Volontär på Maldiverna | Amzungo Volontärresor

Maldiverna

Volontärprojekt på Maldiverna

.

Kommer inom kort. Projektet är en förskola och det finns även möjlighet att göra andra roliga aktiviteter i närheten. Är du nyfiken så maila oss redan nu för mer information.

 

Snabbfakta

Huvudstad: Malé
Folkmängd: 351 572
Storlek: 298 km2
Officiella språk: Divehi
Religion: Islam (sunni)
Statsskick: republik, enhetsstat
Landsnummer: +960
Valuta: Rufiyah
Tidsskillnad: + 4 timmar

 

Främsta sevärdheter

Det som gör Maldiverna så eftertraktat är dess sagolika miljö. Med de kritvita stränderna som möter det kristallklara vattnet och som omges utav svajande kokospalmer, kan man säga att detta är ett paradis. Inne i huvudstaden Malé finner man landets nationalmuseum samt ett tjugotal moskéer. Hukuru Miski är äldst utav dessa och är bland annat känt för sina inristningar i sten från 1200-talet. Huvudstaden är väl värt ett besök då man får uppleva kulturen i sin vardag. Förutom detta är det ett måste att utforska livet under vattenytan. Här träffar du på sköldpaddor, valhajar året runt, gigantiska mantor och stora stim av färgglada fiskar. En overklig känsla!

 

Klimat

Vädret på Maldiverna kan delas upp i två perioder då landet påverkas utav två monsuner. Den nordöstra monsunen som härskar på vintern för med sig torr luft och den sydöstra monsunen kommer med regn under sommaren. Även fast perioderna skiljer sig lite åt sägs det att vädret är fint nästan oavsett när du reser hit, men det är lågsäsong i april-maj då skiftet mellan monsunerna sker och vädret kan vara ostabilt. Här är det 30 grader på dagen och 22-24 grader på natten, året om. Nederbörden är som minst i februari, mars och ökar i september, oktober.

 

Naturgeografi

Maldiverna består geografiskt utav 26 atoller, det vill säga korallöar och rev som är grupperade runt en lagun i Indiska Oceanen. I dessa atoller är 1 192 öar belägna men endast ca 200 utav dem bebodda. 60-70 mil väster om sydspetsen av Indien och Sri Lanka ligger de nordligaste öarna av landet. Många utav öarna är inte mer än 2 meter över havsytan, vilket gör att landets existens hotas om havets nivå skulle stiga som en följd av den så kallade växthuseffekten. Vissa spår att öarna kommer ligga under vatten i framtiden så passa på att besöka dem innan det är för sent.

 

Våra orter på Maldiverna

Dhigurah

Dhigurah, det vill säga den långa ön, befinner sig ca 20 minuter med flyg från huvudstaden Male. Ön är väldigt smal men ändå 3 km lång som anses vara en rimligt lång ö i Maldiverna. Med mer än 3 km av naturliga vit sandstrand, är det också som en vacker bebodd ö. I närheten finns några av de mest kända dykplatserna i landet, såsom Kuda Rah Thila, Manta Point och Reethi Thila. Runt hörnet kan du även hitta platser där valhajar befinner sig.
Med en befolkning på cirka 600, har Dhigurah alla faciliteter som krävs för mänsklig bebyggelse, en skola, vårdcentral och en generös hamn. Befolkningen är koncentrerad till ett litet område i norra delen av ön och resten är främst för frukt och grönsaksodling och naturlig vegetation.

 

Säkerhet

Det är förhållandevis säkert för turister att resa och vistas på Maldiverna.

 

Valuta och Pengar

Valutan på Maldiverna heter Rufiyah (MVR), men här används även USD på många utav öarna. Tipset är därför att ta med litegrann utav båda valörerna i kontanter. På små turist öar finns oftast endast en ägare till alla faciliteter och i många fall vill de ha betalt direkt i USD. Ta därför reda på hur betalning sker på just ditt resmål före avresa. Bankomater kan vara svårt att få tag i, så passa på att ta ut på deras flygplats.

För aktuella växelkurser gå in på Forex.

Religion

Den sunnitiska riktningen inom islam är statsreligion i Maldiverna, och religiösa levnadsregler följs relativt strikt. Andra religioner är inte tillåtna med undantag för turister. Detta innebär att det råder importförbud för all kristen litteratur.

 

Kultur och seder

Då levnadsreglerna styrs strikt av religionen bör man tänka sig för klädmässigt när man besöker större städer, samt kulturella platser. Här gäller de att täcka så mycket som möjligt av kroppen för att visa respekt för religionen. Däremot kan du i princip klä dig som du vill på turisthotellets område. Det är inte tillåtet att föra in alkohol, fläskkött eller religiösa symboler till Maldiverna. Alkohol är förbjudet i landet men med vissa undantag finns det på turisthotellen. Kulturen i landet har influerats utav många närliggande länder men har ändå lyckats hitta sin egen stil. Den härliga musiken som spelas och dansas till på öarna härstammar troligtvis från de afrikanska länderna.

 

Mat

Maten och livsmedlen är tydligt influerad av det asiatiska köket där ris och fisk står i centrum. Mycket utav maten är importerad bortsett från fisk och skaldjur som är en av landets främsta tillgångar. Det finns några restauranger i huvudstaden samt någon enstaka på turistöarna. Passa på att testa bland annat maldivisk tonfiskcurry med roti. Angående dricka finns det många variationer både med och utan alkohol. Det finns enstaka lokala typer av dricka, men det mesta är importerat.

 

 

Helgdagar

Nyårsdagen 1 januari
Dagen då Maldiverna konverterade till Islam 13 januari
Nationaldagen 24 januari
Ramadan 7 juni
Eid al-fitr 7-9 juli
Självständighetsdagen 26-27 juli
Hadj 11 september
Eid al-adha 13-15 september
Islamiska nyår 3 oktober
Victory day 3 november
Republikens dag 11-12 november
Mawlid 12 december

 

Kort historia

Omkring 400 f. Kr koloniserades öarna utav folkslaget dravider från Indien som efter några århundraden togs över utav folk från Sri lanka, som då kallades Ceylon. År 1153 konverterade befolkningen från buddhism till islam i order från den dåvarande kungen. På den här tiden använde man kaurisnäckor, som härstammar från Maldiverna, som valuta i Asien samt Östafrikas kustområden. 1965 blev landet självständigt från Storbritannien som var Maldivernas sista kolonialmakt. Maldivierna ser införandet av Islam år 1153 som hörnstenen i landets historia.