Skip to main content

Vår historia

Idén om Amzungo Volontärresor växte fram genom ett möte med de fattiga barnen i Zambia och utvecklades vidare till en vilja att skapa möjligheten för andra att, precis som vi gjorde, få uppleva det fantastiska med att vara volontär.

Vår tid som volontärer i Zambia

En het dag i oktober 2007 landade vi [Jenny och Lisa] i Zambia. Kort därpå kom vi i kontakt med en rektor på en så kallad Community school, en skola för barn som inte hade råd att gå i den statliga skolan (bara i Zambia beräknas 1,5 miljoner barn gå i Community schools). Denna gamla övergivna kyrkbyggnad var inredd med några få bord, bänkar och gamla griffeltavlor. Det fanns ingen belysning, toalett eller något kreativt på de smutsiga väggarna. Vi fick veta att drygt 200 barn gick på denna skolan som endast hade en lärare på deltid och en lokal volontär som kom dit några timmar om dagen. Vi såg inte under hela vår vistelse så många barn på skolan då de antagligen fick hjälpa till med hushållet och försörjningen hemma p.g.a. den bristfälliga utbildningen.

Det kändes som en nervös utmaning att ta sig an var sin klass i deras samtliga ämnen (utom lokalt språk ) som rektorn ville men med hennes hjälp fick vi gjort ett schema, planerat lektioner och började undervisa; i engelska, matte, geografi, idrott med mera. Barn som inte varit i skolan på länge kom och var ivriga över att få lära sig nya saker och att vi var två blonda tjejer från ett annat land gjorde det hela bara mer spännande.

Det svåraste under resan var dels att lära ut till en klass med så olika kunskapsnivåer då vissa barn knappt kunde läsa och skriva medans vissa inte hade några problem med det alls. Jobbiga stunder var också de dagar vi fick skicka hem barnen redan vid lunchtid då ingen hade kommit för att förbereda majsröran som de skulle få till lunch, som för vissa barn kanske var den stora måltiden för dagen. Eller då vi fick avbryta idrottslektionen då vattenkranen på grannskolan inte fungerade. Men vad som vi kanske överraskades av mest var hur lyckliga barnen oftast var, trots att de kom till skolan barfota och i trasiga kläder och inte ägde en ordentlig skrivbok och penna. Denna glädje smittade av sig och givetvis fick vi oss en rejäl tankeställare om vad som verkligen är viktigt i livet, något som kan vara lätt att glömma av när vi tar alla bekvämligheter för givet här hemma i Sverige.

Vår sista dag på skolan i Livingstone var fylld av både glädje och tårar från båda håll. Vår vistelse här blev så stark och givande, både för oss och barnen, att vi där och då bestämde oss för att fortsätta stödja denna skolan och också fler med sämre förutsättningar, samtidigt som vi ville ge andra chansen att få möta nya människor i andra länder på liknande sätt.

Från dröm till verklighet

Vi registrerade sen Amzungo Volontärresor officiellt 2010 och erbjöd till en början resor till projekt i fyra länder som vi besökt sedan vistelsen i Zambia. Amzungo drivs som ett icke vinstdrivande företag, vilket innebär att vi återinvesterar all eventuell vinst i våra projekt eller i företaget för framtida utveckling. Vi tycker att det är viktigt att vi kan hjälpa till att utveckla de skolor, barnhem m.m som vi samarbetar med så att de i framtiden kan stå på egna ben. Vårt mål är att vi tillsammans med våra volontärer ska kunna vara till så stor hjälp att vi om några år inte kommer att behövas där utan då funnit nya projekt att stödja.

Våra intressen och värderingar har skapat det som idag är Amzungo. Vår passion är att hjälpa dig att få en meningsfull och rolig reseupplevelse som du kan ha nytta och glädje av för resten av livet! Man kan resa på oändligt många olika typer av resor idag, men det är få som är så givande som en volontärresa tycker vi! Så ta chansen och våga utmana dig själv! Väx som person och ge dig själv och dem du möter erfarenheter och minnen för livet!

Vår vision 

Din resa med Amzungo Volontärresor ska gynna lokala projekt och till bästa möjliga pris ge dig en upplevelse för livet!
 

Namnet Amzungo

Det är många som undrar vad namnet Amzungo betyder och var det kommer ifrån. Just ordet Amzungo betyder ingenting, men vi har hämtat inspiration ifrån det afrikanska ordet ”mzungu” som betyder ”någon som vandrar omkring utan mål”. Termen användes från början av invånare i Östafrika när man pratade om europeiska upptäckare under 1700-talet. I vardagligt tal använder många afrikanska länder, såsom Kenya, Tanzania, Zambia och Uganda, ”mzungu” som en term för ”människa med utländsk härkomst”. När Lisa och Jenny själva var volontärer i Zambia ropade barnen ofta just detta glatt till dem som hälsning när de anlände till skolan de undervisade på.

Om oss som grundat Amzungo

Vi som grundat Amzungo Volontärresor heter Jenny och Lisa. Vi älskar att resa och lära oss mer om olika kulturer runt om i världen. Vi har rest och bott utomlands i flera år och i många olika omgångar. Jenny har till exempel bott och jobbat eller studerat i Tanzania, Zambia, England, Norge och Spanien, medan Lisa har gjort detsamma i Zambia, England, Kanada, Brasilien och Spanien. Dessa erfarenheter har inte bara gett oss kontakter och vänner från hela världen utan även gjort att vi vill ge dig möjligheten att få uppleva en del av det vi tycker är mest fantastiskt, att resa iväg som volontär!

Kramar Jenny & Lisa

Sök resa

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet