Skip to main content

Costa Rica - Sköldpaddor vid Stilla Havet

Var med och bevara den utrotningshotade havssköldpaddan och arbeta för ett bättre lokalsamhälle i den lilla byn Montezuma på Costa Ricas västkust. Möt volontärer från hela världen och njut av landets fantastiska natur. Passar både yngre och äldre och det går bra att göra volontärresan med barn. 

Plats Montezuma
Startdatum Måndagar året om
Antal volontärer       Vanligen 5 - 20  
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Grundkunskaper i engelska eller spanska

Volontärarbete med sköldpaddor i Costa Rica

Vill du hjälpa till att skydda den utrotningshotade havssköldpaddan tillsammans med volontärer från hela världen och samtidigt uppleva Costa Ricas fantastiska kust är detta något för dig! Projektet ligger i byn Montezuma i västra Costa Rica på Nicoyahalvön. Med buss tar det cirka fem timmar från huvudstaden San José där organisationens huvudkontor ligger. I denna lilla byn Montezuma känner alla till organisationen och deras arbete för att bevara havssköldpaddan. Projektets volontärhus ligger bara 100 meter från byn och precis intill stranden. Här tar man emot upp till 30 volontärer samtidigt från hela världen. Ditt arbete som volontär är avgörande för projektet! Du gör en viktigt insats för havssköldpaddans överlevnad både genom ditt arbete och för att volontärprogrammet är en viktig inkomstkälla för projektets överlevnad. Samtidigt får du chansen att se Costa Rica och dess fantastiska natur, möta lokalbefolkningen och du kommer garanterat att ta med dig nya upplevelser och möten för livet.

Syfte med projektet

Organisationen startade år 1989 och syftar till att bevara och skydda Costa Ricas nationalparker tillsammans med det civila samhället. Man har lång erfarenhet av att arbeta i skyddade naturområden tillsammans med lokalbefolkningen för att bevara landets rika djur- och naturliv. I Montezuma startade projektet år 2011 med syftet att studera och skydda den utrotningshotade havssköldpaddan. Fem av alla världens sju typer av havssköldpaddor finns i Costa Rica och landets stilla havskust är en viktig häckningsplats för artens överlevnad. Människan är det största hotet för havssköldpaddan och man arbetar därför aktivt för att öka kunskap och medvetenhet hos lokalbefolkningen. Organisationen genomför aktiviteter såsom strandstädning och miljöutbildning  tillsammans med Montezumas invånare och har ett nära samarbete med byns skola.

Dina arbetsuppgifter

Volontäransvarig på plats fördelar arbetet i olika pass. Exakt vilka uppgifterna är beror vilken tid på året man är där. Mycket arbete sker vid kläckningsstationen som ligger på stranden 400 meter från volontärhuset. Man arbetar cirka 6-8 timmar per dag och är ledig på söndagar. Några vanliga arbetsuppgifter är: 

  • Patrullera stränder för att hitta, mäta och märka häckande sköldpaddor.
  • Samla in ägg och ta dem till projektets kläckningsstationer där de grävs ner.
  • Övervaka kläckningsstationerna (ta temperaturen, släppa ut de kläckta ungarna och gräva ut boet efter kläckning), både dag och natt.
  • Nattpass med patrullering på stränderna.
  • Underhåll av kläckningsstationer och utrustning som används vid patrullering.
  • Dagligt underhåll på basstationen vid behov (sopning, städning, diskning).
  • Samhällsengagemang: Strandstädning, miljöutbildning, återvinning och återbruk ihop med lokalbefolkningen.
  • Skola: Leda och stötta lärarna i skolan med engelskalektioner, utbildning om miljö och andra aktiviteter.

> Det finns möjlighet att kombinera projektet med organisationens projekt på andra orter i Costa Rica. Kostnad för transport mellan projekten tillkommer. Ange i din ansökan om du vill ha mer information.

En dag som volontär

Varje dag på projektet ser annorlunda ut och arbetsuppgifter variera beroende på säsong. En dag kan börja med frukost i volontärhuset och därefter ett pass för att övervaka kläckningsstationen, därefter rengöring av utrustning inför nästa skift. Efter lunch kan det vara ledig tid fram till middag och på kvällen patrullering av stränder för att leta efter sköldpaddor eller ägg som man tar med till kläckningsstationen där de grävs ner. Juni – oktober är den period som flest sköldpaddor häckar, vilket betyder att ungarna föds runt december/januari. Under denna period får man se många sköldpaddor som kommer upp och lägger ägg samt ungar som föds. Mellan februari fram till maj är det ovanligare att få se sköldpaddor och det största arbetet är då att förbereda kläckningsstationerna inför sköldpaddesäsongen, det är ett tungt arbete men minst lika viktigt. Samarbetet med lokalbefolkningen pågår året runt och skolåret sträcker sig från februari till november. Som volontär kan man hjälpa till med strandstädning, utbildning inom miljöområdet samt att vara med och hjälpa till i byns skola.

Förkunskaper

Det krävs inga särskilda förkunskaper för projektet. Man måste kunna kommunicera på engelska eller spanska. Det är väldigt viktigt med en positiv inställning och en vilja att arbeta eftersom aktiviteterna kan innebära mycket fysiskt arbete och inte ställs in på grund av regn eller dåligt väder. Volontärerna måste ta ansvar för sina uppgifter och för att komma i tid till arbetspassen även när de börjar mitt i natten. Projektet tar emot minderåriga i målsmans sällskap. Under de stora högtiderna som jul, nyår och påsk är det mycket turister som firar ledigheten i Montezuma och vi rekommenderar därför att åka med barn under andra tider på året. 

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

 

Sök resa

Datum

Projektet pågår året runt och det går bra att starta när som helst på året. Alla volontärer får en introduktion på organisationens huvudkontor på måndagar vilket betyder att man behöver komma fram till San José på en söndag. Du måste vara minst två veckor på projektet. Organisationens aktiviteter och volontärens arbetsuppgifter varierar beroende på säsong.

 

Boende & mat

Boende & mat

Volontärerna bor i projektets volontärhus precis intill stranden. Boendet är av enkel standard, men rent och fräscht och har el och wifi. Volontärerna bor i delat rum med våningssängar (uppdelat för tjejer och killar) och toalett/dusch på rummet. Det finns inget varmvatten, vilket inte brukar vara något problem. Istället kan det vara skönt med en svalkande dusch i värmen. I varje rum finns en fläkt och plats för förvaring av kläder och personliga tillhörigheter. Volontärerna tar själva med sig lakan, kudde, handdukar och eventuellt myggnät. Det finns ett gemensamt utrymme för möten och umgänge som även fungerar som matsal. Volontärerna förväntas hjälpa till att hålla de gemensamma utrymmena rena och delta i sysslor för den allmänna trivseln.

Mat

Volontärerna serveras frukost, lunch och middag i volontärhuset av en lokal kock som lagar all mat. Maten som serveras är typisk costaricansk och innehåller oftast basingredienserna ris, bönor och banan kombinerat med fisk, grönsaker, kött eller ägg. Det går bra att ordna vegetarisk kost eller specialkost om det meddelas i förväg. Om man lämnar volontärhuset för utflykter under sina lediga dagar står man själv för sin mat. I byn finns det gott om kiosker, restauranger och en mataffär.

Fritid

Fritid

Volontärerna har ledigt på söndagar och rekommendationen är att lämna projektet för att få lite miljöombyte. Det finns otroligt många sevärdheter och aktiviteter i närheten. Till exempel kan man lära sig vågsurfa, snorkla, besöka vattenfall eller vandra i naturreservat. Projektets personal tipsar gärna om aktiviteter och det finns flera företag i byn som erbjuder mängder av utflykter. Kostnader för utflykterna tillkommer.

Klimat

Costa Rica har en medeltemperatur mellan 20-30 grader året runt. Vid kusterna är temperaturerna högre och klimatet fuktigare medans temperaturen kan sjunka något i höglandet och de centrala delarna av landet. Ta med en varm tröja och regnkläder eftersom aktiviteterna inte ställs in på grund av vädret. Största delen av tiden kommer du dock att kunna gå i shorts och badkläder.

Vanliga frågor

Ingår flygresan?

Nej, i våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. 

Hur bokar jag min flygresa?

Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ. Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Juan Santamaría International Airport, San José (SJO). Flygplatsen ligger 17 kilometer från San José.

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs i Costa Rica? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar som förekommer i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge. 

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur är det med säkerheten?

Costa Rica är bland de säkraste länderna i Centralamerika men var försiktig i huvudstaden San José och på vissa av turistorterna, särskilt vid kusterna. Försök att undvika de fattigare förorterna i stadens utkanter och att promenera på ensliga platser efter mörkrets inbrott. Res med licensierade taxibilar och beställ helst taxi per telefon på kvälls- och nattetid. Undvik att resa med lokalbussar på kvällen och natten. Gör inte motstånd om du skulle råka ut för rånare.

Bär alltid med dig en kopia på ditt pass, men förvara passet på ett annat säkert ställe. Det går alltid att minska risken att råka ut för något genom vanligt sunt förnuft. Var uppmärksam på omgivningen, undvika att exponera värdesaker och lämna inte ditt bagage obevakat.

Iakttag försiktighet vid badning/simning. Särskilt vid atlantkusten kan starka undervattensströmmar förekomma och livräddningspersonal saknas oftast. Fråga om råd lokalt.

Behöver jag visum till Costa Rica?

Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än tre månader. Pass måste ha minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa i Costa Rica. Du bör alltid bära med dig en kopia på passet för att kunna styrka din identitet.

Glöm inte att om du har mellanlandningar i USA behöver du ansöka om ett så kallat ESTA-visa. Ansökan kostar ungefär 100 sek och måste ske minst 72 timmar innan ankomst till USA. Du ansöker enkelt här

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet