Skip to main content

Sydafrika/Paterson - Naturreservat - Big 5

Här får du hjälpa till som volontär på ett djur och naturreservat i storslagna Sydafrika och Eastern cape, skapa minnen för livet samtidigt som du bidrar till bevarandet av den afrikanska naturen och kulturen tillsammans med andra volontärer.

Plats Paterson
Startdatum Måndagar året runt (högsäsong juli-september).
Antal volontärer       Vanligen mellan 2-8
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Inga förkunskaper krävs. Fördel om du har ett djur- och naturintresse.

 

Volontärarbetet

Har du drömt om att få uppleva Afrikas fascinerande djurliv och ”The Big Five” i deras naturliga miljö? Då passar detta projektet perfekt för dig! Det skyddade vilddjursreservatet ligger i Eastern Cape, ca 1 timmes bilfärd från kuststaden Port Elizabeth. Området var en gång i tiden ett naturligt hem till en mångfald av vilda djur, men detta förändrades dramatiskt efter att den djärva djurjakten började förekomma. Jakt följdes av nya odlingsmetoder och dessa i kombination bidrog till nästintill utrotning av den naturliga floran och djurlivet. Projektet började 1999 som ett gemensamt bevarandeföretag mellan sex markägare. Idag är 11 markägare med i projektet och utveckling har gjort det möjligt att hålla det 7,500 hektar stora viltreservat öppet för besökare. Eftersom marken tidigare använts till boskap har utmaningen varit att återupprätta de ursprungliga flora- och faunaarterna till området för att få reservatet och naturen att efterlikna ursprungslandet så mycket som möjligt.

I detta Malariafria vilddjursreservat bor idag Afrikas ”Big Five” (lejon, leoparder, noshörningar, elefanter och bufflar), med det finns även en stor mängd andra djur som bland annat antiloper, giraffer, vårtsvin och geparder.

Volontärprogrammet har en stor betydelse för reservatets bevarande. För de volontärer som önskar att få utforska den sydvästliga delen av Afrika och möjligheten att få möta dess invånare samt söker en unik naturupplevelse, kommer inte bli besvikna. Oavsett hur kort eller lång vistelse du har på projektet, kommer du få uppleva alla aspekter av bevarandet av naturen och samhället.

Syfte med projektet

Projektets syfte är att arbeta för ett bevarande av naturen och djuren, men också för att ge ett lokalt samhällsstöd. Reservatet är ett unikt naturvårdsinitiativ som bidrar till ett bevarande av naturarvet samt gör det möjligt för djuren att återintroduceras till det område där de en gång strövade fritt efter två hundra år av olika former av husdjur och jordbruk på marken. Huvudfokus för samhällsstödsprojektet är ett center för utsatta barn som drabbats av HIV/AIDS.

Arbetsuppgifter

Som volontär kommer din huvudsakliga uppgift vara att hjälpa till med att övervaka de vilda djuren och kontrollera att staketet runt reservatet är intakt. Resten av dagen är oftast fylld med allmänna uppgifter runt om i reservatet. Lokalt samhällsstöd är också en viktig aspekt i projektet och som volontär kommer man göra regelbundna besök på de lokala samhällsprojekten under volontärperioden.

Det finns många pågående projekt i reservaten och beroende på hur lång volontärperiod du har, kommer du få hjälpa till på olika projekt. Listan nedan ger mer detaljer om de olika projekten och vad dina arbetsuppgifter kan komma att innebära. Vad som behövs göras på reservatet kan dock variera, vilket betyder att ingen vecka är den andra lik.

Generella arbetsuppgifter:

 • Erosionskontroll av marken
 • Patrullering och underhåll av staket
 • Kontroll av odlade och främmande växtarter
 • Upprensning i bushen
 • Vägunderhåll
 • Underhåll av staket och stängsel

 

Kortsiktiga projekt:

 • Fånga in djuren för räkning och övervakning
 • Medicinsk användning av plantor och vegetationsområden
 • Guidade promenader och spårning genom reservatet
 • Bevaka rovdjuren på natten

 

Långsiktiga projekt:

 • Spårning av djur med gps/telemetri
 • Hjälpa utsatta och föräldralösa barn
 • Fågelprojekt i reservatet
 • Inräkning av de vilda djuren
 • Studera och samla in data om djurens fortplantning och hälsa
 • Hållbarhetsprojekt för lokalsamhället
 • Odling av inhemska träd

En dag som volontär

Som volontär jobbar du måndag till fredag och i genomsnitt 6-8 timmar per dag. Arbetsdagens start och slut beror på dagsaktiviteterna och tiden på året. Dagarna startas oftast tidigt, i princip direkt efter frukost och ut till reservatet för att utföra dagens arbete. Volontärerna handleds av en kvalificerad parkskötare och det finns tillgång till jeepar som används dagligen.

Det händer alltid oförutsedda, spännande och intressanta saker i reservatet och dessa inkluderas så gott det går i volontärprogrammet. Dagsprogrammet är därför väldigt flexibelt, men en genomsnittlig dag kan innehålla följande:

07:00 Frukost
07:30 Du lämnar volontärhuset för arbete i reservatet. Spårning av lejon med gps/telemetri och övervakning av djurens aktiviteter m.m.
13-14 Lunch på reservatet
15:00 Aktiviteter, exempelvis en kanottur på älven för att undersöka fågelbeteenden
16:00 Staketpatrullering på väg tillbaka till volontärhuset

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Fördel om du har ett djur- och naturintresse.

Övrigt

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer information och en blankett av oss efter bokning.

Det finns möjlighet att göra praktik eller skriva uppsats på projektet.
Skicka ett mail till info@amzungo.com eller ring 0700 – 945 700.

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

Som volontär bor du tillsammans med andra volontärer  i ett volontärhus. De flesta av sovrummen har utsikt över den stora trädgården. Det finns både enkelrum och dubbelrum, de flesta med delade badrum, och varje badrum har en egen varmvattendusch.

Centralt placerad i huset i anknytning till ett välutrustat kök finns en gemensam matsal och ett vardagsrum med digital satellit-TV. Ett uterum erbjuder ytterligare sittområden där internet och telefon finns tillgängliga. Wi-Fi-anslutning är tillgänglig utan extra kostnad.

Huset har också ett utomhusområde med en ”braai” (Sydafrikansk BBQ) och eldstad för kyliga nätter och sociala möten. Det finns också en swimmingpool på området. Inom gångavstånd finner man matbutiker och en lokal bar där volontärer brukar mötas.

Alla volontärer får även en gratisnatt på reservatets 4 stjärniga lodge.

Mat

All mat samt frukt och grönsaker tillhandahålls för volontärerna i huset, men måltiderna lagas själva av volontärerna. På kvällarna lagas gemensamma middagar i volontärhuset, medan frukost och lunch måste förberedas individuellt, på grund av de varierande tiderna och arbetsuppgifterna ute i reservatet. Ta alltid med tillräckligt med mat och dryck i bilen för att klara dig hela dagen. Snacks och mellanmål kan köpas på egen bekostnad i Paterson på väg till reservatet. Vegetarisk kost eller allergier är inga problem, bara ge oss besked vid din bokning.

Datum

Projektet pågår året runt och startar på måndagar, så det fördelaktigt att anlända projektet på en söndag eller måndag. Som volontär kan du stanna från 2 veckor och upp till 2 månader. Organisationens aktiviteter och volontärens arbetsuppgifter varierar beroende på vilken tid på året du reser. Högsäsongen pågår från juli till september med upp emot 8 volontärer samtidigt.

OBS! Fullbokat fram till 18 mars 2019

Fritid

Fritid

Under kvällar och helger är du ledig och det finns tid för volontärerna att koppla av i volontärhuset. För de som önskar finns det massa spännande sevärdheter och aktiviteter att pröva på i närheten och det flesta kan bokas från volontärhuset. En fullständig lista över aktiviteter finns i huset och på volontärwebbplatsen. Kostnader för vissa aktiviteter tillkommer.

Tips på fritidsaktiviteter:

Tillgängligt i volontärhuset finns bordtennis, dart och boxningssäck
Campa i bushen och stjärnskådning
Överlevnadsfärdigheter i bushen med navigering och kompass
Åk till Port Elisabeth och njut av stranden och havet
Xhosa Bush Tour
Målskytte (Air Rifle)
Kanotturer
Båttrurer
Fiska
Safari
Upplev en 4-Stärning Lodge på reservatet ( en gratisnatt för alla volontärer)

Klimat

Väderförhållandena i Eastern Cape kan variera extremt och är känt för att ha fyra årstider på en dag. Man kan förvänta sig uppfriskande morgnar och kvällar, med väldigt varma temperaturer under dagen. Under sommaren är det vanligt med temperaturer på  35 ° C. Åskväder på eftermiddagarna är inte heller ovanligt under sommarsäsongen. Läppbalsam rekommenderas starkt för de torra och blåsiga dagarna. Du kommer också att färdas i en öppen Landrover till och från reservatet och de rekommenderas starkt att du tar med dig varma kläder eftersom vindarna kan blåsa ganska kallt under tidig morgon och sen eftermiddag

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Sydafrika?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Port Elisabeth (PLZ).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Sydafrika?

Som svensk medborgare på besök i Sydafrika i upp till 90 dagar behöver du inte ansöka om visum i Sverige innan avresan. I samband med passkontrollen när du landat i Sydafrika får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

Vilket språk talar man i Sydafrika?

Sydafrika har 11 officiella språk, Engelska och Afrikaans samt ytterligare 9 bantuspråk som totalt talas av ca 25 miljoner människor.

Kort & kontanter?

Sydafrikas valuta heter Rand (ZAR) och har de senaste åren varit ungefär lika mycket värd som den svenska kronan. Du kan växla till Rand på svenska banker och man kan använda svenska kort att ta ut med i bankautomaterna. Visa, Mastercard och American Express funkar i princip överallt i Sydafrika. De går att använda på de flesta restauranger samt affärer, så ta inte med för mycket kontanter. Bankomater är heller inget problem i landet om ni inte befinner er ute på bushen, för då kan det vara svårare att få tag på. Tänk på att i de flesta fall kostar för att göra ett uttag. Hör med din bank innan avresa hur stor avgiften är.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 600 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Generellt är kriminaliteten relativt hög i Sydafrika, men den största kriminaliteten finns i kåkstäderna och det gäller då ofta uppgörelser mellan olika gäng vilket bidrar till en lite missvisande statistik. Det finns också en hel del brottslighet i storstäderna.

Du bör inte ha pass och andra värdesaker på dig och skylta inte med mobiltelefon, plånbok, kamera och smycken när du rör dig i städerna. Är du osäker på om en gata är säker – fråga någon, sydafrikaner är väldigt tillmötesgående och hjälper gärna till. Är du bara uppmärksam på vad som händer omkring dig och använder ditt sunda förnuft så behöver du inte vara speciellt orolig. Det finns förvaringsskåp i volontärhuset där du kan låsa in dina värdesaker.

Kika gärna in på UD:s hemsida och läs deras rekommendationer och uppdateringar om säkerheten i landet!

Sjukvård?

Din volontärhandledare är första hjälpen-kvalificerad och första hjälpen-kit finns i volontärhuset. Lokala läkare och sjukhus finns det gott om i Port Elizabeth, ca en 1 timma från Paterson. Området är ett malariafritt område.

> Sjukhus i Port Elizabeth

Hur är maten i Sydafrika?

I Sydafrika kan du finna mat från världens alla hörn, t.ex. afrikanskt, amerikanskt, franskt, tyskt, grekiskt, italienskt, japanskt, mexikanskt, thailändskt och spanskt. Här äter man mycket kött och man ordnar ofta barbecue eller som man kallar det i Sydafrika braaivleis eller bara braai. Du blir säkert bjuden på braai om du befinner dig i landet. På gatan och i affärer kan man se smala brunröda bitar som kallas för biltong. Biltong är torkat kött som kan vara gjort av olika typer av djur t.ex. kudu, krokodil eller struts. Det är vanligt att man hittar struts, impala, kudu eller krokodil på menyn. De flesta vita sydafrikaner äter vanligtvis kött med pommes frites och lite grönsaker till. De färgade i Sydafrika äter oftast mer ris och mielie (majs) serverade i olika varianter.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet