Skip to main content

Brasilien - Barncenter i Rio

Gör volontärarbete med barn i fartfyllda Rio de Janeiro. En stor del av Brasiliens befolkning bor i så kallade favelor, slumområden. Här lever de ett tufft liv och kämpar för att få dagen att gå ihop. I en av Rio de Janeiros favelor finns vårt barncenter, där du som volontär ser till att barn mellan 3 månader – 6 år är i en trygg och pedagogisk miljö. Passar alla åldrar, men är en fördel att ha lite skinn på näsan & erfarenhet av barn sedan innan.

Plats Rio de Janeiro
Startdatum Varje måndag året runt förutom runt jul.
Antal volontärer       1-6
Boende Volontärhus eller värdfamilj
Förkunskaper Engelska

 

Volontärarbete

Många kvinnor och flickor blir tidigt mammor och kämpar för att kunna arbeta för att få ihop pengar till mat, samtidigt som de ska ta hand om sina barn. Det finns de som nu ägnar sina liv åt att hjälpa dessa människor och framförallt mödrar.

I ett av de fattiga områdena i Rio de Janeiro finner du ett barncenter som har byggts upp av fantastiska kvinnor för att kunna hjälpa andra kvinnor. Syftet med centret är att ge fattiga kvinnor i Rios fattiga områden bättre möjlighet att förbättra sina samt sina barns levnadsvillkor genom tid till arbete och utbildning medan deras barn är i en trygg och utvecklande miljö. För att kunna hålla igång sin verksamhet är barncentret beroende av volontärpengar, guidade turer (som går genom favelan) och olika donationer. De får inga bidrag alls från staten, men de kan få lite pengar från familjer som har barn här.

Till barncentret kommer varje dag runt 50 barn, varav de yngsta endast är 3 månader gamla, och det finns alltid behov av hjälp utifrån. Barnen lämnas på morgonen av sina mammor eller någon släkting. Genom att centret finns så ges kvinnorna i favelan möjlighet att arbeta eller utbilda sig samtidigt som de vet att deras barn är i en trygg miljö, en lyx de annars inte hade haft råd med.

Barnen på barncentret är indelade i 3-4 grupper efter ålder. De yngsta är endast 3 månader gamla. Det är cirka 15 spädbarn från den åldern och uppåt på centret, vilka 2 lärare har hand om. Barnen i den yngsta gruppen är mellan 0-2 år gamla. Nästa grupp består av barn som är mellan 2-3 år gamla och håller på att lära sig att gå på potta. Den sista gruppen består av de äldsta barnen som är mellan 3-6 år och de kan anses vara lättast att ta hand om då det handlar mer om lek och att ge dem lättare undervisning. När barnen sedan blir äldre får de börja på en allmän skola. Alla barnen har sin egen historia vilka många gånger kan vara en sorglig sådan.

Syfte med projektet

Vårt barncenter startades för över 10 år sedan av kvinnor som såg behovet av att det fanns någonstans där unga och, många gånger, ensamstående mammor kunde få hjälp på dagarna med sina barn, så att de själva kunde arbeta och försörja sina familjer. För att kvinnorna ska ha en chans att ta sig och sina barn ur fattigdomen måste de ha möjlighet att arbeta och utbilda sig.

Arbetsuppgifter

Barnen på centret är, som nämnts, uppdelade i 3 olika grupper efter ålder. Man kan välja om man vill ta hand om de yngsta som är upp till 2 år och då kommer man få se till så att de mår bra, ge dem mat, byta blöjor med mera. Nästa grupp, bestående av små barn mellan ca 2-3 år håller på att lära sig att gå på potta och behöver hjälp med bland annat detta. De äldsta barnen som är 3-4 år ser man efter, leker och sjunger mycket med. Man kan även delta i efter-skola-projekt. Att arbeta där innebär att man hjälper barnen med läxläsning med mera. Här är barnen mellan 7-14 år gamla. Ska man hjälpa till på efter-skola-projektet är det en stor fördel att kunna en del portugisiska. Man väljer själv hur mycket man vill hjälpa till, om man endast vill leka med barnen och finnas som sällskap eller om man vill göra allting som att hjälpa till att städa och byta blöjor. Det uppskattas mycket om man vill hjälpa till att undervisa de äldre barnen i engelska och datorkunskap (på en grundläggande nivå) och även om man vill ta med barnen ut för att t.ex. plantera.

En dag som volontär

Barnen kommer mellan klockan 8-9 på morgonen och går hem mellan klockan 16-17. Lunchen är runt klockan 12-13 och volontärerna får själva ta för sig. Där emellan är man med sin grupp och hjälper personalen med sina dagliga sysslor. De flesta barnen sover mitt på dagen mellan ca kl 12-14:30 och då kan man som volontär vara ledig. Vill man delta i efter-skola-projektet stannar man kvar och hjälper de äldre barnen som kommer från skolan på eftermiddagen med läxläsning etc.

Språk

I Brasilien är det officiella språket portugisiska, men människor börjar genom utbildning bli bättre på engelska. Befinner du dig i Rio kan man klara sig på engelska i turistkvarteren, men vill du göra utflykter till mindre orter kan det vara bra att ha med en ordbok. En amerikansk kvinna är vår kontaktperson och hon är på barncentret några gånger per vecka och det går alltid att prata med henne om det skulle bli språkproblem. Barnen pratar dock bara portugisiska, men de är så små så det räcker med att du kan engelska för att kunna vara volontär här, men det hjälper om man vill lära sig en del av de ord som barnen och personalen använder.

Vi rekommenderar att man läser lite portugisiska innan man ska åka då det är mycket roligare att kunna lite fraser när man kommer fram. Kika in på denna sidan för att lära dig enklare fraser och ord. Köp också gärna en svensk-portugisisk reseparlör eller ordbok att ha med på resan. Ett tips är att satsa på att lära sig namnen på de maträtter man tycker om, då personal på enklare matställen inte kan engelska så bra.

Förkunskaper

Grundläggande engelskakunskaper. För att bli volontär på vårt barncenters behöver man inte ha någon tidigare erfarenhet, men det är viktigt att man tycker om och är intresserad av att arbeta med barn. All erfarenhet är ett plus men det viktigaste är att man har ett genuint intresse av att bidra till projektet. Vi rekommenderar detta projekt till den lite mer erfarna resenären och de med lite skinn på näsan då Rio de janeiro är en stor stad, språket är annorlunda och området man bor i är fattigt.

Övrigt

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer information och en blankett av oss efter bokning. Alanna heter vår kontaktperson som är en amerikanska som har arbetat med centret under 15 år och varit med och gjort det till vad det är idag. Hon är på centret några dagar i veckan och man kan alltid ringa henne.

Sök resa

Klimat

Det är sommar i Brasilien mellan december till februari och under denna period är det inte ovanligt med temperaturer på 30-40 grader. Vintern i Brasilien är från juni till augusti, men vintertemperaturen är vanligtvis inte så låg som vi är vana vid. I t.ex. Rio Grande de Sul, Parana och Sao Paulo ligger medeltemperaturen på vintern mellan 13 och 18 grader.

Datum

På barncentret arbetar man måndag till fredag och är ledig under helgerna. Under alla brasilianska helgdagar är centret stängt så då kommer man även som volontär vara ledig och ha möjlighet att utforska staden. Läs gärna vår resmålsguide och se om några helgdagar infaller under din volontärtid.

> I Brasilien har man sommarledigt under jul och nyår. Lovet infaller från 13:e december till 12:e januari så första projektstart 2020 är 13:e januari. Annars kan man åka hela året runt till barncentret i Rio.

Man börjar sin projektvecka en måndag så ankomst till Rio ska alltid vara en lördag, söndag eller måndag. Anländer man under helgen får man bo 1-2 nätter på delat boende på Copacabana för att sedan åka till projektet måndag morgon. Vill man anlända någon dag tidigare på grund av bättre flygpriser hjälper vi till så det inte är något problem, men då kan det tillkomma en kostnad för extra nätters boende.

Boende & mat

Boende & mat

Åker du som volontär till vårt barncenter kan du välja mellan att bo i ett hus några hundra meter därifrån i vårt volontärhus eller i en värdfamilj. Området du kommer att bo i ligger ca 30 minuter från Copacabana och ca 10 minuter från strandområdet Leblond med buss. Barncentret ligger inom ett väldigt fattigt område, men det är helt säkert både på barncentret och i volontärbostaden. För extra säkerhet finns det ett staket och en grind runt huset, men det sker i princip inga stölder då man inom området tar hand om varandra.

I volontärhuset kommer du träffa den väldigt hjälpsamma brasilianaren Paulo som tar hand om volontärhuset, som även bor där. På undervåningen finns ett kök, ett badrum med dusch och ett allmänt rum. På övervåningen finns 2 sovrum som båda har fläktar. Det finns ytterligare 2 badrum på övervåningen. Det finns även en takterrass med utsikt över favelan och bergen. Det finns handdukar och lakan i huset. Man har tillgång till ett utrymme där man kan tvätta kläder för hand eller så finns det möjligheter att lämna sin tvätt så att den blir maskintvättad (man betalar i så fall per påse). Det finns Internetkafé runt om i favelan som man kan gå till.

Eftersom Rio är en stor stad så kanske man vill uppleva den från olika håll och under någon helg bo på t.ex. hostel i ett annat område. Hör gärna med oss om tips eller hjälp med bokningar. Dock får man betala detta boende själv på plats direkt.


Mat

Frukost och lunch ingår fem dagar i veckan (de dagar du är på centret). Lunch består av ris och bönor samt antingen ägg, kött eller grönsaker.
 

Fritid

Fritid

De dagar du inte är på barncentret är du ledig och får tid att utforska både Rio och Brasilien precis som du vill. Vi anordnar inte några aktiviteter, men kommer jätte gärna med tips och idéer på saker du kan hitta på. Prata gärna med de andra volontärerna på projektet så kan ni göra utflykter tillsammans. När du har skickat in din bokning till oss så kommer du att få avresedokument skickade till dig och här medföljer även en liten guide och tips på saker som vi, av egen erfarenhet, tycker är värda att besöka i Rio.

Tips från våra volontärer

Rio, tillsammans med sina förorter, har cirka 10 miljoner invånare. Staden har 7 mil sandstrand, och några av stränderna är bland de mest kända i hela världen. Rio är en speciell stad på många sätt och det finns mycket att se och göra.  Nedan har vi samlat lite personliga tips från våra senaste volontärer:

  • Tips att besöka andra stränder än Ipanema och copacabana. Under helgen kan man alltid göra små weekendresor t.ex till buzios. Hikea om du är intresserad av det då det finns massor. Ha aldrig väska om det inte är nödvändigt och var inte rädd så länge man tänker resonligt och är streetsmart. Gå aldrig själv på kvällarna och lyssna på vad lokalbefolkningen varnar om. Ta Uber överallt. Var inte på stranden på kvällarna, folk blir rånade
  • Lapa är roligt att åka på helgerna för fest. Dock så är det vanligt med stöld där så man ska vara försiktig, det är även bra att använda uber då bussen till Lapa tar väldigt lång tid. Uber är även mycket billigare än taxi så det rekommenderas om man ska till Ipanema beach eller Copacabana. Jag skulle rekommendera att jobba hela dagarna på barncentret men de dagarna det är soligt på eftermiddagen gå till närmaste stranden "Praia de Sao Conrado", jag föredrog den stranden mest av alla då det endast är lokalt folk är det inte risk för stöld då det förekommer mest i turistiga områden såsom Copacabana. Det är även mindre folk där än i Ipanema och Copacabana vilket kan vara skönt då man inte behöver trängas. Sedan finns det mysiga fik i den närliggande gallerian "Fashion Mall", dock är kläder och diverse saker väldigt dyra i den gallerian så om man behöver handla något rekommenderas det att köpas på marknaden i Rocinha istället. Acai är en god brasiliansk glass som måste provas. Jakeline en av lärarna på barncentret visar gärna vart detta ställe ligger, dit gick jag och de andra volontärerna ofta. Jag skulle även rekommendera dagsturen av Be a Local, ett väldigt effektivt sätt att se många sevärdheter i Rio på en dag. Om man inte vill arbeta hela dagarna så rekommenderar jag att ändå göra det på fredagar då efter dagen är slut hjälper alla till att städa och efteråt bjuds det på antingen tårta eller färska baguetter vilket är väldigt mysigt att fika med alla lärare innan man går för helgen. Ett sista tips är även att man kan mot betalning få lektioner i portugisiska av Jakeline, om jag minns rätt kostar detta 30 reais per lektion.
  • Jag har alltid velat åka till Brasilien och är så glad att jag tog chansen nu. Jag var där över karnevalen och även om det är hur coolt som helst att se hur hela staden de här dagarna festar och klär ut sig osv. så ska man tänka på att det är väldigt mycket folk i Rio den här veckan och flera gator inne i stan är avstängda och att det kan försvåra och göra att t.ex. bussresor kan ta väldigt lång tid. Annars får man inte inte missa Copacabana men skulle också rekommendera att man tar sig tid till att faktiskt gå runt i favelan (gå inte vilse bara) just för att det är något man inte gör som vanlig turist i Rio.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Brasilien?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

  • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
  • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
  • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
  • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
  • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
  • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flygbiljett?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag flyga till?

Rio de Janeiro (GIG) eller (SDU).

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccinationer?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Måste jag ha visum för att resa till Brasilien?

När du reser till Brasilien behöver du inte ansöka om visum innan avresa. Du får automatiskt ett 90-dagars turistvisum vid ankomst till landet. Detta går sedan att förlänga på plats ifall du stannar längre.

Brasilianska ambassaden i Stockholm:
Odengatan 3
114 24 Stockholm
Besöks- och telefontid: 09:00 – 17:00
Telefon 08-545 163 00 E-post stockholm@brazilianembassy.se

Behöver jag ha några förkunskaper?

För att bli volontär på vårt barncenter behöver man inte ha någon tidigare erfarenhet, men det är viktigt att man tycker om och är intresserad av att arbeta med barn. All erfarenhet är ett plus men det viktigaste är att man har ett genuint intresse av att bidra till projektet. Vi rekommenderar detta projekt till den lite mer erfarna resenären och de med lite skinn på näsan då Rio de janeiro är en stor stad, språket är annorlunda och området man bor i är fattigt.

Vilket språk talar man i Brasilien?

I Brasilien är det officiella språket portugisiska, men människor börjar genom utbildning bli bättre på engelska. Befinner du dig i Rio kan man klara sig på engelska i turistkvarteren, men vill du göra utflykter till mindre orter kan det vara bra att ha med en ordbok. En amerikansk kvinna är vår kontaktperson och hon är på barncentret några gånger per vecka och det går alltid att prata med henne om det skulle bli språkproblem. Barnen pratar dock bara portugisiska, men de är så små så det räcker med att du kan engelska för att kunna vara volontär här, men det hjälper om man vill lära sig en del av de ord som barnen och personalen använder.

Vi rekommenderar att man läser lite portugisiska innan man ska åka då det är mycket roligare att kunna lite fraser när man kommer fram. Kika in på denna sidan för att lära dig enklare fraser och ord. Köp också gärna en svensk-portugisisk reseparlör eller ordbok att ha med på resan. Ett tips är att satsa på att lära sig namnen på de maträtter man tycker om, då personal på enklare matställen inte kan engelska så bra.

Kort & kontanter?

Valutan i Brasilien heter Real (BRL). Inför resan till Brasilien är det mest fördelaktigt att köpa US-dollar eller Euro i Sverige som sedan växlas till ”Reais” efter ankomst till resmålet. Bäst är det att växla Euro och dollar på växlingskontoren utanför flygplatserna, därefter vid banker och större hotell.

Det går vanligtvis bra att handla med kreditkort som Visa, American Express och Mastercard. Men var försiktig med att använda kort i mindre restauranger och affärer eftersom bedrägerier tyvärr förekommer.

Ungefärliga priser

När det gäller priser i Brasilien så är de rätt mycket lägre än priserna i Sverige. I vissa turistområden i storstäderna, t ex Rio är det lite högre priser. Här är några prisexempel:
Stor vatten: 3 BRL
Caipirinhas: 2-10 BRL
Acai: 6 BRL
Middag (lite bättre): 20-35 BRL
Middag (enklare): 10 BRL
Taxi Copacabana till GIG (internationella flygplatsen): 60-70 BRL

För aktuella växelkurser gå in på Forex

Hur mycket fickpengar behöver jag?

Ca kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

Hur är säkerheten?

I de stora städerna är kriminaliteten hög så det är viktigt att använda sunt förnuft och inta försiktighet. Då kommer resan till Brasilien med största sannolikhet gå utan större problem.

Det är helt säkert både på barncentret och på volontärbostaden. Det sker i princip inga stölder då man inom favelan tar hand om varandra. Volontärhuset där man bor har ändå som en extra säkerhet säkerhetsstaket och en grind så att man ska känna sig helt trygg. Det bor även en anställd i volontärhuset så att man alltid ska kunna känna sig trygg och veta att man kan få hjälp.

Det är bra att ändå ta det säkra före det osäkra och inte gå runt med t.ex. en stor fin väska som lätt kan antyda att man har en massa värdesaker med sig. Människor är väldigt vänliga och är man bara lite uppmärksam och inte går ut ensam när det är mörkt eller ger sig in i farliga områden så minskar du risken att råka ut för tråkigheter. Stört chans att råka ut för stöld är i de turisttäta områdena. Där du bor & på projektet behöver du inte på samma sätt tänka på dina värdesaker.

Läs mer om säkerhetsläget i Brasilien på Utrikesdepartementets sida: www.swedenabroad.com

Kan jag resa med mina barn? 

 

Sjukvård?

Hur är maten i Brasilien?

I Brasilien smakar maten alltid bra och åker man dit kan man se fram emot många kulinariska höjdpunkter. Basmaten består av ris och bönor och till det äter man ofta fisk, kyckling eller kött. Nationalrätten heter ”Feijoada”, en gryta som innehåller soltorkat kött och kryddad korv som sedan kokas ihop med svarta bönor. Till det äter man ris, finskuren kål, maniokmjöl och skurna apelsiner.

Mycket av matkulturen har man tagit från Afrika då slavarna förde med sig mycket traditioner.

Innan man äter så dricker man ”caipirinah”, som är Brasiliens nationaldrink. Drinken består av pressad lime, socker och massor av is. Det dricks även väldigt mycket juice i landet och du kan smaka fantastiska drycker gjorda av frukter man knappt hört talas om.

Mellanklassrestaurangerna i Brasilien använder oftast ett buffésystem med ett stort urval av olika sallader och kalla och varma rätter, där priset bestäms av hur mycket tallriken väger. På så sätt går det mycket fort att få in maten och priset är lågt.

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet