Volontärarbete i Indonesien - Bali | Amzungo Volontärresor

Indonesien - Bali

Bali är en ö i Indonesien som erbjuder något för alla. Här hittar du vackra stränder, ett rikt kulturliv, storslagna tempel och palats, vacker natur, fantastisk dykning och snorkling samt festivaler och goda restauranger.

Volontärprojekt på Bali

Road trip – Bali

Road trip – Bali

Upplev det bästa av Balis kultur, sevärdheter och äventyrsaktiviteter samt volontärarbeta med barn under 3 roliga och intensiva veckor! Du kommer också lära dig språk och matlagning och få se solen gå upp från toppen av en vulkan.

Read More
Yoga och meditation – Bali

Yoga och meditation – Bali

Lär dig grundläggande yoga och meditation för nybörjare eller mer avancerade övningar i en vacker miljö.

Read More
Introduktionsvecka – Bali

Introduktionsvecka – Bali

Häng med på en fullspäckad, spännande och rolig vecka med syftet att lära känna Balis kultur, traditioner och befolkning.

Read More
Barn, miljö & hälsa – Bali, Indonesien

Barn, miljö & hälsa – Bali, Indonesien

Utforska vackra Bali och hjälp personalen på ett lokalt dagis med kreativa övningar & lekar eller få barnen engagerade i att förbättra miljön!

Read More
Bevara sköldpaddor – Bali, Indonesien

Bevara sköldpaddor – Bali, Indonesien

Upptäck vackra Bali samtidigt som du bidrar med att bevara sköldpaddornas fortsatta överlevnad!

Read More

 

Snabbfakta Indonesien

Huvudstad: Jakarta
Folkmängd: Ca 242 miljoner
Storlek: 1 904 569  kvadratkilometer
Officiellt språk: Bahasa Indonesia
Religion: Islam 88 %, Kristendom 8 %, Hinduism 2 %, Buddhism 1 %
Statsskick: Republik
Landsnummer: 0062
Självständigt: 27 dec 1949
Valuta:  Indonesiska rupiah
Tidsskillnad:  + 6-8 tim jämfört med Sverige

Läs och skrivkunnighet: 92  %
Hur många barn som börjar grundskolan: 95 %
Barnadödlighet: 30 barn per 1000 födslar
Medellivslängd: 69 år
HIV-smittade: 0,2 %
BNP per person: 3 532 USD

Bali

Bali är den ö i Indonesien dit flest turister söker sig. Det är en grönskande ö med mäktigt vackra risterasser som pryder landskapet. Stränderna är kända för sin kritvita sand, fantastiska korallrev och vågor som lockar surfare över hela världen.

 

Främsta sevärdheter

På Bali kan du uppleva allt! Det finns avkopplande stränder för sol och bad men kuststräckan är även idyllisk för surf. Kulturen finns hela tiden nära och det finner mängder av tempel att besöka.

Om du vill ha en utmaning så kan du bestiga de två vulkanerna, Mount Batur och Gunung Agung.

Även de små men oerhört vackra och bilfria Gili-öarna är ett populärt utflyktsmål när man bara vill ha det lugnt och skönt. Dessa paradisöar ligger endast en timmes båtfärd från Bali.

 

Klimat

Indonesiens klimat är till största delen tropiskt. De temperaturskillnader som råder beror mer hur högt platsen ligger i förhållande till havet. Det finns till och med glaciärer på Papuas högsta bergstoppar, men nere på havsnivå så råder det oftast en jämn och behaglig temperatur på ca 25-30 grader. Regnperioden på Bali sträcker sig från december till mars. Den torraste perioden är mellan juni till december då det också är något svalare. Men den Indonesiska övärlden sträcker ut sig över ett gigantiskt område och stora lokala skillnader förekommer. Luftfuktigheten, framförallt under regnperioden kan vara påfrestande.

Nedan ser du medeltemperatur och medelnederbörd på Bali.

Medeltemperatur på Bali
Medelnederbörd på Bali

 

Naturgeografi

Indonesien sträcker sig från Sumatras norra spets till Papuas östra gränstrakter. Cirka 70 % av landets befolkning bor på Java, men Sumatra, Kalimantan (södra delen av Borneo), Sulawesi och Papua är alla till ytan större landområden.

Landskapet är väldigt varierat och växlar ofta från kargt och vulkaniskt till fuktig och tät regnskog. Många av vulkanerna är fortfarande aktiva och det sker årligen utbrott som på något sätt påverkar den indonesiska befolkningen.

Djurlivet har en enorm artrikedom och i en del fall helt unika arter. Den kända komodovaranen finns exempelvis bara på Komodoöarna, Flores och Rinca. Orangutangen regerar i Kalimantans djupa regnskog och Javanoshörningen återfinns på Java med en population på endast 50-60 exemplar. Papua längst i öster är kanske den minst outforskade delen på vår jord med stamfolk som fortfarande lever på samma sätt som de gjort i århundrade och utan någon kontakt med omvärlden.

 

Våra orter på Bali

 

Ubud

Områdena runt Ubud bjuder på några av de vackraste scenerierna på hela Bali. Här staplas risterasserna ovanpå varandra, och naturen är en explosion i grönska. Ubud som stad, är framförallt till för de besökare som vill uppleva det riktiga Bali. Här finns det lika många konstgallerier och träsniderier som restauranger och hotell. Lokala balinesiska dansgrupper uppträder nästan varje kväll i vackra utstyrslar. I slutet av huvudgatan så hittar du den berömda apskogen som har blivit ett naturligt tillhåll för vilda apor, och som är väl värt ett besök. Ubud är också en perfekt utgångspunkt för utflykter till resten av ön, exempelvis till bergen i norr eller stränderna längs kusten.

Nusa penida

Nusa Penida är en ö sydöst om Bali. Ön har ett ojämnt landskap och en ideal plats för dykare med dess utbredda och färgglada korallrev samt stora fiskarter som du regelbundet får syn på. Bli inte förvånad om du plötsligt ”hittar” Nemo. Förutom det fantastiska undervattenlivet så finns det även en vacker natur på land som du inte får missa.

 

Säkerhet

Bali och Ubud är förmodligen mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället trafiken. Trafikregler följs bristfälligt och om du bestämmer dig för att hyra en scouter eller bil så var ordentligt uppmärksam när du ger dig ut på vägarna.

 

Valuta och Pengar

Valutan i Indonesien heter Indonesiska Rupiah. Det finns gott om uttagsautomater i Ubud, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.

Ungefärliga priser

Middag: 15-30 kr
Frukost: 10-15 kr
Läsk: 8 kr
Vatten: 5 kr

 

Religion

Hinduismen är den dominerande religionen på Bali. Religionen är en fundamental del av det indonesiska samhället och kan inte överskattas. Landet har praktiserande religionsfrihet men lagen säger att du måste registrera en tro på en gud. Med andra ord så är ateism inte tillåtet. I Indonesien i stort är Islam den dominerande religionen med ca 88 % troende muslimer, 8 % är kristna och 2 % är hinduer. Men hinduismen präglar hela Bali med sina hundratals tempel som oftast är utsmyckade med vackra träsniderier, helgedomar, blommor och rökelse.

 

Kultur och seder

Det finns över 100 olika etniska grupperingar i den indonesiska arkipelagen. Med så många öar, så många olika folkslag så kan man knappast förvänta sig en enhetlig kultur. Många delar av landet, framförallt på Papua och Sulawesi så lever fortfarande många av folkslagens helt unika kultur kvar. Animism och lokala seder existerar fortfarande i dessa otillgängliga trakter. Många regioner och folkgrupper har blivit kända för sina fantastiska träsniderier, textilier och metallarbeten. Även scenkonsten, framförallt på Bali,  har en central roll i den indonesiska kulturen. De balinesiska dansföreställningarna är en färgsprakande och spektakulär uppvisning som man någon gång bör uppleva.

 

Mat

Den indonesiska maten är precis som i de flesta sydostasiatiska länder, ofta baserad på ris och grönsaker. För många västerlänningar så upplevs den som ganska kryddstark. Kyckling och fisk är oftast den huvudsakliga proteinkällan, griskött är av religiösa skäl mer ovanligt. Stekt ris (nasi goreng) och stekta nudlar (mie goreng), äts dagligen av befolkningen och kan fås överallt. Frukter finns i mängder efter säsong.

 

Helgdagar

1 januari – Nyårsdagen
14 januari –  Muhammed födelse
31 januari – Kinesiska nyåret
31 mars – Balinesiska hinduistiska nyåret
18 april – Good Friday
1 maj – International Labor Day
15 maj – Buddhist Holy Day of Waisak
27 maj – Ascension Day of the Prophet Muhammad
29 maj – Ascension Day of Jesus Christ
28-29 juli – Lebaran
31 juli-1 augusti – Shared Public Holiday
17 augusti – Indonesiska självständighetsdagen
5 oktober – Idul Adha
25 oktober – Islamiskt nyår
25 december – Juldagen
26 december – Annandag jul

 

Kort historia

Indonesiens moderna historia kan härledas till 1700-talet då holländarna i form av holländska ostindiska kompaniet i praktiken styrde landet med sina handelsavtal och allianser med olika härskare i området. 1799 gick bolaget i konkurs och landet togs över av den holländska regeringen. Landet kontrollerades av holländarna fram till 1942 då Japan under andra världskriget ockuperade landet. När Japan 1945 kapitulerade, så deklarerade deras informella ledare Sukarno, landet som självständigt. Holländarna återvände dock, men mötte ett oväntat hårt motstånd och 1949 gav de med undantag av Papua, upp kontrollen över landet, och den 27 december utropade Indonesien sin självständighet.  1963 föll även Papua under indonesiskt styre.

Landet föll snabbt kort därefter in i ett ekonomiskt kaos och inflationen steg till rekordhöjder. 1965 så påstod regeringen att de hade blivit utsatta för ett försök till statskupp. De skyllde på kommunisterna, och det som därefter följde kan bara beskrivas som ett försök till etnisk utplåning. En halv miljon människor, de flesta kinesiska immigranter, mördades i systematiska utrensningar. Ur våldsamheterna så sattes Sukarno i husarrest och en ny ledare trädde fram, general Suharto. Han avslutade konflikten med Malaysia som hade blossat upp i slutet av Sukarnos styre, tog Indonesien tillbaka till FN och invaderade 1975 Östra Timor, numera Timor Leste.

Den sistnämnda konflikten skulle skörda många tusentals dödsoffer innan området 1999 fick tillbaka sitt självstyre. Året innan hade Suhartos regering fallit. 1999 hölls det första demokratiska valet, och sen dess har demokratin haft sin gång.