Skip to main content

El Salvador

Det lilla landet El Salvador ligger i Centralamerika och gränsar till Honduras och Guatemala och i väster mot Stilla Havet. Trots sin lilla yta bor det cirka 6 miljoner i landet varav nästan en tredjedel i huvudstaden San Salvador. Två stora bergskedjor som löper parallellt med kustlinjen ger ett varierande klimat och delar av landet i tre topografiska regioner. I El Salvador är avstånden aldrig långa vilket skapar möjligheter att se och uppleva mycket på kort tid. Här finns något som passar alla, en pulserande storstad, vacker natur och fantastisk gästvänliga människor. Några av höjdpunkterna är de vackra stränderna, spektakulära vulkaner och surfing i världsklass.

Sök resa

Mer om El Salvador

SNABBFAKTA

Huvudstad: San Salvador (cirka 2 miljoner invånare)
Befolkningsmängd: Cirka 6,3 miljoner (2016)
Yta: Cirka 20 400 km² [Sverige: 449 964 km²]
Officiellt språk: Spanska. Dessutom finns ursprungsspråken nahuatl, lenca och cacaopera.
Religion: Katoliker (cirka 75 procent) och protestanter.
Statsskick: Republik. Representativ demokrati.
Landsnummer: +503
Tidsskillnad: 7 timmar efter Sverige vintertid och 8 timmar efter Sverige sommartid.
Medellivslängd: 72 år.
Lever under 2 USD om dagen: 34 % 
Tillgång till el och vatten: I städerna 90 %, på landsbygden 70 %.
Läs- och skrivkunnighet: 88 %
Antal år i skolan i genomsnitt: 7,5 år. (74 % avslutar grundskolan)

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

El Salvadors lilla yta ger möjlighet att se och uppleva mycket på kort tid! En vandring uppför en vulkan på förmiddagen kan följas åt av en avslappnande eftermiddag på stranden. Landet erbjuder en fantastisk växlande natur med höga berg och spännande vulkaner, varierande skogar och utbredda sockerfält, långa stränder och vackra sjöar. Koloniala byar med typiska katolska kyrkor och torg blandas med indiankultur och mayaruiner. I huvudstaden San Salvador finns ett pulserande storstadsliv med lyxiga shoppingcenter och exklusiva restauranger och uteställen som varvas med hektiska marknader och bohema barer. Några höjdpunkter:

San Salvador

Huvudstaden San Salvador är en av Centralamerikas mest betydande kommersiella städer. Staden har flera exklusiva och moderna shoppingcenter och ett kongresscenter med stora internationella utställningar. Det finns en mängd intressanta museer såsom antropologi-, konst-, barn- och militärmuseum. Den historiska stadskärnan består av katedralen, palatset och nationalteatern men också naturupplevelser såsom botaniska trädgården och närheten till vulkanen San Salvador. Det finns ett brett utbud av restauranger, barer och nattklubbar för alla smaker, både det traditionella salvadoranska och internationella inslag. Ett av våra projekt ligger i Santa Tecla som är en grannkommun till staden.

Stränder 
El Salvador har en lång kust mot Stilla Havet med stränder av mycket varierande karaktär. Allt från långa, breda, ljusa ständer, till små vikar med vulkansand. I El Salvador är berömt världen över för att ha några av de bästa stränderna för vågsurf men det går också att hitta lugna vikar. Vissa stränder besöks av både nationella och internationella turister andra är i princip orörda. Det finns lyxiga hotell, enkla små hostels, stränder med restauranger och barer och lugna, familjära stränder. Det finns helt enkelt en strand för alla smaker! 

Nationalparker och vulkaner
Det finns flera nationalparker i El Salvador dit man kan åka för att vandra i skogen, bestiga vulkaner och njuta av den vackra naturen. I en av nationalparkerna finns vukanerna Santa Ana och Izalco som är väl värda ett besök. 

Bahía de Jiquilisco

På El Salvadors sydöstra Stillahavskust ligger den vackra bukten (La Bahía) Jiquilisco. Det är landets största kustmynning och består till stor del av mangroverträsk som formar vikar och kanaler. Området är ett naturreservat och ett av UNESCO’s biosfärreservat. Här återfinns landets mest orörda natur och området är hem åt de flesta kust- och havsfåglar i landet och utrotningshotade Karettsköldpaddan.

KLIMAT

El Salvadors årstider delas in i en torrperiod och en regnperiod. Under regnperioden mellan maj och november är det inte ovanligt med kraftiga tropiska stormar och häftig nederbörd. Torrperioden är från december till april med stigande temperaturer ju längre in i perioden man kommer. Den varmaste månaden är maj (19-33C°), den kallaste är december (16-32°) och den regnigaste är vanligtvis juni månad. El Salvador drabbas med jämna mellanrum av stormar, kraftiga regnfall och torka. Mindre jordskalv är vanligt förekommande.

NATURGEOGRAFI

El Salvador gränsar till Honduras och Guatemala och i väster mot Stilla Havet. Två stora bergskedjor som löper parallellt med kustlinjen ger ett varierande klimat och delar av landet i tre topografiska regioner. Den södra kustregionen består av tropiskt lågland, den centrala av subtropiska högslätter, vulkaner och dalgångar och den nordliga bergsregionen av lågland, dalgångar och floder.

Floderna rinner ut vid Stilla Havets mycket varierande kustbild med bitvis höga berg och bitvis långa sandstränder eller mangroveträsk. Det finns några större sjöar. Högsta berget är Cerro El Pital (2 730 m.ö.h.). Landet delas annars ofta in efter sin geografiska utbredning i västlig – ostlig riktning och kallas för Occidenten, centrala zonen och Orienten.

VÅRA ORTER I EL SALVADOR

Santa Ana och Coatepeque
Santa Ana är El Salvadors näst största stad med cirka 300 000 invånare och ligger i västra delarna av landet. Vid stadens torg finns flera intressanta byggnader som katedralen och teatern. Det är också namnet på en region som är välbesökt för sitt svala klimat och sin grönska. Här odlas Det finns många små kolonialbyar och traditionellt hantverk. I Santa Ana regionen ligger sjön Coatepeque, 53 km från San Salvador och 760 meter över havet. Sjön bildades när en grupp vulkaner kollapsade och är sex kilometer bred och hänför alla med sitt klarblåa vatten. Från sjön syns vulkanerna Santa Ana och Izalco. 

El Zonte

El Zonte är en liten by som delas av en flod som rinner ut i Stilla Havet och skapar förutsättningar för de berömda vågor som för många surfare till orten. Byn El Zonte ligger i regionen La Libertad, 45 minuter från San Salvador. Byn har flera vandrarhem och enklare hotell och är ett populärt besöksmål för de turister som söker en lugnare atmosfär vid stranden. På El Zonte möts du av lokala, vänliga och mycket skickliga surfare som gärna delar med sig av sina tips och erbjuder surflektioner.

SÄKERHET

El Salvador är som många latinamerikanska länder drabbade av en del våldsamhet och hög kriminalitet. Största anledningen till de höga siffrorna i landet är de kriminella ungdomsgängen, s.k. ”maras”. Dock är gängen relativt koncentrerade till fattiga förorter till de större städerna, men de har trots allt en betydande påverkan på landets möjlighet till utveckling.

Våld, rån och överfall på turister är relativt ovanligt och många av riskerna kan undvikas genom att i förväg läsa på och fråga innan vad man bör och inte bör göra och använda vanligt sunt förnuft. Generellt gäller att inte åka lokaltrafik eller promenera på kvälls- eller nattetid. Var uppmärksam på omgivningen och ha inte med dig värdesaker som du inte kan leva utan. Bär alltid med dig en kopia på ditt pass, men förvara passet på ett annat säkert ställe. I El Salvador är det förbjudet för turister att delta i eller iaktta demonstrationer, så resenärer bör undvika dessa.

VALUTA OCH PENGAR

I El Salvador använder man amerikanska dollar (USD) som valuta sedan den tidigare nationella valutan Colones togs bort 2001. Vid växling till dollar be att få sedlar i mindre valörer, max 20-dollars sedlar då de flesta ställen inte accepterar större sedlar än så. På många platser går det bra att använda betalkort som VISA eller Mastercard etc. och på de större orterna finns det gott om bankomater. På landsbygden och i mindre affärer är det dock säkrast att ha kontanter till hands. För aktuella växelkurser gå in på Forex.

RELIGION

I det salvadorkanska samhället är den kristendomen central vilket bland annat märks i vardagslivet och i språket. De flesta är katoliker men en stor del är också protestanter och tillhör olika mindre frikyrkor. Det är vanligt att gå i kyrkan flera gånger i veckan men även många som inte besöker kyrkan regelebundet uttrycker en stark religionstillhörighet. 

KULTUR OCH SEDER

I El Salvador har urfolkets kultur och kolonialismen blandats med starka influenser från USA. Det koloniala arvet avspeglas i den katolska religionen och det spanska språket. Den största delen av befolkningen är mestiser (både av europeisk och indianursprung) och bara en procent är indianer.

Folk är i allmänhet väldigt vänliga, särskilt mot turister och vill gärna hjälpa till. Går man in på ett ställe hälsar man alltid (”Buenos dias”, ”Buenas tardes” eller bara ”Buenas”) och när man går säger man hej då (”Adios”). Ofta får man ett glatt ”Que le vaya bien” till svar (hoppas det går bra).

MAT

Nationalrätten i El Salvador är pupusas, som är en maträtt gjord på majsmölsdeg som fylls med ost, bönor och/eller fläskkött. Basfödan består annars av olika varianter av banan, bönor, ris och majs. Ägg i olika former är också vanligt. Vid kusten äter man mycket fisk och skaldjur. El Salvador har på grund av täta förbindelser och influenser från USA en uppsjö av snabbmatskedjor från USA som är väletablerade i landet.

Till lunch äter de flesta Salvadoraner på Comedores, vilket är en enklare lunchrestauranger eller ett matstånd. Här kombinerar man själv sin lunch från ett urval maträtter med både kött, fisk eller kyckling med tillbehör såsom ris, bönor och olika sallader för några dollar. Vanligtvis ingår det någon form av saft, Fresco som är gjord på lokala frukter och givetvis Tortillas, det varma majsbrödet.

HELGDAGAR

De flesta helgdagar i El Salvador följer de katolska högtiderna. Andra viktiga händelser som uppmärksammas är arbetarnas dag, självständighetsdagen, mors och fars dag.

Nyår: 1:a januari – nyårsdagen
Påsk: mars/april – långfredag – påskdagen
Arbetarnas dag: 1:a maj
Mors dag: 10:e maj
Fars dag: 17:e juni
Fiestas Patronales San Salvador (Stadens årliga festival): ca: 3-6 augusti
Självständighetsdagen: 15 september
Dia de los muertos (De avlidnas dag): 2 november
Jul: Juldagen 25:e december

KORT HISTORIA

Området som idag är El Salvador erövrades av spanjorerna år 1525 och beboddes då av flera olika indianstammar såsom Maya- och Pipilfolket. Dessa gjorde starkt motstånd, vilket ledde till att de nästan utrotades. El Salvador tillhörde kolonialväldet Guatemala fram till att det blev självständigt från Spanien den 15:e september 1821. Fullt självständigt blev dock inte landet förrän nästan 20 år senare.

Landets ekonomiska och politiska makt leddes både under kolonialtiden och efter självständigheten av ett mindre antal rika jordägare som tjänade ytterligare på de lönsamma kaffeodlingarna. Från början av 1900-talet leddes landet av en militärdiktatur och när befolkningen försökte göra uppror mot den ojämna resursfördelningen fick överklassen hjälp av militären att genom massakrer slå ner de fattigas protest. Bristen på demokrati och de stora klasskillnaderna mellan rika och fattiga ledde slutligen till inbördeskriget mellan år 1980 och 1992. Mer än 75 000 personer miste livet och mer än en miljon fick lämna sina hem.

Efter fredsavtalet undertecknades 1992 påbörjades en lång väg mot en demokratisk stat. Trots att mycket har hänt så kvarstår de stora sociala skillnaderna, den höga arbetslösheten, kriminaliteten och den politiska polariseringen. Landet leddes efter kriget av högerpartiet ARENA fram tills 2009 då vänsterpartiet FMLN för första gången vann valet efter 20 år med högern vid makten. Under kriget engagerade sig många internationella organisationer i landets utveckling och de flesta har sedan dess fortsatt arbetet för att förbättra situationen för landets fattigaste.

El Salvador - Kaffekooperativ & turism

Upplev vardagen i ett Fairtrade-certifierat kaffekooperativ och hjälp till att utveckla fler produkter för att öka turismen. Passar perfekt om du är intresserade av schyst handel och kaffe och för dig som kan bidra med kunskaper inom turism eller marknadsföring. För att vara volontär måste du kunna...

Fullt Läs mer

El Salvador - Spanska

Passa på att lära dig eller utveckla din spanska i samband med att du gör en volontärresa. I El Salvador passar det perfekt att studera spanska en eller flera veckor innan du börjar volontärarbeta. I El Zonte samarbetar vi med en lokal språkskola som har stor erfarenhet av att arbeta med utländska t...

Fullt Läs mer
  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet