Skip to main content

Ecuador - Arbeta med djur i Amazonas

Volontärarbeta på ett djurcenter för vilda djur i Ecuador och Amazonas. På vårt djurprojekt ca 5-6 timmar från Quito i Ecuador hjälper man vilda djur som har blivit räddade från illegal handel, misskötsel, övergrepp eller sjukdomar. Alla djur har blivit räddade från hemskheter som troligtvis hade lett till deras död om inte miljöpolisen hade fått tag i dem. Djurprojektet fokuserar därför på att rädda djurens liv och få dem att återhämta sig så att de förhoppningsvis kan återvända till sin naturliga miljö.  Passar främst unga mellan 18-30 år
 
Plats Puyo
Startdatum Varje måndag året om
Antal volontärer       Cirka 10 stycken beroende på säsong
Boende Volontärhus 
Förkunskaper Inga förkunskaper krävs

Volontärarbete

Projektet är familjeägt sedan 2006 och är en registrerad NGO i Ecuador som arbetar tillsammans med Ecuadors Miljödepartement och ”miljöpolis” för att förhindra illegal trafficking av vilda djur och växter. Djurprojektet i Amazonas hjälper vilda djur som har räddats från djurhandeln men även från vanvård, övergrepp, och sjukdomar. Djuren räddas från en säker död till följd av fruktansvärda förhållanden. Projektet är helt enkelt inriktat på att rädda djurens liv, vårda dem, hjälpa dem att återhämta sig och om möjlig låta dem återvända till det vilda. På projektet finns det mellan 100-150 olika djur från en mängd olika arter.

Det finns både kattdjur, exotiska fåglar, olika arter av apor, näsbjörnar och myrslokar för att nämna några. Djuren övervakas konstant av veterinärer och volontärer så att det försäkras att djuren får i sig mat och näring då de kan lida av hunger, stress eller sjukdomar till följd av de hemska förhållanden de kan ha levt under innan de kom till projektet. För att djuren ska må bra har man försökt skapa en så naturlig miljö som det är möjligt.

Det kan tyckas förvånande, men det är inte bara djur som utsätts för illegal handel, utan det finns även en stor marknad för handel med växter, speciellt orkidéer. Växter som konfiskeras kan därför komma till djurprojektet och planteras sedan i ett område i djungeln som ska skötas om.

När ett djur först kommer till centret sätts det i karantän och får en grundlig hälsokontroll av en veterinär. All eventuell medicinsk behandling ges och när det är bekräftat att djuret är vid god hälsa och sjukdomsfri kan den introduceras med de andra djuren av sin egen art.

Djuren som nu bor på projektet verkar alla vara vid god hälsa, deras beteende är normalt och de visar inte upp några typiska stressrelaterade symptom. Veterinärer finns alltid i närheten så att de kan anlända så snabbt som möjligt för att undersöka och behandla sjuka eller skadade djur. Om det inte uppstår några nödsituationer besöker veterinären normalt projektet någon gång varje vecka för att göra en kontroll av djurens hälsotillstånd.

Syfte med projektet

Alla djuren på projektet kommer från illegala omständigheter. Många djur dör redan när djurhandlare försöka tillfångata dem. De som överlever hålls ofta instängde i små burar, ensamma och bortrövade från sina naturliga miljöer samtidigt som de blir misskötta. Detta är en sorglig verklighet, men det finns alltid de som vill göra en skillnad. Det är därför det här projektet finns så att djuren ska må bra igen och få en bättre framtid.

 

Arbetsuppgifter

Det behövs hjälp av volontärer inom flera olika områden och vilka sysslor man får kan bero på längden av din vistelse och även vad du själv är intresserad av att arbeta med. Exempel på några arbetsuppgifter är:

 • Förbereda djurens mat
 • Gå på dagliga rundor där man utfodrar djuren och rengör deras burar och inhägnader
 • Hjälpa till med bygg- och underhållningsarbeten för att förbättra djurens levnadsvillkor
 • Ge vård och stöd till djuren
 • Rapportera till din gruppledare om du märker något ovanligt med djuren eller om de inte verkar må bra
 • Volontärerna hjälps också åt att förbereda sin egen mat och diska efteråt.
 • Ibland får man också vara med och fiska i dammen på projektområdet för att sedan tillreda fisken och mata djuren med. De gånger det är dags att släppa ut ett djur i det vilda får volontärerna följa med på detta och se hur det går till.

En dag som volontär

Man arbetar vanligtvis på projektet måndag till fredag mellan 8:30 och 17:00 samt en stund på lördag förmiddag (tills djuren fått sin mat för dagen). Man uppmuntrar att volontärerna kommer med nya idéer och tar egna initiativ. Dagarna ser alltid olika ut men ett dagsschema kan se ut så här:

8:00  Frukost (volontärerna äter tillsammans)
8:30  Volontärer och personal har ett kort möte och olika grupper blir tilldelade olika sysslor och man börjar förbereda de dagaktiva djurens mat och ger sig ut på rundor
12:00 Volontärerna förbereder lunch tillsammans
Efter lunch får man tid fram till ca 15:00 för att vila och umgås
15:00 Volontärer och personal träffas för att gå igenom eftermiddagens verksamhet och förbereda de nattaktiva djurens mat
17:30 Arbetsdagen är slut och man är fri att göra vad man vill; vila i någon av hängmattorna, titta på solnedgången eller åka in till Puyo för att ta en öl eller äta något med de andra volontärerna

Puyo
Djurcentret ligger närmast staden Puyo vid Puyo-floden. Staden befolkas av ca 25 000 människor och ligger på en höjd av 900 meter över havet. På grund av detta brukar temperaturen vara behaglig och ligga stadigt runt 18-24 grader på dagen året runt, med sol och korta regnskurar dagligen. De regnigaste månaderna är mellan december och mars, men eftersom det är ganska varmt under denna period är regnet ofta ett välkommet avbrott från solgasset. I Puyo kan man gå fina vandringsleder samt göra båtturer på floden. Många stannar även till här på vägen till turistorten Baños eller längre in i djungeln.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Grundkunskaper i engelska eller spanska.

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Boende & mat

Boende & mat

I Amazonas bor man i volontärhus, i så kallade ”Cabañas”, i delade rum. På boendet finns det bland annat; bekväma sängar (våningssängar), ett kök, vardagsrum, arbetsyta och duschar (med varmvatten).  Du kan tvätta dina kläder i projektområdets tvättmaskin eller lämna din tvätt till ett tvätteri i Puyo. Att bo i volontärhus innebär en social miljö och ett bra sätt att lära känna andra volontärer från hela världen. 

Mat

När det gäller mat så ingår 3 måltider per dag, 5 dagar i veckan i priset. Volontärer går och köper matvaror tillsammans och turas om att förbereda middag.

Datum

Du kan åka till djur och naturprojektet hela året runt och stanna under minst 2 veckor eller som mest 12 veckor. Man börjar sin projektvecka en måndag så ankomst till Quito ska alltid vara en söndag.  Vill man anlända en dag tidigare på grund av bättre flygpriser så är det inte något problem, men då tillkommer det en kostnad på 300 kr för en extra natts boende och frukost.

Sista veckan av ditt volontärarbete kan du välja att åka på helgen vilken dag du vill, om du vill och det passar bättre med dina flygtider kan du även stanna på projektet under hela söndagen.

Fritid

Fritid

Man får gärna bo kvar i volontärhuset under helgerna, men många volontärer väljer under sin lediga tid att åka till närliggande Puyo eller Baños (som är mycket trevliga turiststäder). En vanlig buss/taxi går också till Puyo om man som volontär vill åka dit efter avslutad arbetsdag för tillgång till internet, restauranger eller salsaställen. Puyo ligger nära t.ex. Napofloden, där du kan uppleva forsränning, besöka naturliga grottor, vattenfall och umgås med lokalbefolkningen på din fritid. Baños ligger ca en timme bort med buss där kan du bland annat göra Canopy(Zipline), white water rafting, canyoning och besöka ”the swing at the edge of the world”. Det går alltid att fråga en coordinator vad som är bäst att göra och hur man borde planera sina aktiviter. I Baños är det även bra att köpa souvenirer. Tena ligger ca två timmar bort och Macas ca tre timmar bort. Tillsammans med Puyo kan dessa städer erbjuda mycket när det kommer till turism och äventyrssporter.

Det vanligaste är att volontärerna på plats går ihop och bokar aktiviter tillsammans på plats. 

Galapagos är ett måste om du vill få en annan fantastisk naturupplevelse och komma riktigt nära de oblyga djuren som bor där. Naturälskaren bör heller inte missa nationalparken Machailla som bjuder på vacker vandring, snorkling och under juli-september även knölvalåskådning.

När du anländer i Ecuador kommer du att stanna till i Quito, som är världens näst högst belägna huvudstad på 2 850 meter över havet. I Quito finns stora och färgglada marknader som är värt ett besök. Marknaden Otavalo i norra Quito är den mest välkända men marknaden Saquisili söder om Quito har en unik lokal prägel och färre turister. Du kommer garanterat sticka ut bland alla traditionellt klädda indianer.

Tips från våra volontärer

Inne i Amazonas frodiga djungler hittar du vårt djurcenter. Djurcentret ligger närmast staden Puyo vid Puyo-floden. Staden befolkas av ca 25 000 människor och ligger på en höjd av 900 meter över havet. I Puyo kan man gå fina vandringsleder samt göra båtturer på floden. Man får gärna bo kvar i volontärhuset under helgerna, men många volontärer väljer under sin lediga tid att åka till närliggande städer. Nedan har vi listat lite personliga tips från våra senaste volontärer:

 • Att åka till turiststaden Baños och göra Canopy(Zipline), white water rafting, canyoning och besöka ”the swing at the edge of the world” och ”Casa de Arbol”(eller nåt sånt). Det går alltid att fråga en coordinator vad som är bäst att göra och hur man borde planera sin resa. I Baños är det även bra att köpa souvenirer, exempelvis en Alpacca sweater.
 • Sen är det helt fantastiskt att åka till Tamandua, som är ett ställer djupare in i djungeln, ca 40 min med taxi och sedan 30 min promenad från Yanacocha. Otroligt vacker utsikt och väldigt coolt med en nattvandring i djungeln där man får se grodor och ormar och andra nattlevande djur. Vi fick även möjlighet att prova på en massa saker som kommer från urfolket i Amazonas till exempel blåsrör, olika fällor, växter som verkar som mediciner och sånt. Vi besökte även ett vattenfall. Boendet är relativt nybyggt med fina stugor och sköna sängar. Vi fick mat när vi var där men tror inte att det är garanterat. För att åka dit måste man som volontär på yanacocha betala 30 USD per natt, men original priset är 100 USD per natt, och då för fotografer och biologer, eftersom inga turister är tillåtna. Man måste förboka sin resa genom att fråga en coordinator på yanacocha minst några dagar innan man vill åka.
 • Om man är mer spirituellt lagd finns det även olika ställen där man kan göra ritualer med en schaman för att rena sin kropp och sitt sinne, men då måste man planera det i god till och söka upp var man kan göra det någonstans och hur mycket det kostar osv.
 • Åka till Banos som är en jättevacker stad med mer turism. Händer mycket på gatorna och mysiga små shopping och matställen. Fullt med aktiviteter för den äventyrliga. Gjorde bland annat canyoing, canopy och swingjump.
 • Jag älskade Ecuador, favoriten var ändå utflykten till vattenfallet nära puyo och att hoppa från en bro i banos:)
 • Jag tyckte väldigt mycket om Ecuador. Väldigt fint och mysigt land. Det finns många fina städer i Ecuador och vi besökte Banos, Tena, Riobamba och Quito och jag skulle rekommendera alla städer. Vi gjorde lite aktiviteter som zip-lining och horseback riding, besökte en indianstam och kollade runt i städerna på marknader osv.

Klimat

Ecuador består av fyra klimatzoner som skiljer sig åt beroende på bland annat höjd och avstånd till havet. Inom varje zon råder även skilda mikroklimat. Längs stillahavskusten (la costa) regnar det främst under december till maj. Även om det kommer någon regnskur domineras vädret av blå himmel och hög temperatur, så den bästa tiden är från december till maj.

Torrperioden är från juni till november och då är det något svalare. Temperaturen ligger mellan 23°C och 36°C.

På höglandet (la sierra) är det kallt och regnar främst mellan november och april. Typiskt är soliga och klara morgnar och dimmiga, blöta eftermiddagar. Torrperioden, som är något varmare, är mellan maj och oktober. Temperaturen i bergen ligger mellan 13°C och 18°C.

I Amazonas (la oriente) ligger temperaturen mellan 23°C och 36°C och luftfuktigheten är ca 70 %. Det regnar som kraftigast mellan juni och augusti och som minst mellan september och december. Vädret på Galapagosöarna bestäms helt av havsströmmarna och temperaturen ligger mellan 22°C och 32°C. Om du ska resa runt i Ecuador rekommenderar vi dig att ta med kläder för både djungel och stadsliv.

Vanliga frågor

Vad får jag mer för information när jag bokat min resa till Ecuador?

Efter bokad resa får du utförlig information om allt det praktiska du behöver förbereda inför resan;

 • Flyg > Detaljerna du behöver och vår samarbetspartner hjälper gärna till att boka ditt flyg
 • Försäkring > Kan köpas direkt på vår sida via vår samarbetspartner Gouda
 • Utdrag ur polisens belastningsregister > Du får info och blankett av oss
 • Stipendier > Är du ute i god tid kan du läsa våra stipendietips
 • Vaccinationer > Vad rekommenderas + rabatter på utvalda kliniker
 • Pass och visum > Vad som gäller för din destination

Du får även mer information om ditt land och andra tips och råd som exempelvis en packningslista.

Ingår flyg i resan?

I våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ.

Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vad heter flygplatsen jag ska flyga till?  

Quito (UIO).

 

Bagagevikt?

Om du vill vara säker på hur mycket din väska får väga kan du beräkna vikten här! Har du andra frågor om exempelvis övervikt behöver du ta kontakt med ditt flygbolag då alla har olika regler och priser.

Behöver jag försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Utdrag ur polisens belastningsregister?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Behöver jag vaccination?

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Behöver jag visum till Ecuador?

För att resa in i Ecuador krävs att ditt pass är giltigt i minst sex månader efter din utresa från landet. En svensk medborgare får stanna upp till 90 dagar. När du kommer till flygplatsen bör du dock ändå specificera att du vill ha 90 dagars visum. Speciellt om du vill stanna längre än 30 dagar som de annars ibland stämplar passet för. Om du skall stanna längre än 90 dagar, rekommenderas du att ansöka om visum på Ecuadors ambassad i Sverige redan före resan till Ecuador.

Vilket språk talas det i Ecuador?

Spanska är det officiella språket i Ecuador.

Vilka djur finns på centret?

Det finns både kattdjur, exotiska fåglar, olika arter av apor, näsbjörnar och myrslokar för att nämna några.

Kort & kontanter?

Ecuadorianerna använder amerikanska dollar, USD. Vi rekommenderar att ta med en startsumma kontanter från Sverige och därefter ta ut pengar i bankomat. Bankomater finns det gott om och det går bra att använda VISA, Mastercard och Cirrus-anslutna kort. Kreditkort accepteras vanligen av större affärer och restauranger men vi rekommenderar att endast använda kreditkortet för uttag av pengar. Banker och hotell som växlar pengar finns i alla städer och större orter.

Dricks : 10 % dricks är standard och ofta läggs denna på direkt på notor på restauranger. Man behöver inte dricksa på små restauranger eller i taxi.

Prutning: Du ska pruta när du handlar på marknader i Ecuador. Men, det ska göras på ett respektfullt sätt


Hur mycket fickpengar behöver jag? 

Ca 700 kr/vecka exkl. dyrare utflykter.

 

Hur är säkerheten?

Kriminaliteten i Sydamerika är inte så hög som ryktet säger så länge du är uppmärksam och följer ditt sunda förnuft. I Ecuador är kriminaliteten lägre än i många andra latinamerikanska länder. Dock får man se upp med tjuvar som framförallt finns i de större städernas centrum, och speciellt i Gamla Stan i Quito. Du bör vara extra försiktig under kvällar och nätter.

Håll dig borta från mörka eller tysta områden om du går själv och ta alltid taxi om du ska någonstans efter mörkrets inbrott. Be gärna taxichauffören följa dig till dörren. De brukar känna sig ”hedrade” om man ber dem. Se upp för oregistrerade taxibilar och gör upp om pris i förväg. Fråga personalen på plats om du är osäker.

Skylta inte med värdesaker. Ha inte en dyr klocka eller värdefulla smycken på dig och ha inte din plånbok i bakfickan! Har du en stor kameraväska ska denna vara stängd och hållas mot kroppen. Bär inte din ryggsäck på magen eftersom det tydligt signalerar att du har alla dina värdesaker där.

Som kvinna är det bättre att ha en liten handväska som kan hållas tätt mot kroppen. Så gör Quitoborna. Det är ovanligt att rånare brukar våld, utan de använder sig istället av skenmanövrar där flera personer samarbetar.

Kan jag resa med familjen?

På detta projekt kan barn få volontärarbeta i målsmans sällskap

Sjukvård?

Sjukvård finns i närheten. Puyo Genaral Hospital ligger i centrum och är öppet 24/7 adress finner du här!

Hur är maten i Ecuador?

I Ecuador är det kött och fisk som gäller. För det mesta serveras det tillsammans med pommes frites eller ris, eller båda, och möjligtvis en liten sallad vid sidan av. Typiska snacks är “empanadas” (ungefär som små piroger med fyllning av kyckling, köttfärs eller skaldjur) och “patacones” (friterade bananchips). För det mesta är maten i Ecuador inte speciellt kryddstark. I de större byarna och städerna hittar du också internationell mat. Det finns många pizzerior, kinamat (chifas) är också väldigt vanligt.

Om du är vegetarian märker du snart att det inte är någon större variation på maten, speciellt inte på småställen. Det serveras en rad olika omeletter, och man kan även få ris och bönrätter.

Karta

 • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet