Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Sydafrika?
Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;
- Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
- Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
- Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
- Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
- Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
- Pass och visum > Vad som gäller för din destination
Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.
Ingår flyg i resan?
I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.
Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.
Vilken flygplats ska jag flyga till?
George (GRJ)
Bagagevikt?
Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.
Behöver jag försäkring?
En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!
Utdrag ur polisens belastningsregister?
För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.
Kan jag söka stipendier?
Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!
Behöver jag vaccination?
Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.
> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!
Behöver jag visum för att åka till Sydafrika?
Som svensk medborgare på besök i Sydafrika i upp till 90 dagar behöver du inte ansöka om visum i Sverige innan avresan. I samband med passkontrollen när du landat i Sydafrika får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.
Vilket språk talar man i Sydafrika?
Sydafrika har 11 officiella språk, Engelska och Afrikaans samt ytterligare 9 bantuspråk som totalt talas av ca 25 miljoner människor.
Kort & kontanter?
Sydafrikas valuta heter Rand (ZAR) och har de senaste åren varit ungefär lika mycket värd som den svenska kronan. Du kan växla till Rand på svenska banker och man kan använda svenska kort att ta ut med i bankautomaterna. Visa, Mastercard och American Express funkar i princip överallt i Sydafrika. De går att använda på de flesta restauranger samt affärer, så ta inte med för mycket kontanter. Bankomater är heller inget problem i landet om ni inte befinner er ute på bushen, för då kan det vara svårare att få tag på. Tänk på att i de flesta fall kostar för att göra ett uttag. Hör med din bank innan avresa hur stor avgiften är.
Hur mycket fickpengar behöver jag?
Ca 600 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.
Hur är säkerheten?
Generellt är kriminaliteten relativt hög i Sydafrika, men den största kriminaliteten finns i kåkstäderna och det gäller då ofta uppgörelser mellan olika gäng vilket bidrar till en lite missvisande statistik. Det finns också en hel del brottslighet i storstäderna.
Du bör inte ha pass och andra värdesaker på dig och skylta inte med mobiltelefon, plånbok, kamera och smycken när du rör dig i städerna. Är du osäker på om en gata är säker – fråga någon, sydafrikaner är väldigt tillmötesgående och hjälper gärna till. Är du bara uppmärksam på vad som händer omkring dig och använder ditt sunda förnuft så behöver du inte vara speciellt orolig. Det finns förvaringsskåp i volontärhuset där du kan låsa in dina värdesaker.
Kika gärna in på UD:s hemsida och läs deras rekommendationer och uppdateringar om säkerheten i landet!
Hur är maten i Sydafrika?
I Sydafrika kan du finna mat från världens alla hörn, t.ex. afrikanskt, amerikanskt, franskt, tyskt, grekiskt, italienskt, japanskt, mexikanskt, thailändskt och spanskt. Här äter man mycket kött och man ordnar ofta barbecue eller som man kallar det i Sydafrika braaivleis eller bara braai. Du blir säkert bjuden på braai om du befinner dig i landet. På gatan och i affärer kan man se smala brunröda bitar som kallas för biltong. Biltong är torkat kött som kan vara gjort av olika typer av djur t.ex. kudu, krokodil eller struts. Det är vanligt att man hittar struts, impala, kudu eller krokodil på menyn. De flesta vita sydafrikaner äter vanligtvis kött med pommes frites och lite grönsaker till. De färgade i Sydafrika äter oftast mer ris och mielie (majs) serverade i olika varianter.