Skip to main content

Nicaragua

Nicaragua gränsar till Costa Rica i söder och Honduras i norr. Till väster finns Stilla Havet och i öster Karibien. Nicaragua är ett fantastiskt land att resa i och här finns en bred variation av berg, sjöar, vulkaner och ett rikt kulturarv. Landet har både kust mot Stilla Havet där vågsurf är en av de största attraktionerna och mot Atlanten där vita stränder och turkost vatten lockar. Centralamerikas största land har ett varierat landskap, mycket kultur och stor gästvänlighet. Turismen i landet växer i snabb takt, men Nicaragua är fortfarande ett relativt orört resmål som dessutom är snällt mot plånboken.

Sök resa

Mer om Nicaragua

SNABBFAKTA

Huvudstad: Managua (ca 1,4 miljoner invånare)
Befolkningsmängd: Ca 6,2 miljoner (2014)
Yta: Ca 121 428 km² [Sverige: 449 964 km²]
Officiellt språk: Spanska. Minoritetsspråk: miskito, mayangna, garifuna samt engelska.
Religion: Katoliker (ca 58 procent), protestanter (15 procent).
Valuta: Córdoba, NIO.  Amerikans dollar (USD) accepteras överallt.
Statsskick: Demokratisk Republik.
Landsnummer: +505
Tidsskillnad: Svensk tid – 7 timmar (vintertid), – 8 timmar (sommartid).
Medellivslängd: 74 år.
Lever under 2 USD om dagen: Drygt 40 %
Tillgång till el: 78 %
Tillgång till rent vatten: 87 %
Läs och skrivkunnighet: Vuxna 78 % (unga 87 %).

FRÄMSTA SEVÄRDHETER

Nicaragua är ett fantastiskt land att resa i och här finns en bred variation av berg, sjöar, vulkaner och ett rikt kulturarv. Landet har både kust mot Stilla Havet där vågsurf är en av de största attraktionerna och mot Atlanten där vita stränder och turkost vatten lockar. Turismen i landet växer i snabb takt men Nicaragua är fortfarande ett relativt orört resmål som dessutom är snällt mot plånboken.

Managua

Landets huvudstad ligger i södra delen av Managuasjön. Detta är den absolut största staden med drygt 1 miljon invånare och landets finansiella och ekonomiska centrum. Puerto Salvador Allende är ett nytt promenadstråk vid Managuasjöns kant fullt med restauranger, barer och caféer och souvenirförsäljning. Managua är landets resecentrum och härifrån utgår långfärdsbussar till hela landet samt nationellt och internationellt flyg.

Granada, Isa Ometepe och San Juan del Sur

De flesta som besöker Nicaragua åker till Granada, Isla Ometepe och San Juan del Sur. Granada är en kolonial stad som ligger i norra delen av Nicaraguasjön. Granada har historiskt varit en av de främsta städerna i landet och det finns mycket historia och kultur att ta del av. Man kan även ta en båttur på sjön eller slå sig ner på något av alla de caféer och restauranger som finns i Granada. Området är välbesökt av internationella turister men närheten till huvudstaden gör att det även är ett populärt helgbesöksmål för Nicaraguaner.

Längre söderut i Nicaraguasjön ligger Isla Ometepe som består av två vulkanöar. Förutom att det är otroligt vackert erbjuder Ometepe en uppsjö av fysiska aktiviteter i naturen, allt från vulkanbestigning och bad i vattenfall till ekologiska odlingar och turer på häst. Isla Ometepe besöks flitigt av backpackers och många utlänningar har blivit kvar och driver numera hostels på öarna.

Längst söderut innan gränsen till Costa Rica ligger det populära San Juan Del Sur. Hit kommer turister från hela världen och det finns gott om hotell i alla prisklasser. Längs med strandpromenaden ligger restaurang efter restaurang. Många kommer hit för att njuta av sol, bad och surf men här finns också ett myllrande nattliv.

 

KLIMAT

Nicaragua har ett tropiskt klimat med en medeltemperatur som varierar mycket lite under året (25 – 30 grader). Mellan maj och november infaller vanligtvis regnperioden då kraftig nederbörd, åskoväder och stormar är vanligt. Under torrperioden stiger temperaturen ju längre in i perioden man kommer fram till maj. Det är oftast mycket varmt och fuktigt i landet förutom i de norra delarna där temperatur och luftfuktighet är något lägre. Det är vanligt med mindre jordskalv men det var nästan 45 år sedan (1972) som den senaste större jordbävningen inträffade.

NATURGEOGRAFI

Nicaragua gränsar till Costa Rica i söder och Honduras i norr. Till väster finns Stilla Havet och i öster Karibien. Lågland dominerar kusterna, i väster finns en del vulkaner och i en högplatå i vissa delar i norr. Nicaragua har flera stora sjöar, den största är Nicaraguasjön som är Centralamerikas största sjö och med sina 8 263 km2 är det världens 19:e största sjö. Flera stora floder leder till sjön vilket har startat ett projekt som syftar till att binda samman det Karibiska Havet och Still Havet med en ny båtkanal.

VÅRA ORTER I NICARAGUA

Nordvästra Nicaragua

För att komma till våra projekt åker du nordväst från Managua och kommer först till staden Leon som är Nicaraguas näst viktigaste stad. Under 200 år var León landets huvudstad och staden har en fascinerande arkitektur och katedralen från 1700-talet är den största i Centralamerika. Det finns mycket att se i Leon och det går att spendera en hel dag beskådandes byggnader och kyrkor.

Nästa viktiga stad Chinandega, ligger knappt två timmar nordväst om Leon. Chinandega är centralort i regionen och en en livlig stad med mycket handel, här finns allt man behöver och det är bäst att passa på att handla vad man behöver för det är sista möjligheten att nå bankomat och större affärer.

Längs med hela kusten finns fantastiska stränder att besöka och relativt få turister hittar hit i jämförelse med södra Nicaraguas kust. Stränderna passar perfekt för vågsurf men i området går det också att fiska och paddla kajak. Andra populära utflyktsmål är den aktiva vulkanen San Cristobal som även är landets högsta samt vulkanen Cerro Negro som är välkänd eftersom man kan åka nerför vulkanen på en bräda, så kallad Sandboarding.

Jiquilillo

En två timmars bussresa (halvtimma med bil) ligger den populära/vackra byn och stranden med samma namn, Jiquillo. Den lilla fiskarbyn är mest känd bland surfare men har så mycket mer att erbjuda och lokalbefolkningen delar gärna med sig av sin kultur och sina traditioner. Du kan lära dig allt från att klättra upp i en kokospalm till att fånga krabbdjur med händerna i mangroveträsken. Det finns ett antal små restauranger, mindre butiker, en skola, en vårdcentral, två kyrkor och såklart en strand som sträcker sig kilometer efter kilometer längs med kusten!

Estero Padre Ramos

Jiquilillo ligger i naturreservatet Estero Padre Ramos, som är det största och bäst bevarade mangroveområdet i Centralamerika. Det är 92 km2 stort och har ett fantastiskt växt och djurliv särskilt flyttfåglar och sköldpaddor trivs i området. Man kan uppleva området paddlandes i en kajak, under en båttur på sjön eller tillsammans med lokalbefolkningen i någon av de små byarna som ligger inne i naturreservatet.

SÄKERHET

Nicaragua är ett betydligt säkrare än de flesta länder i Centralamerika. Mordfrekvensen ligger på 12 per 100 000 invånare. Dock förekommer rån och överfall särskilt i vissa delar av huvudstaden Managua. Värdesaker och pass är attraktiva byten, men riskerna att råka illa ut kan ofta undvikas genom att läsa på om området du ska till, ställa frågor och genom sunt förnuft. Var extra uppmärksam på kvällstid och på natten och ha inte med dig värdesaker i onödan. Anpassa dig och din packning efter ditt resmål och din resväg. Bär alltid med dig en kopia på ditt pass, men förvara passet på ett annat säkert ställe. Undvik demonstrationer och liknande aktiviteter.

VALUTA OCH PENGAR

I Nicaragua är den officiella valutan Cordoba. En Cordoba motsvarar drygt 3 kr. Dock accepteras amerikans dollar (USD) överallt. Växeln får du vanligtvis i Cordoba så var vaksam på vilken kurs de använder. 1 USD motsvarar cirka 28 Cordoba. Vid växling till dollar be att få sedlar i mindre valörer, max 20-dollars sedlar då de flesta ställen inte accepterar större sedlar än så. I större orter och städer går det bra att betala med kort och det finns gott om bankomater. På landsbygden är det dock nödvändigt med kontanter.

För aktuella växelkurser gå in på Forex.

RELIGION

I Nicaragua är de flesta katoliker men det är också vanligt att vara protestant. Kyrkan och religionen är en viktig del i det vardagliga livet för många vilket kan avspegla sig i det dagliga livet och i kontakten med lokalinvånarna.

KULTUR OCH SEDER

Nicaragua är ett blandat folk, majoriteten är mestister (blandad europeisk och ursprungsbefolknings härkomst) men det finns flera andra grupper i befolkningen (vita, afronicaraguaner och ursprungsbefolkning) som alla tillsammans är med och skapar Nicaraguas kulturella identitet. Några grupper (särskilt ursprungsbefolkning och afronicaraguaner) utsätts ibland för diskriminering på grund av sin etniska tillhörighet även om det är förbjudet. På västkusten är de generellt mer vana vid utländska besökare, även om de flesta grupper är väldigt öppna och välkomnande mot turister gärna hjälper till. Att förflytta sig från Stilla Havets kust i väster till Atlantkusten i öster är är en väldigt intressant kulturell där resa och språk, mat, kultur och seder skiljer sig åt.

MAT

De flesta rätter i Nicaragua görs av majs som är den viktigaste ingrediensen i de flesta maträtter. Basfödan består också av banan, bönor och ris och ägg. Vid kusterna och sjöarna äter man mycket fisk och skaldjur, i andra områden där boskap är mer vanligt äter man nötkött och kyckling. På den östra sidan vid Atlantkusten är matlagningen mycket inspirerad av det karibiska och afrikanska köket, starka kryddor och mycket kokosmjölk. Vart man än kommer finns det mycket färska grönsaker och frukt som säljs på färgglada och livliga marknader. Det är vanligt att göra saft på olika frukter och bär. Turister bör inte dricka kranvattnet och fråga alltid innan om drickan är gjord på buteljerat vatten.

HELGDAGAR

Många av Nicaraguas högtider hänger ihop med katolska traditioner. Andra viktiga dagar är revolutionsdagen och självständighetsdagen.

Nyår: 1:a januari – nyårsdagen
Påsk: mars/april – långfredag – påskdagen
Arbetarnas dag: 1:a maj
Revolutionsdagen/frihetsdagen: 19 juli
Slaget om San Jacinto: 14 september
Självständighetsdagen: 15 september
Dia de los muertos (De avlidnas dag): 2 november
Ursprungsbefolkningarnas motståndsdag: 12:e oktober
Inmaculada Concepción: 8:e december
Jul: 25:e december – juldagen
Nyårsafton: 31:a december – nyårsafton

KORT HISTORIA

Nicaragua har en våldsam historia ända sedan spanjorerna erövrade landet under 1520-talet. Stora delar av ursprungsbefolkningen förslavades och förtrycktes och hälften dog av europeiska sjukdomar. Först tillhörde man den spanska kolonin Guatemala (i princip hela dagens Centralamerika), därefter den Centralamerikanska Unionen och först år 1838 blev Nicaragua självständigt.

Genom hela den moderna historien har en maktkamp mellan liberala och konservativa krafter pågått. USA stöttade den konservativa regeringen mellan 1912 och 1933 men när det 1927 startades en motståndsrörelse mot USA:s inblandning ledd av Augusto Césa Sandino började USA istället att stödja de nicaraguanska nationalgardet med Anastasio Somoza i spetsen. Samoza mördades Sandino och tog sedan makten 1936. Familjen Somoza satt kvar vid makten till 1979 med stöd av USA. Korruption och klasskillnader ökade och maktutövande blev mer och mer brutalt. År 1979 drevs Somozafamiljen bort från makten genom ett uppror och FSLN tog över. Sociala reformer genomfördes, grunden för demokrati lades och vissa privata företag förstatligades.

Nicaragua har haft stora problem med korruption, interna väpnade konflikter, dålig ekonomi, fattigdom och hög arbetslöshet. Under andra delen av 90-talet genomfördes en avväpning och minskade militarisering i landet. Liberalisering av ekonomin fortsatte. Högern och FSLN slöt en pakt om maktfördelning, korruption inom institutioner och splittring i högerpartiet speglade politiken.

Daniel Ortega (FSLN) president 1985-1990 kom åter till makten 2006 och lovade sociala reformer och fattigdomsbekämpning men hans politik var alltmer centraliserad och fokuserad till partiet och familjen Ortega. Ortega blev omvald 2011 men anklagades för valfusk och internationella relationer har blivit allt sämre. Trots mycket kritik har han ändå ett starkt stöd hos befolkningen och han har genomfört många reformer inom områdena bostad, transport, skola och inom hälso- och sjukvården. Dock sker det mesta utan transparens och Nicaragua ligger på plats 133 av 175 på Transparency Internationals korruptionsindex. 

Nicaragua - Sköldpaddor

Fullt

Arbeta som volontär för att bevara utrotningshotade sköldpaddor i naturreservat Padre Ramos i Nicaragua. Perfekt för dig som vill arbeta med djur och vill uppleva lugn och ro mitt i ett av Nicaraguas viktigaste naturreservat med ett unikt marint ekosystem och samtidigt göra en insats för att bevara den utrotningshotade Kadettsköldpaddan. Projektet ligger på Stilla Havets kust cirka fem timmar nordväst om huvudstaden Managua. Passar både yngre & äldre, från 18år. Plats Padre Ramos Startdatum V...Läs mer

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet