Skip to main content

El Salvador - Kaffekooperativ & turism

Upplev vardagen i ett Fairtrade-certifierat kaffekooperativ och hjälp till att utveckla fler produkter för att öka turismen. Passar perfekt om du är intresserade av schyst handel och kaffe och för dig som kan bidra med kunskaper inom turism eller marknadsföring. För att vara volontär måste du kunna lite spanska. Passar alla åldrar från 18 år. Det går även bra att resa med barn från 5 år. 

Plats Vid sjön Coatepeque
Startdatum Måndagar och tisdagar året om
Antal volontärer       1 - 5 
Boende Stuga på området
Förkunskaper Grundkunskaper i spanska

VOLONTÄRARBETE

Kaffekooperativet bildades år 1980 då en jordreform i El Salvador möjliggjorde för jordlösa och fattiga på landsbygden att äga och bruka mark under förutsättning att man organiserade sig kollektivt. Syftet var att påskynda landets utveckling och minska fattigdomen. Kaffekooperativet ligger i El Salvadors västra del i regionen Santa Ana, 1800 meter över havet och 1075 meter över den vackra sjön Coatepeque. Dess läge ger ett svalt klimat vilket är en förutsättning för att kaffebusken ska trivas. Kaffekooperativets marker är 287 hektar och sträcker sig ner till sjön där det finns en brygga vid sjöns strandkant för bad, avkoppling och möjlighet till en båttur på sjön. Kooperativet består av både kvinnor och män från tre olika bostadsområden, totalt 350 familjer. Av dessa arbetar cirka 80 % inom kaffekooperativet och tillsammans sköter man produktion, framställning och export av kaffet. Kaffet som man producerar är höghöjdskaffe av bönan Bourbon som dessutom är certifierat av Fair Trade. Sedan 2009 har kooperativet även satsat på turismen för att bredda verksamheten. Idag finns det en restaurang med fantastisk utsikt över sjön, stugor för övernattning och man arrangerar guidade vandringar genom kaffeplantagen ner till sjön där man kan ta en båttur på sjön.

Syfte med projektet

Målet är att skapa ekonomisk utveckling och samtidigt ta ansvar för både miljön och sociala förhållanden. Kaffekooperativets mål är att fortsätta bredda verksamheten så att man kan öka inkomsterna, erbjuda arbete åt fler familjer och därmed förbättra levnadsstandarden för kooperativets medlemmar, familjer och anställda. Genom kooperativet erbjuds en gymnasieutbildning på helgerna, hjälp till de äldre med små odlingar och till de fattigaste familjerna i kooperativet.

Dina arbetsuppgifter

Det finns tre områden som volontärer kan hjälpa till inom. Exakta uppgifter beror på dina intressen och kunskaper.

Närsamhället: – Jobba med kooperativets ungdomar med att förbättra deras skolresultat & ge dem en mer stimulerande fritid. –  Anlägg små odlingar, dela ut matkorgar, lära ut engelska samt andra aktiviteter för kooperativets pensionär och gamla. – Hjälp till att t.ex. renovera läckande tak hos behövande familjer och utbilda medlemmar inom olika områden.

Turism: – Planera och hjälp till att starta upp cateringverksamhet och restaurang på bryggan vid sjön. – Hjälp till att möjliggöra inkomster från andra verksamheter såsom hantverk, smycken, träarbeten, tvålar och annat som kan säljas i kooperativet. – Engelskalektioner för personalen (guider, restaurangpersonal) så att de lär sig enklare uttryck att använda i verksamheten. – Hjälp till att göra ordning trädgården på kooperativet.

Kaffeproduktion: – Hjälp till under skördetiden med att plocka kaffebär (högsäsong november-december).

En dag på projektet

Frukost är klockan 8 och därefter börjar dagens arbete klockan 9 fram till klockan 16 på eftermiddagen. Kooperativets öppettider för allmänheten är onsdagar till söndagar men volontären följer den administrativa personalens arbetstider som är måndag till fredag.

Förkunskaper

Det är nödvändigt att kunna en del spanska då de allra flesta som du kommer möta i kooperativet inte kan engelska. Det finns möjlighet att gå en spanskakurs innan du börjar ditt volontärarbete, läs mer här!

Språk

All kommunikation inom organisationen och i projekten sker på spanska. Det är därför nödvändigt med kunskaper i det spanska språket. På så sätt får volontären en bättre upplevelse och förståelse av organisationens arbete och har större möjlighet att göra nytta. För den som vill fräscha upp sin spanska finns det möjlighet att studera spanska vid stranden El Zonte innan volontärarbetet startar, se ”Spanska”. I övrigt krävs det inga förkunskaper men det är bra att vara driven och engagerad/självgående. Barn är välkomna i målsmans sällskap. 

Övrigt 

För att få åka på ett av våra volontärprojekt krävs ett utdrag ur belastningsregistret, mer information får du vid bokning.

Sök resa

Datum

Kooperativet tar emot volontärer varje dag året runt men det bästa är att anlända en måndag eller tisdag. Under november och december månad är det högsäsong både för kaffeskörden samt för turismen och mer fokus kommer att ligga på kaffeproduktionen. 

Boende & mat

Boende & mat

Volontärerna bor i kooperativets stugor och äter i restaurangen. Varje stuga har två sängar, toalett, dusch, fläkt och tv. Från stugorna har man en fantastisk utsikt över sjön Coatepeque. På området finns även en administrativ byggnad med en samlingslokal med plats för 150 personer som kooperativet använder för intern utbildning men också för kundevent. 

MAT

Det ingår tre mål mat om dagen samt eftermiddagsfika. Om volontären har aktiviteter i närsamhället ordnar man med matpaket eller mat hemma hos någon av kooperativets medlemmar.

Fritid

Fritid

Kooperativet ligger i en fantastisk miljö i bergen i den västra delen av El Salvador. Det finns mycket att se i närheten och kooperativet hjälper gärna till att arrangera utflykter, men kostnaderna för dessa tillkommer. Bara en halvtimmas bilfärd bort ligger nationalparken Cerro Verde där man kan bestiga vulkanerna Santa Ana eller Izalco. Kooperativet ligger också nära Blomrutten (La Ruta de Las Flores) och en av El Salvadors största städer Santa Ana. För den som vill ta det lugnare går det bra att bara njuta av de vackra vyerna och sjön Coatepeque.

Klimat

El Salvadors årstider delas in i en torrperiod och en regnperiod. Under regnperioden mellan maj och november är det inte ovanligt med kraftiga tropiska stormar och häftig nederbörd. Torrperioden är från december till april med stigande temperaturer ju längre in i perioden man kommer. Den varmaste månaden är maj (19-33C°), den kallaste är december (16-32°) och den regnigaste är vanligtvis juni månad. El Salvador drabbas med jämna mellanrum av stormar, kraftiga regnfall och torka. Mindre jordskalv är vanligt förekommande.

Vanliga frågor

Ingår flygresan?

Nej, i våra volontärresor ingår inte flygbiljetter utan vi brukar ge tips och råd runt detta, men våra volontärer bokar alltid själva sina biljetter. 

Hur bokar jag min flygresa?

Vi har märkt att en del volontärer inte lyckats få tag i sina flygbolag vid tillfällen då det blivit förseningar, flygändringar eller bagagestrul. Vi har därför ett samarbete med en resebyrå för att kunna erbjuda våra volontärer ett bättre alternativ. Genom vår samarbetspartner som funnits i branschen sedan 1979 kan vi känna oss trygga med att ni får den hjälp ni behöver runt er flygresa. De säljer prisvärda specialbiljetter till utvecklingsländer då man reser i biståndssyfte. De kan ordna flygbiljetter som är ombokningsbara och återbetalningsbara vilket vi rekommenderar samt riktigt bra villkor såsom högre bagagevikt. Mer information får du efter bokning.

Vilken flygplats ska jag åka till?

Flygplatsen du ska flyga till heter Monseñor Óscar Arnulfo Romero International Airport (SAL). 

Behöver jag köpa till en försäkring?

Med Amzungos samarbetspartner, Gouda Reseförsäkring, får du ett fullgott reseskydd under tiden du arbetar som volontär genom reseförsäkringen Leva Utomlands. Då din hemförsäkring i regel inte täcker volontärarbete bör du teckna en kompletterande försäkring! Bokar du försäkringen genom oss hjälper vi dig så mycket vi kan om oturen skulle vara framme. Läs mer om Leva Utomlands här!

Hur beställer jag utdrag ur belastningsregistret?

För att få åka på en volontärresa behöver du skicka efter utdrag ur belastningsregistret och skicka in till oss. Detta gör du efter bokad resa och det tar ca 2 veckor att få. Du får mer info och en blankett av oss efter bokning.

Kan jag söka stipendier för att volontärarbeta?

Genom att söka ett stipendium kan du få stora delar av din resa betald. Du kan söka flera stipendier för samma sak. Du kan även försöka söka sponsring från olika företag eller personer runt omkring dig. Få tips över vilka stipendium du kan söka genom att läsa mer här!

Vilka vaccinationer behövs i El Salvador? 

Inför din resa behöver du kolla upp vilka vaccinationer som krävs för att skydda dig mot sjukdomar förekommande i landet du ska till. Via länken nedan kan du se vilka vaccinationer som rekommenderas till landet du ska åka till. Du bör dock alltid rådgöra med en läkare eller vaccinationscentral i god tid innan avresa eftersom vaccinationer är individuella och beror bland annat på vilka delar i landet du ska besöka samt hur länge.

> Se vilka vaccinationer som rekommenderas, land för land!

Hur är det med säkerheten?

El Salvador är som många latinamerikanska länder drabbade av en del våldsamhet och hög kriminalitet. Största anledningen till de höga siffrorna i landet är de kriminella ungdomsgängen, s.k. ”maras”. Dock är gängen relativt koncentrerade till fattiga förorter till de större städerna, men de har trots allt en betydande påverkan på landets möjlighet till utveckling.

Våld, rån och överfall på turister är relativt ovanligt och många av riskerna kan undvikas genom att i förväg läsa på och fråga innan vad man bör och inte bör göra och använda vanligt sunt förnuft. Generellt gäller att inte åka lokaltrafik eller promenera på kvälls- eller nattetid. Var uppmärksam på omgivningen och ha inte med dig värdesaker som du inte kan leva utan. Bär alltid med dig en kopia på ditt pass, men förvara passet på ett annat säkert ställe.

Behöver jag visum till El Salvador?

Svenska medborgare behöver inte visum för vistelse kortare än tre månader. Pass måste ha minst sex månaders kvarvarande giltighetstid vid inresa i El Salvador. Du bör alltid bära med dig en kopia på passet för att kunna styrka din identitet.

Glöm inte att om du har mellanlandningar i USA behöver du ansöka om ett så kallat ESTA-visa. Ansökan kostar drygt 100 kr och måste ske minst 72 timmar innan ankomst till USA. Du ansöker enkelt här!

Karta

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet