Skip to main content

Costa Rica - Skola San José

Volontärarbeta på skola i San José, samtidigt som du utvecklar dina spanskakunskaper. Vill du komma nära lokalbefolkningen i Costa Rica och lära dig mer spanska så är detta ett volontärprojekt för dig! Du bor i en värdfamilj och hjälper till på en skola som ett extra stöd under framförallt engelskalektioner. Du måste kunna lite spanska och bokar du minst fyra veckor ingår spanskalektioner den första veckan. Passar alla åldrar från 18 år.

Plats San José
Startdatum När som helst förutom 15 november - 31 januari
Antal volontärer       Vanligen 1 - 2
Boende Volontärfamilj
Förkunskaper Engelska, bra att kunna lite spanska men inget krav

Volontärarbete PÅ skola

I huvudstaden San José arbetar vår samarbetspartner med skolor där du som volontär kan göra skillnad.  Det finns vanligtvis bara en engelskalärare för hela skolan vilket gör att varje klass bara har en engelskalektion per vecka Klasserna är ofta stora och lärarna har svårt att räcka till för alla elever. Som volontär är du ett stöd för läraren under engelskalektionerna så att fler elever kan få hjälp. 

Syfte med volontärprojektet

Syftet med verksamheten är att eleverna ska få extra stöd i engelskaundervisningen. 

Dina arbetsuppgifter

Som volontär är du en extra resurs i verksamheten. En utbildad lärare planerar och håller i engelskalektionerna och som volontär är du ett extra stöd så att fler elever kan få hjälp. 

En dag som volontär

Som volontär är du med under skoldagen måndag till fredag. Arbetstiderna följer skoldagen och är cirka klockan 9 - 16.  

Förkunskaper

För att vara volontär på projektet måste du ha engelskakunskaper. Det är det bra om du kan lite spanska för att kommunicera på enkel spanska med barn och personal. Det krävs ett utdrag ur belastningsregistret och att du är över 18 år. Det finns möjlighet att studera spanska i San José innan du påbörjar din volontärplacering. Är du volontär i minst fyra veckor ingår en veckas spansklektioner hos vår samarbetspartner i San José.

Övrigt

Vår samarbetspartner har även projekt i turiststaden Jacó drygt två timmar från San José på Costa Ricas Stilla Havskust. Här är det viktigt för invånarna att kunna engelska för att få jobb. I stadens bibliotek erbjuds engelsklektioner där du som volontär kan hjälpa till. Du genomför själv lektioner med tillgängligt material antingen förmiddagar eller eftermiddagar tisdag – fredag. Vår samarbetsorganisation har en volontäransvarig som följer med dig på resan till Jacó. Stannar du i fyra veckor genomförs din spanskkurs här. Du bor i en värdfamilj i Jacó och du behöver inte kunna spanska för att vara volontär på detta projekt. För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Du kan starta på detta projektet när som helst året runt förutom då skolan är stängd, från runt 15 november till 31 januari. 

Boende & mat

Boende & mat

Du bor i en noga utvald värdfamilj i närheten av ditt projekt. Värdfamiljerna tillhör medelklassen och du får oftast ett eget rum eller i något fall dela med en annan volontär. Vissa rum har eget badrum, andra delar. Rummen har garderob eller liknande att förvara dina kläder och tillhörigheter i och handduk och sängkläder ingår. Ditt rum städas en gång per vecka. De flesta värdfamiljer har varmvatten och internet och du får en egen nyckel till huset. Din värdfamilj kommer att hjälpa dig under din volontärtid och visa dig hur du ska ta dig till projektet. Att bo i värdfamilj är en möjlighet att uppleva lokala traditioner och se hur vardagslivet i Costa Rica är. Det är ett bra sätt att utveckla din spanska och din värdfamilj kommer att kunna tipsa om utflyktsmål och hjälpa dig under din tid i landet. Kanske får du vänner för livet. Nedan ser du bilder på hur det kan se ut hos en värdfamilj.

MAT

Hos volontärfamiljen får du frukost och middag. Lunch kan du köpa på skolan för 1 USD per dag. Både i familjer och i skolan serveras oftast typisk costaricansk mat med mycket ris och böner som varieras med kött, fisk och ägg. Har du allergier måste du meddela detta i förväg.

Fritid

Fritid

Vår samarbetspartner i Costa Rica tar hand om dig under din resa. De möter dig på flygplatsen och ger dig en introduktion till San José och ditt projekt och kör dig till din värdfamilj. Organisationens volontäransvariga visar dig runt och hjälper till att arrangera utflykter och håller i spanskakurser. Din värdfamilj kan också hjälpa dig med turistinformation. Du har ledigt på helgerna och det finns mycket att göra både i San José och utanför staden. Kostnader för utflykter tillkommer.

Klimat

Costa Rica har en medeltemperatur mellan 20-30 grader året runt. Vid kusterna är temperaturerna högre och klimatet fuktigare medans temperaturen kan sjunka något i höglandet och de centrala delarna av landet.

 

Vanliga frågor

Ingår flygresan?

Nej, i våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. 

Hur bokar jag min flygresa?

Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ. Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Juan Santamaría International Airport, San José (SJO). Flygplatsen ligger 17 kilometer från San José.

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs i Costa Rica? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar som förekommer i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge. 

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur är det med säkerheten?

Costa Rica är bland de säkraste länderna i Centralamerika men var försiktig i huvudstaden San José och på vissa av turistorterna, särskilt vid kusterna. Försök att undvika de fattigare förorterna i stadens utkanter och att promenera på ensliga platser efter mörkrets inbrott. Res med licensierade taxibilar och beställ helst taxi per telefon på kvälls- och nattetid. Undvik att resa med lokalbussar på kvällen och natten. Gör inte motstånd om du skulle råka ut för rånare.

Bär alltid med dig en kopia på ditt pass, men förvara passet på ett annat säkert ställe. Det går alltid att minska risken att råka ut för något genom vanligt sunt förnuft. Var uppmärksam på omgivningen, undvika att exponera värdesaker och lämna inte ditt bagage obevakat.

Iakttag försiktighet vid badning/simning. Särskilt vid atlantkusten kan starka undervattensströmmar förekomma och livräddningspersonal saknas oftast. Fråga om råd lokalt.

Behöver jag visum till Costa Rica?

Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än tre månader. Pass måste ha minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa i Costa Rica. Du bör alltid bära med dig en kopia på passet för att kunna styrka din identitet.

Glöm inte att om du har mellanlandningar i USA behöver du ansöka om ett så kallat ESTA-visa. Ansökan kostar ungefär 100 sek och måste ske minst 72 timmar innan ankomst till USA. Du ansöker enkelt här

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet