Skip to main content

Costa Rica

Costa Rica ligger i Centralamerika och gränsar till Nicaragua i norr och Panama i söder. I väster finns Stilla Havet och i öster breder Atlanten ut sig. Den vanligaste frasen du stöter på i Costa Rica är: Pura Vida som betyder ungefär ”rent/härligt/rikt liv” och det finns verkligen mycket att njuta av och upptäcka. Costa Rica är ett måste för den som är ute efter den ultimata naturupplevelsen. Nästan en fjärdedel av landet består av skyddade naturområden och ekoturismen är en viktig inkomst för landet. Det är lätt att ta sig runt i Costa Rica och det finns ett stort utbud av organiserade aktiviteter för turister. Helt klart det perfekta resmålet för dig som vill uppleva fantastisk natur med orörda stränder, regnskogar och ett vilt djurliv. Men Costa Rica har också ett spännande kulturliv och fantasitskt god mat. Costaricanerna, eller ”Ticos” som de kallas, är stolta över sitt land och visar gärna det bästa av Costa Rica!
 

Sök resa

Mer om Costa Rica

SNABBFAKTAFlagga

Huvudstad: San José (1,5 miljoner invånare)
Befolkningsmängd: Cirka 4,8 miljoner 
Yta: Cirka 51 100 km²
Officiellt språk: Spanska
Minoritetsspråk: Engelska
Religion: Katoliker (ca 75 procent), protestanter (15 procent).
Andel urfolk: 2% fördelade på 8 folkgrupper.
Valuta: Colón CRC ₡, Amerikans dollar (USD) accepteras i princip överallt.
Statsskick: Demokrati.
Landsnummer: +506
Tidsskillnad: Svensk tid – 7 timmar (vintertid), – 8 timmar (sommartid).
Medellivslängd: 79,4 år. (2015)
Lever i fattigdom: 21% (under 2 USD om dagen).
Tillgång till el: 99 %
Tillgång till rent vatten: 97,8 %
Läs och skrivkunnighet: 98%.
Genomsnittligt antal år i skolan: 9 år.

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Det finns fantastiskt mycket att se och göra i Costa Rica så den stora utmaningen är att välja bland alla spännande upplevelser.  Några populära aktiviteter är att vandra i den vilda regnskogen, bestiga vukaner och paddla forsränning. Man kan också lära sig allt om kaffe- och kakaoodling och för den som vill vara nära havet väntar vackra stränder och högklassig vågsurfing.

Nordväst om huvudstaden San José ligger den aktiva vulkanen Arenal. Man kan bestiga vulkanens topp eller njuta av ett dopp i någon av de många varma källor som finns i området. En annan höjdpunkt är forsränning på en av alla Costa Ricas floder. Det finns olika svårighetsgrader och en av de mest populära floderna är Pacuare. På Stilla Havets kust kan man njuta av lugna stränder och vackra solnedgångar. Perfekta vågor och behaglig vattentemperatur året runt gör det till ett mecka för vågsurfare och yogautövare från hela världen. Vill man lära känna den afro-karibiska kulturen ska man istället ta sig till Costa Ricas östra kust. I Puerto Viejo vimlar det av restauranger och barer och sköna reggaetoner. Området är perfekt för vattenaktiviteter som till exempel snorkling och i närheten kan man besöka och lära sig mer om några av landets urfolksgrupper.  I nationalparken Tortugero, mitt i djungeln, kan man få se allt från sengångare och apor till krokodiler och sköldpaddor.

KLIMAT

Klimatet i Costa Rica skiljer sig åt mellan regionerna, i de centrala höglandet är temperaturen lägre jämfört med kusternas lågland med tropiskt klimat. Temperaturen ligger mellan cirka 20 och 30 grader året runt. Den allra varmaste månaden är juni (24-29 grader) och de svalaste infaller i i början och slutet av året (21-27 grader).

I princip finns det två årstider. Torrperioden som börjar i november/december fram till april och regnperioden som löper från maj till oktober/november. Under regnperioden regnar det i princip dagligen, ofta på kvällar och nätter och det är vanligt med stormar och översvämningar. Under torrperioden kan det regna någon gång även om det är vanligast i början och slutet av perioden. Maj-juli och november regnar det lite oftare än torrperioden, särskilt i de sydligaste och östra delarna av landet där det tropiska klimatet gör att det kan regna året runt. Mindre jordskalv är ganska vanligt, men senast en kraftig jordbävning inträffade var 1991.

NATURGEOGRAFI

Costa Rica gränsar till Nicaragua i norr och Panama i söder. I väster finns Stilla Havet och i öster breder Atlanten ut sig. Landet har tre vulkaniska bergskedjor med totalt 16 vulkaner varav 4 är aktiva. Den mest aktiva är Arenal norr om huvudstaden San José som regelbundet har både gas- och lavautbrott. Costa Ricas högsta topp är Cerro Chirripó 3810 meter över havet.

Costa Rica är känt för att jobba hårt för att bevara naturen och den biologiska mångfalden. 22 procent av landets yta är skyddat område och 5 procent av världens alla djur och arter finns i Costa Rica.

VÅRA ORTER I COSTA RICA

San José

San José är Costa Ricas huvudstad och ligger mitt i landet på cirka 1000 meters höjd. San José är landets kulturella och politiska centrum och här finns det flera intressanta muséer att besöka.  Stadens spansk-koloniala arkitektur är väl bevarad och ett besök på den nationella teatern är ett måste. Staden har ett stort utbud av restauranger i olika prisklasser med mat från världens alla hörn och ett bra nattliv. Från San José kan man enkelt transportera sig till alla delar av landet med buss.

Puerto Viejo

Nära gränsen till Panama på Atlantens kust ligger Puerto Viejo, ett populärt besöksmål både för nationella och internationella turister. Byns centrala delar är bara några kvarter, men det finns ett stort utbud av hotell i alla prisklasser, utmärkta restauranger och livliga barer. Stränderna sträcker sig 13 kilometer till byn Manzanillo och ju längre bort från Puerto Viejos centrum man kommer ju lugnare är det.

Många kommer hit för sol och bad och för att paddla, surfa eller snorkla men det finns så mycket mer att göra. Landskapet är platt och de flesta tar sig runt på cykel på de små grusvägarna mellan havet och regnskogen. I nationalparkerna Cahuita och Gandoca-Manzanillo kan man bland annat se fåglar, grodor, sköldpaddor och delfiner. Ekologiska odlingar av frukt och kakao är populärt och man kan testa på livet på en ekologisk gård eller lära sig mer om och besöka några av de urfolksgrupper som bor i närheten. Från Puerto Viejo tar man sig lätt vidare till Panama med shuttles och till San José går det direktbussar flera gånger per dag. Resan tar cirka fem timmar.

Montezuma

I västra Costa Rica ligger halvön Nicoya med Stilla Havet som granne. På kustens stränder njuter turister av sol, bad och vattensporter. För att komma till den lilla byn Montezuma, på halvöns sydostspetsåker, man färja från Puntarenas på fastlandet till Nicoyas östsida. Elva kilometer från Montezuma ligger Cabo Blanco som är Costa Ricas äldsta absoluta nationalreservat, vilket förr betydde att inga besökare fick komma in på reservatet.

Montezuma är en bohemisk liten by som ligger på en återvändsgata och vill man röra sig längs med kusten får man låta bilen stå. Förutom de vita stränderna, varma vattnet och ett rikt djurliv finns det många sevärdheter i närheten. Det finns flera vattenfall att besöka som bildar naturliga pooler att svalka sig i. Isla Tortuga (sköldpaddsön) är ett populärt besöksmål och en utmärkt plats att snorkla på. Det går också att upptäcka omgivningen från hästryggen.

SÄKERHET

Costa Rica är bland de säkraste länderna i Centralamerika. Det är ändå viktigt att vara försiktig i huvudstaden San José och på vissa av turistorterna, särskilt vid kusterna. Försök att undvika fattiga förorter i stadens utkanter och att promenera på ensliga platser efter mörkrets inbrott. Res med licensierade taxibilar och beställ helst taxi per telefon på kvälls- och nattetid. Undvik att resa med lokalbussar på kvällen och natten. Gör inte motstånd om du skulle råka ut för rånare. 

Bär alltid med dig en kopia på ditt pass, men förvara passet på ett annat säkert ställe. Det går alltid att minska risken att råka ut för något genom vanligt sunt förnuft. Var uppmärksam på omgivningen, undvika att exponera värdesaker och lämna inte ditt bagage obevakat.

Iakttag försiktighet vid badning/simning. Särskilt vid atlantkusten kan starka undervattensströmmar förekomma och livräddningspersonal saknas oftast. Fråga om råd lokalt. 

VALUTA OCH PENGAR

Den officiella valutan i Costa Rica är Colón. I mindre butiker och på bussar måste man betala med den lokala valutan. Amerikanska dollar accepteras på de flesta ställen och vid uttag i bankautomater kan man välja mellan USD och Colón. Växeln fås dock alltid i Colón så var vaksam på kursen. Kort accepteras nästan överallt och det finns gott om bankomater. Prisläget i Costa Rica är högt jämfört med övriga Centralamerika, mycket på grund av turismen. Minimilönen ligger mellan 325 och 1100 USD. En basvarukorg kostar drygt 300 USD. För aktuella växelkurser gå in på Forex

RELIGION

De flesta i Costa Rica är katoliker. Det är inte förbjudet att utöva andra religioner men religionslärare i skolan måste vara certifierade av den katolska kyrkan. Kyrkan och religionen är en viktig del i det vardagliga livet för många vilket kan avspegla sig i kontakten med lokalinvånarna.

KULTUR OCH SEDER

Costa Rica har i jämförelse med andra länder i Centralamerika en homogen befolkning där majoriteten är mestiser (ättlingar till européer) och en blandning av europeiskt ursprung och urfolk).  Urfolksgrupperna utgör bara 2 procent av befolkningen och tillhör de fattigaste och resurssvagast. Landet har därför tagit fram en plan mot rasism och rasdiskriminering. Det finns åtta urfolksgrupper (t.ex. Bribris, Cabécares och Borucas) och det största språket är Bribis.

Kulturen i landet har växt fram ur en blandning av spanska, afrikanska, karibiska och urfolksgruppers traditioner. Särskilt på atlantkusten är de afro- karibiska influenserna starka och skiljer sig mycket från mat och kultur på Stilla Havets kust. Ticos (som costaricaner kallas) är väldigt stolta över att sitt land och är väldigt vänliga mot turister.

MAT

Basingredienserna i det costaricanska köket är ris, bönor, färsk frukt och grönsaker. Maten är generellt mild och nationalrätten är ”gallo pinto” (ris, bönor, lök, vitlök, hackad paprika). Ris och bönor serveras nästan alltid till alla måltider, men med olika tillbehör. Rätterna serveras oftast med kött eller fisk och matbanan och majsbröd är vanliga tillbehör på tallriken. Till frukost är det vanligt med ägg och ost och till lunch kallas det för ”casado” (ris och bönor som inte blandas inte samman).  Juicer av färska frukter är vanligt och kaffe såklart. På den karibiska sidan är maten starkare, här innehåller maten ofta kokosmjölk och olika sorters curry.

Kranvatten anses vara okej som dricksvatten (i alla regioner utom Puerto Limón) men vill man vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till vatten på flaska.

 

HELGDAGAR

Majoriteten av Costa Ricas helgdagar firas på grund av religiösa själ och är katolska traditioner och högtider.
Nyårsdagen: 1:a januari
S:t Joseph´s dag: 19:e mars
Juan Santamarias dag: 11:e April
Påsk: mars/april – långfredag – påskdagen
Arbetarnas dag: 1:a maj
Guanacaste-dagen: 25:e juli
S:t Peter och Paul´s dag: 29:e juni
Jungfru de Los Angeles dag: 2:a augusti
Mors dag: 15:e augusti
Självständighetsdagen: 15:e september
Colombus dag: 12:e oktober
Inmaculada Concepción: 8:e december
Juldagen: 25:e december

KORT HISTORIA

Costa Ricas historia skiljer sig en del från övriga Centralamerika. Landets urfolksgrupperna försvann nästan under koloniseringen, framförallt på grund av europeiska sjukdomar. Man hittade inte några värdefulla naturtilllgångar i landet och det fanns i princip ingen inhemsk befolkning som kunde arbeta som slavar på plantagen. Intresset för Costa Rica minskade hos de styrande och landet utvecklades med mindre koloniala strukturer och mindre klasskillnader än andra länder i regionen. För Costa Rica blev småjordbruket viktigt och resurserna fördelades mer jämlikt. År 1821 blev Costa Rica självständigt från Spanien, men helt självständigt blev landet först 1838. Landet låg långt efter i utvecklingen men tack vare fred och mindre klasskillnader gick Costa Rica snart om övriga Centralamerika. Efter inbördeskriget beslutades år 1949 att Costa Rica inte skulle ha någon armé. Sedan dess har landet haft fred och en stabil demokrati och bildat regionens första välfärdsstat. Costa Rica ligger högt upp på internationella index om politiska och medborgerliga rättigheter och man har en stark demokrati med allmänna val vart fjärde år där president och två vicepresidenter väljs. År 2010 valdes för första gången en kvinna till presidentposten. Trots en hög tillväxt och utländska investeringar har man de senaste åren tvingats göra nedskärningar i offentlig sektor, ojämlikheten ökar och fattigdomsnivån har legat på samma nivå de senaste 20 åren. Kriminalitet och våld har ökat, mest på grund av droghandeln. Jordbruksvaror såsom banan, kaffe och socker är fortfarande viktiga handelsvarorna men även elektronikvaror och turismen står för en betydande del av BNP. Landet satsar på ekoturism och har som mål att bli världens första koldioxidneutrala land. 

Costa Rica - Djurcenter

Som volontär i Costa Rica och Puerto Viejo får du hjälpa till att ta hand om sjuka, skadade eller övergivna djur, samtidigt som du får uppleva Costa Ricas fantastiska natur. Plats Puerto Viejo Startdatum Måndagar året om (ankomst till San José lördag) Antal volontärer Vanligen 20 - 30 Boende...

Fullt Läs mer

Costa Rica - Skola i San José

Volontärarbeta på skola i San José, samtidigt som du utvecklar dina spanskakunskaper. Vill du komma nära lokalbefolkningen i Costa Rica och lära dig mer spanska så är detta ett volontärprojekt för dig! Du bor i en värdfamilj och hjälper till på en skola som ett extra stöd under framförallt engelskal...

Fullt Läs mer

Costa Rica - Sköldpaddor vid Stilla Havet

Var med och bevara den utrotningshotade havssköldpaddan och arbeta för ett bättre lokalsamhälle i den lilla byn Montezuma på Costa Ricas västkust. Möt volontärer från hela världen och njut av landets fantastiska natur. Passar både yngre och äldre och det går bra att göra volontärresan med barn. Pla...

Fullt Läs mer
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet