Skip to main content

Sydafrika - Förskola & sim/surfskola

Volontärarbeta med förskolebarn i Sydafrika. Projektet är beläget i Sedgefield, en mysig liten strandstad mitt på Garden Route. Här kan du volontärarbeta med barn på en förskola samt med olika eftermiddagsaktiviteter såsom sim- och surflektioner, fotboll, dans och pyssel. Du behöver inte kunna surfa själv för att delta under lektionerna som hålls av erfarna instruktörer. Passar alla åldrar, men främst unga mellan 18 – 25 år.
 
 
Plats Garden Route
Startdatum Varje måndag året om (observera skolloven under "Datum" nedan).   
Antal volontärer       Max 18, vanligtvis 1-5 volontärer
Boende Lodge/hostel vid stranden
Förkunskaper Grundkunskaper engelska


Volontärarbete

På vackra Garden Route kan du volontärarbeta med barn på ett varierat sätt. Volontärer hjälper till på en av flera förskolor på förmiddagar och på en valfri aktivitet på eftermiddagar. Förskolorna är i stort behov av extrahjälp och varje eftermiddag finns 4-5 olika aktiviteter för barnen där du kan hjälpa till, utöver surfskolan som för tillfället pågår 3 eftermiddagar i veckan.

Du kommer få assistera de lokala instruktörerna på surfprojektet för barn från det lokala townshipet och även lära barnen simma, för detta krävs ingen förkunskap. Du kan också välja att delta i andra aktiviteter såsom drama, dans, bollsporter och hantverk.

I Sydafrika bor ca 60 % i så kallade townships där de skjulliknande husen ligger tätt. I townshipen är fattigdomen utbredd, arbetslösheten väldigt hög och det finns många ensamstående föräldrar.

Du kommer bo och arbeta på den berömda Garden Route, cirka 3 timmar från Port Elizabeth och 5 timmar från Kapstaden. Hit kommer många semesterfirare för de fina stränderna, äventyr och vattensporter.

 

Syfte med volontärprojektet

Syftet med projektet är att skapa hållbar utveckling för de fattigaste i området. Detta genom utbildning (simskola, surf, matte, läsning, dans, life skills etc.), extrahjälp på förskolor och renovering av dessa vid behov.
 

Arbetsuppgifter

På förmiddagar arbetar du på en förskola. Barnen är 3-6 år och du får hjälpa till med att:

– Förbereda mat till barnen
– Rusta upp och förbättra miljön på skolan
– Leka med barnen
– Vara med och sjunga, dansa och läsa sagor
– Hitta på andra kreativa aktiviteter med barnen

På eftermiddagar kan du få hjälpa till med någon av de andra aktiviteterna som bedrivs tillsammans med en lokal organisation för barn som är 6-14 år, exempelvis:

– Surf- och simskoleprojektet (du behöver inte kunna surfa själv för att få delta)
– Kör eller dans (balett, hiphop, traditionell)
– Fotboll eller ”netball”
– Schack, hantverk, stickning m.m.

En dag som volontär

Du kommer att göra volontärarbete måndag till fredag från kl. 8  till ca kl. 16 på eftermiddagen. På morgonen hjälper du till på en förskola, barnen äter lunch kl 12 och går hem vid 12.30-13.00.

Eftermiddagsaktiviteterna startar runt 14 och du får hjälpa till med den aktivitet du och volontärkoordinatorn väljer tillsammans för dagen. Huvudaktiviteten är surf och simlektionerna som hålls 3 kvällar i veckan. Aktiviteterna slutar runt kl 16, då barnen får ett mål mat och sedan är arbetsdagen slut.

Förkunskaper

På detta projekt krävs inga förkunskaper förutom grundläggande engelska samt att vara simkunnig om du vill hjälpa till med surf och simprojekten.

Övrigt

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer information och en blankett av oss efter bokning.

Sök resa

Datum

Programmet löper under hela året och du kan ansluta till programmet alla dagar i veckan. Du kan som minst delta i projektet under 2 veckor. Observera att förskolan har stängt för lov runt datumen nedan. Väljer du ändå att åka under deras lov kommer du vara ledig från volontärarbetet på förskolan de dagarna, istället ordnas stranddagar, utflykter etc. för barnen.

LOV (förskolan stängd)
ca 5 veckor från december till mitten av januari
ca 2 veckor från mitten/slutet av mars
ca 3 veckor i juni-juli
1 vecka i september-oktober

> Funderar du på att åka under någon utav perioderna ovan? Kontakta oss för exakta datum

> Läs gärna vår resmålsguide där du också kan se vilka helgdagar som infaller under din volontärtid och då det alltså inte är vanliga jobbdagar.

Boende & Mat

Boende & Mat

Du kommer bo med andra volontärer på en lodge/hostel precis vid stranden och du delar rum med upp till 5 andra volontärer. Att bo på hostel innebär en social miljö och är ett bra sätt att lära känna andra volontärer och turister från hela världen.

En kort promenad från volontärboendet finns ett annat hostel samt en strandbar och restaurang. Gratis WIFI finns på boendet.

Mat

Du får all mat på ditt boende men skulle du vilja köpa något annat någon gång finns också restauranger och mataffärer i närheten.

Bufféliknandefrukost (yoghurt, flingor, bröd, pålägg, frukt, kaffe etc) är framdukad på morgonen. Du gör ett eget lunchpaket som du tar med dig till projektet. En lagad middag serveras varje kväll.

 

Fritid

Fritid

Det finns många fritidsaktiviteter som man kan sysselsätta sig med. Några exempel är; surfing, sandboarding, paragliding, vandring, stand up paddling, sol & bad samt besök på djurreservat. Att göra volontärarbete här är också ett bra tillfälle att lära sig surfa. På kvällar ordnas ibland även aktiviteter på lodgen och i strandbaren såsom grillkvällar etc. En kväll i veckan ordnas också en tur till exempelvis Wilderness där de ofta har livemusik.

Efter bokning får du en mer utförlig guide till alla aktiviteter i området!

Klimat

Årstiderna är omvända mot Europa, då landet ligger söder om ekvatorn. Vintern pågår mellan maj och augusti, medan det är sommar från november till mars.

I Western Cape, landets södra kustområde, råder ett behagligt medelhavsklimat. Där är somrarna soliga med varma vindar och en medeltemperatur på 25 grader med svalare nätter. Vattnet är varmt och behagligt. Vintrarna är omväxlande regniga och svala med en medeltemperatur på 15 grader.

På östkusten är klimatet subtropiskt, varmt och fuktigt. Medeltemperaturen på sommaren är 30 grader dagtid och nätterna är varma. Vattnet är varmt. På vintern är medeltemperaturen 15 grader.

På västkusten är klimatet torrt och det regnar sporadiskt, främst på vintern. Medeltemperaturen är runt 25-30 grader året runt. Vattnet är svalt. När det regnar på vintern blommar en fantastisk fauna upp och uppvisar ett vackert färgkollage.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Sydafrika?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

George (GRJ)

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

En fulltäckande försäkring är obligatorisk att ha under resan. Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum för att åka till Sydafrika?

Som svensk medborgare på besök i Sydafrika i upp till 90 dagar behöver du inte ansöka om visum i Sverige innan avresan. I samband med passkontrollen när du landat i Sydafrika får du automatiskt en visering som gäller för denna tidsperiod. Ditt pass skall vara giltigt minst 30 dagar efter utresa från Sydafrika och ha två blanka sidor för in- och utresestämplar.

Vilket språk talar man i Sydafrika?

Sydafrika har 11 officiella språk, Engelska och Afrikaans samt ytterligare 9 bantuspråk som totalt talas av ca 25 miljoner människor.

Kort & kontanter?

Sydafrikas valuta heter Rand (ZAR) och har de senaste åren varit ungefär lika mycket värd som den svenska kronan. Du kan växla till Rand på svenska banker och man kan använda svenska kort att ta ut med i bankautomaterna. Visa, Mastercard och American Express funkar i princip överallt i Sydafrika. De går att använda på de flesta restauranger samt affärer, så ta inte med för mycket kontanter. Bankomater är heller inget problem i landet om ni inte befinner er ute på bushen, för då kan det vara svårare att få tag på. Tänk på att i de flesta fall kostar för att göra ett uttag. Hör med din bank innan avresa hur stor avgiften är.


Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca 600 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

Generellt är kriminaliteten relativt hög i Sydafrika, men den största kriminaliteten finns i kåkstäderna och det gäller då ofta uppgörelser mellan olika gäng vilket bidrar till en lite missvisande statistik. Det finns också en hel del brottslighet i storstäderna.

Du bör inte ha pass och andra värdesaker på dig och skylta inte med mobiltelefon, plånbok, kamera och smycken när du rör dig i städerna. Är du osäker på om en gata är säker – fråga någon, sydafrikaner är väldigt tillmötesgående och hjälper gärna till. Är du bara uppmärksam på vad som händer omkring dig och använder ditt sunda förnuft så behöver du inte vara speciellt orolig. Det finns förvaringsskåp i volontärhuset där du kan låsa in dina värdesaker.

Kika gärna in på UD:s hemsida och läs deras rekommendationer och uppdateringar om säkerheten i landet!

Hur är maten i Sydafrika?

I Sydafrika kan du finna mat från världens alla hörn, t.ex. afrikanskt, amerikanskt, franskt, tyskt, grekiskt, italienskt, japanskt, mexikanskt, thailändskt och spanskt. Här äter man mycket kött och man ordnar ofta barbecue eller som man kallar det i Sydafrika braaivleis eller bara braai. Du blir säkert bjuden på braai om du befinner dig i landet. På gatan och i affärer kan man se smala brunröda bitar som kallas för biltong. Biltong är torkat kött som kan vara gjort av olika typer av djur t.ex. kudu, krokodil eller struts. Det är vanligt att man hittar struts, impala, kudu eller krokodil på menyn. De flesta vita sydafrikaner äter vanligtvis kött med pommes frites och lite grönsaker till. De färgade i Sydafrika äter oftast mer ris och mielie (majs) serverade i olika varianter.

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet