Skip to main content

Fiji

Fiji ligger norr om Nya Zeeland i Stilla havet och består av över 300 olika öar, varar bara lite över 100 av dem är bebodda. Viti Levu och Vanua Levu är de två största öarna och här bor också majoriteten av fijiborna. Suva, öns största stad och även huvudstad, ligger på Viti Levu. Förutom sol och bad bjuder Fiji även in till fantastisk snorkling och dykning. Landskapet består av en variation av berg och frodighet, då de flesta öarna har vulkaniskt ursprung. Åk på en givande resa till Fiji och gör volontärarbete med små barn på en förskola i Suva eller Sigatoga.

Sök resa

Mer om Fiji

Snabbfakta Fiji

Huvudstad: Suva
Folkmängd: Ca 900 000
Storlek: 18 000  kvadratkilometer
Officiellt språk: Engelska, fijianska och hindi
Religion: Kristendom 64,4 %, Hinduism 27,9 %, Islam 6,3 %
Statsskick: Republik
Landsnummer: 00679
Självständigt: 10 oktober 1970 från Storbritannien
Valuta:  Fiji dollar (FJD)
Tidsskillnad: + 10-11 timmar  jämfört med Sverige
Läs och skrivkunnighet: 93,7  %
Hur många barn som börjar grundskolan: 96,6 %
Barnadödlighet: 20 barn per 1000 födslar
Medellivslängd: 70-75 år
HIV-smittade: <1000
BNP per person: 5000 USD

Främsta sevärdigheter

Förutom sol och bad bjuder Fiji även in till fantastisk snorkling och dykning. Korallreven visar upp regnbågens alla färger och du kan med säkerhet få se Nemofiskar bland många andra arter. Saknar man dykarcertifikat finns möjligheter till dykutbildningar runt om på flera av öarna. Sri Siva Subramaniya Swami templet som är det största hinduiska templet på södra halvklotet är ett hett tips. Templet har en fantastisk arkitektur med en utsida klädd i en härlig färgexplosion. Vill du upptäcka ett av naturens under bör du besöka det magnifika vattenfallet Tavaros som hittas på ön Taveuni.

Klimat

Fiji har ett tropiskt havsklimat med en torr- och regnperiod. Torrperioden sträcker sig mellan maj och oktober och är den tid som är bäst och behagligast att besöka ö-paradiset, men det är även den period då ön har flest besökare. Medeltemperaturen är runt 25 grader dagtid och går ner till ungefär 20 grader på kvällen. November till april är det regnperiod med temperaturer runt 30 grader. Under regnperioden kan korta, lokala skurar falla mitt på dagen eller eftermiddagen men under resterande tid skiner solen som vanligt. Från sydostpassaden blåser en lite kyligare vind, vilken gör att det aldrig blir för varmt under de soliga dagarna. Mellan november och april kan lågtryck skapa kraftiga oväder och i värsta fall kan även cykloner slå till. Då Fiji är en ögrupp kan klimatet och vädret skilja sig från ö till ö.

Nedan ser du medeltemperatur och medelnederbörd på Fiji

Naturgeografi

Fiji ligger norr om Nya Zeeland i Stilla havet och består av över 300 olika öar, varar bara lite över 100 av dem är bebodda. Viti Levu och Vanua Levu är de två största öarna och här bor också majoriteten av fijiborna. Suva, öns största stad och även huvudstad, ligger på Viti Levu.

Landskapet består av en variation av berg och frodighet, då de flesta öarna har vulkaniskt ursprung. Fijis högsta punkt är på Tomanivi som reser sig 1324 meter över havet. Inlandet består av grönskande regnskogar och flera vattendrag med fina vattenfall. Här lever en rik variation av djurliv och en bred flora. Längs kustremsorna är det långa, vita stränder och ut i havet fullt av vackra korallrev. Vid en dykning i det klara vattnet kan man förutom koraller och fiskar ibland även få se knölvalar och delfiner. Fijis hav är också hem till fem av världens sju havssköldpaddor

Våra orter på Fiji

Suva

Fijis största stad och huvudstad som ligger på Viti Levus sydöstra kust. Bakom staden reser sig bergen och framför sträcker havet ut sig. Här hittar du det mesta av vad som kan önskas i en storstad. Suva är väldigt internationellt där många kulturer och människor möts och arkitekturen har flera inslag, från modernt till byggnader som står kvar sedan koloniseringen. Vill man shoppa finns det både stora gallerier men också mindre butiker och många marknader med lokala varor och handkraft. Nattlivet är livligt med restauranger, barer och pulserande klubbar. För de som gillar mer natur och grönska har staden många parker och trädgårdar att besöka och museet rekommenderas för den kultur och historieintresserade.

Sigatoka
Sigotaka är Fijis äventyrsstad placerad på den vackra kuststräckan sydöst på Viti Levu. En liten landsbygdsstad med en befolkning på endast några tusen. Staden ligger ca 30 minuters bilresa från Nadi och ca tre timmars bilresa väster från Suva. Området lever upp till sitt rykte som en plats för adrenalin-junkies och erbjuder ett brett utbud av aktiviteter som allt från från surfing och hajmatning till fyrhjulsäventyr. För en mer avslappnad upplevelse kan du här även prova golf eller fiske. Vill du shoppa finns det en lokalmarknad i hjärtat av staden och några souvenirbutiker. Sigatokafloden, den näst största i Fiji, strömmar längs den östra kanten av staden och här har du frodiga regnskogar, floder och vattenfall bakom dig medans du blickar ut mot stranden och ön Bega Island, känd för sin ”fire walking” (en 500 år gammal fijiansk tradition som innebär att de fijianska männen går barfota över heta stenar, till synes utan att bränna fötterna).

Säkerhet

På Fiji bör resenärer vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Under sena kvällar och nätter bör man vara extra försiktig och tänka sig för, främst i de större städerna. Tänk på att ha kontanter, kreditkort och pass på ett säkert ställe och att inte skylta med värdesaker, då rån och brottsligheter kan förekomma. Ska du befinna dig i trafiken är det bra att veta att vägnätet överlag håller en dålig standard och att det är hög brist på gatubelysning. Vid resa med taxi rekommenderas det att åka med licenserade bilar som utmärker sig med gula nummerplåtar, andra bilar kan vara oförsäkrade.

Valuta och Pengar

Valutan på Fiji är Fiji-dollar. Det finns automater i de flesta städer, men ger du dig ut på någon av de mindre öarna eller till mindre byar bör du ha kontanter med dig. De flesta restauranger, hotell och butiker tar emot bankkort. När det kommer till dricks är det inget som direkt praktiseras eller förväntas att man ger, men det kan förekomma på de finare restaurangerna. Fiji är inte det billigaste resmålet, vilket bör hållas i åtanke, men det går att hitta både lyxpriser och budgetpriser.

Religion

Den dominerande religionen på Fiji är kristendomen, tätt följt av hinduismen och även en del islam. Dessa religioner kommer främst från den tid då Storbritannien tog över makten på öarna. Innan dess trodde man mycket på andetro och förfäders tro. Överallt på öarna hittar du både kristna kyrkor, moskéer och tempel.

Kultur och seder

Fijianer är ett av de vänligaste folken i världen och deras glada leenden kommer att smitta av sig. Alla välkomnas med öppna armar och hälsningsfrasen ”Bula”. De visar gärna upp sin kultur med sång, dans och olika ceremonier. De vanligaste är The Meke, Kava- och Lovoceremonin. Fijianerna skakar gärna hand och ställer frågor som vi ibland kan uppfatta personliga. Viktigt att tänka på är att det uppfattas kränkande att röra vid eller klappa på en fijians huvud.

Fiji har en mycket avslappnad och lugn atmosfär. Här får saker ta sin tid och det gäller att ha lite ”no worries tänk” och inte bli frustrerad. En tidtabell över kollektivtrafiken är till exempel mer en riktlinje än faktiska tider.

Det finns vissa klädkoder att följa och de kan skilja sig beroende på var du befinner dig. I stadscentrum är klädseln någorlunda fri jämfört med vissa mindre byar, där man bör tänka mer på sin klädsel. Knän ska döljas, vilket gäller både män och kvinnor, och kvinnor förväntas bära klänning och täcka sina axlar. I byarna bör man inte bära hatt och skor ska lämnas utanför dörren. Bikini får bäras på stränder och vid pool, men inte på andra ställen.

Mat

Att Fiji har en mix av kulturer gör att det finns både av de klassiska fijianska rätterna, men också mycket från det indiska köket i matkulturen. Det är väldigt vanligt med lokal fisk och skaldjur, men även fläskkött, kyckling, kokosmjölk, grönsaker och kryddor används flitigt. För lokalbefolkningen är det även viktigt med rotknölen från maniok som är deras basföda. Till alla rätter serveras det ris och ofta den klassiska ”Dahl” och ”Roti” vilket är soppa och en typ av tortillabröd. Traditionella rätter att prova är den kalla fisksoppan ”Kokoda” eller ”Lovo”, som tillagas vid större händelser som bröllop eller festivaler. Denna rätt innebär att fisk, kött eller grönsaker tillagas i en grävd grop i jorden. Kanterna täcks med löv som tänds eld på och sedan läggs stenar över varpå maten långkoks. Till detta dricks ofta den lokalt producerade ölen eller vinet. En annan dryck som måste provas är nationaldrycken Kava, som görs på Fiji av rötter från en pepparbuske och som ofta bjuds på i hemmen.

Helgdagar 2018

1 Januari – Nyårsdagen
30 Mars – Långfredag
31 Mars – Påskafton
2 April – Annandag påsk
29 Juni – Internationella sportdagen
7 September- Konstitutionsdagen
7 Oktober – Diwali (En hinduisk helgdag då guden Rama hedras genom en stor ljusfest, kan liknas vid vårt nyår).
10 oktober – Nationaldagen
19 November – Profeten Muhammads födelsedag
25 december – Juldagen
26 December – Annandagen

Kort historia

Fijiöarna har varit bebodda i 3000 år och deras ursprungsfolk, melanesier, utgjorde befolkningen. Från början var samhället uppbyggt av byar som alla hade varsin hövding. En av anledningarna till att dessa öar länge förblev oupptäckta är det smeknamn som växte fram. Öarna kallades för ”kannibalöarna” då melanesierna faktiskt åt upp sina besegrade motståndare, för att få deras styrka. Kannibalismen var inte kvar länge men smeknamnet användes för att hålla andra borta från öarna.

År 1643 upptäckte holländaren Abel Tasman Fijiöarna. Man ville åt den bördiga jord som alltid funnits och som gjort att olika typer av livsmedel kunnat odlas. Senare under 1800 talet förekom många stamkrig och så småningom kom även britterna och Fiji blev koloniserat av Storbritannien. Engelsmännen tog med sig 1000 tals indier som arbetskraft till bland annat plantagen. Dessa indier har satt sina spår både i mat och politik och har idag kvar många ättlingar på öarna. 1970 blev Fiji självständigt men har sedan dess varit splittrat mellan de båda folkgrupperna melanesier och indier. Militären har styrt under flera år och landet var till och från en diktatur. Det var först år 2014 som det blev ett demokratiskt styre. Trots detta förekommer det än idag viss diskriminering av indierna och även om de är födda på Fiji får de enligt lag inte kallas sig för fijian. Något som sorgligt nog gör det svårt att få en enad nation. De båda folkgrupperna kommer överlag bra överens men umgås inte på social nivå.

Fiji - Undervisa på förskola

Fullt

Gör volontärarbete på vackra Fiji. Undervisa eller var en extra resurs på en förskola där barn från det lokala samhället går. Som volontär lekar du med barnen och ger dem mat samt välbehövd uppmärksamhet. Här kan du välja att stötta de ordinarie lärarna eller hålla i egna lektioner på förskolor och skolor i Suva eller Sigatoga. Passar unga som äldre, från 18 år. Plats Suva eller Sigatoga Startdatum Varje måndag året om, observera datum för lov! Antal volontärer Genomsnitt 15 volontärer sam...Läs mer

  • Vi har statlig resegaranti hos Kammarkollefiet