Skip to main content

Costa Rica - Förskola & fritids i San José

Volontärarbeta på förskola i San José, samtidigt som du utvecklar dina spanskakunskaper. Vill du komma nära lokalbefolkningen i Costa Rica och lära dig mer spanska så är detta ett volontärprojekt för dig! Du bor i en värdfamilj och hjälper till på en förskola & fritids som ger barn i utsatta områden en trygg och lekfull miljö när deras föräldrar arbetar. Du måste kunna lite spanska och bokar du minst fyra veckor ingår spanskalektioner den första veckan. Passar alla åldrar från 18 år.

Plats San José
Startdatum När som helst förutom 15 december - 5 januari
Antal volontärer       Vanligen 1 - 2
Boende Volontärfamilj
Förkunskaper Grundkunskaper i spanska

Volontärarbete PÅ FÖRSKOLA & FRITIDS 

I Costa Rica är inkomstskillnaderna stora och fattigdom vanligt. Ideella organisationer och statliga institutioner driver olika projekt för att hjälpa de mest utsatta så att barnen ska få en bättre vardag och framtid. I huvudstaden San José arbetar vår samarbetspartner med förskolor och fritids där du som volontär kan göra skillnad. På förskolorna och fritids ges en möjlighet för föräldrar med låg inkomst att lämna sina barn i en trygg och utvecklande miljö under tiden de arbetar. Privata förskolor är dyra i Costa Rica, vilket gör att det för låginkomsttagare och särskilt för ensamstående är en omöjlighet att ha råd. Varje dag kommer cirka 100 barn till förskolan och fritids och de delas upp i åldersgrupper från 3 månader upp till 12 år. Här finns anställd personal som ser till att barnen får den omsorg och utbildning som de behöver. 

Syfte med volontärprojektet

Syftet med verksamheten är att barnen ska ha möjlighet till en trygg och stimulerande plats under tiden deras föräldrar arbetar. Men också att föräldrarna ska kunna få den avlastning de behöver.

Dina arbetsuppgifter

Som volontär är du en extra resurs i verksamheten. Du hjälper till att leka med barnen, hjälpa de äldre barnen med läxor och särskilt önskvärt är det om du kan hjälpa till med engelskundervisning. Ibland följer man med på utflykter och har du någon särskild hobby får du gärna dela med dig av den. Det ingår även vissa hushållssysslor såsom enklare städuppgifter och att hjälpa till vid måltider.

En dag som volontär

Arbetstiderna varierar beroende på plats men vanligtvis är det måndag till fredag och cirka 4-7 timmar per dag. De mindre barnen är på förskolan hela dagarna medan de äldre går i skolan några timmar mitt på dagen.

Förkunskaper

För att vara volontär på projektet krävs det att du kan lite spanska och kan kommunicera på enkel spanska med barn och personal. Det krävs ett utdrag ur belastningsregistret och att du är över 18 år. Det finns möjlighet att studera spanska i San José innan du påbörjar din volontärplacering. Är du volontär i minst fyra veckor ingår en veckas spansklektioner hos vår samarbetspartner i San José.

Övrigt

Vår samarbetspartner har även andra typer av projekt i San José och i kuststaden Jacó. Det finns till exempel möjlighet att vara volontär i en statlig skola i en av San Josés förorter. Som volontär är man då ett stöd till läraren i undervisningen eftersom klasserna ofta är mycket stora och läraren har svårt att hinna hjälpa alla elever. Du kan till exempel hjälpa till med engelskundervisning eller idrottsaktiviteter. Vanligtvis arbetar man från klockan 9 – 16. Projektet är stängt från mitten på november till slutet på januari. Det är inte nödvändigt att kunna spanska men du måste ha engelskkunskaper.

Många barn i fattiga områden får inte i sig tillräckligt med mat och det finns därför organisationer som delar ut gratis lunch. Syftet är dels att ge barnen mat men också att hitta på olika aktiviteter så att barnen hålls borta från gatan och osäkra miljöer. Som volontär hjälper du till att förbereda och servera maten men också andra aktiviteter såsom hantverk, pyssel och lek. Arbetstiderna är mellan 10 – 16. Det är inte nödvändigt att kunna spanska men du måste kunna lite engelska. 

I turiststaden Jacó drygt två timmar från San José på Costa Ricas Stilla Havskust är det viktigt för invånarna att kunna engelska för att få jobb. I stadens bibliotek erbjuds engelsklektioner där du som volontär kan hjälpa till. Du genomför själv lektioner med tillgängligt material antingen förmiddagar eller eftermiddagar tisdag – fredag. Vår samarbetsorganisation har en volontäransvarig som följer med dig på resan till Jacó. Stannar du i fyra veckor genomförs din spanskkurs här. Du bor i en värdfamilj i Jacó och du behöver inte kunna spanska för att vara volontär på detta projekt. För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Du kan starta på detta projektet när som helst året runt förutom då förskolan och fritids är stängt, från runt 15 december till 5 januari. 

Boende & mat

Boende & mat

Du bor i en noga utvald värdfamilj i närheten av ditt projekt. Värdfamiljerna tillhör medelklassen och du får oftast ett eget rum eller i något fall dela med en annan volontär. Vissa rum har eget badrum, andra delar. Rummen har garderob eller liknande att förvara dina kläder och tillhörigheter i och handduk och sängkläder ingår. Ditt rum städas en gång per vecka. De flesta värdfamiljer har varmvatten och internet och du får en egen nyckel till huset. Din värdfamilj kommer att hjälpa dig under din volontärtid och visa dig hur du ska ta dig till projektet. Att bo i värdfamilj är en möjlighet att uppleva lokala traditioner och se hur vardagslivet i Costa Rica är. Det är ett bra sätt att utveckla din spanska och din värdfamilj kommer att kunna tipsa om utflyktsmål och hjälpa dig under din tid i landet. Kanske får du vänner för livet. Nedan ser du bilder på hur det kan se ut hos en värdfamilj.

MAT

Hos volontärfamiljen får du frukost och middag. Lunch fixar du själv, antingen kan man köpa något i närheten av projektet eller ta med sig något som du har förberett hemma. Familjerna äter ofta typisk costaricansk mat med mycket ris och böner som varieras med kött, fisk och ägg. Har du allergier måste du meddela detta i förväg.

Fritid

Fritid

Vår samarbetspartner i Costa Rica tar hand om dig under din resa. De möter dig på flygplatsen och ger dig en introduktion till San José och ditt projekt och kör dig till din värdfamilj. Organisationens volontäransvariga visar dig runt och hjälper till att arrangera utflykter och håller i spanskakurser. Din värdfamilj kan också hjälpa dig med turistinformation. Du har ledigt på helgerna och det finns mycket att göra både i San José och utanför staden. Kostnader för utflykter tillkommer.

Klimat

Costa Rica har en medeltemperatur mellan 20-30 grader året runt. Vid kusterna är temperaturerna högre och klimatet fuktigare medans temperaturen kan sjunka något i höglandet och de centrala delarna av landet.

 

Vanliga frågor

Ingår flygresan?

Nej, i våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. 

Hur bokar jag min flygresa?

Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ. Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Juan Santamaría International Airport, San José (SJO). Flygplatsen ligger 17 kilometer från San José.

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs i Costa Rica? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar som förekommer i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge. 

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur är det med säkerheten?

Costa Rica är bland de säkraste länderna i Centralamerika men var försiktig i huvudstaden San José och på vissa av turistorterna, särskilt vid kusterna. Försök att undvika de fattigare förorterna i stadens utkanter och att promenera på ensliga platser efter mörkrets inbrott. Res med licensierade taxibilar och beställ helst taxi per telefon på kvälls- och nattetid. Undvik att resa med lokalbussar på kvällen och natten. Gör inte motstånd om du skulle råka ut för rånare.

Bär alltid med dig en kopia på ditt pass, men förvara passet på ett annat säkert ställe. Det går alltid att minska risken att råka ut för något genom vanligt sunt förnuft. Var uppmärksam på omgivningen, undvika att exponera värdesaker och lämna inte ditt bagage obevakat.

Iakttag försiktighet vid badning/simning. Särskilt vid atlantkusten kan starka undervattensströmmar förekomma och livräddningspersonal saknas oftast. Fråga om råd lokalt.

Behöver jag visum till Costa Rica?

Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än tre månader. Pass måste ha minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa i Costa Rica. Du bör alltid bära med dig en kopia på passet för att kunna styrka din identitet.

Glöm inte att om du har mellanlandningar i USA behöver du ansöka om ett så kallat ESTA-visa. Ansökan kostar ungefär 100 sek och måste ske minst 72 timmar innan ankomst till USA. Du ansöker enkelt här

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet