Skip to main content

Sri Lanka

Sri Lanka som ligger i Asien, söder om Indien, är en tropisk och naturskön ö. Här bjuds på ett härligt klimat året runt, fina sandstränder, gröntäckta berg, vackra korallrev, buddhisttempel, teplantager och vänliga människor. Samtidigt som du upptäcker vackra Sri Lanka kan du här volontärarbeta med undervisning, bevara sköldpaddor och stötta unga kvinnor & barn.

 

Sök resa

Mer om Sri Lanka

SNABBFAKTA
 

Huvudstad: Colombo 
Folkmängd: 20,9 miljoner invånare (2011)
Storlek: 65 610 km
Officiellt språk: Singalesiska, Tamil och Engelska
Religion: 70 % buddhister, 15 % hinduer, 8 % katoliker, 7 % muslimer
Statsskick: Republik
Landsnummer: +94
Självständigt: 1948 från Storbritannien
Valuta: Rupee
Tidsskillnad: +5,5 GMT
Läs- och skrivkunnighet: 91%
Hur många barn går ut grundskolan: 99%
Barnadödlighet: 15 per 1 000
Mödradödlighet: 39 per 1 00 000
Medellivslängd: 74 år
HIV smittade: mindre än 0,1%
Lever under 2 USD om dagen: 29,1%

Övrigt: Lankeser är gärna formella i kontakter med främmande. Titel och efternamn används vid tilltal när man inte känner varandra. Man hälsar ofta genom att bara le och nicka.

FRÄMSTA SEVÄRDHETER


När du befinner dig på Sri Lanka finns det en mängd saker att se och göra. Du kan bland annat åka till elefantreservatet i Pinnewala där man varje morgon och kväll kan se fler än 30 elefanter gå ner till floden för att bada.

Det största och bästa reservatet för djurliv på ön hittar du i Yala National Park. Är du intresserad av att se valar bör du ta dig till Mirissa eller Kalpitiya.

Sri Lanka har även många vackra, breda sandstränder med korallrev som lämpar sig utmärkt för snorkling. Fina stränder hittar du i Unawatuna, Galle och i de norra delarna av landet. Vill du se vackra och historiska tempel finner du dem i bland annat Anuradhapura och Polonnaruwa.

KLIMAT


Sri Lankas klimat är tropiskt och det är varmt och regnrikt under hela året. Medeltemperaturen ligger på runt 25 grader året om med en dagstemperatur på omkring 30 grader.

Majoriteten av regnet faller under maj och oktober i den sydvästra delen av landet. Men eftersom det är en ö kan det komma regnskurar under hela året. Det är dock endast ett fåtal dagar per år som det regnar konstant, annars är det intensiva och korta regnskurar.

Beroende på vindriktningen är skillnaderna på regnfördelning stor mellan öns västra och östra sida. I början av året dominerar nordostmonsunen som ger regn på östsidan. Från april och fram till mitten av juni är det istället sydvästvindar som gör att det blir regnigast i väster.

Under hösten är vädret ostadigt och som kraftigast kommer nederbörden i oktober-november.

 

NATURGEOGRAFI


Sri Lanka ligger söder om Indien och är en droppformad ö som är helt omgiven av Indiska Oceanen. Den största delen av ön består av ett platt landskap. Den sydvästra delen av landet är bördigast och därför bor de flesta av landets invånare där.

Skogen på ön är hem för många olika djur och växter men det finns inga områden kvar med helt orörd regnskog. Det finns dock tillräckligt mycket skog för att man ska kunna se till att artrikedomen är skyddad. I skogarna kan man stöta på elefanter, makaker och grå langurer.

Det högsta berget är Adams Peak som reser sig 2238 meter över havet.

På Sri Lanka finns laguner och långsträckta stränder med kokospalmer och utanför kusten ligger korallrev med ett rikt djurliv.

VÅRA ORTER PÅ SRI LANKA
 

Galle
Staden Galle är Sri Lankas fjärde största stad och en av huvudorterna på den sydöstra sidan av landet. Staden togs över av holländarna på 1600- talet. När du befinner dig i Galle får du en känsla av Västeuropa och det finns ett fort runt den gamla delen av staden som är fylld av restauranger, butiker samt caféer. Fortet är väldigt populärt bland turister och backpackers. Och för dig som volontär kan det vara skönt att lämna volontärhuset för en kväll och bege sig in mot staden och kanske avnjuta en crepe på den populära restaurangen Crepe-ology. Vid utkanten av staden kan du besöka några av Sri Lankas många vackra stränder för en dags avkoppling. För den mer rastlösa finns det mycket surfing i Galle och du hyra all utrustning samt lärare för ett mycket bra pris.

Ambalangoda
Ambalangoda är en medelstor stad som ofta överskuggas av sin grannstad, Hikkaduwa, som är en populär turistdestination. Ambalangoda ligger nära staden Galle som anses vara en levande tidskapsel. Staden har ett livligt affärsdistrikt som kan verka kaotiskt och o-charmigt. Men så fort du passerar genom en av grindarna till Fortet förflyttas du tillbaka till den holländska kolonialtiden. Trots att Ambalangoda ligger nära dessa större städer har staden massor att erbjuda, som vackra sandstränder i norr, ett lokalt centrum för kultur samt en livlig fiskmarknad. Här är det populärt med handkarvade masker som srilankeserna använder till sina traditionella dansuppvisningar. Har du tur kanske du kan få bevittna en ”devil dance” för att driva ut onda andar ur kroppen, vilket fortfarande förekommer i inlandets byar.

Kandy
Kandy är en av de mest natursköna städerna i Sri Lanka och ligger bland bergen. Det är en idyllisk plats för den som vill ha ett riktigt kulturellt utbyte med lokalbefolkningen. Här finns allt ifrån historia och kultur till grönklädda bergstoppar. Vissa anser att Kandy är den enda riktiga staden i Sri Lanka förutom Colombo. Lokalt är Kandy känt som antingen Maha Nuwara (stora staden) eller Nuwara (staden) vilket är vanligt att konduktörerna på bussarna ropar ut i högtalarna. I augusti varje år anordnas Kandy Perahera, en festival till Buddhas ära.

SÄKERHET


Att besöka Sri Lanka som turist är relativt riskfritt men du bör alltid bära med dig ID-handlingar eller annat dokument med foto för att vid behov kunna styrka din identitet.

När det kommer till trafiken anses Sri Lanka ha en kaotisk vänstertrafik och bussar är ofta dåligt underhållna och kända för att inte hålla hastighetsbegränsningarna. Var därför försiktigt när du befinner dig i trafiken.

VALUTA OCH PENGAR


Landets valuta kallas för Lankesiska Rupies (LKR). 100 svenska kronor motsvarar cirka 1300 lankesiska rupies.

På Sri Lankas internationella flygplats tar man endast emot amerikanska dollar, därför är det bra att ta med sig pengar i denna valuta. Även banker och andra växlingsställen växlar gärna till sig USD. Men ha med fördel med dig en reskassa i lankesiska rupies för att handla med i början av din resa.

I städerna finns det gott om bankomater och i vissa av dem kan du ta ut i den lokala valutan med kreditkort som Visa och Mastercard. Tänk på att olika banker/bankkort tar ut olika avgifter vid uttag utomlands.

För aktuella växelkurser gå in på Forex

RELIGION


Buddhismen är den största religionen på Sri Lanka. Nästan 70 % av landets befolkning är buddhister.Buddhismen kom till ön 250 år f.Kr. och det finns många vackra tempel att besöka. Det mest kända ligger i staden Kandy, där det sägs att Buddhas tänder finns.

Hinduismen är den näst största religionen och ca 15 % av befolkningen är hinduer. Hinduismen kom till landet genom invandrare från Indien och Pakistan. De flesta som utövar religionen är av folkslaget tamiler.

8 % av befolkningen är katoliker och de kom till landet i början av 1500-talet då portugiserna koloniserade ön.

Islam kom till ön med arabiska köpmän och idag är cirka 7 % av befolkningen muslimer. Muslimerna är uppdelade i tre etniska grupper: Lankesiska morer (över 95 % av Sri Lankas muslimer) indiska muslimer och malayer. De tre grupperna har sin egen historia och egna traditioner.

KULTUR OCH SEDER


Befolkningen i Sri Lanka är gärna formella i kontakter med främmande. Titel och efternamn används vid tilltal när man inte känner varandra. De undviker gärna starka känslor och hälsar ofta genom att bara nicka och le.

Sri Lanka är ett av få länder med en omfattande och rik kulturell mångfald. Kulturen är unik och bidrar mycket till befolkningens identitet. Deras kultur innefattar många seder och ritualer, som har följt med i över 2000 år, i generation efter generation.  Religionen har spelat en stor roll för hur kulturen formats. Det mest framträdande inslaget är de färgstarka festivalerna som har blivit en stor turistattraktion.

Livsstilen är mycket enkel och fylld av ödmjukhet och glädje, vilket är en av anledningarna till att befolkningen sätter stort värde på de enkla sakerna i livet, som naturen. Gästfrihet är också en framträdande egenskap, vilket gör Sri Lanka till en av världens mest vänliga nationer.

Något du bör tänka på är att inte vidröra vid en buddhistisk munks huvud. Detta gäller även barn som befinner sig vid templen. Samt att du aldrig vänder en staty av Buddha ryggen. Det är okej att fotografera statyerna så länge personerna i kortet är riktade mot statyn.

MAT


Matkulturen består ofta starkt kryddad mat med ris, kokos och curry som serveras med mycket grönsaker, frukt, kött, fisk och skaldjur. Den Sri Lankesiska kokkonsten bygger på att kombinera olika slags kryddor och har till stor del influerats ifrån sitt grannland Indien.

Du kan bland annat äta en rätt som heter Rice and curry som består av en skål med ris och massa små curryrätter av bland annat bönor, linser, kyckling, kött och haricots verts. Som tillbehör till Rice and curry brukar man servera mango chutney och coconut sambol, som är en stark chiliröra blandat med cocosflingor.

Tänk på att när du köper vatten på flaska bör flaskan vara markerad med en etikett med texten SLS (Sri Lanka Standard Institute) för att vara säker på att vattnet är helt fritt ifrån bakterier.

HELGDAGAR
 

Helgdagar då projektet är stängt
Observera att det finns fler helgdagar än de nedan men dessa är när projektet har stängt. Det går jättebra att bo kvar på volontärboendet under dessa dagar men då är man ledig och volontärarbetar inte.

Jan 4:e             Duruthu Full Moon Poya Day
Jan 7/8/9:e      Presidential Election
Jan 15:e           Tamil Thai Pongal Day
Feb 3:e            Navam Full Moon Poya Day
Feb 4:e            National Day
Feb 17:e          Maha Sivarathri Day
Mar 5:e            Medin Full Moon Poya Day
Apr 3:e             Bak Full Moon Poya Day
Apr 12-16:e     Sinhalese and Tamil new year
Maj 1:e            May Day    
Maj 3:e            Vesak Full Moon Poya Day                                                              
Maj 4:e            Day following Vesak Full Moon Poya Day
Juni 2:e            Poson Full Moon Poya Day
Juli 31:e           Esala Full Moon Poya Day
Aug 29:e          Nikini Full Moon Poya Day
Sept 24:e         Hajji Festival- Muslim New year
Sept 27:e         Binara Full Moon Poya Day
Okt 27:e           Vap Full Moon Poya Day
Nov 10:e          Deepavali. Hindu new year
Nov 25:e          Il Full Moon Poya Day
Dec 24:e          Unduyap Full Moon Poya Day
Dec 25:e          Christmas Day

KORT HISTORIA


Ceylon, som Sri Lanka tidigare hette, koloniserades av Portugal under 1500-talet och av Nederländerna under 1600-talet. 1796 kom britterna som 1815 erövrade hela ön och Sri Lanka blev därefter en brittisk koloni fram till att dess att britterna lämnade landet 1948 och ön blev självständig.

Britterna upptäckte att Sri Lanka passade utmärkt till att odla te, kaffe och gummi, varor som sedan exporterades hem till England. Britterna införde den första typen av demokrati på Sri Lanka och såg till att det första politiska valet ägde rum på ön 1909. Dock fick inte alla invånare rösträtt förrän 1931.

När britterna lämnade Sri Lanka dröjde det inte länge förrän de olika folkgrupperna i landet ansåg sig ha blivit orättvist behandlade. Det tamilska folket ansåg att urinvånarna, singaleserna, blivit favoriserade under den brittiska koloniseringen. Det tamilska folket började då organisera sig i olika guerillagrupper med försök att ta kontrollen över vissa områden där de ville utropa en självständig stat.

På grund av detta utbröt ett inbördeskrig 1983 mellan de tamilska tigrarna och den lankesiska regeringen. Kriget pågick ända fram till 2009, då regimen äntligen lyckades besegra de sista guerillagrupperna och tog makten över hela Sri Lanka. Nu försöker man återuppbygga landet och dess ekonomi igen och denna gång tar man hänsyn till alla folkgrupper på ön.

Sri Lanka - Stötta unga kvinnor & barn

I den charmiga kolonialstaden Galle på Sri Lanka erbjuder vi flera olika projekt där du kan volontärarbeta med både utsatta unga kvinnor, barn & äldre. Vår samarbetspartner i Galle har sedan år 2004 drivit flera olika projekt här och tar nu emot volontärer från flera olika länder som arbetar på någo...

Fullt Läs mer

Sri Lanka - Skola eller tempelprojekt i Kandy

Besök vackra Sri Lanka och volontärarbeta med att bevara kulturarv och tempel eller lär ut engelska till barn från närliggande byar i natursköna Kandy. För de som vill kan man även undervisa i drama, musik, dans och främmande språk. Inga förkunskaper krävs. Det här projektet passar främst för unga m...

Fullt Läs mer

Sri Lanka - Rädda skadade sköldpaddor i Ambalangoda

Volontärarbeta på Sri Lanka med att bevara och rädda skadade sköldpaddor. På detta projekt får du uppleva ett av världens häftigaste dyk- och snorkelvatten, samtidigt som du får lära dig mer om att själv bidra till bevarandet av Sri Lankas fantastiska marinliv. Som volontär kommer du främst att arbe...

Fullt Läs mer

Sri Lanka - Introduktionsvecka

Börja din resa med en fullspäckad och rolig vecka för att lära känna Sri Lanka och dess kultur. Kulturveckan är ett första steg till en storslagen upplevelse i ett nytt land. Genom att uppleva denna vecka får man bättre kunskap om kulturen och området man ska verka i. Du kommer att få praktisk infor...

från 4 500:- Läs mer
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet