Skip to main content

Costa Rica - Djurcenter

Som volontär i Costa Rica och Puerto Viejo får du hjälpa till att ta hand om sjuka, skadade eller övergivna djur, samtidigt som du får uppleva Costa Ricas fantastiska natur.

Plats Puerto Viejo
Startdatum Måndagar året om (ankomst till San José lördag)
Antal volontärer       Vanligen 20 - 30   
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper i engelska 

Volontärarbete på djurcenter i Costa Rica

Detta projekt startade år 2008  för att rädda sjuka, skadade eller övergivna djur. Organisationen har två anläggningar, så kallade stationer. Till den första stationen kommer djuren först, här tas de om hand av veterinärer och volontärer och får den omsorg de behöver. Här finns också projektets administrativa personal och guider som visar turister runt på området, vilket är en viktig inkomstkälla för att kunna fortsätta med verksamheten. Om djuren är så skadade att de inte kan överleva själva blir denna station deras permanenta hem. Men målet är att djuren ska släppas ut i det fria igen och då tas de till organisationens andra station som ligger mitt i djungeln i ett naturreservat. Hit tas djuren för att vänja sig vid sin naturliga omgivning och förbereda sig för ett liv i det fria. På det här sättet får du en helhetsupplevelse av organisationens arbete helt från omhändertagande till att släppa djuren tillbaka dit de hör hemma i naturen.

Syfte med volontärprojektet

Organisationens arbete syftar till att rädda vilda djur som är sjuka, har skadats, tillfångatagits eller övergivits. Målet med projektet är att kunna släppa tillbaka djuren i den vilda naturen igen. Om detta inte är möjligt tar organisationen hand om djuren och ser till att det får ett så bra liv som möjligt. Projektet tar hand om apor, fåglar, sengångare, ormar och massa andra djurarter.

Dina arbetsuppgifter

Volontärerna är nödvändiga för att projektet ska fortsätta! Tack vare volontärernas insatser kan organisationen hjälpa fler djur. Samtidigt får du som volontär en fantastisk möjlighet att komma nära djuren och Costa Ricas vackra natur.

Som volontär hjälper du till med allt som har med djuren och anläggningen att göra. Arbetsuppgifterna är mycket varierande och kan anpassas lite efter volontärens önskemål. De första tre veckorna hjälper du till på organisationens räddningscenter. Den fjärde veckan är volontärerna på organisationens andra station som ligger mitt i djungeln i ett naturreservat dit djuren tas för att vänja sig vid sin naturliga omgivning och förbereda sig för ett liv i det fria.

En dag som volontär

På räddningscentret jobbar du fem dagar per vecka och tillsammans med den volontäransvarige kommer ni överens om vilka dagar. Arbetsdagen börjar klockan 7:30 och slutar klockan 15:00. De första två dagarna får alla volontärer en introduktion till arbetet. Arbetsuppgifterna består av att hjälpa till genom att  ta hand om och mata djuren. Du hjälper också till att hålla ordning och städa på centret samt att hitta på kreativa lösningar i djurens burar så att de aktiveras under tiden de rehabiliterar sig.

På stationen i naturreservatet finns det inte några fasta arbetstider eftersom det beror på vilken tid på dagen som djuren släpps fria. En volontäransvarig planerar arbetet och guidar dig i dina uppgifter som bland annat innebär att mata och övervaka djuren. Det finns gott om tid att njuta av det fantastiska livet i djungeln.

Förkunskaper

Det krävs inga särskilda förkunskaper för projektet, förutom att ta ansvar för sina arbetsuppgifter och komma i tid till arbetspassen. På projektet pratas både engelska och spanska. Alla volontärer måste vara över 18 år och ha testats negativ för tuberkulin.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Projektet pågår året runt och det går bra att påbörja volontärarbetet när som helst under året. Projektet startar varje måndag vilket betyder att man måste anlända till San José lördagen innan.

Boende & mat

Boende & mat

Intill djurcentret finns ett hostel för volontärerna. I varje rum finns det plats för 3-4 personer och varje person har ett eget skåp till förvaring. Här finns wifi, varmvatten och ett kök där man kan laga egen mat och det finns härliga gemensamma utrymmen för umgänge och avkoppling. Lakan och handdukar ingår. 

I naturreservatet bor man i organisationens volontärhus mitt i djungeln knappt fem kilometer från räddningscentret. Max 10 volontärer är på projektet samtidigt och det finns 5 sovrum. Det finns gemensam toalett och badrum och ett fullt utrustat kök. Varje morgon serveras det frukost, men lunch och middag ordnar volontärerna själva. Det finns inget internet i huset.

Mat

På räddningscentret ingår ingen mat. Man kan själv laga mat på hostelet där det finns kylskåp och kök till volontärerna. Det finns små matbutiker i närheten av boendet och gott om restauranger. Lite större affärer finns i Puerto Viejo några kilometer bort. I naturreservatet serveras frukost. Lunch och middag lagar volontärerna själva i det gemensamma köket. Det finns inga affärer i närheten så man måste köpa med sig mat i förväg. Ibland finns det möjlighet att åka med personalen från räddningstjänsten ner till byn för att handla. Det finns alltid kaffe, te och dricksvatten i huset.

Fritid

Fritid

I Puerto Viejo och runt omkring finns det fantastiskt mycket aktiviteter och sevärdheter. Allt från strand och vattenaktiviteter till natur- och kulturupplevelser. Det finns otroligt många researrangörer som erbjuder både kortare och längre utflykter. Landskapet är platt och de flesta utforskar närområdet på cykel. Vill du lite längre bort finns det bra busskommunikationer i centralorten Puerto Viejo.

Klimat

Costa Rica har en medeltemperatur på 20-30 grader året runt. Vid kusterna är temperaturerna högre och klimatet fuktigare och i höglandet i de centrala delarna av landet sjunker temperaturen något.

 

Vanliga frågor

Ingår flygresan?

Nej, i våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. 

Hur bokar jag min flygresa?

Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ. Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Juan Santamaría International Airport, San José (SJO). Flygplatsen ligger 17 kilometer från San José.

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs i Costa Rica? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar som förekommer i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge. 

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur är det med säkerheten?

Costa Rica är bland de säkraste länderna i Centralamerika men var försiktig i huvudstaden San José och på vissa av turistorterna, särskilt vid kusterna. Försök att undvika de fattigare förorterna i stadens utkanter och att promenera på ensliga platser efter mörkrets inbrott. Res med licensierade taxibilar och beställ helst taxi per telefon på kvälls- och nattetid. Undvik att resa med lokalbussar på kvällen och natten. Gör inte motstånd om du skulle råka ut för rånare.

Bär alltid med dig en kopia på ditt pass, men förvara passet på ett annat säkert ställe. Det går alltid att minska risken att råka ut för något genom vanligt sunt förnuft. Var uppmärksam på omgivningen, undvika att exponera värdesaker och lämna inte ditt bagage obevakat.

Iakttag försiktighet vid badning/simning. Särskilt vid atlantkusten kan starka undervattensströmmar förekomma och livräddningspersonal saknas oftast. Fråga om råd lokalt.

Behöver jag visum till Costa Rica?

Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än tre månader. Pass måste ha minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa i Costa Rica. Du bör alltid bära med dig en kopia på passet för att kunna styrka din identitet.

Glöm inte att om du har mellanlandningar i USA behöver du ansöka om ett så kallat ESTA-visa. Ansökan kostar ungefär 100 sek och måste ske minst 72 timmar innan ankomst till USA. Du ansöker enkelt här!

 

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet