

Ja, det är obligatoriskt att ha en fulltäckande försäkring under resan. Amzungo Volontärresor har speciellt valt ut en försäkring som passar mycket bra för volontärarbete som du enkelt kan boka här på hemsidan. Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme.

Går det bra att åka själv?

Ja, de flesta åker iväg själva! På plats kommer du komma i kontakt med andra volontärer, både svenskar och volontärer från andra länder, som du kan umgås med på fritiden och dela dina upplevelser med. Majoriteten som åker iväg på en sådan här resa är väldigt öppna för att lära känna nya människor så du kommer märka att det är lätt att snabbt hitta vänner. Du kan alltid höra med oss hur många som är inbokade på projektet du är intresserad av att åka till.

Gör jag nytta som volontär?

Absolut! Din insats är viktig och du kommer snabbt att märka hur uppskattad du är. Även om ett långsiktigt arbete är en förutsättning för synbara förändringar i en skola, på ett barnhem eller i ett område så gör du nytta oavsett om det är genom att få barn att ha roligt över en ny lek, att du lär någon räkna eller hjälper till att renovera en skola.

Målsättningen är att vi på alla projekt har en kontinuitet av volontärer så att när du åker hem tar en annan volontär vid. En viktig faktor är dock tid. Ju längre du arbetar som volontär desto mer nytta kan du givetvis göra på plats. Att exempelvis arbeta två veckor på en skola vet vi är för lite för att kunna göra en bra insats eftersom det tar tid att anpassa sig till det nya landet och komma in i arbetet. Om du bara kan vara borta en kort period rekommenderar vi att du istället arbetar med djur eller miljö exempelvis.

Hur långt innan bör jag boka min resa?

Vissa bokar ett år i förväg och andra en månad innan. Ju tidigare du bokar desto större chans har du att få en plats på projektet du vill till och även chans att hitta en billigare flygbiljett.

Vi rekommenderar att boka minst 3 månader innan avresa för att få plats på projektet och hinna ordna med det praktiska i lugn och ro.

Det finns dock vissa projekt som är väldigt populära eller har relativt få platser och som kan bli uppbokade ett halvår i förväg så hör med oss för säkerhets skull hur det ser ut för projektet du funderar på. Exempel på projekt du bör boka i mycket god tid är barnprojektet i Rumänien och valhajsprojektet i Mocambique.

Hur länge rekommenderar ni att man är borta?

Det tar alltid ett tag att anpassa sig till den mycket annorlunda miljön och kulturen samt att känna sig bekväm med arbetet. Vill du arbeta med människor rekommenderar vi att du åker iväg minst 1-2 månader. Har du endast möjlighet att vara borta en kortare period föreslår vi att du arbetar med djur, miljö eller bygg, även om vi generellt rekommenderar att man är borta i åtminstone 4 veckor.

Hur söker jag stipendier?

Din volontärresa behöver inte bli speciellt dyr. Genom att söka stipendium kan du få stora delar av din resa betald och du kan söka flera stipendier för samma sak. Det gäller dock att vara ute i god tid då de flesta stiftelser och fonder inte ger stipendier för resor som redan påbörjats. Personer under 25 år som åker på en volontärresa som är mer än en månad lång har exempelvis stor chans att få ett stipendium från Folke Bernadottes Minnesfond.

> Du hittar mer information om stipendier här!

Hur är det med säkerheten?

Vi är såklart väldigt noga med säkerheten runt våra volontärer och därför samarbetar vi med erfaren lokal personal och organisationer som tar hand om dig på plats; som möter upp dig på flygplatsen, ger en introduktion om livet på plats samt finns tillgängliga dygnet runt.

Alla boenden ligger givetvis i säkra områden för att inte utsätta dig som volontär för några risker. Risker för stölder och annat finns alltid där, men det gör det även i Europa så det gäller bara att vara allmänt försiktig och använda sitt sunda förnuft. Att gå själv in i en mörk gränd eller park nattetid skulle du troligtvis inte ens göra i din hemstad och bör inte heller göras i ditt volontärland. Vid bokad resa får du råd om vad som är bra att tänka på vad gäller säkerheten i ditt projektland!

Ingår flygbiljett i priset?

Nej, flyg ingår inte i priset utan det står du för och bokar själv. Tips och råd får du vid bokning.

Kan jag kombinera olika projekt?

Absolut! Du kan i princip kombinera volontärprojekten hur du vill och jobba på projekt på olika orter inom samma land eller kombinera att resa till olika länder och göra volontärarbete. Fråga oss om priser om du vill vara på mer än ett projekt då det alltid blir en rabatt när man kombinerar projekt på olika orter eller länder.

Kan jag resa med hela familjen?

Det går utmärkt att ta med sig familjen och barnen på resan. Tänk dock på att på de flesta av våra projekt är boende formerna väldigt enkla, hör av er till oss så kan vi rekommendera vilka projekt vi tycker passar utifrån era önskemål. På vissa av våra projekt åker barn under 14 år åker för halva priset och barn under 5 år åker med kostnadsfritt.

Krävs visum?

Till de flesta länderna vi jobbar mot behövs visum. Vi hjälper dig med tips och råd om var och hur du enklast ordnar ett visum. Du kan läsa mer om visum under vanliga frågor  under respektive projekt.

Vad går mina pengar till?

De projekt och organisationer som Amzungo samarbetar med tar gärna emot dig men har inte råd att betala dig för ditt boende och uppehälle. Om dessa pengar hade funnits hade de istället anställt en lokal person att göra jobbet. För att kunna delta i projekten krävs därför att du själv står för dina kostnader. Vi har gjort det lätt för dig och slagit ihop de flesta kostnader till en avgift och dina pengar går till följande:

Volontärplats & donation – Själva placeringen på ett projekt sköter vår lokala samarbetspartner som också ger dig introduktion här. I avgiften ingår alltid en donation i rena pengar till projektet eller organisationen som kan användas till saker som projektet behöver, vilket kan vara alltifrån mer näringsrik mat, vatten och el till löner för barnskötare, skolmaterial , utflykter för barn eller sjukvård.

Boende & mat – Under hela din volontärtid ingår boende och mat. Ibland ingår 3 mål mat 7 dagar i veckan och ibland lite färre måltider (se exakt vad som ingår under respektive projekt). Du bor vanligen i ett volontärhus eller hos en värdfamilj.

Lokal guide/samarbetspartner – När du är iväg på din volontärresa har du stöd dygnet runt av vår lokala samarbetspartner. De möter upp dig på flygplatsen (ofta ingår skjuts tillbaka till flygplatsen när du åker hem) och ger dig en introduktion i landet. De stöttar dig under hela resan och hjälper till med allt ifrån att tipsa och boka fritidsaktiviteter till att hjälpa dig om du skulle bli sjuk.

Introduktion i landet – Innan du påbörjar ditt volontärarbete får du en introduktion till landet, ofta ingår en stadsrundtur där du även får hjälp med att ta ut lokal valuta för första gången samt skaffa ett lokalt SIM-kort. Ibland ingår någon aktivitet samt språkstudier. På de flesta platser i Asien får du en hel veckas introduktion med utflykter, språkstudier och aktiviteter.

Givande kvalitetssäkrade projekt – För att veta att vi skickar dig till seriösa och givande projekt samt bra boenden och säkra platser lägger vi tid och pengar på att undersöka och utvärdera dessa. För att ha bra koll på våra samarbetsprojekt besöker vi regelbundet våra partners och försöker ständig göra små förbättringar för våra volontärer utifrån den feedback vi får efter resan. Vi har besökt många projekt och organisationer men valt ut ett mindre antal som vi tycker uppfyller våra krav och delar våra värderingar.

Innan din resa ingår även:

Personlig service – Med vår kunskap och reserfarenhet hjälper vi dig planera din drömresa efter dina önskemål. Vi svarar på dina frågor och tar gärna ett möte med dig i Göteborg eller i samband med att vi deltar på mässor på andra orter. Även under din resa stämmer vi av så att du trivs bra och du och dina anhöriga kan alltid nå oss dygnet runt på vårt journummer om det skulle behövas.

Informationspaket – Vi ser till att du är väl förberedd inför din resa genom att skicka ut information om landet du ska till, saker att tänka på som volontär, packningslista, språkdokument, fritidsguider på vissa ställen samt givetvis ser till att ge uppdaterad information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan så du inte missar något viktigt.

Hjälp med praktiska förberedelser – Vill du ha hjälp att boka flyg så har vi en samarbetspartner i Sverige som gärna hjälper till. Vi informerar om reseförsäkring och kan också teckna en sådan till dig. Vi skickar ut blanketter och välkomstbrev för visum när det behövs och vill du ha hjälp att räkna på en total budget, säg bara till så hjälper vi dig gärna!

Förmåner på vaccin och reseprylar – Förmåner från våra partners är en bonus som du får när du bokat en resa med oss.

Vad ska jag packa med?

Efter bokad resa kommer du få en packningslista på vad vi rekommenderar att du fyller din resväska/ryggsäck med.

Varför vill ni ha ett utdrag från belastningsregistret?

Vi är noga med säkerheten på våra projekt och vill därför veta vilka vi skickar iväg. Därför har vi beslutat att alla våra volontärer måste skicka efter ett utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss.
 
Detta gör du efter bokad resa (men tidigast 3 mån innan avresa), det är gratis och tar ca 2 veckor att få. Du får mer information och en blankett av oss efter bokning.

Vem kan åka? Ålder?

För att åka iväg själv ska man ha fyllt 18 år men med dina föräldrars godkännande kan du få åka om du är 17 år på de flesta av våra projekt (undantag Bali, Brasilien, Kenya & Sydafrika). Till några få utvalda projekt går det även bra att vara 16 år.

Det finns ingen övre åldersgräns. Som pensionär har du gott om tid att resa och framförallt har du massor av livs- och arbetserfarenhet. De kunskaper du besitter kan göra stor nytta på något av våra projekt. Det blir också allt vanligare att man tar med sig sina barn på en volontärresa istället för på en vanlig semesterresa. Priser för barn är ofta starkt rabatterade.

Vilka förkunskaper krävs?

För att åka som volontär behöver du kunna göra dig förstådd och förstå engelska, det är egentligen det enda för de flesta av våra volontärprojekt. Det viktigaste är att man har en vilja och ett engagemang att hjälpa till.

Det finns dock undantag och under respektive projekt står det om du behöver någon speciell förkunskap. Ibland krävs det att man kan lite spanska eller att du har påbörjat studier inom sjukvård exempelvis.

Åker jag tillsammans med andra?

I den mån det går försöker vi skicka iväg små grupper, därav specifika avresedatum. Varje volontär är dock viktig så inga resor ställs in på grund av för få deltagare. Om du absolut vill åka ett annat datum än avresedatumet är det oftast inget problem, kontakta bara oss och fråga. Att man åker iväg och eventuellt även bor med andra volontärer betyder inte alltid att man arbetar på samma projekt.

Är det tryggt att åka med er?

– Vi samarbetar endast med seriösa och duktiga lokala partnerorganisationer som ser till att du får en så bra vistelse som möjligt! Du har både vårat och deras stöd dygnet runt under hela resan och du behöver inte vara orolig för din säkerhet om du lyssnar på deras råd.

– Du kan alltid nå oss på vårt journummer dygnet runt när du är ute på din volontärresa. Vi vet hur frustrerande det kan bli om du är ute och reser och står på en tom flygplats någonstans och bara för att det är helg och kontoret är stängt kan man inte nå sin researrangör! Så för att detta aldrig ska kunna hända när du åker som volontär med oss har vi ett journummer som du alltid kan nå oss på och få hjälp om det skulle uppstå något slags problem.

– Vi har ställt resegaranti hos Kammarkollegiet. Resegarantin kan ge dig ersättning om du har köpt en resa som blir inställd eller avbruten.

”Har vart iväg tidigare på volontärresa, men har nog aldrig haft någon organisation bakom mig som verkar brytt sig så mycket som ni verkar göra, känns väldigt tryggt t ex att ni har ett journummer (tror jag inte jag haft tidigare).” /Elin Jambrén, Tanzania

Hur bor man?

Oftast bor du antingen i en värdfamilj (själv eller med andra volontärer) eller i ett volontärhus tillsammans med andra volontärer. Det skiljer lite mellan projekten om du kommer att bo på ditt projekt eller någon annanstans på orten där du arbetar. Hur du kommer bo står specificerat under varje projektbeskrivning.

Vem vänder jag mig till om jag får problem under resan?

Din lokala guide/kontaktperson är den som du i första hand ska vända dig till om du får problem under din vistelse. Om ni inte kan lösa problemet på plats så kan du alltid kontakta oss i Sverige på mail eller på vårt journummer som vi svarar på dygnet runt.

Går det att förlänga resan?

Oavsett hur många veckor du har bokat från början så har du möjlighet att förlänga resan i mån av boende- och projekttillgänglighet om du har bokat en ombokningsbar flygbiljett.

Hur mycket fickpengar kommer jag behöva?

De kostnader som du själv står för är utflykter/resor utanför programmet, lokala transporter och ibland lunch och/eller mat under helger beroende på vilket projekt du åker till. Under respektive projekt har vi försökt uppskatta vad som behövs i fickpengar. Är du osäker kan du alltid diskutera saken med oss.

> Läs våra råd om vilka kostnader du bör ha i åtanke när du planerar din resa här!

Hur får jag mer information om resan?

Du kontaktar Amzungo Volontärresor på telefon, 0700 945 700, fyller i ett kontaktformulär eller skickar ett mail till info@amzungo.com så berättar vi mer om din resa!

Kan jag resa om jag är under 18 år?

Vill du göra volontärarbete och är under 18 år? Lyckligtvis finns det möjlighet för dig att resa iväg som volontär på en rad olika projekt!

17 år? Då kan du med dina föräldrars samtyckte (och underskrift) resa till de flesta av våra projekt, med undantag för Bali, Brasilien och Kenya där projekten kräver att man är minst 18 år. Hitta din resa här!

16 år? Då kan du med dina föräldrars godkännande få resa till fem av våra volontärprojekt i Indien, Sydafrika, Tanzania och Thailand, kontakta oss på info@amzungo.com

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet