Kroatien | Amzungo Volontärresor

Kroatien

Kroatien är ett populärt resmål i Europa och omtyckt för sin vykortsvackra natur, inte minst den långa kusten med 1185 öar som anses vara en av Europas vackraste. Här hittar du det mesta du behöver såsom charmiga städer, intressanta sevärdheter, god mat och kristallklart vatten.

Volontärprojekt i Kroatien

 

Forska om delfiner – Kroatien

Forska om delfiner – Kroatien

Gillar du att vara ute på havet och vill delta i ett forskningsprojekt för att bevara delfiner och valar i deras naturliga miljö? Då har du hittat rätt!

Read More

 

Snabbfakta

 

Huvudstad: Zagreb
Folkmängd: 4,4 miljoner (2015)
Storlek: 56 594 kvadratkilometer (1/8 av Sveriges yta)
Officiella språk: Kroatiska
Religion: Romerska-katoliker (ca 86 %), serbiska-ortodoxa (4,4 %), muslimer (1,5 %)
Statsskick: Republik, parlamentarisk republik
Landsnummer: +385
Valuta: Kuna
Tidsskillnad: Ingen tidsskillnad

 

Främsta sevärdheter

Kroatien är känt för sitt kulturarv och sitt turkosa vatten. Besök Huvudstaden Zagreb och dess stora marknadstorg Dolac och hitta allt från hemgjord färskost, fisk, kött och kryddor till det som behövs för att finna den rätta torgstämningen.

Den gamla stadskärnan i Trogir finns med på Unescos världsarvslista och erbjuder ett stort utbud av mysiga restauranger, butiker och även en liten marknad där man kan hitta det mesta.

Split är Kroatiens näst största stad och en av de vackraste. Gamla stan domineras av Diocletianus mäktiga palats med dess höga klocktorn. Till centrala Split hör också Riva – hamnpromenaden. Här erbjuds en mängd restauranger, glassbarer, underhållning och inte långt härifrån ligger hamnen där färjorna går ut till de största öarna.

På ön där projektet har plats finns det en strand vid namn Veli žal. Enligt besökare anses den som Kroatiens bästa, så missa inte detta paradis!

 

Klimat

Kroatiens klimat varierar mellan fastlandet och kustområdena. Kustområdena består utav ett medelhavsklimat med torra, varma somrar där temperaturen ligger kring 30-35 plusgrader, medan det sjunker till 5-10 plusgrader under vintern. Den största delen av landet består dock främst utav inlandsklimat vilket innebär varma somrar och kalla vintrar. Här ligger temperaturerna kring 25 plusgrader på sommaren och en lägre temperatur kring nollan på vintrarna. Anledningen till att temperaturen vanligtvis inte sjunker lägre på vintern är för att landet ligger så långt söderut

 

Naturgeografi

Kroatien ligger på Balkanhalvön i sydöstra Europa och kan jämföras i storlek med halva Lappland. Landet består av en långsmal kustregion mot Adriatiska havet och ett inlandsområde med både berg och bördigt slättland. Landets höjdskillnader och olika klimatzoner har skapat några av Europas mest mångfaldiga flora- och faunamiljöer. Det medför bland annat att olika träd och skogar täcker upp till cirka 44 % av Kroatiens yta.

Landet gränsar till Slovenien i norr, Ungern i nordöst, Montenegro i söder och Serbien samt Bosnien-Hercegovina i öster. Det som avskärmar Kroatien från Bosnien-Hercegovina är floden Sava som i slutändan rinner ut i Europas näst längsta flod Donau. I väst och sydväst ligger också Adriatiska havet.

 

Våra orter i Kroatien

Lošinj

På denna härliga ö finns det många mysiga byar att besöka. En utav dessa är Veli Lošinj där kontoret för projektet ligger. Det är en liten fiskeby som erbjuder restauranger, caféer, livsmedelsaffärer och fiskebutiker längs hamnen. Några kilometer bort ligger staden Mali Lošinj där volontärhuset finns. Här är det ett lite större utbud av affärer och det finns möjlighet att göra båtutflykter, till exempelvis sandön Susak.

 

Säkerhet

Säkerheten här är bra. Polisen håller god ordningen vilket gör att brottsligheten här är väldigt låg. Därför ska du känna dig trygg på gatorna.

 

Valuta och Pengar

Kroatiens valuta heter Kuna och förkortas HRK. De har även mynt som kallas Lipa (100 lipa=1 Kuna). I de större städerna brukar det finnas möjlighet att betala med betalkort, men för att vara på den säkra sidan är det alltid bra att ha lite fickpengar. Uttagsautomat heter precis samma som här i Sverige, bankomat. På dessa sitter det oftast bilder på vilket typ av kort du kan använda.

Bankerna här har öppet måndag-lördag med undantag att de har lunchstängt några timmar på dagen. Det är oftast billigare att växla hos banken jämfört med ett växlingskontor. För aktuella växelkurser gå in på Forex.

 

Religion

I Kroatien kan man hitta de flesta religioner representerade men främst består befolkningen utav katoliker, ca 86 %. Därefter kommer de ortodoxa som består utav cirka 4,5 % av befolkningen.

 

Kultur och seder

Under många år styrdes Kroatien utav olika europeiskaländer tills de tillslut blev en självständig stat 1991. Kroatien räknas ibland som ett centraleuropeiskt land på grund av sin kulturella och historiska anknytning till länderna i Centraleuropa.

När landet var en del utav det kommunistiska Jugoslavien förtycktes och negligerades traditionella religiösa seder och bruk. Trots detta var det många kroater som utövade sina seder privat. När man sedan blivit självständiga uppmuntrades gamla sedvänjor flitigt. Sederna har ofta ett religiöst katolskt ursprung och är knutna till det katolska kyrkoåret. Många byar och städer är noga med att fira påsken, julen och det lokala helgonet.

 

Mat

Då Kroatien härskats av olika länder har även matkulturen blivit påverkad. Beroende på vart du befinner dig i landet kan man se skillnaden på populära maträtter. Längs kusten i i Istrien, Dalmatien och Primorje är maten inspirerad av Italien men tillagad på ”kroatiskt vis”. Fisk, skaldjur, pasta och pizza står ofta på menyn. Något annat som också är väldigt populärt här är pljeskavica som är en pannbiff lagad av oxkött blandat med peperoni. Längre in i landet är matkulturen inspirerad utav Ungern och Österrike och det är här som kötträtterna tar vid.

Huvudstaden har sin egen specialitet Zagrebački odrezak som är en wienerschnitzel fylld med skinka och ost. Även desserter håller en mycket hög standard här. Kroatisk glass (kroatiska: sladoled) är en utmärkt konkurrent till den italienska glassen både vad gäller smak och kvalitet.

Det är inte bara god mat som produceras i landet utan även många olika viner av varierande kvalité.

 

Helgdagar

Nyårsdagen 1 januari
Trettondagen 6 januari
Påskdagen och annandag påsk i mars eller april
Första maj
Antifascistiska segerns dag 22 juni
Nationaldagen 25 juni
Seger- och tacksägelsedagen 5 augusti
Marie himmelsfärdsdag 15 augusti
Självständighetsdagen 8 oktober
Alla helgons dag 1 november
Juldagen 25 december
Annandag jul 26 december

 

Kort historia

Dagens Kroatien var en del av Österike-Ungern imperiet fram till slutet av första världskriget. År 1918 formade Kroater, Serber och Slovener kungadömet Jugoslavien. Efter andra världskriget så blev Jugoslavien en federal oberoende kommuniststat under styrning av marshalk Tito. Trots att Kroatien deklarerade sitt oberoende från Jugoslavien 1991 så tog det 4 år av sporadiska strider innan ockuperande serbiska styrkor var ute från Kroatiskt land. Från att ha varit den mest välmående av de Jugoslaviska republikerna försämrades Kroatiens ekonomi kraftigt under kriget 1991-1995. Efter år 2000 har Kroatiens ekonomi sakta börjat förbättras, framförallt tack vare turism.